По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от hell's angel » 19 Юни 2016, 18:44

Ами, я виж бацю как не шикалкави, държи си на миналото един вид :mrgreen: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 19 Юни 2016, 20:58

nqmam_bmw написа:Някой ставал ли е чавдарче/пионерче ? :mhihi:

Всякакъв съм бил... Нямаше начин да учиш и после да си намериш свястна работа, ако се дърпаш от партийните организации и мероприятия - нали от комсомола ти пишат характеристика... Бил съм чавдарче, пионер и комсомолец като ученик. По празниците ни мъкнеха на манифестации - беше си досада, но пък се създаваше някакво празнично настроение, което сега ми липсва... Още по-досадни от манифестациите бяха комсомолските събрания... Всяка есен ходехме поне за месец на бригади - скубехме синап, събирахме цвекло и картофи, беряхме кайсии, вишни и грозде, брали сме и царевица, а като по-големи - бачкахме в консервната фабрика.

Сега ще ми се смеете, но нямам лоши спомени от ученическите бригади. Спяхме в едни бараки, като лагер. Вечер си правехме купони с момичетата, слушахме музика (Пърпъл, Деф Лепард и Кис на касетофон Хитачи), прескачахме оградата и ходехме до селската кръчма за бира, крадяхме царевица от близката нива и я печахме на огън... Бяхме млади и беше весело.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Юни 2016, 21:24

Ама как , нямахте ли фейс и вайбър .....и от тая радлера , с боровинки ? :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 19 Юни 2016, 21:58

Jordana написа:Ама как , нямахте ли фейс и вайбър .....и от тая радлера , с боровинки ? :mhihi:

Имаше само "светло пиво", в зелени стъклени бутилки и без етикет. Бях чувал тогава, че имало и бира "в консерви", но в дълбоката провинция - не бях виждал. Телефони в лагера нямахме никакви, даже и обикновен (кабелен). Пред входа на консервената фабрика имаше телефонна кабина с телефон със стотинки - оттам съм се обаждал на нашите по веднъж в седмицата. Иначе сме имали досег с високите технологии, да - веднъж бяха донесли в лагера видео VHS и помня, че гледахме някакъв карате-филм - беше невероятна атракция.

Мои съученици разнасяха разни касетофони, но аз не съм имал. По-принцип се купуваха от корекомите, но в моето семейство изобщо не бяхме виждали валута... Първият път, когато видях едно такова Хитачи (един съученик го беше донесъл на новогодишна забава, било е към 1982-ра година) - направо останах като гръмнат. Аз до този момент бях виждал само ВЕФ и Селена (имаше такива съветски транзистори), а Хитачи-то ми изглеждаше като нещо извънземно, не можех да повярвам, че има ТАКОВА нещо, направено от хора... Минали са 35 години от тоя момент, но още си спомням, как стоях пред оня касетофон и не можех да се нагледам - там някакви лампички светкаха по него, стрелки мърдаха... Наскоро успях да намеря и да си купя СЪЩИЯ модел (оказа се TRK-8180e) и сега си го слушам понякога у дома. Радиото е страхотно, звукът (все още) е убийствен, даже и касетите върти без грешка. Пускам му сигнал от лап-топа (има line in режим) и става дискотека у дома. Дизайнът все още ме кефи и пак се вълнувам като го слушам... Ето го тук на снимката отляво, заедно с един Шарп - също много яка машина:

Изображение

Изображение

Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 19 Юни 2016, 22:13

Jordana написа:Ама как , нямахте ли фейс и вайбър .....и от тая радлера , с боровинки ? :mhihi:

Между другото, фейсбук и вайбър аз и сега нямам, никога не съм ползвал... А иначе радлера не е лош - свеж е и има интересен вкус.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Юни 2016, 23:01

Двукасетъчните се харчеха повече , можеше да записваш директно ако докопаш яка касета от някой авер . Тия западняшките техники имаха един особен аромат в буквалния смисъл - нещо лек далечен полъх от обетованата земя . Днес това напълно липсва от китайската ширпотреба :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Юни 2016, 7:07

Имам и един "двукасетъчен" - преди няколко години си го купих:

Изображение

Ама "тогава" (осемдесет и някоя си година) кой е имал 600 долара за такова нещо? Баща ми работеше в АПК-то за 180 - 200 лева, а долари "на черно" (ако успееш да намериш и не те е страх да търгуваш) вървяха по около 2 лева - колко месеца ще бачкаш за тая щайга? За обикновените хора такава техника си беше направо недостъпна. Все пак, тогава това беше връх на сладоледа и два пръста отгоре, все едно сега да имаш... не знам, просто не се сещам за подходящо сравнение...

После и намирането на "западна" музика си беше проблем. Намираха се касети - безброй пъти презаписвани. Правехме си нещо като парти за записи - събирахме се няколко човека и всеки носи каквито касети има, свързваме два касетофона с кабел и се започват презаписи - понякога цяла нощ. Сега същата работа ще стане за няколко минути - да качиш няколко часа музика на флашката... Най-голямата работа беше да намериш плоча и директно от нея да запишеш музиката, но стерео-грамофоните бяха голяма рядкост. От радиото също не можеше да запишеш нещо интересно, поне не от българското.

Интересно е и друго - тази стара (вече 35 - 40 додишна) аналогова аудио - техника, все още изкарва много добър звук. Басовете направо се чувстват с кожата, звукът е чист и динамичен, почти без изкривяване в целия диапазон. Разбира се - това при качествен цифров сигнал, не от някоя изтъркана от въртене касета... Имат много финни корекции на звука, също и разни системи за подтискане на шума, за по-динамичен звук и други подобни. Радио-приемниците са много селективни и е голям кеф да си играеш с радиото, разбира се - ако не те мързи да въртиш копчето за всяка станция. Пък и дизайнът (поне за мен) е много як - имат си някакво очарование тези стари щайги...

Изображение

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 20 Юни 2016, 12:35

Borymeckata написа:....
Сега ще ми се смеете, но нямам лоши спомени от ученическите бригади. Спяхме в едни бараки, като лагер. Вечер си правехме купони с момичетата, слушахме музика (Пърпъл, Деф Лепард и Кис на касетофон Хитачи), прескачахме оградата и ходехме до селската кръчма за бира, крадяхме царевица от близката нива и я печахме на огън... Бяхме млади и беше весело.

Сега и на мен ще се смеете, ама не е ли била целта на тези бригади да имат някакво КПД? Защото от разкаи на мои познати (а и от написаното от теб), излиза че това КПД е било близо до нулата. (Освен ако скритата цел не е била да се повишава прираста на на населението :mhihi: :mhihi: )

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 20 Юни 2016, 13:30

Колко да му е ниско кпд-то - Димитровград, Хаинбоаз, някой и друг завод и язовир, тук-таме жп. линии. Пък и за тия пари - толко' :mrgreen: :mhihi:

Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Юни 2016, 13:32

Benedetto написа:Сега и на мен ще се смеете, ама не е ли била целта на тези бригади да имат някакво КПД? Защото от разкаи на мои познати (а и от написаното от теб), излиза че това КПД е било близо до нулата. (Освен ако скритата цел не е била да се повишава прираста на на населението :mhihi: :mhihi: )

Защо си останал с такова впечатление? Ние си бачкахме редовно, даже изпълнявахме норми. Сега не мога да кажа, каква е била реалната полза за икономиката на страната, но каквото са искали от нас - сме го правили. И не си мисли, че цял ден в царевицата или на нивата с цвеклото е голям купон... В края на деня изкарваха от консервната фабрика стотици палета с буркани за износ - приготвени от нас.

Накрая на работния ден се отчиташе "перформънса" - толкова тона събрано цвекло, толкова набрани домати, толкова палета с кисели краставици или декари обрана царевица - съвсем реални резултати давахме... Имаше съревнование между бригадите (класовете) и победителят печелеше някаква награда, примерно - кино или дискотека. А купоните, бирата и музиката бяха СЛЕД това - вечер, като се приберем в лагера, изкъпем се със студена вода и отморим малко. Пак казвам - бачкането си беше съвсем реално, нормите за изпълнение - също.

Цялата тази работа с ученическите бригади имаше един положителен ефект - в доста ранна възраст (още като ученик) разбираш какво представлява реалното бачкане и си даваш сметка, че ако не учиш нещо (говоря за образование и квалификация) - ТОВА те чака след казармата, за ЦЯЛ живот. Доста е мобилизиращо, да ви кажа... Колкото и да ти е гадна математиката или физиката, ваденето на картофи под дъжда в калната нива е още по-гадно.

Същата работа с производствената практика в края на средното - един месец редовна смяна в Електрокарния завод (на пълен работен ден и съвсем редовна норма) ти помага да разбереш, че ученето не може да е толкова лошо. Тогава всички излизахме от средното с някава професия - момичетата ставаха шивачки, продавачки и готвачки, а ние - електротехници, шлосери, шофьори. И това не беше формално - занаятът се учеше съвсем серизоно, после имаше практика няколко месеца в завода и накрая - изпит пред комисия. Даваха ти официален документ (удостоверение) за професионална квалификация, даже моят още го пазя...
Последна промяна Borymeckata на 20 Юни 2016, 13:44, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Юни 2016, 13:42

hell's angel написа:Колко да му е ниско кпд-то - Димитровград, Хаинбоаз, някой и друг завод и язовир, тук-таме жп. линии. Пък и за тия пари - толко' :mrgreen: :mhihi:

Ти изкарай днешните тийнейджъри за един месец - да спят в дървени бараки някъде на майната си, да бачкат по цял ден без пари, да ядат всякакви помии и без топла вода, пък да видим те какво КПД ще дадат...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 20 Юни 2016, 13:45

Borymeckata написа:Цялата тази работа с ученическите бригади имаше един положителен ефект - в доста ранна възраст (още като ученик) разбираш какво представлява реалното бачкане и си даваш сметка, че ако не учиш нещо (говоря за образование и квалификация) - ТОВА те чака след казармата, за ЦЯЛ живот. Доста е мобилизиращо, да ви кажа... Колкото и да ти е гадна математиката или физиката, ваденето на картофи под дъжда в калната нива е още по-гадно.

Само че по времето на "комунизма" имаше закон , забраняващ детския труд и експлоатация ! :mhihi:
Да изкараш някой лев за море по своя воля е забранено , но да се отървеш от бригада , почти невъзможно!
p.s. Помня брат ми беше на бригада до т.н. ТВУ-Бойчиновци да тъпче корнишони , но беше свил няколко бурканчета със сладко ягодово "ЗА ИЗНОС"- е в магазините в BG нямаше такива!!! :ok:
Последна промяна dr.peshev на 20 Юни 2016, 13:55, променена общо 1 път
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Юни 2016, 13:55

Това с проходите, жп линиите и пътищата е било някъде около 60-те. Но как се гради от нищо нещо? Я сравнете републиканската пътна мрежа през 44-та и през 89-та.

Последно подобен труд мисля, че се е полагал през 80-те като работниците са пренасочвани от обичайната им месторабота на други обекти за някакви дни и всичко се е заплащало.

А ученическите бригади ги имаше и в началото на демокрацията. Аз съм брал и грозде и домати и какво ли не и нищо не ми е станало. Нито съм се изгърбил, нито съм се разболял. А поне и имаше какво да се бере. Че сега и да направят бригада то няма какво.

Иначе ми е много интересно някой като каже, че с подобни занимания щели само да му изгубят времето. А през това време седи пред фейса :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 20 Юни 2016, 14:19

Borymeckata написа:
hell's angel написа:Колко да му е ниско кпд-то - Димитровград, Хаинбоаз, някой и друг завод и язовир, тук-таме жп. линии. Пък и за тия пари - толко' :mrgreen: :mhihi:

Ти изкарай днешните тийнейджъри за един месец - да спят в дървени бараки някъде на майната си, да бачкат по цял ден без пари, да ядат всякакви помии и без топла вода, пък да видим те какво КПД ще дадат...

С Benedetto си говори, аз нямам нищо против КПД-то :wave: Ако зависи от мен - всичките ще ги набутам в казармата :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 20 Юни 2016, 14:23

Най-малкото през соца тоя форум нямаше да съществува
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата