По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от don_gori » 30 Юни 2016, 10:13

K_Ilkov написа:Ясно ли ти е, че всички плащаме днес за този спокоен живот тогава?И не защото са направени чак толкова лоши неща или защото не е направено нищо ...

А на теб май не ти е ясно кой ще плаща сегашните милиарди дето всяка година си дърпа правителството за тяхна си облага и горе долу да закрепи държавата да не фалира. Ама викаш сега всичко е оптимизирано , всеки един лев отива по предназначение и всички са на печалба :yes:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 30 Юни 2016, 10:29

Ти май не разбра какво написах, а?

Дори и тези заеми са следствие на управлението преди 90г. :winky:

Ако можеш да събереш 2+2 ще се сетиш кои са истински богатите хора в България
и как са се случвали нещата малко преди и след 90г. и кой решава днес нещата у нас ;)

Вие сте много интересни хора :mhihi: Някак го делите времето на преди и след ...
баттиБойко все едно не е едно от произведенята на тоя режим както и много други ...
Или понеже плюе БСП-то значи няма нищо общо ...
Еле па Доганката е един борец за права и свободи и репресиран от оня режим ...

Грешките на онова време, ама истинските и дългосрочни, още дълго ще тежат другари :winky:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 30 Юни 2016, 10:48

Аз не деля никакво време гледам на какъв хал сме в момента и той никак не е розов. Няма и как да повярвам , че всичко това е вследствие на нещата от социализма. Ето днес за пример слушам , че се отделят 40 милиона лева за охраната на депутатите от НСО , а 20 милиона по разни програми и т.н. за охрана на населението против тероризъм :kuku: Ти как го мислиш това , мен ми намирисва на постоянно източване на хазната в полза на управляващите Демократи :yes: Ако поне малко се даваше за народа нямаше да сме на това дередже , преди поне са давали на хората , дори малко да е било е било достатъчно. Сега всичко е далавери , схеми и т.н. незнам какво толкова му харесвате на сегашното положение :kuku:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 30 Юни 2016, 11:01

don_gori написа:Сега всичко е далавери , схеми и т.н. незнам какво толкова му харесвате на сегашното положение :kuku:

Абсолютно съм съгласен тук :yes:

Само дето в основната си част схемите и далаверите се въртят от върхушката преди 90г и отрочетата им ...

Или с две думи оня режим опущи нещата много лошо малко преди 90г. ... Кво тогава му е хубавото?
Тва е като да си водил с 2:0 и между 85 и 90-тата минута да ти резнат 3 гола ... Хубав мач ли е бил? Успешен може би?
Или си ги гледаме нещата за тогава и за сега. Без да търсим връзка ...

Ако е така - съгласен ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 30 Юни 2016, 11:09

Връзка сигурно има , но от тогава до сега са минали около 30 години . Не мислиш ли че е твърде много време за един преход , в нормалните страни това се случва за няколко години. Тук сме още дори под морското равнище , кота 0 също ми се вижда невъзможно да я стиген , та за какво говорим. Начи стария режим бил виновен на сегашните управляващи , че крадат и правят далавери всекидневно :yes: Ама щото сме демократи не можем да се осъдим , въпреки че е доказано че човека Х бил укрил хх милиона данъци , щото пак сме демократи ще го оставим да си извади фалшиво медицинско и да избяга в чужбина :yes:
Това говори , че нещо хич не е наред в държавата и то не се дължи на хората които са управлявали преди 3-40 години , а на сегашните :winky:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 30 Юни 2016, 11:19

Ама те са едни и същи аз тва казвам ... :mhihi:

Тия дето са опорочили соца са същите дето още дърпат конците :idea:
Те нито са социалисти нито демократи нито капиталисти ... лапачи!

Тогава е имало много хора и в управелнието идеалисти, които са вярвали, че правят (и са правили) и хубави неща ...
Ама кво от това ... резултатите са на лице

Продължението на соца БСП що не оправи държавата след 90г - те бяха същите дето са управлявали хубаво преди 90г ... :dunno:
Или някой ги е саботирал :mhihi: или просто без реките ресурс от Русия не става ...

Като сме си избрали асвалтпаша да ни оправя явно толкова ни е акъла :dunno:
Изображение

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 30 Юни 2016, 11:52

Сопрете се бе,изобщо не разбирам за какво спорите ? Щото, нищо не казвате какво сте правили преди или какво правите сега, че да не е толкова гадно в България. :mrgreen: Мишоците избягаха или си кротуват, екипажа не става, корабът си потъва, а вие се състезавате по красноречие.
И каква разликата дали е по соц. или по кап. време? Истината е, че тогава се крадеше в пъти по-малко, и че днес става дума за значително повече пари, а на практика, освен парчета от магистралите - няма нищо. В България, оказва се, кражбата е занятие, не е наказуемо деяние. За к'во им е на другарете или демократите, да строят Кремиковци, АЕЦ или поток, като могат вече да си дръпнат кинтите безнаказано. Ясно е и, че и за т'ва го бутнаха оня строй...
Аре стига вече. Тоя, оня докато дишали - на крив муй, космите му пречат.
Не ми казвайте, че не зависи от нас. От кого тогава? :wave:Т'ва му ебаното на фейса, форумите и интернет като цяло, че енергията отива в делби на 'нам к'ви си, безмислени спорове и изпускане на пАрата в грешна посока.
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 30 Юни 2016, 12:43

BMW_POWER написа:
drago_pavlov написа:
BMW_POWER написа:...

Докато такива като теб дишат няма да се оправим... Жалко, но си е самата истина...

Защо мислиш така, Колега?

Защото сте фенове на спокойния живот. Искате някой друг да ви осигури работа. Искате да ходите на работа, само за да дойде 30-то число и да си вземете заплатата - без значение какво, колко и как е свършено. Искате някой друг да ви организира и плати почивката - поне 2 пъти в годината. Искате някой друг да ви плати образованието, здравеопазването... И да не изброявам другите простотии дето според теб са били супер през соца.
Казвал съм го вече, други го казаха, но ще го кажа пак. През соца добре са били трактористите, овчарите, краварите, стругарите и всички останали дето нямат за 5 стотинки мозък в главата си. Добре са били, защото държавата се грижи за тия калъфи, дето им е достатъчно да има ракия и пържоли на масата всяка вечер и друго не ги интересува.
Всичко останали или търпят да ги мачкат цял живот, или в лагерите, или на запад ако имат късмет.
Сега хората имат възможности. Тези, които могат да се възползват се възползват. И тук във форума има доста примери - кой сервиз, кой печатница, кой нещо друго.
Останалите калъфи, дето нямат мозък за 5 ст. или ръцете им са в г*за или висят по кафетата по цял ден или емигрират - мият чинии, берат ягоди и т.н. Като същевременно не спират да реват колко е било гот през соца.

немо написа:
drago_pavlov написа:
BMW_POWER написа:...

Докато такива като теб дишат няма да се оправим... Жалко, но си е самата истина...

И как ще се оправите след това?Кой ще ви оправи?
Поколението,което няма никакви задръжки да вдигне ръка срещу учителя си?
Което учи,за да вземе диплома?
Дето е по цял ден у фейса и не може да върже 2 приказки както трябва?
След което става барман,сервитьор,таксиметров шофьор,продавач?
Дето първо пита:аз кви пари ще вземам,а не пита:аз какво трябва да правя?
И грам не си дава сметка,че за да имаш някакви претенции те трябва да са подплатени със знания и умения...

Кой да ме оправи бе човек? Аз не чакам никой да ме оправя - оправям се сам. От както съм станал на 18 години не съм получил 1 лев от родители, баби, дядовци и т.н.
Тия дето си ги описал са същите тия калъфи дето са научени да чакат всичко на готово. Кибичат по цял ден в кафетата и дискотеките, мама и тате блъскат като идиоти в чужбина и пращат по някой лев...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 30 Юни 2016, 13:53

Чета си, мълча си, мълча си, чета си, ама стига, де...

Колега, тебе или са те правили в некой лагер, или ваще са ебахти овчарите...Те това е любимия рефрен на седерастите - преди 89-та добре са били само селяните...Ибах маму, тез селяни български...Чак заводи строят, компютри копират, произвеждат, АЕЦ-и градят...Мани другото, че ги строят, ами и работят в тях (с тях)...Навярно и „Интеркосмос 22" е създаден от най-бесните брезнишки селяни, щот умните и можещите са били в лагери...

Но ви разбирам, другари, не е лесно да гледаш как 25 години не можете да съсипете построеното от така омразния ви строй, а вие, репресираните, умни, можещи, работливи умеете само молове и кръчми да строите... :)
Без страх, без спирачка!

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 30 Юни 2016, 13:55

drago_pavlov написа:Защото сте фенове на спокойния живот.
...
През соца добре са били трактористите, овчарите, краварите, стругарите и всички останали дето нямат за 5 стотинки мозък в главата си. Добре са били, защото държавата се грижи за тия калъфи, дето им е достатъчно да има ракия и пържоли на масата всяка вечер и друго не ги интересува.

Аз лично не се срамувам да призная, че ценя спокойствието. Това не значи, че съм мързелив и чакам някой друг да ми урежда живота. Напротив - има доста хора на тоя свят, които разчитат на мен, за едно или друго... Когато трябва - бачкам. Но иначе - да, обичам да поседя, да си събера мислите, без да се притеснявам за нещо. Миналата седмица например, бях седнал в двора на люлката, с една студена бира в ръката. Точно се стъмваше и гледам, из градината и между дърветата - светулки! Летят си насам - натам като светещи точици, направо извъмземно! Беше ми много спокойно, в един момент почувствах, че нищо не ми трябва повече - нито пари, нито кариера, нито нова кола или къща пълна с електроника. Само това, което имах в момента - люлката, студената бира в ръката, здрачът и светулките в градината. Седял съм сигурно два часа и единственото което исках, беше този момент да продължава безкрайно...

Добре де Колега, "калъфите" мечтаят за ракия и пържоли на масата всяка вечер и са щастливи, когато ги имат. А ти за какво мечтаеш? За по-широк телевизор, за по-нова кола, за по-голяма панелка и последния модел смартфон? Ако е така, не съм сигурен, че ракията и пържолите са по-лошият вариант... В сравнение с пластмасовите пошибалки, дето си пълним къщите с тях, имам предвид.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 30 Юни 2016, 14:07

MatriX_Fucked написа:...

Добре, че се свключи, че дискусията беше непродуктивна без теб :bowdown:
Първо, не съм ти колега, :wave:
Второ, кой какво е строил е спорна работа - строили са братушките, чехите и т.н. Като влезеш в български завод всички големи машини са Шкода, Ерфурт и т.н. Български са универсалните струве и фрези, дето ги са ги правили куцо, кьораво и сакато. Да не говорим пък АЕЦ-а - колко от реакторите са българско производство по български дизайн? Или щом е правено в соц страна, значи сме го правили тук, нали и ние сме били соц...
Както казах:
drago_pavlov написа:Всичко останали или търпят да ги мачкат цял живот, или в лагерите, или на запад ако имат късмет.

Имало е много добри инженери и специалисти, които не са избягали и не са били по лагерите, а просто са се примирили.
Познавам няколко такива, един от тях ми беше главен конструктор в началото на трудовата ми дейност. Та той ми е разправял доста за великия соц:
"Влизам в МЕИ-то с изпит по история на БКП" :kuku:
"Аз завършвам МЕИ-то и започвам като младши конструктор със 170 лв заплата, а братовчед ми излиза от казармата и започва като тракторист в ТКЗС-то със 700 лв заплата" :kuku:
Та такива ми ти работи за ценностната система и приоритетите на великия соц.

Borymeckata написа:Добре де Колега, "калъфите" мечтаят за ракия и пържоли на масата всяка вечер и са щастливи, когато ги имат. А ти за какво мечтаеш? За по-широк телевизор, за по-нова кола, за по-голяма панелка и последния модел смартфон? Ако е така, не съм сигурен, че ракията и пържолите са по-лошият вариант... В сравнение с пластмасовите пошибалки, дето си пълним къщите с тях, имам предвид.

Аз не мечтая, а си правя планове. Мечтите са за тия дето чакат държавата да ги оправи.
Материалните неща вече съм ги прескочил в плановете си. Телефонът ми е 4 годишен и ще го сменя като се предаде. Колата ми е на 20 години и не мисля да си купувам по-нова, въпреки че мога във всеки един момент - просто тази ми харесва. Телевизия гледам когато няма какво да правя и не ми пука какъв ми е телевизора - даже този не знам колко е широк.
Та относно мечтите (или плановете) - искам да си отгледам децата, да ги възпитам, да ги образовам и или да продължат започнатото от мен или да хващат гората (разбирай да се оправят сами). Междувременно ако мога да обиколя света няма да е зле. Е такива тривиални неща... Надявам се да му дойде времето за светулките и бирата.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 30 Юни 2016, 16:27

K_Ilkov написа:Ти май не разбра какво написах, а?

Дори и тези заеми са следствие на управлението преди 90г. :winky:

Ако можеш да събереш 2+2 ще се сетиш кои са истински богатите хора в България
и как са се случвали нещата малко преди и след 90г. и кой решава днес нещата у нас ;)

Вие сте много интересни хора :mhihi: Някак го делите времето на преди и след ...
баттиБойко все едно не е едно от произведенята на тоя режим както и много други ...
Или понеже плюе БСП-то значи няма нищо общо ...
Еле па Доганката е един борец за права и свободи и репресиран от оня режим ...

Грешките на онова време, ама истинските и дългосрочни, още дълго ще тежат другари :winky:

Ама толкова безмислици на едно място отдавна не бях чел, става въпрос за последните ти няколко коментара.
Изобщо хал хабер си нямаш за какво става въпрос нито кое как е правено тогава , а пък сега кое как се прави още повече не ти е ясно.
Трагедията е че 99% от хората останали тук са на това мислене и затова се възползват и ни правят на маймуни.
Най голямата разлика която аз виждам е това, че по соц времето се успели да извлечем максимални ползи от партньорите ни, а сега само си сваляме гащите, а дори не ни дават и вазелин!
Особенно в частта кой кое колко ще плаща си в изключително огромна заблуда ;)
Това естествено не означава, че соц режима е бил рай, напротив имало е репресии , сега ако си мислите че няма репресии от властта спрямо тези които не желаят да играят по свирката на "вожда", жестоко се лъжете.
Аз виждам за себе си нещата така(въпреки че съм бил дете когато започнаха да стават промените):
Ние понеже сме малка държава, няма как да съществуваме без да сме прикрепени идеологично към някой "по-голям Брат" по онова време беше СССР, сега са "Евро атлантическите ни партньори" да се чете САЩ.
Ако не, видяхте какво се случи със Сърбия, която изключително успешно игра на два фронта по време на студената война, опита си и след края и, но чичо сам и показа тъмната страна на нещата.
Скапаното в случая е, че сега морал и родолюбие са мръсна дума в политиците и всеки гледа да отмъкне каквото може докато е там, всичко е за тия четири години да си оправи цялата рода за пет поколения напред.
Отделно партньорите ни сега, нямат никакво желание на тази територия да се развива здрава и силна държава, ние просто имаме място в техните планове само като консуматорско общество.
Всичко, ама всичко се диктува от вън, то не случайно тиквата си сменя мнението по доста важни и отговорни въпроси ежачасно.
Варианта да се оправим е сами да си извоюваме постепенно важно за нас парче от баницата и постепенно да се мъчим да ставаме независими, като швейцарците, ама на тоя етап няма кой и как да ни го позволи.
Вероятно ако се случи някакъв по сериозен политически катаклизъм и се разпърдят нещата в световен мащаб, но за сега аз поне не виждам вариант за това.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 30 Юни 2016, 16:50

vld написа:Ама толкова безмислици на едно място отдавна не бях чел, става въпрос за последните ти няколко коментара.
Изобщо хал хабер си нямаш за какво става въпрос нито кое как е правено тогава , а пък сега кое как се прави още повече не ти е ясно.
Трагедията е че 99% от хората останали тук са на това мислене и затова се възползват и ни правят на маймуни.

ОК boss :lol: Те външнотърговските дружества и българо-българските пари са мит, знам :mhihi:
Давай натам ти, че повече ги разбираш :yes: Аз ше попивам само :winky:

vld написа: като швейцарците,

кАжи само за швейцарците как се опънали на всички :mhihi:
После ми говори кво разбирам и кво не :mhihi:
Последна промяна K_Ilkov на 30 Юни 2016, 17:21, променена общо 1 път
Изображение

...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Юни 2016, 16:59

K_Ilkov написа:
BMW_POWER написа:Аз никъде не съм написал, че харесвам или че съм фен на социализма. Почети темата от край до край, ако искаш. Коментарите ми са само по темата и са възоснова на факти, на които съм бил свидетел или пряк участник. Процесите на перестройката и последвалия грабеж минаха пред очите ми. Трудно някой може да ме убеди, че това дето го виждам не е това, което си мисля.

Аз да ти кажа не разбирма изобщо на какво си фен ти ...

На спокойния живот ?!?! Всички са ... Ама какво седи зад това явно не те интересува :dunno:
По твоята логика е най-яко човек да изтегли един голям заем да си живее царски и наследниците да плащат ...

Ясно ли ти е, че всички плащаме днес за този спокоен живот тогава?
И не защото са направени чак толкова лоши неща или защото не е направено нищо ...
А защото с оня строй така е бил полиран БГ мозъка, че да се позволи на една шепа хора
да си приватизират и окрададт държавата малко преди и след 90г. ...

Докато всички са си ходели на моренце и са били спокойни, щото кво да го мисли човек
и да бачка и да не бачка парите едни, и да не учиш в завода плащат повече, че има и кво да гепиш, за всичко " се грижи държавата"
едни други след 80г. са си подготвили така нещата, че в един момент всичко да е тяхно ...
Момент това са тия дето са се "грижили" ... чуден строй :mhihi:

Леко упоен от сладкия соц животец 89г. българина се е събудил на едно друго място, а не в чудната соц България ...

Не съм бил и не съм го видял :yes: ...което го прави веднага невярно :winky:

Колега, нещо не те разбирам. Трябва ли да "съм фен" на едно от двете, за да пиша по темата? Ако трябва за себе си да избирам, онова отпреди 89-та по-ми харесва. По-малкото зло е. Затова и сега съм тук. Просто Канада е по-малко зло от онова място, на коети си ти. Аз гледам и коментирам Света от собствената си камбанария. Нито аз, нито някой от семейството ми е комунист. Аз съм с крайно десни виждания и за такива лапачи и крадци като тия сега трябва не само Ловеч и Белене, ами и нови да разкрият. Концлагерите между другото са измислени от англичаните.
Понеже някои колеги се опитват да изразяват претенции индиректно и към мен, че сега "трябвало да ми връщат заемите". Искам да уточним нещо. През 89-та имаше 10 милиарда $ дълг. После сума ти нещо се приватизира, продаде и т.н. Сиреч, от приватизацията държавата е върнала някакви пари. Само оня смугъл КостООФ вкара 3 милиарда кеш в държавата. Да речем, че всички останали са вкарали още 2 милиарда. Дълг остават едни 5. Нали? Ама сега са 38 милиарда $. Аз ли пак съм виновен за това?

Преди дни Росатом осъди бг да плати 550 млн евро. Заради монопола на Булгартрансгаз европейската комисия иска да глоби бг с близо 300 млн. евро. Та тези близо милиард долара, и тях аз ли трябва да платя? Това е само за последните 30 дни.

А онези близо още милиард (крайна цена с всичко включено) за изтрбителите Ф-16 трета ръка от Португалия? Дето ще ги вземат сега, а ще ги плащат после... Че и бойни кораби за война с Русия искат да взимат :shock: :shock: :shock:

Кажете на кого и колко дължа. Ета така, защото съм бил роден, живял и учил тогава. Вината ми се определя от какво?

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 30 Юни 2016, 17:14

Аз лично не искам нищо от теб ... Само да не ми обясняваш така отгоре отгоре колко е било хубаво ...
Щото има малко детайли в тая работа дето ги пропускаш ;)

BMW_POWER написа:Само оня смугъл КостООФ вкара 3 милиарда кеш в държавата.

Тоя ми е любим, за мен той окончателно прееба всеки шанс тук да тръгне нещо някога със съдействието на чичо Сам ...

За мен соца и неговия залез най-вече е основата на случващото се тук след 90г.
Другите "надграждат" успешно със съдействието на УС и ЕС както успешно намекна по-умния от мен колега ВЛД ;)
Бях решил да не намесваме братята американци и да ги виним, че ние си хвърляме кал върху гърба ...

Само дето тук американците имат геополитически интереси, а не икономически ...
Икономически се възползват техните продажни протежета тук като Костов, Бойко и тн.
Ама нека си спомним все пак откъде идват Костов и Бойко ... не ще да е от ЕС, а?

Единствения солов играч беше Царя :mhihi: Той и той квот можа си прибра :mhihi:

Аре успех :yes:
Изображение

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата