По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Аз пък се чудя, на това, някой като каже, какво сме избрали и какво сме можели да изберем. Кои "ние" по-точно? Щото мене никой не ме е питал в комунизъм ли искам да живея или в демокрация. Да не би вас да са ви питали? Съмнявам се. За мен този въпрос въобще не стои. Ние сме раята, на богоизбраните. Богоизбраните си живеят живота и просто направиха системата така, че тяхното положение да изглежда още по-нормално в очите на раята, с всички приказки за демокрация. Раята вече си ги избира с радост и им легализира права, после мрънка що те били такива. Ми те няма да станат други, нямат и намерение, защото твърде добре знаят, че това общество няма да ги разкара от мястото им още дълги години. И те добре се грижат това да се случи, със системата на образование, здравеопазване и т.н. сфери на живота. Това им гарантира дълги години безметежно живуркане и плюскане и те добре са си направили сметката. Те и преди са си правили сметката, защото същите хора и техните наследници са във властта и днес. Тогава за каква промяна говорим? Веднъж слушах едно интервю с Андрей Райчев, човека в прав текст си каза, че през 90-те г. службите за сигурност на западните агенции, са приели да работят с комунистическите си аналози в България. Че на Запад не знаят ли кой е г-н Бойко Борисов и какво е правил преди, а той втори път е премиер? За каква промяна говорим тогава?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Водете си записки , след 25 - 30 години ако ви попитат по-добре ли се живееше преди при оная зелена кукурбита , да знаете какво да отговорите - от първа ръка 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
K_Ilkov написа:
Ма моля ти се ...
Повечето дето са ходили викат - Беше ебаси купона!
Пък си спомням няколко от същите дето бачкаха, докато са с "гипс",
за да изкарат пари за доктора във ВМА да им тури фалшив гипс![]()
К'во ми се молиш

Взе да ми обясняваш как е било ли, с тоя офтопик?

K_Ilkov написа:А дали е трябвало да имаме и сме можели да си я позволим?
Или кой ти гледа тия работи ...
K_Ilkov написа:Не знам, не съм запознат![]()
Аз затова казах, че е имало план и стратегия някога. Не са били перфектни, но е имало ...
Една държава за да върви трябва да има различни отрасли на развитие.
Това как ни помага в ден днешен обаче ...
Колко човека са заети в тази индустрия днес?
В края на крайщата, трябва ли, не трябва ли ?

K_Ilkov написа:пп.
Ще се ограничавам с писането - явно темата е за емоционални изблици по отминалите времена, а не за реална преценка
Явно, щом казваш. Пък и мненията си поразредил гледам

Ubi dubium, ibi libertas
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Ооо гусин казарма май се е засегнал нещо
Не знам дали е офтопик...
Първо ти го спомена, а и тва си е голяма гордост за всички дето са минали, става се мъж бла, бла ...
Кажи като толкова знаеш за тая програма колко са заетите там?
Или важното е да има, щото е яко.
Тва е малко като тежката пром на соца....
Много е яка ама ефективност нула
Кремиковци - до столицата, без суровина и достъп
Плама - рафинерия на средата на държава без нефт
Далновидно дааа
Ама понеже не съм бачкал в Кремиковци и Плама май да не бях казвал, а?

Не знам дали е офтопик...
Първо ти го спомена, а и тва си е голяма гордост за всички дето са минали, става се мъж бла, бла ...
Кажи като толкова знаеш за тая програма колко са заетите там?
Или важното е да има, щото е яко.
Тва е малко като тежката пром на соца....
Далновидно дааа
Ама понеже не съм бачкал в Кремиковци и Плама май да не бях казвал, а?

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
От реалната ти преценка ли трябваше да се засегна ? 
Чети поне, какво пише в тия мнения, преди да натракаш отговор

Чети поне, какво пише в тия мнения, преди да натракаш отговор

Ubi dubium, ibi libertas
K_Ilkov написа:Тва е малко като тежката пром на соца....
Далновидно дааа
Колега те и в пустинята нямат АЕЦ , нито суровина за ТЕЦ , па камоли вода за ВЕЦ ама как така имат електричество

Аа да сетих се имат слънце , сигурно цялата пустиня вече е направена като един голям фотоволтайк

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Не че има значение вече , но всички големи заводи на тежката промишленост бяха купени на безценица от външни "инвеститори " просто за да бъдат затворени . Конкуренцията не се толерира в уж свободния пазар .
Работил съм в Девня точно преди да приватизират соди Девня , завода бе най големия в Европа . Абсолютен лидер по ефективност и цена на продукта. Произвеждахме по 40 - 50 000 тона сода на смяна и всичко отиваше директно в корабите за износ . В ПВЦ производството тъкмо 89та бяха докарали една чисто нова японска синтезна колона последен писък на технологията . Е така си отиде за скрап полу сглобена без да произведе нищо - 20 млн долара струваше цялата инсталация доколкото помня . Такива безобразия бяха извършени в българските промишлени предприятия само и само да бъде сринато и затворено всичко че няма накъде .
Сега ,след 20 години пак почват да философстват разни елементи като че ли света почва да функционира след 89та . Ами не почва от 89та , ама е много трудно да признаеш истината щото днес като се огледа човек то няма промишленост - освен да шият на ишлеме дрехи и обувки , сладолед и бира , сглобяват колелета с тайвански части ..нещо произвежда ли се ? Да кажем трактори , ДВГ, специализирана електроника , ел двигатели , химически продукти , тежко машиностроене и т.н Нищо подобно . Виж селското стопанство има някакво зърнопроизводство , и вяли опити за зеленчукопроизводство обаче животновъдството е тотално убито в цялата страна . Като се има предвид че България бе световен лидер в добивите при зърнените култури , десетки защитени патенти при пшеницата а сега сме много назад от онова което е било постигнато . Аз не виждам какво има да се умува като то на пазара рядко ще намерите българска стока - всичко е китай и EU а малкото български стоки са произведени с вносни суровини . Как може да е добре страна която живее само с кредити , не изнася нищо , нито има някакво високотехнологично производство нито е финансов център или данъчен рай да кажеш че от там идва нещо ?
Работил съм в Девня точно преди да приватизират соди Девня , завода бе най големия в Европа . Абсолютен лидер по ефективност и цена на продукта. Произвеждахме по 40 - 50 000 тона сода на смяна и всичко отиваше директно в корабите за износ . В ПВЦ производството тъкмо 89та бяха докарали една чисто нова японска синтезна колона последен писък на технологията . Е така си отиде за скрап полу сглобена без да произведе нищо - 20 млн долара струваше цялата инсталация доколкото помня . Такива безобразия бяха извършени в българските промишлени предприятия само и само да бъде сринато и затворено всичко че няма накъде .
Сега ,след 20 години пак почват да философстват разни елементи като че ли света почва да функционира след 89та . Ами не почва от 89та , ама е много трудно да признаеш истината щото днес като се огледа човек то няма промишленост - освен да шият на ишлеме дрехи и обувки , сладолед и бира , сглобяват колелета с тайвански части ..нещо произвежда ли се ? Да кажем трактори , ДВГ, специализирана електроника , ел двигатели , химически продукти , тежко машиностроене и т.н Нищо подобно . Виж селското стопанство има някакво зърнопроизводство , и вяли опити за зеленчукопроизводство обаче животновъдството е тотално убито в цялата страна . Като се има предвид че България бе световен лидер в добивите при зърнените култури , десетки защитени патенти при пшеницата а сега сме много назад от онова което е било постигнато . Аз не виждам какво има да се умува като то на пазара рядко ще намерите българска стока - всичко е китай и EU а малкото български стоки са произведени с вносни суровини . Как може да е добре страна която живее само с кредити , не изнася нищо , нито има някакво високотехнологично производство нито е финансов център или данъчен рай да кажеш че от там идва нещо ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Jordana написа:Не че има значение вече , но всички големи заводи на тежката промишленост бяха купени на безценица от външни "инвеститори " просто за да бъдат затворени . Конкуренцията не се толерира в уж свободния пазар .
абе аз като им казвам, че не могат да боядисат построеното през комунизма/социализма, те ме мислят за изперкал
просто голямата част от пишещите тук им е познат само алъш-вериша, тъговийка, далаверка
истинския двигател на една държава е промишлеността ѝ, а ние през 89-та погребахме нашата, добре че беше толкова много, че не можаха всичко за скрап да предадат
сега "гиганти" като Оптикс, любимия ми пример, произвеждат за автомобилната индустрия и военната индустрия оптични елементи и цели системи с машини от 70-те години - за струговане на лещи, за лепинговане итн
като вляза в Арсенал и попитам тук колко производствени цеха има (мерило за това колко е голям завода) ме гледат странно и казват - не знам! - викат - ама е 3 километра нататък и 5 нататък
като вляза в някой от "работещите цехове" и гледам халето дълго 100 метра с пет редици машини, тъмно, няма хора, мълчат машините, нищо не произвеждат, в дъното на халето портал, минаваме през малка вратичка и се озоваваме в съседното хале - 100 метра, някои машини работят, виждат се 5-10 човека. А работни места има за 150 в това хале. Викат - едно време изчислителния ни център, където разработвахме най-високите технологии имаше 200 човека, страхотни умове. Сега имаме в същата административна сграда 25-30, ама не са толкова умни... Като питам - компютрите ли изместиха хората, отговора е - не, те са само инструмент...
ВМЗ-то също, едно време давало хляб на десетки хиляди, с най-съвременните технологии, дето като влезеш и си викаш - абе, комунизъм, ама кви неща е имало по заводите, дето сега само на запад можеш да ги видиш или на картинка. Нарочно го разориха, за да могат да го разпродадат. ДОбре, че беше Сирия, та да живнат там малко, уволниха хората и като избухна конфликта - пари много, поръчки много - хора няма!
и много други са на същия хал - с някое европроектче и ето ти няколко нови обработващи машини и станаха европейци
просто на мнозинството им е бедна фантазията къде именно сме били 80-те години на световната технологична карта... машини и инструменти с КОНТЕЙНЕРИ са се докарвали от Япония, сега ако продадеш 5 такива за година си капитан...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
бг беше НАЙ-ГОЛЕМИЯТ производител в Света на кари. Преди САЩ и Япония. Това говори ли ви нещо? Най-големите в Света. Малката и бедна държавица преди двамата големи. Кларк и Тойота. Поинтересувайте се.
За човек е важно да има храна и подслон. Преди 89-та крадящи храна пенсионери в магазините нямаше. Да, сега има банани и повече от три чифта дънки. Има дори супер БМВ-та на по 4-500 000км, купени за по 2-300 евро и хората са по-добре. Е, нямат пари за бензин (газ), ГО или части. Не могат да си позволят да вкарат колата в сервиз, но са щастливи. Държат ножове, бухалки и т.н., плачете, че ви обрали, но сте щастливи.
Да се кефиш на банани, баси, това хомо сапиенс ли е или?
За човек е важно да има храна и подслон. Преди 89-та крадящи храна пенсионери в магазините нямаше. Да, сега има банани и повече от три чифта дънки. Има дори супер БМВ-та на по 4-500 000км, купени за по 2-300 евро и хората са по-добре. Е, нямат пари за бензин (газ), ГО или части. Не могат да си позволят да вкарат колата в сервиз, но са щастливи. Държат ножове, бухалки и т.н., плачете, че ви обрали, но сте щастливи.
Да се кефиш на банани, баси, това хомо сапиенс ли е или?
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Толкова "качествени" и толкова евтини(държавно субсидирани),че японците ги изкупували за чугунен скрап! 

dr.peshev написа:Толкова "качествени" и толкова евтини(държавно субсидирани),че японците ги изкупували за чугунен скрап!
Приказки от 1001 нощ. 8000$ за тон чугун не е лоша цена. Ако намериш пазар, ще станеш милионер

- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Абе,важното е да има работа за хората,без значение какви боклуци са произвеждали и да сме лидери на всяка цена!
Хаос написа:Jordana написа:Не че има значение вече , но всички големи заводи на тежката промишленост бяха купени на безценица от външни "инвеститори " просто за да бъдат затворени . Конкуренцията не се толерира в уж свободния пазар .
абе аз като им казвам, че не могат да боядисат построеното през комунизма/социализма, те ме мислят за изперкал
просто голямата част от пишещите тук им е познат само алъш-вериша, тъговийка, далаверка
истинския двигател на една държава е промишлеността ѝ, а ние през 89-та погребахме нашата, добре че беше толкова много, че не можаха всичко за скрап да предадат
сега "гиганти" като Оптикс, любимия ми пример, произвеждат за автомобилната индустрия и военната индустрия оптични елементи и цели системи с машини от 70-те години - за струговане на лещи, за лепинговане итн
като вляза в Арсенал и попитам тук колко производствени цеха има (мерило за това колко е голям завода) ме гледат странно и казват - не знам! - викат - ама е 3 километра нататък и 5 нататък
като вляза в някой от "работещите цехове" и гледам халето дълго 100 метра с пет редици машини, тъмно, няма хора, мълчат машините, нищо не произвеждат, в дъното на халето портал, минаваме през малка вратичка и се озоваваме в съседното хале - 100 метра, някои машини работят, виждат се 5-10 човека. А работни места има за 150 в това хале. Викат - едно време изчислителния ни център, където разработвахме най-високите технологии имаше 200 човека, страхотни умове. Сега имаме в същата административна сграда 25-30, ама не са толкова умни... Като питам - компютрите ли изместиха хората, отговора е - не, те са само инструмент...
ВМЗ-то също, едно време давало хляб на десетки хиляди, с най-съвременните технологии, дето като влезеш и си викаш - абе, комунизъм, ама кви неща е имало по заводите, дето сега само на запад можеш да ги видиш или на картинка. Нарочно го разориха, за да могат да го разпродадат. ДОбре, че беше Сирия, та да живнат там малко, уволниха хората и като избухна конфликта - пари много, поръчки много - хора няма!
и много други са на същия хал - с някое европроектче и ето ти няколко нови обработващи машини и станаха европейци
просто на мнозинството им е бедна фантазията къде именно сме били 80-те години на световната технологична карта... машини и инструменти с КОНТЕЙНЕРИ са се докарвали от Япония, сега ако продадеш 5 такива за година си капитан...
Айде да не се лъжем вече, отдавна информацията е достъпна за този дето може да чете и мисли. Всеки може да строи заводи и да поръчва машини на кредит. Каква реално е изгодата от завода на самата държава е много спорно... Не си ли задаваш въпроси например как тия "блестящи заводи" до един изпозатворихма вместо да се конкурират на отворения пазар? Ето само малка част, дано не се налага да споменаваме комунистическата гордост кремковци, че тогава става горзно...
"Въз основа на посочените конкретни данни в записката се налага изводът, че предвидената в ТИД икономическа ефективност на капиталните вложения за изграждане на ЗТМ - Радомир, не само не се постигат, но са и с обратен знак. Общо за периода от въвеждането на основните производствени мощности в експлоатация до 31 декември 1990 е отчетена загуба общо в размер на 250 млн. лева. За покриване негативния резултат от неефективната дейност на завода са отпускани ежегодно дотации, чийто размер към 31 декември 1990 възлиза на обща сума 191 млн. лева."
Реално още преди рухването на комунизма става това, от което се е опасявал бившият председател на БНБ Веселин Никифоров - заводът фалира и няма кой да връща взетите кредити. Ревизионната преписка заключава, че той "не е в състояние да погасява дълга си към банките за ползваните кредити с инвестиционно предназначение - общо в размер на 311 млн. лева, и към държавата за ползвания кредит от 161 млн. лева. Освен това към 31 март 1991 фирмата ползва и банкови кредити за оборотни средства в размер на 133 млн. лева. Всички вътрешни възможности за изплащане на работните заплати са изчерпани и фирмата не е в състояние да изплаща заплатите на персонала."
Последна промяна bioz на 25 Юни 2016, 16:24, променена общо 1 път
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Добре , като произвеждаме боклуци дето ги плащат с долари и петрол явно не е достатътчно . Обаче каква теория ще изкарате за СО МАТ ? Най голямата транспортна фирма в Европа през 1988г , носи 1.4 млрд долара приход на България .
Щом пазара позволява такова разрастване защо не ? Дори от износа към страните от СИВ България е имала печалба защото там са отивали по-нискокачествените стоки .
Мен много ме съмнява някой на запад да купува с долари български стоки ей тъй само за спорта . А не е като да няма износ за запада . Съответно и се внасяха западни стоки , но много по-малко разбира се .
Естествено че не всичко е по-мед и масло , и тогава ги имаше същит тъпи лафове за българското производство . Същия национален нихилизъм , той дойде точно в ония години след 80те и е просто един показател колко може да изпадне човек в чуждопоклоничеството си . Само албанския реотан ни бие вероятно по тоя параграф
Типичен пример са американците , имат маса нескопосани и калпави продукти чиито недостатъци си ги коментират постоянно по-между си . Но никъде няма да чуете такива коментари открито и по медиите . Това е национална кауза - твоето да е най добро и така да се продставя пред света .
....България заема първо място в международния автомобилен транспорт на три континента. Нейните близо 5000 транспортни посланици са чакани с уважение от хиляди товародатели, спедитори и търговци по света, които с увереност им доверяват своята стока и са сигурни, че тя ще пристигне непокътната точно по предназначение...
Щом пазара позволява такова разрастване защо не ? Дори от износа към страните от СИВ България е имала печалба защото там са отивали по-нискокачествените стоки .
Мен много ме съмнява някой на запад да купува с долари български стоки ей тъй само за спорта . А не е като да няма износ за запада . Съответно и се внасяха западни стоки , но много по-малко разбира се .
Естествено че не всичко е по-мед и масло , и тогава ги имаше същит тъпи лафове за българското производство . Същия национален нихилизъм , той дойде точно в ония години след 80те и е просто един показател колко може да изпадне човек в чуждопоклоничеството си . Само албанския реотан ни бие вероятно по тоя параграф

Типичен пример са американците , имат маса нескопосани и калпави продукти чиито недостатъци си ги коментират постоянно по-между си . Но никъде няма да чуете такива коментари открито и по медиите . Това е национална кауза - твоето да е най добро и така да се продставя пред света .
bioz написа:Айде да не се лъжем вече
Ти в колко завода си влизал? В България, български
Кои са те?
Какви машини и ноу-хау използват?
Отговорите и без да ми казваш ги знам:
0 (нула)
не ги знаеш (щото горния отговор)
не знаеш (щото горните 2)
заеби кво пише във вестниците за финансовите отчети на заводи, повече от година след 10-ти...
за една година който каквото могъл да изнесе/заграби/разпродаде, а тогавашните директори можеха много... а колко народ ряза и предава на вторични машини и съоръжения баш от Радомир... там като минаваш с кола и си викаш - брей, то тва край няма бе
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!