По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Jordana » 20 Юли 2016, 21:21

1 во - бъркаш марксизма-ленинизма с марксизма , това са две различни неща . Социалистическата държава е производно на марксизма ленинизма .
2 ро - неолибералния модел показва недвусмислено че идеологията на Маркс играе основна роля когато днес една господстваща класа упражнява пълна хегемония над обществото .
3то глобализацията достига нови нива като унищожава националните идеи и води до разпад на държавите , а ентическите размествания водят до социален стрес и ксенофобски настроения . Това докара нови проблеми които всички ги виждаме .
Капитализма не се променя , и това не са "глупости" , неговите трансформации могат да бъдат безкрайни но това не променя същноста му .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 20 Юли 2016, 22:19

Променя се или по-точно реформира, и точно :mrgreen: заради работническите движения, профсъюзи и т.н. е гъвкав, нагажда се и уж е най-най ..... ама друга тема. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Юли 2016, 23:42

Нищо не бъркам. Социализма има много форми :) Ленинизъм, марксизъм... скандинавското малоумие пак е социализъм... социализма е вид икономическа система. Комунизма е екстремна форма на социализма, която не е само икономическа, но и политическа система. Това е вярната дефиниция, а не тая дето я има в учебниците по история на БКП и политикономия. Освен това социализма не е нещо, което го има или го няма. Може да има малко, може да има много социализъм...

Това, което ти наричаш неолиберален модел (без да знаеш какво в същност е) е просто преоткриване на Лорд Кейнс. И Лорд Кейнс е голям адвокат на намеса на държавата в икономиката. И в коя паралелна вселена примерно Фредерик Бастиа e НЕОлиберал при условие, че е живял по същото време както Маркс :)

Приципно неолиберал в Европа (от мои лични наблюдения), щото в щатите тоя термин е непознат, е някакво фалшиво нарицание на Чикагската икономическа школа или монетаризма. Смешното е, че в Европа има много много малко приложени неща от тая школа. Общо взето премахването на задължителната казарма, училищните ваучери в скандинавските държави и тука там някой неща дето може на пръсти да ги преброиш. Реално в момента всеки, които е за намаляне на данъци и приватизация веднага става неолиберал :mhihi: Европа пропадна от държавна задлъжнялост. Това си е, чиста проба социализъм. Щатите пропаднаха, защото държавата подпираше имотния пазар с гаранции за заеми и после национализираха един куп неща вместо да ги оставят да фалират = социализъм :) Фалита не е лошо нещо. Той е тоягата... като държавата махне тоягата... стават екцесии.

p.s. в същност Великобритания по време на Маргарет Тачър влиза в европейското разбиране за неолиберална... ама другаде не се сещам, а и англичаните колко са европейци :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Юли 2016, 4:50

Mini написа:Сега ще ти обясня като на бавно развиващ се.
1. Ти посочи някакви нереално високи цифри за наем на апартамент и аз ти давам реален пример, че нещата не са такива кавито ги описваш.

Въпрос като към "бързоразвиващ се":

Къде съм давал някакви "нереално високи цифри за наем на апартамент"? :kuku:

(после към номер 2)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 21 Юли 2016, 18:04

[quote="steeN"]Нищо не бъркам. Социализма има много форми :) Ленинизъм, марксизъм... скандинавското малоумие пак е социализъм...
Всъщност какво предлагаш ? Давам ти пример с неолибералния модел като провален капиталистически модел . Е , не така гръмко като съветския ленинизъм ама достатъчно мощно сгромолясване . Дай определение на капитализма днес , като не е либерален какъв е ?
Последна промяна Jordana на 21 Юли 2016, 20:45, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 21 Юли 2016, 19:29

BMW_POWER написа:
1. Ти посочи някакви нереално високи цифри за наем на апартамент и аз ти давам реален пример, че нещата не са такива кавито ги описваш.

(после към номер 2)

Не си спомняш кво си писал ли?

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 22 Юли 2016, 2:15

Mini написа:
BMW_POWER написа:

(после към номер 2)

BMW_POWER написа:
За да не си измислям, ето ти една обява. От Хъл, Гатино, че е по-евтино:

https://www.realtor.ca/Commercial/Retai ... rightville

1308 sf само за 30$ с таксите. Годишно. И това ако не е далавера, здраве му кажи :bchug: Може цяла година да предплатиш :yes:

Линкът е към МАГАЗИН, Колега, МАГАЗИН, а не АПАРТАМЕНТ. Не знам какво пушиш, но май не само покемони летят около теб.

Отказали са ти канадска виза и не успя да поработиш на черно в Монреал. Това обяснява настървението ти. Ама аз какво общо имам? Никъде не съм хвалил Канада, че тук е върха на сладоледа и т.н. Прочети, пък после пиши. Потъна прекалено много в спама. Ще заключат темата.

Пища ти бавно, защото не можеш да четеш бързо. Линкът отгоре беше към мнение, колко излиза да вземеш МАГАЗИН ПОД НАЕМ. Беше свързано с това, дали 100К се достатъчно за начало на бизнес тук или не. Наем на апартамент в измислен квартал и сметките му за ток имат толкова общо с горното, колкото на баба ми парашутните гащи с десанта на немците на остров Крит. Ако и сега не си го разбрал, не мога да ти помогна. Потърси специализирана помощ :OT:

Капитализмът сега няма нищо общо с онзи от 80-те, 90-те и дори от първите години на новото хилядолетие. До около 2000-2004г тук пред почти всяка една фирма е имало надпис, че търсят работници. Стари емигранти разказват, че до обяд работиш в една фирма, след обяд може да започнеш във фирмата отсреща. Просто са ти предложили повече пари. Сега само закриват и съкращават. Напусне ли някой, новите започват на неговото място с много по-ниска заплата. Огромен процент от канадците работят за неповече от 30 000$ годишно. При 60 000$ брутно, моргидж, две нови коли на изплащане, две седмици плаж в чужбина и т.н. са си определено мокри сънища. Не мога да коментирам други държави, но тук определено е така.

В Канада се изхитрят и започват да набират персонал чрез агенции. Работите във фирмата Х, но реално сте служител на агенциата Y. В момента в който ви вдигнат мерника, просто звънят и казват, че повече не се нуждаят от вас. После чакате агенцията ви да ви намери работа в друга фирма. Така се избягват проблеми със синдикати, не се плащат здравни и т.н. застраховки, държат се робите в пълно подчинение.

В бг оромен процент от онези, които живееха в панелки, пак са си там. Какво им се е подобрил живота? Страх от непознати преди проблеми. Не можеш да си платиш сметките, не можеш да заведеш семейството на почивка, не можеш да си купиш лекарства ... Кое им е по-доброто? Само вижте колко села се обезлюдиха и си направете изводите.

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 22 Юли 2016, 5:10

BMW_POWER написа:
Mini написа:
BMW_POWER написа:

(после към номер 2)

BMW_POWER написа:
За да не си измислям, ето ти една обява. От Хъл, Гатино, че е по-евтино:

https://www.realtor.ca/Commercial/Retai ... rightville

1308 sf само за 30$ с таксите. Годишно. И това ако не е далавера, здраве му кажи :bchug: Може цяла година да предплатиш :yes:

Линкът е към МАГАЗИН, Колега, МАГАЗИН, а не АПАРТАМЕНТ. Не знам какво пушиш, но май не само покемони летят около теб.

Отказали са ти канадска виза и не успя да поработиш на черно в Монреал. Това обяснява настървението ти. Ама аз какво общо имам? Никъде не съм хвалил Канада, че тук е върха на сладоледа и т.н. Прочети, пък после пиши. Потъна прекалено много в спама. Ще заключат темата.

Пища ти бавно, защото не можеш да четеш бързо. Линкът отгоре беше към мнение, колко излиза да вземеш МАГАЗИН ПОД НАЕМ. Беше свързано с това, дали 100К се достатъчно за начало на бизнес тук или не. Наем на апартамент в измислен квартал и сметките му за ток имат толкова общо с горното, колкото на баба ми парашутните гащи с десанта на немците на остров Крит. Ако и сега не си го разбрал, не мога да ти помогна. Потърси специализирана помощ :OT:

Капитализмът сега няма нищо общо с онзи от 80-те, 90-те и дори от първите години на новото хилядолетие. До около 2000-2004г тук пред почти всяка една фирма е имало надпис, че търсят работници. Стари емигранти разказват, че до обяд работиш в една фирма, след обяд може да започнеш във фирмата отсреща. Просто са ти предложили повече пари. Сега само закриват и съкращават. Напусне ли някой, новите започват на неговото място с много по-ниска заплата. Огромен процент от канадците работят за неповече от 30 000$ годишно. При 60 000$ брутно, моргидж, две нови коли на изплащане, две седмици плаж в чужбина и т.н. са си определено мокри сънища. Не мога да коментирам други държави, но тук определено е така.

В Канада се изхитрят и започват да набират персонал чрез агенции. Работите във фирмата Х, но реално сте служител на агенциата Y. В момента в който ви вдигнат мерника, просто звънят и казват, че повече не се нуждаят от вас. После чакате агенцията ви да ви намери работа в друга фирма. Така се избягват проблеми със синдикати, не се плащат здравни и т.н. застраховки, държат се робите в пълно подчинение.

В бг оромен процент от онези, които живееха в панелки, пак са си там. Какво им се е подобрил живота? Страх от непознати преди проблеми. Не можеш да си платиш сметките, не можеш да заведеш семейството на почивка, не можеш да си купиш лекарства ... Кое им е по-доброто? Само вижте колко села се обезлюдиха и си направете изводите.

Как разбра, че са ми отказали виза, като аз имам кленов паспорт още преди ти да си цъфнал в Канада?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 22 Юли 2016, 6:13

Абсолютно със 100% увереност твърдя че масово българина по селата живее в пълна мизерия с изключение на двама трима местни дерибеи които държат работните места в селото примерно . Единия ,често и двамата работят в чужбина децата и къща се гледат от роднини .Като казвам мизерия това значи няколко битови уреда атрибути на днешния капиталистически свят - телевизор интернет компютър и хладилник , евентуално някой 20 годишен опел . Жилищата на ниво 1984та и нищо не пипано или козметични ремонти .Това за хора които работят или имат някакви нетрудови доходи от ренти или наеми . В градовете пенсионерите на 99% всичко както е от соца - старите мебели от 30 години никакви ремонти или само козметични . Рядко има някоя реститутка или който е купил ново строителство ако е продал друг имот но пак повечето са със русенските легла и секциите от едно време . Дори новото строителство от 90те години вече е порутено масово щото никой нищо не пипа и не ремонтира . 2.2 млн български пенсионери са или в пълна мизерия или на границата колкото да си платят консумативите на домакинството и лекарствата .
Социалното положение на останалата малка част в активна възраст които работят около 2 млн е работещи бедни . 2.5 млн българи гастарбайтери и общо около 3.5 млн зад граница като повечето никога няма да се върнат в България . За 11 години към 2015г само 250 000 са се върнали за постоянно в родината - вероятно щото сме много по-добре от преди .
Незнам с какви розови очила трябва да е човек за да вика че сега било много по-добре ама явно има и такива само че едва ли са от тея дето ходят на работа за средна заплата от 937лв . Както и преди имаше такива дето ревяха че им е много зле , ама явно не са знаели че може и по-зле .

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 22 Юли 2016, 14:30

Много ми е интересно следното. Колко от тези, дето сега са "добре", имат някакъв реален жизнен опит преди 89-та? Не отговорът им да е възоснова на нещо чуто или разказано. Доводите за банани, сьомга и три чифта дънки са меко казано несериозни. Тук спокойно могат да се добавят силиконките, чалгата и мобилните телефони.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 22 Юли 2016, 17:05

То и много съвременници на римската империя няма живи, това значи ли, че не може да се коментира и оценява?

В темите за България често тия дето сте преплували голямата вода твърдите, че имате по ясна представа зя нещата тук. Що да не е и със соца така?

Струва ми се, че малко ви тресе носталгия по нереалната приказка на тато и СССР, а?
Или по младините...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 22 Юли 2016, 17:41

Mini написа:
BMW_POWER написа:
steeN написа:А бе аз да кажа, че след 20 страници пак не е ясно. Капитализма не гарантира, че всички ще са Бил Гейтс. Капитализма гарантира, че всички ще са максимално близко до това, което "заслужават". А социализма гарантира, че никой няма е :mhihi: Това, че 1 от 3те стълба не е застъпен (върховенство на закона), диктува и резултатите в Бг. Реално никой не е както трябва, но този най-много тежи. Гореизброените сигурно са добра илюстрация, на това какво става като няма върховенство на закона, щом ги пускаш.

Явно живея някъде другаде. Нека затворим учебниците и за мик да забравим всички високопарни речи за равенство и възможности. В Канада (една от страните в ТОП7и т.н.) пазарът е отдавна е разпределен. Мафията тук е на 80 години и отдавна всеки си знае мястото. Малкият бизнес си знае, че му дават само да покаже носа над водата. Покажете ли и устата, веднага ви връщат на мястото.

Пример:
Искате да направите пицария. Няма проблем. Кашкавал ще купувате само от Saputo. Това е с цел избягване на инциденти с електроуредите и т.н. Случва се :dunno:

Или да направите магазинче с български стоки. Наемате помещение, сключвате договор за наем, плащате стоката и чакате първия контейнер. Сравнили сте цени, калкулирали сте всичко и сте готови за малък бизнес. Та контейнерът и два и ... митниците го спират за проверка. Тази проверка има две особености. Не е безплатна и няма определен срок за завършване. За един 20 футов проверката струва 1000$ USD, не CAD. За цвят го задържат няколко дни и влизате в сторидж. Още 165 USD на ден. Да речем пет дни и така се оказвате натоварени с едни кръгло 1925$, обърнато в CAD 2600. как се извършва проверката? Ми всичко се изважда, разсипва се по замята и минимум един буркан от вид се отваря и се проверява. После всичко се връща обратно в такъв вид, че ви се плаче като го видите. 25-30% си дава фира.

Ако не вярвате на горното, попитайте

1220 Cure-Labelle, LAVAL , Chomedey
MARCHE BALKAN
Laval, QC
H7V2V5
tel: 450-934-2877

Колко плаща капитализма? Толкова, колкото се храни едно овчарско куче. Държи се полугладно, за да има стимул да работи. Дават ви едни 30 000 годишно и вие вече сте средна класа. С 60 000 годишно. Имам добра новина за вас

A Liberal government will cut taxes for middle class Canadi- ans. Canadians with taxable income between $44,700 and $89,401 per year will see their income tax rate fall – from 22 percent to 20.5 percent. This tax relief is worth up to $670 per year, per person – or $1,340 per year for a two-income household.

Та след таксите ви остават едни 45 000$ (темата за средната класа, помните ли я?) Оттук започва ваденето:
- 15-18 000 наем (ипотеките са доста повече, но да ги забравим за момент)
- 1500-2000 телефон и нет (от чипите естествено)
- 2-3000 ток на година. Зависи от много неща.
- Имате деца, чудесно. Ако нямате кой да ги гледа и не можете да си разминете смените с жената, училището предлага такава услуга. Общо 22$ на ден или 110 на седмица. Извадете сиреч още за десет месеца (ваканцията е юли и август) 4500$. Зимната ваканция такава услуга не се предлага. Оправяйте се сами.

(Woodroffe Avenue Public School)

- Лятото има Камп за децата. Занимават ги с нещо, докато сте на работа. Пригответе още 150$ минимум седмично на калпак. Идват към 1200$

http://documents.ottawa.ca/sites/docume ... mps_en.pdf

До тук останаха кръгло 19 000$. А още не си купили и един сладолед :dunno: Ами кабел, почивка на юг (поне 4000 за трима)

http://www.redtag.ca/

Ами кола, дрехи, разходки, храна, биричка? Ами ако чаветата са две???

И какво ви гарантира капитализЪма? Малко фирми имат болнични или сик дейс. Децата са болни и не сте на работа, не ви се плаща. Имате преглед при лекар, не ви се плаща. Десет дни платен отпуск и след пет години във фирмата ви дават още пет дни. Но не повече от 25, дори да умрете там. Боледувате ли често, просто ви сменят с друг....

Ако има нещо неясно, попитайте. Ще дообясня :ok:

Отново свободни съчинения и преувеличености. Лавалските тарикати с митничарите ли се оправдават за стоките си с изтекъл срок?

За разбирача от Отава, аз тук обява за магазин не виждам.
Последна промяна Mini на 22 Юли 2016, 20:01, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Юли 2016, 19:07

Аватар

Мнение от Хаос » 22 Юли 2016, 19:55

alekangg написа:http://maxim-nm.livejournal.com/248951.html
Да живее СССР

да живее Гейропа
Изображение
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 22 Юли 2016, 20:04

Хаос написа:
alekangg написа:http://maxim-nm.livejournal.com/248951.html
Да живее СССР

да живее Гейропа
Изображение

Що сравняваш един екземпляр с цяла нация?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата