Тема на пътешественика

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Тема на пътешественика

Мнение от bum_bum » 09 Май 2016, 18:36

Ком-Емине и на мен много ми се ходи ама това малко ми е тъпо някой да ти носи храната и разни такива..

kulov написа: изгубих много клиенти

Като стана на въпрос се сетих, ти не беше ли фитнес треньор? :shock:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 09 Май 2016, 21:31

за ком - емине ако тръгна, ще бъде самоорганизирано при всички положения. работата е там, че нямам представа кога точно ще бъда свободен месец или два напред във времето. точно от там ми идва и дертът с храната. по хижите дават ли, не дават ли... не знам как ще стане.
занимавам се с езикова локализация. освен това съм дипломиран треньор от issa, но работя предимно с приятели, срещу символични хонорари или без такива. единственият ми финансов келепир от спорта е, че преди 2 години бях ангажиран като лектор на един международен семинар на тема гръбначно-мускулни девиации и правилно хранене при подрастващите.

Слави
Аватар

Мнение от © » 11 Май 2016, 17:20

kulov написа:...

да допълня нещо в заключение. с мнението си няколко поста по-горе слави откровено ме подразни. не самият той, но в него видях олицетворението на българския комплекс, че сме по-лоши, по-бедни, то там не е за нас и така нататък. пълни глупости!!! честно казано и аз не съм от най-богатите, но гледам да не се лишавам. колко му е? наскоро разбрах, че има директни полети от истанбул за манила, за около 700 лв в едната посока. визи не трябват... изобщо, какъв е проблемът? :dunno:

споделяйте и вие, не само от чужбина. в българия също има прекрасни места. за да не си накъсвам мисълта, ще гледам да приключа с филипините в рамките на още 1-2 поста, когато имам време, след това ще пиша и за други места.

:OT: Извинявай, два три пъти прегледах темата за поста с който съм те подразнил :dunno: Намерих един, който най-вероятно си разбрал погрешно. Общо взето в него исках да кажа, че това е страшно далечо от мен като съществуване и в същото време много интересно - истински приключенски роман, но нито съм те упреквал, че лъжеш, нито защо пътуваш и пишеш това тук, даже напротив тази е една от малкото теми, които чета с интерес и въобще нямам намерение да дразня автора и :lol: Ако искам да прочета типичната информация за филипините - сайтове колкото искаш, на мен не ми се чете това, чете ми се нещо описано по твоя начин - все едно сега съм там и ме притесняват някакви типично битови и общо взето нормални неща за един млад човек

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 26 Май 2016, 23:30

малко да вдигнем темата, че изпадна в меманса.
благодаря, слави. извинението хвана място :yes:

във връзка с буйната младост на стария бохал, която неведнъж споменаваш, ми иде на акъла една история -
лятото рожденият ми ден се случи, докато вървях камино. беше в markina-xemein.

същият ден бях вървял с една чехкиня. зузана от село хурка (не се ебавам) :mhihi:

Изображение

вечерта зузана ми направи изненада - докато съм подремвал следобеда, излязла и намерила торта и вино в селото. и вечерта - парти!
поркаме си ние в албергето, а аз през цялото време не мога да отлепя погледа от един двойник на христо ботев :mhihi:

Изображение

вече съм си пийнал от виното, току го поглеждам и се подхилвам... по едно време отивам и му викам: абе, ти знаеш ли на кого приличаш? човекът беше баск, естествено хал хабер си няма кой е христо ботев. разказах му на две на три - голям бунтовник, революционер, поет, застрелян млад. умря от кеф. вика:

- ами ти, на колко ставаш? на двайсе и...?
и аз - ...ЕДНА!

БУХАХАХАХА (бурен смях в залата, всъщност навършвах 35, не успя да мине).

в годината ставам с будилник може би 3-4 пъти, обикновено когато гоня самолет. не се занимавам с идиоти, освен по собствено желание. не съм богат, но съм щастливец. предполагам затова изглеждам младолик.

за страната на баските ще пиша по-нататък. има и около 2000 снимки от цялтото камино, които ще споделя.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 26 Май 2016, 23:55

Мене ме интересува за района на Реюниън/Мавриций/Сейшелите, ако си ходил :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 27 Май 2016, 8:16

Някой скоро да е ходил по Турция, че резервирахме с жената пък всеки вика че било опасно и др. такива. Мислим да направим една обиколка до централна Турция и после до морето, Дидим.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 27 Май 2016, 9:44

Аз в сряда се върнах от Истанбул. Изглаждаше привидно спокойно. Надолу не съм ходил. Във всяко място за посещение обаче има скенери и т.н. Бях пуснал тема за минаване на границата. С кола на лизинг и с пълномощно на английски минахме без проблем като колата е на името на колежка, а шофирах аз. Ако имаш нещо за питане на ЛС съм наличен.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 01 Юни 2016, 13:13

adovet написа:Някой скоро да е ходил по Турция, че резервирахме с жената пък всеки вика че било опасно и др. такива. Мислим да направим една обиколка до централна Турция и после до морето, Дидим.

Изпратих майка ми и леля ми на екскурзия в Турция точно петък заминаха (в района Айвълък - Измир де ... ). Преди малко се чух пак с тях - да ти кажа явно всичко е доста спокойно щом бяха едни такива щастливи женичките :) Ако искаш имам позанти занимаващи се с международен транспорт натам и към грузия - мога да ги разпитам допълнително.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 01 Юни 2016, 15:53

B.Stoimenov написа:
adovet написа:Някой скоро да е ходил по Турция, че резервирахме с жената пък всеки вика че било опасно и др. такива. Мислим да направим една обиколка до централна Турция и после до морето, Дидим.

Изпратих майка ми и леля ми на екскурзия в Турция точно петък заминаха (в района Айвълък - Измир де ... ). Преди малко се чух пак с тях - да ти кажа явно всичко е доста спокойно щом бяха едни такива щастливи женичките :) Ако искаш имам позанти занимаващи се с международен транспорт натам и към грузия - мога да ги разпитам допълнително.

Няма нужда :yes:

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 03 Юни 2016, 12:38

bum_bum написа:Ком-Емине и на мен много ми се ходи ама това малко ми е тъпо някой да ти носи храната и разни такива..

Туристите ходят така.... ламерска история, губи се цялата идея от "пътя". Аз преди години като бях по Камино много се дразнех на такива, чиято цел е да кажат накрая - 'МинАх го' (ама на техен си език).
Както са казали умните хора, не е важна целта, а пътят... :)
Tux0 Ca !
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 03 Юни 2016, 21:29

спайдър, попиши малко. няма ли някоя интересна история? напоследък аз нямам много вдъхновение.
признавам, че от теб научих за камино преди няколко години.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Юни 2016, 11:41

Пресен пресен идвайки си от Турция и по-специално Кушадасъ
Следващите няколко реда са за тези, дето не са пътували на там с автомобил.
До границата с Турция е лесна работа, само да напомня, че има "нова" магистрала, която може да хванете, като карате по магистрала "Тракия" и на около 160 тият километър има табелки "Истанбул" на дясно, карате още около 100 километра и се озовавате на границата.
Само трябва да внимавате, защото внезапно може да се натъкнете на голям камион, спрял в лявата лента без никакви означения и тн.
Границата съответно се минава лесно, като е необходимо да имате разбира се валидни документи и зелена карта за Турция.
На фришопа може да си купите разни неща, но ако за първи път посещавате Турция, ще си купите, ама друг път. Не дават да си купиш нищо ако в паспорта ти няма някакъв печат.
Моят паспорт бе нов, със стария бях посещават Турция до Одрин, ама ми изтече и се наложи преиздаване.
Пътя е супер, постоянно се движи в две ленти е една посока, кривото е че постоянно има отбивки и се налага намаляване на скоростта.
Все пак прилично се кара със 110 километра, не ви е необходима някаква карта, първоначално гоните град Чанаккале, където е ферибота, но всъщност аз препоръчвам Гелиболу за пресичане на ферибота.
След около 120-150 километра от границата, табелките водят към Гелиболу, влизате в Гелиболу и следвате една маркировка на асфалта, която изобразява ферибот. Като стигнете, виждате в дясно ферибота, и съответно влизате, не обръщате внимание на викачи, които искат да ви пренасочат към друг ферибот.
Влизайки вътре ви искат 5 лири (1 турска лира е равна на около 0,62 лева), а после на самият ферибот искат още 30 турски лири.
Ферибота мисля че тръгва на всеки 30 минути (имало друг частен, който аз не видях и не ми препоръчват, защото струвал повече пари и тръгвал, когато се напълни), пътуването е леко и бързо, за около 20-30 минути. На другият бряг слизате, на светофара в дясно и се гони табелата за Измир.
След около да кажем 100 километра, пътя минава през планина и само там е двупосочен с множество завои.
Внимавайте, защото видях доста турци, който влизат в насрещното без никакви притеснения и се разминават на невероятен късмет с насрещните автомобили.
Кривият път е около 20-30 километра може би, след това става пак две ленти в посока, но се влиза в град.
Това, което виждах през цялото време е че разни типове, в последният момент от дясна лента се сещат че отбивката в ляво е тяхна, и почти винаги без никакви мигачи правят обратен завой пред вас, както и когато някой настигне кола в неговото платно, директно минава в другото да отминава, без да се интересува има ли коли до него.
Та, след още 100 и кусур километра, GPS са ви казва да се отбиете на ляво и да се метнете на една магистрала, като табелките Измир изчезват мистериозно.
Качвате се на въпросната магистрала и гледате да държите ляво, тоест ако нещо магистралата има някакви отклонения, вие се придържате в лява лента.
По някое време минавате покрай Измир, държите в ляво и така.
Стигате до едни бариери, през които когато минете (30 км/ч) изчуроликва нещо и изписва 27 турски лири.
Не обръщате внимание на това, ами цепите на право.
Местните ми казаха как стоят нещата с тези такси.
АКО пребивавате повече от 7 дена, добре е да си купите една електронна винетка, продават ги непосредствено, преди да пресечете бариерите и струва 55 турски лири, като таксата за минаване през магистралата е 2,50 турски лири и се приспада от заредената сума във винетката.
По принцип тази винетка се лепи на предното стъкло, но може на самата бариера да я държите с ръка. После може да ви се наложи да я местите на друг автомобил.
АКО пребивавате под 7 дена, държавата правила "бакшиш" (както се изрази турчина) към чужденците и не ви вземат пари.
След като покарате по магистралата, се появяват табели Кушадасъ, естествено следвате ги и слизате от магистралата. като по едно време стигате и самият град.
От там на татък към хотела по GPS.
Какво посетих аз и силно препоръчвам (ако някой поиска, ще му дам телефона на една жена, която там се грижи за българи, изключително любезна, много мила и познава всички и всеки), та първото, което пожелах и съответно се обадих на тази жена, бе турска баня пълна програма (понеже тука хора ми препоръчаха да посетя това съоръжение).
Струваше 25 евро на калпак, дойде кола, взе ни и ни откара до най-добрата автентичен турски хамам.
Какво представлява процедурата.
Връчват ти едни чехли, по 2 кърпи и те хвърлят в сауната да омекнеш. След малко идва пича и те поставя в парната баня и после в една стая със сол, да се намажеш целият със сол. След като се намажеш със сол, ония те вкарва в същинският хамам, където в центъра има един "плот" от мрамор, който е горещ, обаче преди това те залива с вода от страни, меткаш се на плота започва някакъв масаж. После те облива с пяна и продължава с масажа, докато не омекнеш и краката ти не станат на спагети.
След това отново те къпе , връчва ти кърпа и ако поискаш има едно джакузи , може там да се поотпуснеш.
Излизаш от хамама и се озоваваш в предверието-централната зала, обвит с хавлията. Там ти сервират турски традиционен чай, пиеш и си почиваш.
След 10-15 минути идват едни каки, метат те на други масажни маси и се почва един здрав масаж с масла и други глезотии.
Направо ти изваждат всичката негативна енергия.
На края те оставят пак на миндерчето с чаша горещ чай и чакаш колата да дойде и да отведе изнуреното тяло до хотела.
Никакви пари не вадиш и ако ви предлагат нещо допълнително, не се съгласявайте. На нас ни предложиха маска за лице по 5 евро на калпак, което ние първоначално не искахме, но накрая се съгласихме.
Всичко плащахме на жената-екскурзовод.
На другият ден поискахме да се разходим из Кушадасъ, и жената ни пое, разходи ни из града, показа страхотни неща и понеже бях слушал че турците правят страхотни кожени якета, пожелахме да посетим подобен магазин.
Жената ни заведе при нейни познати, които имаха страхотни модели.
Пазаренето им е силната страна, а на мен не и успяха да отмъкнат от мен 1550 турски лири за 1 мъжко яке и едно дамско такова, но смея да кажа че са страхотни, в България няма толкова качествени на такива цени.
Естествено, първоначалната цена по етикети общо бе 2850 турски лири.
Такива са майстори, че правят поправки на якетата в порядъка на 10-20 минути, примерно, скъсяване на ръкавите на якетата на мен и (на жената) (по-скоро са палта) го направиха за 20 минути, без да си личи къде са шити и дори циповете на ръкавите на едното палто бе сменен с по-къс, без да се забележи нещо. а чай предлагаха постоянно докато чакахме.
Записахме и екскурзия до Памуккале...но това може би друг път ще пиша.

И друго да не забравя, когато срещнете българи, правете се че не се познавате, за да не се почуствате тъпо.
Ето и пример, защо го пиша това.
Прибирам се от Къшадасъ и минавам покрай Измир, виждам колона от 3 автомобила (първият бе с БМВ Х5), и съответно се радвам да видя на толкова далечно разстояние българи, отминавам ги, леко свирнах с клаксона и им помахах радостно с ръка...
От среща така ме погледнаха...чак върти демонстративно глава на другата посока....
Викам си че тези специално са "идиоти", но 100 километра по-късно отново виждам българска кола, свирка, ръкомахане...и от среща пълно пренебрежение и никаква реакция...Чак жената ме помоли повече подобни глупости да не правя.
На ферибота се засякохме с 3 автомобила с старо загорска регистрация...абе какво да обяснявам.
Просто не давайте никакви признаци на задоволство, ако видите българин в чужбина.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 13 Юни 2016, 11:52

Заминавам за Дидим в събота та и аз ще мина горе долу по тоя път. ПОЛЕЗНО инфо :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Юни 2016, 12:06

adovet написа:Заминавам за Дидим в събота та и аз ще мина горе долу по тоя път. ПОЛЕЗНО инфо :yes:

ВАЖНО!
Вземи си и евро!
Схемата е следната, предлагат разни неща, услуги и стоки и то в евро, просто няма никаква цена, посочена в турски лири, само в евро.
Естествено следва пазарлък и примерно стигате до някаква цена в евро, от там започва некакви си техни изчисления и хоп, 10-20 лири отгоре, върху това, което вие си мислите че трябва да платите.
Така че вземете си и евро, че да е изгодно и да не ви цакат.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 13 Юни 2016, 12:18

Е.Димитров написа:
adovet написа:Заминавам за Дидим в събота та и аз ще мина горе долу по тоя път. ПОЛЕЗНО инфо :yes:

ВАЖНО!
Вземи си и евро!
Схемата е следната, предлагат разни неща, услуги и стоки и то в евро, просто няма никаква цена, посочена в турски лири, само в евро.
Естествено следва пазарлък и примерно стигате до някаква цена в евро, от там започва некакви си техни изчисления и хоп, 10-20 лири отгоре, върху това, което вие си мислите че трябва да платите.
Така че вземете си и евро, че да е изгодно и да не ви цакат.

Знам, по принцип ходя често на там :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата