По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
триногата
Аватар

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Andronoff » 11 Юни 2016, 3:36

Аз пък съм живял по време на соца, но не бях достатъчно зрял, че да помня, за да направя равносметка. Затова обаче съм чел доста и от прочетеното не мога в никакъв случай да си извадя извода, че тогава е било по-добре.
България е фалирала 3 пъти по време на комунизма, загубила е златото си и Вожда доброволно е предложил да станем република на СССР, което си е върховен акт на държавна измяна и то не от кой да е, а от управляващия.
Падайки, комунизмът е завещал вътрешен дълг от около 27 млрд лева, както и външен дълг от над 11 млрд долара.
Вождът е бил милионер, а уж през комунизма всички е трябвало да са равни?
А пето управление на ДС? Създадено само за да обслужва 20-тина души от елита от-до, но в последствие обслужва цялата партия, а и как няма да го правят, след като разполагат със 100 милиона годишен бюджет през онези години.
А за проект "Софийско море" чувал ли е някой? Как през 50-те години партията решила да обиколи София с вода? Естествено машини не е имало, поне не достатъчно, затова се е копало на ръка. От кого? Ами от гражданите. Било е задължително всеки софиянец да отработи от 3 до 20 дни. След години обаче, като видели, че проекът не напредва така, както се очаквало, решили да го спрат и разбира се да го засипят обратно. Кой? Ами пак софиянци.
Това са една много малка част от нещата, които не се знаят от масата хора, затова и почти всички казват, че през соца е било по-добре. Невежеството е блаженство.
Истината е, че нито тогава е било добре, нито сега.
В наши дни поне достъпът до информация е лесен, а и досиетата от онова време са вече отворени и има журналисти, които ги публикуват. Лошото е, че по-голямата част от населението се интересува от турския циганин Фики, отколкото от комунистическите досиета.
Докато цяла България следи с интерес новините около пикочния мехур на Митьо, правителството изтегли нов заем от 1,2 млрд. Нищо ново. Преди това беше бомбата на летище София, ама не помня изтеглените милиарди колко бяха.
Един овчи народ сме, няма оправия за нас.
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 11 Юни 2016, 4:44

Накратко казано, сещам се за три основни причини за носталгията по "онова" време:

1. Бяхме по-млади, съответно - по-здрави и по-енергични, а и жените - също...;

2. Беше по-спокойно и имаше някаква сигурност. Нямаше такава улична (битова) престъпност, милицаите имаха уважение и циганите си траеха. Нямаше безработица и хората не трепереха дали утре няма да ги изритат на улицата. Образование и здравеопазване - безплатни и еднакво достъпни за всички (разбира се, говоря за народа, не за партийсните шамани). Цените бяха еднакви в цялата държава, заплатите - и те, нямаше го тоя стрес и като цяло се живееше спокойно;

3. Наистина имаше някакво равенство и нямаше много поводи за завист. Карахме еднакви коли и мотори, носехме еднакви дрехи и обувки, гледахме еднакви телевизори и имахме еднакви мебели - просто няма за какво да завидиш на съседа. Само който беше ходил в чужбина и е заработил някой долар можеше да се похвали с японски касетофон, телевизор или нещо подобно. Но народът беше виждал западни стоки само в корекомите.

ogata написа:... Не съм го живял тва време, но самата идея всички да се причисляват като равни си е идиотска. Щото има некой дето са по-умни, находчиви, работливи и предприемчиви от други, което е почти гаранция за успех и реализация, което в условия на капитализъм = пари.

Па кат имаш пари ти дреме на патката колко бил тока, здравеопазването колко струвало и дали имало банани ...

Абе не е точно така, но толкова рано не съм настроен за философски спорове и дълго писане... И сега много кадърни и умни хора "духат супата", демек икономическата свобода не е гаранция за успех на такива хора. Връзки, партийни назначение и протекции имаше тогава, има и сега. Но реалните умения и тогава се ценяха и кадърните успяваха - един кадърен заварчик например няма да остане гладен и сега, и преди 40 години - също.
Excellent! Steven is my name!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Юни 2016, 6:35

Ще е добре, ако по темата се изказват хора, които са на поне 45-50г. Останалите се явяват в ролята на преразказвачи.

Абстрахирайки се от материалното (Лада, шарен телевизор или автоматична пералня), нещата нямат никаква база за сравнение. Лятото в София сме играли на жмичка до 22:00 вечерта. Майките не можеха да ни съберат из махалата. Имах щастието да съм дете, когато строяха Южния парк и бул. българия в края на 70-те и началото на 80-те. Возехме се при шофьорите в ЗИЛ-овете, които караха пръст, пясък, баластра и т.н. (правехме по един курс в двете посоки), голям кеф беше. Ровехме в калта, карахме салове от стиропор в езерата в Южния парк, обикаляхме всички пътеки с колелата, играехме на фунийки ... Имахме реални приятели. Родителите ни (ми) не бяха богати, но всяка година съм ходил на море. Тогава мутри като тези от новините днес прославяха българия и носеха златни медали, а не бронирани жилетки.

Сега, хм, сега не напразно съм достатъчно далеч от това място. Но "всичко е въпрос на вкус", както казва кучето, преди да се оближе под опашката.

p.s. Сега времената и условията са различни. Синът ми има една единствена електронна игра (http://www.leapfrog.com/en-ca/home), на която преди години се учеше да пише, смята, събира, изважда, оцетява и т.н. Сега за сметка на това има три топки, колело, каяк, ходи на карате и плуване. ПС3-4-5 или каквато и да е конзола няма. Гледа телевизия в рамките на 8-10 часа седмично. След 90 минути във водата заспива за броени секунди. Пиша това, за да спестя евентуални коментари за разлика в бит, поколения и т.н. И за да не съм голословен, ето го как се справя (има и въдица, която успяхме дори да сефтосаме)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Мнение от wladio » 11 Юни 2016, 7:47

Да не забравяме че всички социални обслужвания бяха безплатни тогава. Един голям плюс.
Повечето хора дето преразказват-изказват чужди мнения на доволни и недоволни близки и познати.
Ако не си опитал вкуса и облагите на онова време, не изказвай мнение!

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 11 Юни 2016, 8:19

В началното училище (не помня в кой клас беше) ме заболя зъб по време на някой от часовете, но проблем никакъв. В училището си имахме напълно обзаведен зъболекарски кабинет с 2-ма зъболекари (за 1-ва смяна един и за 2-ра смяна друг) и така ми пломбираха зъба без здравни каси, картони и т.н. Въпросната пломба изкара повече от 25 год. и (в последствие) сложих полимер само поради препоръка на настоящия ми зъболекар. В училището също имахме фул-тайм психолог и безплатен стол с 3-степенно меню. Моите родители никога не са ми приготвяли манджа от вкъщи, а за жалост нямаше и кафета в близост, та чипсове и цигари нямаше от къде да си купуваме. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ М44Б19
Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
Детайли за колата: Стара баба с тояжка

Мнение от stormrider » 11 Юни 2016, 8:49

Едно прекрасно време с безкрайно много реални забавления!
С много любов към децата!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от stormrider » 11 Юни 2016, 9:14

Top Gun Maverick написа:Абе някой помни ли цената на тока през соца? Изобщо сеща ли се някой тогава да се е коментирал тока? Освен режима на тока де. :mhihi: :mhihi: :mhihi: За водата да не говоря. Та тя вярно бе без пари. :shock:
Според мен една от най-големите целенасочени "грешки" на нашите управници бе подаряването в чуждестранни ръце на държавните дружества, които отговарят за ток и горива. Така НАШИТЕ пари се събират от разни чужди компании и отиват навън безвъзвратно. Така хем не печели държавата един път от самите такси, хем губи и нашия оборот от парите, които се въртят в някоя си държава. Но нека не подхващаме тази тема, че ще излезем от носталгичната социалистическа, в която бозата е боза, насладите са наслади, а нектара си беше от ИСТИНСКИ плодове, без да го рекламират по телевизията от какви парченца плодове бил направен, а накрая като го раздрусаш пак да виждаш химийка на прах. Тогава нектара вярно си бе нектар ей. Пиеш си от половин литрова бирена бутилка на цена без пари, все едно си е чист фреш.

Токът месечно за нашето 5 членно семейство варираше между 3,20 лв. и 3,80 лв.на месец.
Парното и топлата вода между 11 и 13 лева месечно.
Тогава,почти като в Йовковия Шибил една девойка цяла в злато можеше да прекоси града нощес без някой да и каже копче. По скоро биха и предложили да я изпратят до вкъщи поне петима без задни мисли(почти),но не за златото :D .1978 година лятото след края на учебната година ,завършвайки първи клас,заминах на лагер за двадесет дни на "Дружба",във Варна. Блажени години ,рокендрола беше млад. След лагера на село при баба и дядо. Цяло лято строяхме си колиби в гората,нощувахме там. Трапери. Събирахме иглика,фрашкици и други цветя. Печахме сланина на жар и с малко домашно козе сирене и домати се чувствахме лордове. Къпехме се цяло лято в езерото и понеже стояхме по цял ден,вечер баба ми само като ме драснеше по кожата на ръката и след поява на бяла резка,сигурен знак за къпане,взимаше копривата и ме почваше :D Бях в пети клас. Да си купиш чифт гуменки за 4,30 беше връх на сладоледа. Събирахме отбори от вестник "Старт". Играехме футбол,мижидарки вечер. Големите свириха на китари разни бг версии на американските евъргрийни като къщичката на изгряващото слънце и други подобни.На съборите задължително се купуваше ножка за люпене на зелени орехи. Ръцете ставаха целите черни,но удоволствието от орехите бе огромно. Черните ръце те караха да се чувстваш горд от себе си и че си част от групата. Прекрасни детски години! Пощаджията разнасяше пенсиите на хората на ръка. Вървеше пещ 5км от пощата на съседното село. Във всяка къща го посрещаха със сложена маса и горкия докато да разнесе от долния край до горе на нашето малко селце се отрязваше жестоко. Никога не го надчетоха,не загуби и 5лева. Не го нападнаха. Чичо Диньо пощата.Спирам че ме подгони носталгията.
Последна промяна stormrider на 11 Юни 2016, 11:14, променена общо 2 пъти

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 11 Юни 2016, 9:17

Andronoff написа:...

Точно..
Никой не се замисля,че ако беше останал стария режим,щяхме да сме цял източен блок на Европа едно огромно подобие на Северна Корея ..
За да е най-обективно и безпристрастно (защото всеки тук си пише според това как той или семейството му е било),нека да погледнем ФРГ и ГДР .Берлинската стена пазеше източногерманците да не бягат..Когато тя падна,коя от двете Германии изливаше планини с пари,за да се поизравнят? Да не говорим за човешките права ,които много народ сега пренебрегват с лека ръка,ама за огромна част от мненията ни тук във форума може би щяхме да строим жепе линии ..
А пражката пролет от много хубаво ли беше?
Писал съм го отдавна тук,пак ще го напиша за един човек ,който бяха хванали на границата ,че се опитва да избяга от "прекрасното " Спукват го от бой и го увредиха-а е бил отличник и наистина интелигентен мъж..
Указ 56 излиза маааалко късно,само да кажа.. ;) Вижте датата на Работническо Дело (често го ползвахме за гъзпапир-и за това не ставаше много..)
Обратното на соца,при който ни ръководеха прости и алчни и недообразовани селяци (а днес както отбелязаха техните отрочета,че и държат капитала..) е това,което ставаше в загниващия капитализъм..Няма как да знаем какво щеше да е тук,ако бяхме тръгнали по онзи път преди 70тина години..
Относно колите-който не му се е доповръщало от миризмата на бензин в Мускал или Шкода,той не знае..
Чакаше се по-малко-около 5 години за Москвич,около 6-7 за Лада и 4 за Шкода(по спомен цитирам)
За апартамент -повечко...
За престъпността-много по-ниска от сега,НО имаше-и побоища и изнасилвания и кражби..Медиите според вас дали са публикували всичко .. ;) А ходихте ли на манифестация на 1май 1986та,под радиоактивния дъжд,марулки и черешки ръпахте ли..Аз-да ..И имам мои връстници,които не доживяха 20 години,най-вероятно във връзка с това...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 11 Юни 2016, 9:20

stormrider написа:...

:bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 11 Юни 2016, 9:23

Да не говорим, че имам една теория, че цялото това помагане и познаване на хората тогава се е превърнало в шуробаджанащината, предразполагаща към корупция днес. Нема се опрайм, духа на тая бонащина ще живее поне още 20-30 години :yes:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 11 Юни 2016, 9:51

Не разберам как може да твърдиш че си бил по-добре и да говориш за салам, швепс, билет за градския и море. Няма по страшно нещо от това да ти отнемат най-елементарните неща. Като да кажем, да седиш в една компания и за това, че изкажеш някакво мнение утре да те натоварят в една кола и да не те видят повече. Или пък ако те видят, то вече да не си човек. И да не знаеш кой от твоите "приятели" в тази компания е написал две страници.
И не смееш да шукнеш, ама салам има, море и москвич също. Кво ти дреме, че си нищо за тая държава. Биологична единица. Не човек, не личност.
Ама се забравят тези неща. А вкусът на камчията е вечен :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Юни 2016, 10:06

Социализмът е минал през най-различни стадии. Първоначално е бил много суров ама я погледнете по това време какво е било в Америка. Дали е било по-добре да си негър в Щатите тогава? Да не говорим, че и до ден днешен полицая може да те застреля на улицата там без да си направил нещо кой знае какво.

Да говорим в какво сме щели да се превърнем и колко лошо щеше да е е малко несериозно в предвид, че малко преди падането на този строй беше разрешена частната инициатива.

За престъпноста не виждам защо да се лъжем. Кой си заключваше вратата тогава нощем? Кой го беше страх да мине посред нощ през парка? На кой му се е случвало да го ограбят на улицата?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от stormrider » 11 Юни 2016, 11:08

1984 година,на една голяма екскурзия едни съученици влизат да пият вода в един двор на къща. Стопанинът удря едното дете. До два часа беше осъден ефективно на 6месеца.
Сега как е? Разни sleepwalker-и удрят деца. Инвалидизират ги,убиват ги. Присъди? Харисън Форд - Невинен,до доказване на противното.Браво! Браво!
Тежко,тежко...
Вино дайте!
Пиян аз дано забравя.....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 11 Юни 2016, 11:35

Незнам за соца ама в момента гласа на некой гей дришльо дет цяла вечер лижи некой чужд гъз и за тва му дават парички ще е равен с моя , дето всеки ден се трудя честно , плащам данъци , такси и все възможни бумащини. Нещо тая цялата идея за демокрация не ми харесва :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Юни 2016, 12:39

Анкетата е показателна! Повечето милеят за стария строй, без значение дали са живели и колко тогава, болшинството както се казва преразказват какво са чули.

Почти всичко беше пълна нула, но на хартия бяхме велики производители, за това и всичко фалира в един момент.
Само за пример, убитите при ПТП са били в 2-3 ПЪТИ повече от сега, като знаем колко МПС-тата са били поне 5 пъти по-малко от сега. Това поне може да се види и сега в страниците на МВР-то! Иначе, ако питаш някой, ще ти каже, че сега умиралат в пъти повече хора, всеки карал като луд, всеки ден по новините се гърми за тях, а преди нямало такива неща.
Да, нямаше, защото не се говореше, то така е и за прибраните по лагери, затвори, бити и т.н. Най-якото е, как ако не си от правилната партия или в рода си имаш лош материал, нямаш право почти на нищо, като се започне от университет, добра работа и т.н.
Всеки отдел си имаше партиен секретар-ухо на партията майка, много яка длъжност, той коли и беси и е по-важен от директори и пр. Само да шушне някъде нещо за теб и си аут во веки веков.
А още назад е още по-интересно, когато най-дивите селяци са създали народния съд и са действали както се действа сега в Африка, минават и който не им хареса куршума, като повечето убити са били от интелигенцията, за това и сега сме на това дередже.

Като видяха накъде отива всичко главатарите, си прибраха останалите пари в куфарчета и смениха декорите за пред населението. Сега както казах, същите са си пак добре, а другите са пак зле, като добавим, че имат телевизор, телефон и много канали за гледане, че преди и това нямаше.

Може да направите един експеримент, започнете да живеете както се живееше тогава, да видите колко пари ще ви останат, без да имате нет, телефон, харчове за телевизор, конзоли, коли, всякаква техника, компютри, лаптопи, дрехи и пр. Купете си една лада, карайте я в неделя, яжте салам камчия, хляб и сирене и да видите, как ще ви останат пари.

И аз съм имал срещи с училищната зъболекарка-касапка. Помня и как ни раздаваха на всички едни бели хапченца за здрави зъби, та тая същата зъболекарка ми направи психически травми, че 20 год нямаха оправяне.
Бях извикан през учебен час на преглед, сядам отварям уста и без нищо да се каже се измъкна преден горен зъб, текна кръв, бегом навън и страх за цял живот. Зъба нито се клатеше, нито нищо, аз съм си вадил всички и преди и след това.

Аз плюсове не виждам, с изключая, че тогава поне се ходеше на училище наистина и нямаше как някой да се блещи на даскала или да го прави на луд. Малко или много, заради това повечето могат да пишат и знаят нещо повече от 2+2 дори без да са учили някакви велики неща, университети и пр. Това последното е валидно за всички соц страни, сравнете Куба и другите от централна и южна Америка, разликата в нивото е огромно.
На запад и днес, който е изкарал до 8-9 клас, не може да си напише правилно повече от името, такива хора е имало преди 100 год у нас по разни села и паланки.
Всичко друго е било много добре на хартия и за определени хора, но реално беше от гнило по-гнило. Пак казвам, сега не е цвете, но пак е по-добре от тогава, най-малкото който не му изнася, може да си хване задника и да замине в лошия запад или изток, а преди за това награждаваха със затвор или нещо повече.

Няма да забравя разни картинки по вестници и табла в училище, как американски войници се търкалят пияни или дрогирани, а около тях празни шишета от кока кола, безценно!
Сега се сещам, че тоалетната хартия беше лукс, основно имаше едни гладки листчета подобни на материала с който увиват продуктите в хр магазини и сега и т.н. и т..н
Преди нямаше вериги от магазини, аптеки пр, но това не попречи на народната власт да вземе всичко от хората. Примерно имал си една аптека, вече нямаш и в затвора, имал си нещо по-голямо, още по-лошо. Имал си 4 етажна къща, взимат ти 3-те и се дават на активни борци за жълти стотинки, все яки работи. Земите, същата работа, то затова сме най-зле и сега от соц блока, защото тука беше най-извратено и тежко всичко.

И тогава и сега като си паричен всички са ти приятели и жените те ухажват, то даже филми има от онова време, вадиш една кутия кент или боро и все едно си извадил айфон последен модел ставаше.
За западна кола пък да не говорим, сигурно 1% от всичките и то бяха някакви 20 годишни поне. Корекомите са най-яркия спомен от "имането" по онова време, за това всеки само гледаше какво има там през витрината, защото всичко е имало по магазините.
Дори да успееш да си купиш долари на черно, пак нямаше прави да си купиш нещо, че пипнат ли те тежко ти.

Иначе я кажете, на кои от вас, родители или близки роднини са били партийни секретари или нещо нагоре в Партията майка, сигурно сега никой няма да има от тези редици, а тогава беше много вървежен пост! Друг вариант е, да не знаете какви са били, но пък сте били добре.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата