По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от hell's angel » 22 Юни 2016, 9:58

Bogat-Beden написа:Ти му говориш,оно си рупа.. :mhihi:

Ти нали ходи и видя, що не остана ? :dunno:
Другото е манталитет ли, ген ли, не знам , ама грам не зависи от строя - и сега масово се козирува, навежда и докладва, и то от тези които не са живели по онова време. И смелостта идва главно из форумите, фейса и на маса...
Ubi dubium, ibi libertas

Аватар

Мнение от Хаос » 22 Юни 2016, 10:05

айде "предприемчивите" и "напредничави" от темата да сметнат за колко години ще изплатят жилище в София, нормално, 90 квадрата да речем със сегашната си заплата, при поносими месечни вноски - тоест не трябва да се лишавате от друго
хайде сега добавете и нова кола към тях, нека да е Дачия с нормално оборудване, отново на изплащане
хайде сега добавете деца, щото едно време имаше деца, за разлика от днес!
добавете нормално здравеопазване в частна болница, щото в държавната всички знаем че не им е приоритет да те спасят
добавете нормално образование, щото всички знаем какви олигофрени бушуват в днешните училища
добавете нормална био храна, щото едно време се вадеше от земята, днес вадят пластмасаряк от "епруветка"
добавете нормални почивки, екскурзии всяка година в чужбина

изведнъж се оказа, че заплатите ви не са чак толкова големи, нали

като учих в Испания професорката ми, работеща в автомобилната промишленост ме попита - защо не останеш тук да работиш, има работа за теб
аз ѝ отговорих - защото си имам Родина, където си имам роднини и приятели, там е моето място.
Татковината може да не е толкова лъскава, колкото на запад, особено там, където аз живях в Испания - най-богатия град, но ... не сме далеч назад, даже София се изравни със запада...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 22 Юни 2016, 11:27

Тия предприемчивите и находчивите са като онези, дето им губели времето. :dunno:

Имало сега възможности като си предприемчив и находчив да изкарваш пари, а не като едно време. Е като си много предприемчив защо караш 12 годишна кола и живееш в двустайна панелка?

Да, възможности има безбройно повече, но не всеки успява или е допускан да се възползва от тях.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M5 E39

Мнение от Centurione » 22 Юни 2016, 11:52

Хаос написа:айде "предприемчивите" и "напредничави" от темата да сметнат за колко години ще изплатят жилище в София, нормално, 90 квадрата да речем със сегашната си заплата, при поносими месечни вноски - тоест не трябва да се лишавате от друго
хайде сега добавете и нова кола към тях, нека да е Дачия с нормално оборудване, отново на изплащане
хайде сега добавете деца, щото едно време имаше деца, за разлика от днес!
добавете нормално здравеопазване в частна болница, щото в държавната всички знаем че не им е приоритет да те спасят
добавете нормално образование, щото всички знаем какви олигофрени бушуват в днешните училища
добавете нормална био храна, щото едно време се вадеше от земята, днес вадят пластмасаряк от "епруветка"
добавете нормални почивки, екскурзии всяка година в чужбина

изведнъж се оказа, че заплатите ви не са чак толкова големи, нали

като учих в Испания професорката ми, работеща в автомобилната промишленост ме попита - защо не останеш тук да работиш, има работа за теб
аз ѝ отговорих - защото си имам Родина, където си имам роднини и приятели, там е моето място.
Татковината може да не е толкова лъскава, колкото на запад, особено там, където аз живях в Испания - най-богатия град, но ... не сме далеч назад, даже София се изравни със запада...

Понеже темата е за сравнение между преди и сега... а ми е омръзнало да се повтаря, че преди било мноооого по-добре и можело много повече неща да се купят с колосалните заплати, които хората получавали и не можели да изхарчат (нормално, като няма нищо в магазина).

Относно сравнението с жилището в София, не е коректно, понеже цените силно се различават с тези от останалите градове в България, съответно средното за страната.

Примерът с Дачията... Модел Сандеро започва от около 13 000 лв.; с "нормално"(каквото и да означава това, доста удобно субективно определение) да кажем е 15 000 лв. Минималната работна заплата в момента е 420 лв., а средната около 950 (данни НСИ) - следователно въпросното Сандеро с нормално оборудване излиза 35,7 минимални работни заплати или 15,8 средни работни заплати.
Към края на 1980-те Трабант е струвал 5600 лв, а Москвич 6400 лв. (релевантна на годината валута). Най-високата минимална работна заплата преди 1989 г. е била тази от същата година - 140 лв., а средната (отново най-висока през 1989 г.) - 274 лв.(данни от НСИ). Един Москвич е излизал 45,1 минимални работни заплати или 23,4 средни работни заплати. Изводът е ясен. И забележете, сега не се чака произволен брой години, за да получиш това, което си купил днес.

Има значително по-обективни и всеобхватни изследвания по темата, които показват че заплатите вече са по-големи от тези преди 1989 г. Още повече, че такъв тип изследвания, се базират на официалната статистика за доходите на българите, която разбира се, се изчислява спрямо данните от светлата част на икономиката. Все пак делът на сивата икономика в България трудно може да се определи като пренебрежимо малък, така че си струва да се направи уточнението, че реалната покупателна способност на българите е дори по-голяма, при това чувствително, от официално обявената.
Live forever or die trying

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Юни 2016, 12:07

Centurione написа:Има значително по-обективни и всеобхватни изследвания по темата, които показват че заплатите вече са по-големи от тези преди 1989 г..

За това ли 2.5 милиона живеят с по-малко пари на месет отколкото се смята, че съществуването е изобщо възможно?

Същите изследвания показват, че и армията ни сега е по-силна, защото е професионална. А тогава била наборна и техниката стара. Селското ни стопанство е по-развито, защото тогава не било добре механизирано. Икономиката и индустрията са по-развити, защото тогава се произвеждали боклуци. :yes:

950лв средна заплата имаме, когато аз съм трамвай. Но дори и да е толкова като платиш 2/3 от нея само за ток и парно зимата как ще спестиш за Дачията?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 22 Юни 2016, 12:08

Глупости 950лв средна заплата :kuku: Тва или аз живея в някоя друга държава или се считат доходите само в София :kuku:

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 22 Юни 2016, 12:17

Със сигност не бяхме по-добре пред комунизма, още повече, че аз не виждам да е имало изобщо някакъв соц след като ни е управлявала БКП(Българска КОМУНИСТИЧЕСКА партия), освен пожелателен. Митът за „онова време“

Освен това винаги съм смятал, че ако не бяха дошли "братушките" да ни окупират и да убият царя в момента състоянието на държавата шеше да бъде поне на нивото на повечето европейски държави. Вместо това сега трябва да се справяме със последиците на комунизма(който впрочем е обявен за престъпен). 133 млрд. лв. е струвала съветската окупация на България

Като цяло как е възможно някои да милее за управление което е било наложено насила, то все едно да милееш за търското робство :shock:
Последна промяна bioz на 22 Юни 2016, 12:20, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Centurione » 22 Юни 2016, 12:19

bum_bum написа:
Centurione написа:Има значително по-обективни и всеобхватни изследвания по темата, които показват че заплатите вече са по-големи от тези преди 1989 г..

За това ли 2.5 милиона живеят с по-малко пари на месет отколкото се смята, че съществуването е изобщо възможно?

Същите изследвания показват, че и армията ни сега е по-силна, защото е професионална. А тогава била наборна и техниката стара. Селското ни стопанство е по-развито, защото тогава не било добре механизирано. Икономиката и индустрията са по-развити, защото тогава се произвеждали боклуци. :yes:

950лв средна заплата имаме, когато аз съм трамвай. Но дори и да е толкова като платиш 2/3 от нея само за ток и парно зимата как ще спестиш за Дачията?

За мое съжаление не знам по-какъв по-обективен начин да Ви го обясня... Ето Ви данни за средната работна заплата:

http://www.nsi.bg/bg/content/3928/%D0%B ... 0%B2%D0%BE

А разходите, които били 2/3, защото някой така е казал, са изчислени в паритета на покупателна способност, който също е включен в цитираните от мен излседвания. Но Вие ако искате продължавайте да казвате на черното бяло.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Юни 2016, 12:22

Наистина ли твръдиш, че НСИ предоставя вярна информация?

Кажи ми честно ти лично колко човека познаваш, които са си купили собствено жилище без помощ от родителите си или продаден някакъв друг имот. И колко човека познаваш купили си нова кола, независимо от модел и марка със средства единствено и само от заплата?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Centurione » 22 Юни 2016, 12:28

bum_bum написа:Наистина ли твръдиш, че НСИ предоставя вярна информация?

Кажи ми честно ти лично колко човека познаваш, които са си купили собствено жилище без помощ от родителите си или продаден някакъв друг имот. И колко човека познаваш купили си нова кола, независимо от модел и марка със средства единствено и само от заплата?

Това е официалната статистика на България, която се прави по критериите на евростат и съответния външен надзор. Подобни твърдения "колко хора познавам" не са обективен критерий. Все пак, относно жилищата, понеже застъпихте този пример, България е в първите места по хора притежаващи лично жилище. В западната част на Европа, масово се живее под наем. Защо?

Относно средставата "единствено и само от заплата", мисля че споменах делът на сивата икономика...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 22 Юни 2016, 12:31

Ей заради такива "критерии" сме на това дередже , явно колегата не е излизал скоро по улиците , не е ходил из малките градове или не е влизал в обявите за работа. Сигурно си седи на хладничко в някое държавно столче и показва на простолюдието колко е зле :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Юни 2016, 12:35

Centurione написа:Това е официалната статистика на България, която се прави по критериите на евростат и съответния външен надзор.

Убеди ме. :yes: Няма начин да поднасят невярна информация тогава.

Centurione написа: Подобни твърдения "колко хора познавам" не са обективен критерий.

Е все пак кажи. Е така извън статистиката. Колко човека познаваш, които само и единствено от най-високата заплата в историята на страната си купиха жилище и нова кола?

Centurione написа: Все пак, относно жилищата, понеже застъпихте този пример, България е в първите места по хора притежаващи лично жилище. В западната част на Европа, масово се живее под наем. Защо?

ЧЕкай да помисля... ами да не би защото в оня гнилия строй кажи-речи нямаше човек без жилище, вила, лозе и т.н. В по-ново време жилищата се продадоха или завещаха на наследниците или пък се построиха кооперацийки на обезщетение. А нивите, вилите и лозята се оказаха престижни локации в гъзарски квартали и се продадоха на успели в новите условия предприемачи за доволно големи суми?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Centurione » 22 Юни 2016, 12:36

don_gori написа:Ей заради такива "критерии" сме на това дередже , явно колегата не е излизал скоро по улиците , не е ходил из малките градове или не е влизал в обявите за работа. Сигурно си седи на хладничко в някое държавно столче и показва на простолюдието колко е зле :yes:

Това бяха сериозни аргументи в защита на твърдението, че преди сме били по-добре. След такъв силен, издържан и мотивиран отговор, мога срамно да капитулирам пред всепризнатата истина, другарю.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Centurione » 22 Юни 2016, 12:44

bum_bum написа:
Centurione написа:Това е официалната статистика на България, която се прави по критериите на евростат и съответния външен надзор.

Убеди ме. :yes: Няма начин да поднасят невярна информация тогава.

Centurione написа: Подобни твърдения "колко хора познавам" не са обективен критерий.

Е все пак кажи. Е така извън статистиката. Колко човека познаваш, които само и единствено от най-високата заплата в историята на страната си купиха жилище и нова кола?

Centurione написа: Все пак, относно жилищата, понеже застъпихте този пример, България е в първите места по хора притежаващи лично жилище. В западната част на Европа, масово се живее под наем. Защо?

ЧЕкай да помисля... ами да не би защото в оня гнилия строй кажи-речи нямаше човек без жилище, вила, лозе и т.н. В по-ново време жилищата се продадоха или завещаха на наследниците или пък се построиха кооперацийки на обезщетение. А нивите, вилите и лозята се оказаха престижни локации в гъзарски квартали и се продадоха на успели в новите условия предприемачи за доволно големи суми?

Ваше право е да вярвате и проповядвате конспиративни теории, че видите ли от НСИ, с подкрепата или по принуда от евростат, злонамерено бълват невярна информация, за българския стандарт на живот. Относно хората, които познавам със собствени жилища и нови автомобили, турдно мога да кажа, дали парите с които са ги купили са "само и единствено от заплата", понеже не съм следовател и не работя за данъчните. Но мисля че Ви показах, че това е възможно. Но пак забравям за подменените данни и злонамерените критерии, заради които критерии сме на това дередже... Остава ми единствено да цитирам Ян Хус.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 22 Юни 2016, 12:47

Centurione написа:Това бяха сериозни аргументи в защита на твърдението, че преди сме били по-добре. След такъв силен, издържан и мотивиран отговор, мога срамно да капитулирам пред всепризнатата истина, другарю.

Кпитулирай приятелю , аз не защитавам нито едното нито другото време , просто ти казвам че нещата които пишеш нямат нищо общо с действителността. Нали не си мислиш ,че ако средната заплата наистина беше 950лв щяхме да живеем такъв стандарт на живот. Питах те ходил ли си в някой по-малък град да видиш как се вадят дори 600лв ? Аз живея в що годе такъв град и ти казвам , че хората тук бачкат по 6 дена в седмицата за едни 6-700лв , ти ми говориш за 950 .. средна :kuku:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата