По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Колеги, не измествайте темата! Прочетете заглавието още веднъж!!!!!!!
Бяхме много по-добре! Поне тези, които не са реститути след 89-та. Тези, които с двете си ръце нещо са направили и създали, без наследство отнякъде. Незаисимо по каква линия. Нормалните хора не бяха богати или презадоволени, но макар и по малко, имаха всичко. Хляб. месо, яйца и мляко имаше във всяко семейство. Сега килограм хубаво сирене е 20 лева. При 120 лева пенсия,... Никога преди възрастни хора не са просили и не са били арестувани в магазин, защото ядат вътре. На мен не ми пука, дали ще има банани на трапезата ми. Всички сметки са ми платени и не се притеснявам за утре. Вие, дето плачете за бананите, защо се оплаквате, че ви кадат, убиват, продават дрога, уволняват безпричинно, доктори или учители ви искат пари, рекетират ви държавни служители (полицаи, администрация и т.н.) и пр.? Защо плачете из форума, нали има банани!?
Не обръщайте темата стари на млади. Аз съм си гледал детето и оцелях през дивите 90. Колко от вас са готови с 30-50$ на месец да карат една зима? А да ходите всяка вечер до Железница (поне) за вода за пиене, защото има режим? Повече от 5м3 съм превлякъл с колата ... И ето, аз си бих шута. Почувствахте ли разликата?
Бяхме много по-добре! Поне тези, които не са реститути след 89-та. Тези, които с двете си ръце нещо са направили и създали, без наследство отнякъде. Незаисимо по каква линия. Нормалните хора не бяха богати или презадоволени, но макар и по малко, имаха всичко. Хляб. месо, яйца и мляко имаше във всяко семейство. Сега килограм хубаво сирене е 20 лева. При 120 лева пенсия,... Никога преди възрастни хора не са просили и не са били арестувани в магазин, защото ядат вътре. На мен не ми пука, дали ще има банани на трапезата ми. Всички сметки са ми платени и не се притеснявам за утре. Вие, дето плачете за бананите, защо се оплаквате, че ви кадат, убиват, продават дрога, уволняват безпричинно, доктори или учители ви искат пари, рекетират ви държавни служители (полицаи, администрация и т.н.) и пр.? Защо плачете из форума, нали има банани!?
Не обръщайте темата стари на млади. Аз съм си гледал детето и оцелях през дивите 90. Колко от вас са готови с 30-50$ на месец да карат една зима? А да ходите всяка вечер до Железница (поне) за вода за пиене, защото има режим? Повече от 5м3 съм превлякъл с колата ... И ето, аз си бих шута. Почувствахте ли разликата?
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
alekangg написа:Ти кажи вдига ли бутилките да гледаш какво плува вътре или взимаше на тото? Остави автогола и дали ти е била слабост..
Вдигал съм ги да, само че хигиената няма нищо общо с парцалите, а резултата от недоплакнати бутилки нямаше да е парцали.

Тогава бирата се правеше с хмел. Имаше "спациална" (90 дни трайност) и "луксозна" (180 дни трайност) и се правеха и стабилизираха със спирт - тях нямаше нужда да ги надигаш. Имаше и жива непастьоризирана, "Светло" и "Обикновена"(22 ст. в магазина) 3-7 дни трайност и "оригинална" десет дни трайност (27 ст.в магазина). На тази бира вкусът и се променя с дни и като и мине срока на годност, започва да образува утайки от "парцали" на дъното. Та така ...точно заради технологичната "изостаналост"

Ubi dubium, ibi libertas
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Малко късно се е сетил Тато, поне си признава публично за недоносчето, ама тук не го признават някои
https://youtu.be/Oqi1FpCs06o
https://youtu.be/Oqi1FpCs06o
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
hell's angel написа:alekangg написа:Ти кажи вдига ли бутилките да гледаш какво плува вътре или взимаше на тото? Остави автогола и дали ти е била слабост..
Вдигал съм ги да, само че хигиената няма нищо общо с парцалите, а резултата от недоплакнати бутилки нямаше да е парцали.![]()
Тогава бирата се правеше с хмел. Имаше "спациална" (90 дни трайност) и "луксозна" (180 дни трайност) и се правеха и стабилизираха със спирт - тях нямаше нужда да ги надигаш. Имаше и жива непастьоризирана, "Светло" и "Обикновена"(22 ст. в магазина) 3-7 дни трайност и "оригинална" десет дни трайност (27 ст.в магазина). На тази бира вкусът и се променя с дни и като и мине срока на годност, започва да образува утайки от "парцали" на дъното. Та така ...точно заради технологичната "изостаналост"са се получавали едни от най-истинските бири.
Викаш миенето на бутилките не влиза към хигиената??

И сега има хора, за които нашата бира е много хубава, въпрос на вкус.
Интересно защо в миналото, като е била толкова хубава бирата, всеки даваше мило и драго да пие западна бира от корекома???? Не съм чул някой да каже, че е била по-зле от нашата!
Та пак става въпрос на вкус, като имаш 3 вида бира и от нея пиеш цял живот, в един момент ти си мислиш, че няма по-хубава от нея в света, това се отнася за всичко.
Аз още помня като се качих на по-нова западна кола с 100-на коня от сорта на голф, кадет, ами все едно беше ферари на фона на жигулито и москвича, такъв ефект създаваше.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
alekangg написа:... Много бил хубав строя, ами да има кой да плаща вечно. Как пък една държава няма, която да не се сгромоли, е така да наруши правилото, че соц не става за нищо в дълъг план.
Навсякъде се е случило едно и също и колкото повече време е бил строя и по-близко до Москва, толкова по-зле и сега, може да се огледате с другите соц страни коя къде е, както и действащите Куба и С.Корея. Ако не беше паднал 89, щяхме да сме като тях вероятно сега.
Абсолютно подкрепям казаното, готов съм да се подпиша под горното мнение, дума по дума. Но това не отговаря на въпроса - кога сме живели по-добре? Едното не изключва другото... Не бих заменил детството и ученическите си години (изцяло при соц-а) за детството на съвременните деца. Въпреки липсата на смартфони, плей-стейшъни, велосипеди с 21 скорости, климатици и банани целогодишно във всяка квартална бакалия. Който както иска - така да го разбира...
Excellent! Steven is my name!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Borymeckata написа:alekangg написа:... Много бил хубав строя, ами да има кой да плаща вечно. Как пък една държава няма, която да не се сгромоли, е така да наруши правилото, че соц не става за нищо в дълъг план.
Навсякъде се е случило едно и също и колкото повече време е бил строя и по-близко до Москва, толкова по-зле и сега, може да се огледате с другите соц страни коя къде е, както и действащите Куба и С.Корея. Ако не беше паднал 89, щяхме да сме като тях вероятно сега.
Абсолютно подкрепям казаното, готов съм да се подпиша под горното мнение, дума по дума. Но това не отговаря на въпроса - кога сме живели по-добре? Едното не изключва другото... Не бих заменил детството и ученическите си години (изцяло при соц-а) за детството на съвременните деца. Въпреки липсата на смартфони, плей-стейшъни, велосипеди с 21 скорости, климатици и банани целогодишно във всяка квартална бакалия. Който както иска - така да го разбира...
Аз за детството не говоря! Сега навсякъде освен в Африка е еднакво, компютри, телефони и пр, няма излизане, освен за пиене.., ама то детството свършва и се радвам, че не успях да вляза и да работя със страх от как ще ме погледне и какво ще каже партийния секретар или колегата доносник на партията. Смътни си спомням как ни караха да рецитираме разни неща от чичко Ленин, просто едно промиване на мозъци се замени с друго.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
А знаете ли,че Тодор Живков е бил преводач преди 9ти?
Превеждал е овцете от единия баир на другия..
Някаква мега пародия на държавна глава...сраммм
Аз също съм 100 процента сигурен,че реалната власт е била зад трона и той е бил някаква изтривалка..
Няма по-добро сравнение от това между ФРГ и ГДР- един народ,една територия,еднакъв период от време.Без нужда от повече коментар..
П.С. Сега като чета на Алекангг за западните коли,спомням си как цъкахме с език по тях из Златни Пясъци..
Опс,забравих,за социализъма материалното е било на второ място-на първо духовността,свободата и спокойствието
Какво те еве,че живееш като плъх и не смееш да гъкнеш..Какво като не можеш да излизаш никъде,какво че повече от Лада и панелка(1) няма да имаш в живота си..И какво като топ тъпанари те управляват по партийна линия или ти тровят живота..
Сега ли как е? За някои по -зле ,за други нищо общо с преди-живеят си прекрасно(не малка част с честен труд).
Ама за милионен път-това ,че сега има престъпност (от топ политзависима мафия до улична и битова) е само и единствено благодарение на тогава и тогавашните "мозъци".Ама има един "стокхолмски синдром" му се казва..
Превеждал е овцете от единия баир на другия..

Някаква мега пародия на държавна глава...сраммм
Аз също съм 100 процента сигурен,че реалната власт е била зад трона и той е бил някаква изтривалка..
Няма по-добро сравнение от това между ФРГ и ГДР- един народ,една територия,еднакъв период от време.Без нужда от повече коментар..
П.С. Сега като чета на Алекангг за западните коли,спомням си как цъкахме с език по тях из Златни Пясъци..
Опс,забравих,за социализъма материалното е било на второ място-на първо духовността,свободата и спокойствието

Сега ли как е? За някои по -зле ,за други нищо общо с преди-живеят си прекрасно(не малка част с честен труд).
Ама за милионен път-това ,че сега има престъпност (от топ политзависима мафия до улична и битова) е само и единствено благодарение на тогава и тогавашните "мозъци".Ама има един "стокхолмски синдром" му се казва..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Някой писал ли си е с някоя девойка от СССР, без разбира се, някога да я е виждал. 

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
nqmam_bmw написа:Някой писал ли си е с някоя девойка от СССР, без разбира се, някога да я е виждал.
Аз писах на някакво си нещо там от СССР,което така и не отговори (много тежичко го преживЕх..)
Сега се завъртяха малко нещата-с радост ще те вземе някое рускинче,да издейства лелеяния ЕС паспорт.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Минавам за малко през темата,че не смогвам да я изчета
Утре ще пиша повечко.
Като не е била качествена храната преди 89,защо сега навсякъде се втълпява и се прави такава каквато е била тогава? Защо се пусна бира като от едно време? Защо се направи кайма Стара планина? Защо се прави салам от месо? Защо сиренето е като домашно?
Първо се унищожи всичко,а сега няколко искат да го върнат! Знаете ли че доста голям производител на месни продукти работи с машини произведени през 70те в СССР. Защо ли? Защото са недодялани или защото за вечни и вършат сериозна работа?

Като не е била качествена храната преди 89,защо сега навсякъде се втълпява и се прави такава каквато е била тогава? Защо се пусна бира като от едно време? Защо се направи кайма Стара планина? Защо се прави салам от месо? Защо сиренето е като домашно?
Първо се унищожи всичко,а сега няколко искат да го върнат! Знаете ли че доста голям производител на месни продукти работи с машини произведени през 70те в СССР. Защо ли? Защото са недодялани или защото за вечни и вършат сериозна работа?
В моя град е имало 3 перфектно подържани парка + лятно кино. До преди 10 години 2 от 3 бяха в окаяно състояние , като ходеха там само наркомани . В момента са ги постегнали , като това само е почистване и насяване пак на главните алей , киното все още е тотална съборетина , да не говоря че преди в парковете е имало водни канали с колела , водни лилии , риби и т.н.
Като се замисля в момента подобен парк с такъв мащаб не е посилен дори и за "Европейските програми" , какво да говорим да се построят нови 3 такива парка

Като се замисля в момента подобен парк с такъв мащаб не е посилен дори и за "Европейските програми" , какво да говорим да се построят нови 3 такива парка

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
dr.peshev написа:"Комунистите" продадоха златото,изнесоха парите,изтеглиха от гнилите капиталисти милиарди дълг,фалираха държавата ,за да можете сега да кажете колко хубаво и евтино е било( благодарение на тези пари,а не на БВП), че и правнуците ви ще плащат тези пари,но ще живеят под наем!
Как не разбирате,че този живот е бил на кредит с лихви,които плащаме днес!
И да не забравяме, откраднаха частната собственост на хората... После пак СЪЩИТЕ тези комунисти я откраднаха още един път с приватизацията.
Borymeckata написа:Но това не отговаря на въпроса - кога сме живели по-добре? Едното не изключва другото... Не бих заменил детството и ученическите си години (изцяло при соц-а) за детството на съвременните деца. Въпреки липсата на смартфони, плей-стейшъни, велосипеди с 21 скорости, климатици и банани целогодишно във всяка квартална бакалия. Който както иска - така да го разбира...
Не разбирам защо смесвате двете неща. Нали не мислиш, че детсвото на едни деца през 60те в САЩ е било по-различно? Какво общо има развитието на технологиите и урбанизацията със социализма.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
alekangg написа:Викаш миенето на бутилките не влиза към хигиената??![]()
Къде го видя - нищо не съм викал. Т'ва за немитите бутилки, скъсаните пликове от завода и т.н. вестникарски клишета - ти си го смучеш от пръстите. Имало 3 вида бира, то за това всеки окръг си имаше пивоварна

Заеби, нямам намерение да те убеждавам в каквото и да е - пиши си

Ubi dubium, ibi libertas
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Това е световна тенденция с бирата и сега се обръща. В момента, дори в България вече е "модерно" да се пие качествена бира от малки пивовари.
Забравяш, че пазара предлага това, което искат хората
Не обратното.
Забравяш, че пазара предлага това, което искат хората

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes