По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Само да не те притеснявам, но 100к $ може и да не стигнат и вместо малък може да стане микро 

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Това пък каква заблуда е, че трябва да имаш поне $100К за да почнеш бизнес е... но продължавайте...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
TNT написа:Kroki написа: и каквото помня аз.
Не, че се заяждам, ама сме един набор и това няма как да се помни по обективни причини
Момента с парното през зимата и лозето си го спомням много добре.

Но все пак казвам какво знам от мойте родители.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
steeN написа:Това пък каква заблуда е, че трябва да имаш поне $100К за да почнеш бизнес е... но продължавайте...
скоро не е имало тема за бизнес с 50к

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Kroki написа:TNT написа:Kroki написа: и каквото помня аз.
Не, че се заяждам, ама сме един набор и това няма как да се помни по обективни причини
Момента с парното през зимата и лозето си го спомням много добре.![]()
Но все пак казвам какво знам от мойте родители.
Ти може да помниш много работи,но по времето на социализма си бил в ташкент

steeN написа:Това пък каква заблуда е, че трябва да имаш поне $100К за да почнеш бизнес е... но продължавайте...
Леле Колега, ти май беше преподавател, ако не се лъжа

Та гледам набързо, до тук си вкарал едни 5000$ най-много. Явно аз съм се опитал да ви заблудя

Забравих да вметна, че ти трябва и няколко кашона месо (ако ще предлагаш кайма, кюфтета и т.н.) и доста от местните стоки. Все пак не само българи ще пазаруват. Само дето тези неща са до стотина долара. Сосове (много ги тачат, слагат във всичко), кетчупи и т.н., все дреболи, и те са стотина долара.
И така, с кръгло 5000$ магазинът ти от замисъл, до отваряне и обслужване на първия клиент е готов.
Хвала на таквиз икономисти

Тук не съм ключил няколко подробности. Преди да натовариш стоката, трябва да я събереш на едно място. Но тя не се появява с вълшебна пръчица. Това са поне няколко страници с дребно изписани съдържание и количество. Трябва ти склад. А склад в бг е смешно и евтино да намериш. Всеки ще ти складира за 3-10 дни 30-40 палета със стока. Ще ти излезе не повече от десетина лева. Не ги броим. Хамалите дето товарят и те са доброволци от армията на спасението. Та до тук с всичко си прав

За да не си измислям, ето ти една обява. От Хъл, Гатино, че е по-евтино:
https://www.realtor.ca/Commercial/Retai ... rightville
1308 sf само за 30$ с таксите. Годишно. И това ако не е далавера, здраве му кажи

Сериозно, ползвай гугъл и не се изказвай неподготвен.
При социализма имаше безплатни здравеопазване, образование, пенсиониране на 55 за жените и 60 за мъжете. Първа категория труд правеха 10 години и вече имаха право на безумни авантажи. Военни, милиционери (много исках да стана, имах завършена НШЗО и имам офицерски чин), миньори, металурзи ... Днес, има сьомга и банани

- steeN
- старши ентусиаст
-
Не съм преподавател. Бакалавъра ми е Приложна математика. Софтуерен инженер съм ако ти е толкова интересно и напоследък се занимавам с финансов софтуер и от там имам по-интересни контакти.
Иначе за бизнеса, пак си ми описал, как държавата ти пречи да имаш бизнес с безсмислени регулации, нещо за което аз пиша ли пиша... а вие се опитвате да ме убедите как повече държава е по-добре. Един вид ти си против себе си като ги говориш тия неща. Като си говорим за магазини... в щатите има един малинчо.ком... той според теб със $100к ли е започнал?
Иначе за бизнеса, пак си ми описал, как държавата ти пречи да имаш бизнес с безсмислени регулации, нещо за което аз пиша ли пиша... а вие се опитвате да ме убедите как повече държава е по-добре. Един вид ти си против себе си като ги говориш тия неща. Като си говорим за магазини... в щатите има един малинчо.ком... той според теб със $100к ли е започнал?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- koliu_45acp
- Потребител
-
BMW_POWER написа:баф тоз капитализъм
пичага.. прекаляваш понякога, чесну. ни нам колку е капитализъм у кенъда, ма понеже засегна сащ...
1. естествено, че не всеки мое да напраи бизнес. то ако така ставаше, да изсипеш един чувал паре и да стане печеливш бизнес, всички щеха да са бизнесменти. требе да имаш некви иновационни идеи, за да напраиш печеливш бизнес от нищуту. инак требе да има и бачкатори на тоз свет. при тва много. та кат немаш свежи идеи бачкаш и тфа е.
2. и да за бачкаторите... ако си бачкатор, не искаш да се развиваш - стигаш едно ниво и тва е. никой не ти е виновен. гладен нема да останеш, ама не знам кво искаш.
ако учиш и си специалист инджинер, лекар, тва-онова - заплата под $100к нема у сащ поне. и кат цело са приятни работните среди у сащ, колкот и да не ти се верва, хората са готини, спокойни... ти, ако ти се верва на историите, или си страшен карък и в каръшки среди общуваш, или кенъдата е пълен шит. сори, ама тва е истината.
koliu_45acp написа:BMW_POWER написа:баф тоз капитализъм
пичага.. прекаляваш понякога, чесну. ни нам колку е капитализъм у кенъда, ма понеже засегна сащ...
1. естествено, че не всеки мое да напраи бизнес. то ако така ставаше, да изсипеш един чувал паре и да стане печеливш бизнес, всички щеха да са бизнесменти. требе да имаш некви иновационни идеи, за да напраиш печеливш бизнес от нищуту. инак требе да има и бачкатори на тоз свет. при тва много. та кат немаш свежи идеи бачкаш и тфа е.
2. и да за бачкаторите... ако си бачкатор, не искаш да се развиваш - стигаш едно ниво и тва е. никой не ти е виновен. гладен нема да останеш, ама не знам кво искаш.
ако учиш и си специалист инджинер, лекар, тва-онова - заплата под $100к нема у сащ поне. и кат цело са приятни работните среди у сащ, колкот и да не ти се верва, хората са готини, спокойни... ти, ако ти се верва на историите, или си страшен карък и в каръшки среди общуваш, или кенъдата е пълен шит. сори, ама тва е истината.
Колега, явно си чужденец. Ако не ти харесват цифрите които давам, нищо не мога да направя за теб. Това са фактите. Лекар и инженер. Не си спонмям да съм казвал как стоят нещата в САЩ. Но за Канада бг дипломите и особено лекарските НЕ ВАЖАТ. Инженерите имат приравняване, но те свалят с една степен надолу. Отделно има едни ордери, които те правят див и щастлив. "Специалист и инженер под 100К". Еееееех, каквии красиви приказки. В Албърта покрай петрола беше така. Къщи за по 5-700К, големи коли,камиони, бизнес, строителство. Що народ се изнесе натам. Ама петрола падна и .... вноските към банките остават. Албърта има рекордни нива на безработицата и за втори път в историята има по-високи нива на такава от Кебек. Докараха хората дотам, да си запалят града - Fort McMurray. Не коментирам и какъв процент от завършилите започват на такива заплати. Сума ти фирми наемат хора без опит на 30-35К заплата и не им пука каква диплома имаш. Потърсете заплати тук
http://www.indeed.ca/
И не забравяйте, че на всяка обява има много като вас.
Явно САЩ е само Манхатън, ЛА и Сан Франциско. Я раздуй малко за Детройт. Гледах обяви преди време "Заменям къща за айфон"...
- koliu_45acp
- Потребител
-
еми както казах, за кенъдата не знам. ма според мен тва не е капиталистическа страна, с толкуз регулации и шит. ма за сащ знам че не е никакъв проблем да си внесеш 1 контейнер манджа ако са ти изредни документите.
за дитройт те ти примери с конкретни цифри, както обичаш: https://www.glassdoor.com/Salaries/detroit-senior-software-engineer-salary-SRCH_IL.0,7_IM236_KO8,32.htm
https://www.glassdoor.com/Salaries/detroit-senior-hardware-engineer-salary-SRCH_IL.0,7_IM236_KO8,32.htm
и обърни внимание колку е нешънал евъридж, 107к и 116к. не е само ла и сан фран.
ся па ше се фанеш за нещо - "ме не мои всички да са компутражии" - ми да, не мое и не е за всеки. ма за да си добре в капитализъма требе да имаш некакви пазарну конкурентни умения. или да измислиш нещо иновацинно, дека казах одеве.
за дитройт те ти примери с конкретни цифри, както обичаш: https://www.glassdoor.com/Salaries/detroit-senior-software-engineer-salary-SRCH_IL.0,7_IM236_KO8,32.htm
https://www.glassdoor.com/Salaries/detroit-senior-hardware-engineer-salary-SRCH_IL.0,7_IM236_KO8,32.htm
и обърни внимание колку е нешънал евъридж, 107к и 116к. не е само ла и сан фран.
ся па ше се фанеш за нещо - "ме не мои всички да са компутражии" - ми да, не мое и не е за всеки. ма за да си добре в капитализъма требе да имаш некакви пазарну конкурентни умения. или да измислиш нещо иновацинно, дека казах одеве.
- steeN
- старши ентусиаст
-
https://money.bg/economics/balgariya-iz ... vropa.html
Още една област, в която държавата не се меси. Изненадващо... цъфти
.
Бългapия измecти Фpaнция ĸaтo чeтвъpтия нaй-гoлям пpoизвoдитeл нa вeлocипeди в Eвpoпa
Още една област, в която държавата не се меси. Изненадващо... цъфти

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Четвърти сме ама по сглабяне не велосипеди, не по производство. Та преди когато основния завод за велосипеди беше държавен може да сме били 104-ти, но 90% от компонентите по колелото се произвеждаха тук.
bum_bum написа:Четвърти сме ама по сглабяне не велосипеди, не по производство. Та преди когато основния завод за велосипеди беше държавен може да сме били 104-ти, но 90% от компонентите по колелото се произвеждаха тук.
Мдам и прословутите едно време BMXи ги правеха е ловеч.... Малеее колко чаках да ми купят такова. Накрая като ми го взеха бях див от щастие...
- steeN
- старши ентусиаст
-
Важното е къде е по-голямата добавена стойност... и тя не е в сгъването на метални тръби... а в тези, които проектират велосипедите.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
това с проектирането ме развесели
пс.да не съм офф не знам кое му е било хубавото на соца,стигнах до чавдарче и всичко рухна
но си спомням кой бяха с леко по добър статус от останалите-тираджийте и то тези които имаха допир с отвъд желязната завеса,ся ако ми кажете,че един прост шофьор на камион е яката работа та само той в квартала да има видео ще ви призная 

пс.да не съм офф не знам кое му е било хубавото на соца,стигнах до чавдарче и всичко рухна