По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от ukelichko » 23 Юни 2016, 1:05

Е аз не бях първи клас когато свърши соца. Бях на 20 години и имам доста спомени. Живееше се спокойно в мизерията. Спокойствието идваше от това, че каквото и да направиш, все ще си си на този стандарт. Всички заплати бяха горе долу еднакви и врътката беше, да се не мъчиш много за парите които изкарваш. Колкото и да си некадърен, нямаше шанс да останеш без работа и респективно без пари. Нормалният българин имаше към десет и повече години да събере за една кола и в повечето случаи тя му оставаше за цял живот. По магазините не е като да нямаше какво да се купи, но всичко беше еднакво и някак си сиво. Къщи и апартаменти не всеки имаше. Много живееха във ведомствени жилища и след определени години ти даваха право да си го закупиш. Не бяха евтини, защото нашият апартамент беше 14К лева на заплати от по 200 лева на родителите ми. Ама то като нямаше какво да си купиш и парите се спестяваха. Престъпност си имаше доста. Просто се крадеше от държавата, защото от едно средно статистическо жилище нямаше какво да се вземе. Крадяха се чистачки, гуми на колите и дори на комшията му откраднаха Ладата и така и не се намери. Разбиваха се редовно апартаменти на хора, които се занимаваха с чейнчаджийство и хора, които пътуваха извън България, защото там имаше какво да се задигне. В повечето случаи полицията(тогава милицията) в малките градове задържаше целия престъпен контингент, спукваше го от бой и все някой си признаваше. Това го оценявам като добра практика през соца. Храната беше евтина и енергията беше евтина, макар че бензина беше скъп. Българите се грееха на ток, на нафта, по селата на въглища и отоплението не беше разход за едно семейство. Това също го считам за добро през онова време. Разбира се, зимата имаше режим на тока. На моменти беше три часа няма, един има, но в повечето случаи беше два на два. Почивките, дето сте ходили по два пъти в годината :mhihi: Ако отидеш на ведомствена станция беше евтино, но в повечето случаи беше като в казарма и мизерно. Имаше и изключения. Но ако отидеш на свободно и бръмчиш по дискотеки и ресторанти....уаууууу. На Златните за три вечери похарчих на баща ми една заплата и не сме се разпускали. И тогава и сега всичко ставаше с връзки и корупция. Само че тогава корупцията беше бартерна. Например баща ми направи инсталацията на един полковник, за да ми уреди по-лека казарма. Предполагам, че материалите бяха от някой друг баща на войник за уреждане на по-лека служба. С болниците и другите учреждения беше същото. Селата обаче бяха пълни и там всеки гледаше някакви животни и насаждения и хранеше роднините в града. Това до някъде спасяваше положението с липсата на храна по магазините. Такива ми ти работи за соца. Рай за некадърниците, мързеливците, необразованите и подлизурковците и доста депресиращ за хора, които искаха да се развиват. В крайна сметка тези последните се примиряваха и се понасяха по течението. Някои негативи се преувеличават. Никой не ме е бил, че съм разказвал виц за Тодор Живков. Разказваха се масово. Никой не ми е забранявал да нося дънки, дълга коса или да слушам метъл. Дълга коса разбира се, ако не си ученик. Безгрижно детство, но прекалено беше безгрижно, защото през тези години поне няколко деца от квартала загинаха или се удавиха. И това стана, защото бяха оставени без надзор. Имаше и извратеняци, изнасилвачи и подобни гнусове. Имаше и педали, като Рози от Видин. Мангалите пак бяха до някъде привилегировани, но поне се правеха, че работят.
Пропуснах да добавя, че средното образование беше на много високо ниво. От техникумите направо излизаха готови високо квалифицирани работници. За висшето нищо не мога да кажа.И моралът в обществото беше на много по- високо ниво. Ако се се съчетаят тогавашният морал и образование със сегашната политическа система, щеше в България да е рай.
Последна промяна ukelichko на 23 Юни 2016, 1:24, променена общо 2 пъти
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Юни 2016, 1:17

Това за съветската република, който и да питаш от това време и вика "глупости". Но архивите стоят, както и тези на БНБ дето обсъждат цените на доматите на пазара :mhihi:. Колкото и да се правят някои, че ги няма.

Много ми е забавно като омаловажавате 2те най-големи престъпления на режима...
Крака ми не би стъпил в такова място никога.

1. конфискуването и почти пълната забрана на частната собственост
2. свободата на придвижване (дори и в рамките на държавата!!!)

Другото забавно е споменаването на демокрацията като някаква противоположност на диктатурата :mhihi: Демокрацията е просто диктатура на мнозинството. И модерния либерализъм, на който толкова се подигравате е нищо повече от изроден социализъм... Режима в Русия да го давате като алтернатива на този в повечето държави в ЕС, т.е. от зле към по-зле... #cantmakethisshitup
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар

Мнение от Хаос » 23 Юни 2016, 1:27

всъщност прави сте
по-добре сме сега, няма спор
имаме повече пари, повече свобода, повече избор
ама нямаме държава, няма и да имаме, няма здравеопазване, образование, армия, разни несъществени за функционирането на една държава неща

всичко, за което са се борили поколенията преди нас, и тук не визирам последните 3 поколения, е в канала - договорено, заграбено и разпродадено

ма нищо де, ние ИМАМЕ!

или поне докато не дойде някой, който да предяви претенции към него
щото тогава и копче няма да можем да му кажем с тая псевдо армия в тоя псевдо-алианс. Ердоган ако утре реши, че сме турска територия е сме дотам... нас обаче ще ни полазят не зелени, а червени човечета, с полумесец на гърдите. т о не че и сега не са ни в парламента, ама кой да види гредата в собственото си око, важното е да се сочат треските на другите

па вие се тупайте в гърдите на колко години сте били, как сте познавали онова време и колко сте преуспели в капиталистическия свят. лошо няма, евала, милионерчета сте, май...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 23 Юни 2016, 2:28

Споко, никой няма да ни превземе. Не че с оная прехвалена армия щяхме да спрем Ердоган. Служил съм и в тази армия, та и там нещата са пресилени. Кефите ме как се надъхвате колко хубаво е било тогава и как сега някой иска да ни превземе и нямаме здравеопазване и пенсионери бъркат по кофите и глад и мизерия и в Европейския съюз на десет мъже, девет са педераси а десетият е арабин с чалма, който всеки момент ще се взриви. Ако така ще ви е по-лесно да приемете неуспехите си, ОК. И не съм милионерче, средна класа съм, но от тази средна класа, която осъзнава колко са и възможностите и за провалите си вини предимно себе си а не илюминатите и либерастите. И не чакам Путин, Бойко или друг мъжкар да ми оправи финансовото положение. И не се кефя на твърда ръка и военни глупости. Колкото и да е глупаво от моя страна, предпочитам да съм вечно гладен и свободен, вместо да ме хранят редовно в нещо средно между казарма и затвор. Имахме шанс да станем нормална държава след 89-та. Но ние 7 години се чудехме по-добре ли е да е социализъм или капитализъм. И тъкмо нещата започнаха да се оправят и хоп, комунистите на власт и криза. 97-ма бяхме пред гражданска война. 10 години по-късно забравихме и пак си избрахме комунистите. Преди това пък си имахме цар-оправяч. Накрая дойде Баце :bowdown: :bowdown: , който съчетава всичко мъжкарско в себе си и нещата си дойдоха на място. През това време Унгария, Чехия, Словения и останалите си правеха пътища, оправяха си здравеопазването и не жалеха за "онова време" като нас. НАТО е военен съюз и никой не може да каже, дали ще ни спаси или ще ни остави на врага, защото досега не е нападана страна от НАТО и няма прецедент. ЕС е съюз в който членуват страни, които са се съгласили да спазват определени правила и да плащат определена вноска, за сметка на което получават достъп 500 милионен пазар и финансиране по определени програми. Къде видяхте в тези две организации да е записано, че трябва да ни оправят, а ние само да лежим и да се чудим как да изкараме лесни пари и как по дефолт ни се полага стандарт като на арабски шейх. И има ли някоя бивша социалистическа страна, която да не е в ЕС и да е цъфнала и вързала. Бивша социалистическа, не Норвегия и Швейцария.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Юни 2016, 4:58

Колега, Ердоган няма да те нападне. Петата му колкона командва над 50% от т.н. бг-икономика и държи не по-малък дял от територията на страната. ДПС е на власт без прекъсване от много години насам. Сега тихо и мирно няколко десетки хиляди мигранти с перфектна военна подготовка ще вземат бг-гражданство и си готов. Никой няма да те напада, споко!1

Темата е за това, как бяха хората като цяло, а не отделен индивид. Работа и хляб имаше и в градовете, и в селата. Сега нито работа, нито хляб. Никъде. Преди да хвалите колко е добре, обяснете защо 2 милиона се изнесоха и бг е на последно място в Европа по почти всички показатели? Тук някой повтори няколко пъти, че "трябва да измрат старите, за да се оправят нещата". Супер, ще останат 1.5млн българи, 2.5 млн цигани и малко пълнеж. Как ще тръгне "оправянето"? От тия 1.5млн махнете наркомани и пр. измет. Махнете тези с купени дипломи, незавършили училище и т.н. и накрая няма да можете да съберете и за едно народно събрание хора. Но няма страшно. И на вас ви идва "бодра смяна"

Като го гледам това девойче, поне за сърдечен хирург ще завърши :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 23 Юни 2016, 6:41

Норвегия изобщо може да се забрави като пример... къпят се в петрол там. На готово всеки може. Страна като нашата може само да разчита на чпвешки потенциал и евентуално географско положение, ама то не е ясно колко ни помага. Естония на квадрат трябваше да сме, но на боклуците от прехода преди хиперинфлацията не им хареса този вариант и после некадърниците, които осраха приватизацията ни занулиха още един път. Добре, че ни скочиха с вилата на врата за борда и ЕС и сега за малоумните енергийни проекти... че тогава не знам къде щяхме да сме изобщо.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 23 Юни 2016, 8:01

Хаос написа:всъщност прави сте
по-добре сме сега, няма спор
имаме повече пари, повече свобода, повече избор
ама нямаме държава, няма и да имаме, няма здравеопазване, образование, армия, разни несъществени за функционирането на една държава неща

всичко, за което са се борили поколенията преди нас, и тук не визирам последните 3 поколения, е в канала - договорено, заграбено и разпродадено

ма нищо де, ние ИМАМЕ!

или поне докато не дойде някой, който да предяви претенции към него
щото тогава и копче няма да можем да му кажем с тая псевдо армия в тоя псевдо-алианс. Ердоган ако утре реши, че сме турска територия е сме дотам... нас обаче ще ни полазят не зелени, а червени човечета, с полумесец на гърдите. т о не че и сега не са ни в парламента, ама кой да види гредата в собственото си око, важното е да се сочат треските на другите

па вие се тупайте в гърдите на колко години сте били, как сте познавали онова време и колко сте преуспели в капиталистическия свят. лошо няма, евала, милионерчета сте, май...

:clap:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 23 Юни 2016, 8:13

BMW_POWER написа:Темата е за това, как бяха хората като цяло, а не отделен индивид.

Това не съм го видял щото си го писал по същото време. Общо взето, нека всички да са еднакво зле, вместо да сме различно добре. Смятай колко ги е оплашила тази женица разни хора, че още газ пикаят като я чуят и се чудят и до ден днешен каква кофти статия да напишат за нея. Може би най-смислените 5 мин видео в интернет. Включително е била достатъчно прозорлива да предвиди и какъв ще е резултата от Еврото.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Юни 2016, 8:20

Имотното състояние на премиера е показателно - 29 000 лева декларирани , края на 80те години масово хората имаха подобни или повече спестявания от сегашния ни премиер :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 23 Юни 2016, 9:47

Не виждам сега кое е по-различно от соца, освен че населението се изроди тотално. Това, че българинът няма финансова култура, изобщо не значи, че сме толкова зле. Всичко е затънало в кредити и неразумни покупки и само жали за ония времена. Всеки който се види с малко средства си купува още една кола или започва безумни строежи или яко по кръчмите. Царе сме на пазарлъка и намирането на изгодни покупки, но никой не се замисля, дали изобщо трябва да си купи това, за което рови в нета и после се пазари на умряло. Една мощна кола за мен, една малка за жената(кифлата), айде и за детето още една. Гольо на заплата 500 кинта носи маратонки за 300 и ходи на море в чужбина и пие "на Джей Ар пиенето". Ако ще е гарга да е рошава....и велосипед Кюб за три хилки и екип за още 500 кинта и после стои в мазето и събира прах. Или ремонт по-скъп от панелката. Гольо е впечатлен от мивка Тека за 800 лева, на която дават 70 години гаранция. Абе мъди, ти си на 40 :mhihi: , дали ще доживееш да и изтече гаранцията. И носиш дрехи за общо 40 лева и майка ти още ви храни теб и жена ти. А да не пропусна. Кака е завършила престижния "Онлайн свободен Каспичански университет" със специалност мениджмънт в космическата индустрия и иска да работи по специалността си, не да я унижават като офис служителка за 800 кинта на месец. Не че иска, държавата е длъжна да и осигури работа по специалността , защото тя има диплома. Ами като гледам населението, те илюминатите, рептилите, турците и американците май отдавна са ни превзели и са ни сложили някакви чипове в мозъка, които ни пречат да се замислим за елементарни неща. Само първосигналните реакции, да мразим, да се жалим и да чакаме спасителя са ни оставили. И да, два милиона се спасиха от"мизерията", ама се спасиха при педерасите и евро геевете в западащия ЕС и отвъд океана, където яко бият негрите и долара аха да се катурне и станаха почитатели на Путин и Русия:shock: .Аз ли нещо не схващам ситуацията в момента..........
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 23 Юни 2016, 9:58

Освен цените на жигулите и панелките се се загатна и една друга тема - за героите. Верно ли съветските окупатори са герои за част от българите?

Руското посолство откри в София братска могила на съветски войни - от вчера... :shock:
Последна промяна bioz на 23 Юни 2016, 10:05, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Юни 2016, 10:02

ukelichko написа:Не виждам сега кое е по-различно от соца, освен че населението се изроди тотално. Това, че българинът няма финансова култура, изобщо не значи, че сме толкова зле. Всичко е затънало в кредити и неразумни покупки и само жали за ония времена. Всеки който се види с малко средства си купува още една кола или започва безумни строежи или яко по кръчмите. Царе сме на пазарлъка и намирането на изгодни покупки, но никой не се замисля, дали изобщо трябва да си купи това, за което рови в нета и после се пазари на умряло. Една мощна кола за мен, една малка за жената(кифлата), айде и за детето още една. Гольо на заплата 500 кинта носи маратонки за 300 и ходи на море в чужбина и пие "на Джей Ар пиенето". Ако ще е гарга да е рошава....и велосипед Кюб за три хилки и екип за още 500 кинта и после стои в мазето и събира прах. Или ремонт по-скъп от панелката. Гольо е впечатлен от мивка Тека за 800 лева, на която дават 70 години гаранция. Абе мъди, ти си на 40 :mhihi: , дали ще доживееш да и изтече гаранцията. И носиш дрехи за общо 40 лева и майка ти още ви храни теб и жена ти. А да не пропусна. Кака е завършила престижния "Онлайн свободен Каспичански университет" със специалност мениджмънт в космическата индустрия и иска да работи по специалността си, не да я унижават като офис служителка за 800 кинта на месец. Не че иска, държавата е длъжна да и осигури работа по специалността , защото тя има диплома. Ами като гледам населението, те илюминатите, рептилите, турците и американците май отдавна са ни превзели и са ни сложили някакви чипове в мозъка, които ни пречат да се замислим за елементарни неща. Само първосигналните реакции, да мразим, да се жалим и да чакаме спасителя са ни оставили. И да, два милиона се спасиха от"мизерията", ама се спасиха при педерасите и евро геевете в западащия ЕС и отвъд океана, където яко бият негрите и долара аха да се катурне и станаха почитатели на Путин и Русия:shock: .Аз ли нещо не схващам ситуацията в момента..........

Уникално! :D :bchug:
Просто извода е, че Ганьо и преди и сега си е бил голям комплексар, след соца се усили много де и винаги ще гледа как да изпъкне, като ще е важно как го поглежда съседа, приятеля, непознатия и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 23 Юни 2016, 10:13

BMW_POWER написа:Преди да хвалите колко е добре, обяснете защо 2 милиона се изнесоха

И този въпрос го задава един от тия 2 милиона??? И чака отговор от тия дето останаха :shock:
Еми ще взема да ти отговоря: Защото могат! За разлика от преди 89-та. Ако тогава можеха, не 2 ами 5 щяха да се изнесат...
Тя Берлинската стена не е направена, за да опази соц благата от нашествията на капиталистическите орди...

Все едно да питаш що никой не се е изнесъл от Северна Корея през последните 60 години. Значи е много хубаво там :yes:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 23 Юни 2016, 11:36

alekangg написа:
ukelichko написа:...

Уникално! :D :bchug:

+1 :yes:

Смятам най-безпристрастното и адекватно мнение до момента ...

Има плюсове оня строй, които не могат да се отрекат, но генерално е бил тотално сбъркан!
Имало е организация и визия за развитие на държавата. Вероятно не най-добрата, но сега кво има :dunno:
Правело се е и се е градило нещо ... Имало е образование, дисциплина и ред в обществото ...
Сега - 0 (нула), не щото не се прави, а щото ще ги плащат тия неща барабар с Кайените и белото на едни правнуците ни ...

И толко ... не е малко, никак даже, точно тези неща ни липсват днес и тежат много,
но е крайно недостатъчно да компенсира всички негативи, които е нанесъл оня строй на обществото като цяло ...

Най-гадното от, които е че сме научени някой все да ни е длъжен за нещо ... държавата, шефа, родители, роднини ...
Сбъркани ценности, отговорности - всичко ...

Основен проблем у нас за мен - държавата е била отново (след 500г турско присъствие :paranoid: ) в ролята на врага,
дето да се скатаеш или да го прецакаш и да гепнеш от него ...
Схеми, врътки, долари на черно ... да откраднеш плочки или да ги замениш за нещо друго
дето си откраднал с тоя дето ги е откраднал или скатал в кюшето на склада ... яко а?

Що има толкова схемаджии след 90-та ... Що ли? :mrgreen: 50г тренинг от най-ниско до най-високо ниво ...

Та имало е и хубави неща, някой истински други пълна фикция, но генерално е пирон в ковчега на БГ обществото за мен в дългосрочен план.

Въпроса е в сравнението за мен ...

Просто ПРЕХОДА беше така направен, че на човек верно да му се прииска да се върне комунизма :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 23 Юни 2016, 11:39

Територията имаше космическа програма едно време. :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата