По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от nqmam_bmw » 26 Юли 2016, 21:13

steeN написа:Aз не съм гласувал още :mhihi:

Мислиш да преобръщаш вота ли?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 26 Юли 2016, 23:11

cod-cdbp написа:Днес по една случайност, загледах този филм и се замислих - аджеба навсякъде по света, хората си имат социалните придобивки от времето на соц-а, които ние вече нямаме.
Т.е. до къде сме стигнали, за да работим от 9-18ч (на запад ми се струва, че обедната почивка се брои за работно време, за разлика от тук. Поправете ме ако греша), да изкарваме едни мизерни пари, които не ни достигат за да оползотворим мизерната си отпуска смислено.

http://www.youtube.com/watch?v=DGjeu-dh7LA

то наистина всеки с проблемите си.....но ако това наистина трябва да означава, че работният ти ден е много дълъг......малко на мързел ми прилича...

Значи от 9 - 18 ч. са си точно 9 часа. На запад обедната почивка не се брои за работно време (пълна глупост изобщо да си го помисли човек) и, което е още по - важно - по време на почивките(паузите) не си застрахован. С две думи ако се случи нещо с теб, сам се оправяш....та като махнеш 30 мин. от тези 9 часа и се оказва, че работиш точно 8.30 мин, което си е съвсем нормално. При средно 23 работни дни правиш нещо от сорта на 180 часа на месец, което си е съвсем нормално....

Иначе работното време е нормирано и поне за Германия е такова:
след 6 часа работа задължитено трябва да има минимум 30 мин почивка
от 6 до 9 часа работа почивката е минимум 30 мин.
от 9 до 10 часа работа почивката е минимум 45 мин.
над 10 часа - по принцип е забранено, но има особени правила
Събота е съвсем нормален работен ден.

Разбира се, всичко е относително и зависи от това, кой какво работи.....Лично аз започвам към 8.30 и се радвам и то много, ако мога да си тръгна в 17.30.....Като разбира се горе-долу 1 час по - рано и 1 час по - късно отговарям на тел. обаждания и си правя графикът за денят или за следващият...И другата истина е, че като е напечено (SOP) се работи и събота и неделя (подготвят се рапорти, диаграми, изледвания), което време никой не ти плаща, няма и къде да го пишеш, че си работил (защото по закон си бил у вас.....).

И сега седмица преди да излезна в отпуск си правя пак над 10ч. на ден, защото всичко трябва да е планирано и да върви...Че като гледам, май ще трябва и служебното телефонче да си взема по време на отпуската....

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Юли 2016, 23:42

nqmam_bmw написа:

И аз не съм. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 26 Юли 2016, 23:46

Направо не мога да повярвам - в темата пишем 30-ина човека, а в анкетата има 170 гласа. Ако приемем, че човек трябва да е бил на поне 10-ина години през 1989-а (макар според мен 1986-1989 да не е представителна извадка) за да има спомени по въпросите за соца и ако приемем, че анкетата е "По добре ли бяхМе по соца?", а не "По добре ли бяхТе по соца?", започвам да си мисля, че някои колеги не само са склонни да обяснят на други дали са били по добре преди 30-ина години, ами дори са готови и да гласуват вместо тях. Малко прекалено звучи. Нали не вярваме, че в темата има 170 колеги, които имат ясни спомени от соца? Все пак ако вашите спомени от соца са прочетени в дневника на баба ви оставете баба ви да гласува :bchug: , а след това просто и обяснете, че е тъпа.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 26 Юли 2016, 23:48

Top Gun Maverick написа:
nqmam_bmw написа:

И аз не съм. :mhihi:

Баф мааму, и аз не съм, въобще кой е гласувал да си вдигне ръката.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 27 Юли 2016, 10:35

Jordana написа:Кво се крие зад сланината ....продукт на българския неолиберален капиталистически модел :mhihi:

Не бягай по тъча така :lol:

Кое не е вярно?
Че сланинчо е "свързан" с почетния председател.
или
Че почетния председател е продукт на едни структури от едно време.

Айде да не се правим, че 89-та нещата са започнали от нулата и на чисто ;)

bum_bum написа:Ще ме извинявате ама преди за нещо срока ако беше 1 месец, значи е 1 месец. Петилетката се правеше за 4 години и така.. :mhihi: Тъй, че това не е наследство от социализма.

Знам за много забатачени по малоумен начин документи от онова време, но да кажем,
че това винаги го има, има го и днес и едва ли може да е пример за едното или другото ...
Но приемам, че държавната администрация е била по стегната и организирана :yes:

Ще си позволя да ти отправя едно предизвикателство обаче :D

Айде да сравним строеж на къща преди и сега?
Нямам опит, но разчитам на обективни коментари ...

- разрешителни и документи
- изкопни работи
- груб строеж и инертни материали
- довършителни работи, дограми, бани, подове и тн
- обзавеждане

Смятам можем да приемем, че имаш парите щото като строиш къща трябва да ги имаш, това смятам не се е променило :dunno:
Чисто да разгледаме кое как би се случило тогава и сега, като изключим разликата в технология и материали, които са се променили ...

Кога би се случило по-лесно за, човек решил да строи?

На мен ми се струва, че да строиш преди 89-та е било сериозно изпитание за волята :D
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 27 Юли 2016, 10:40

K_Ilkov написа:
Jordana написа:Кво се крие зад сланината ....продукт на българския неолиберален капиталистически модел :mhihi:

Не бягай по тъча така :lol:

Кое не е вярно?
Че сланинчо е "свързан" с почетния председател.
или
Че почетния председател е продукт на едни структури от едно време.

Айде да не се правим, че 89-та нещата са започнали от нулата и на чисто ;)

bum_bum написа:Ще ме извинявате ама преди за нещо срока ако беше 1 месец, значи е 1 месец. Петилетката се правеше за 4 години и така.. :mhihi: Тъй, че това не е наследство от социализма.

Знам за много забатачени по малоумен начин документи от онова време, но да кажем,
че това винаги го има, има го и днес и едва ли може да е пример за едното или другото ...
Но приемам, че държавната администрация е била по стегната и организирана :yes:

Ще си позволя да ти отправя едно предизвикателство обаче :D

Айде да сравним строеж на къща преди и сега?
Нямам опит, но разчитам на обективни коментари ...

- разрешителни и документи
- изкопни работи
- груб строеж и инертни материали
- довършителни работи, дограми, бани, подове и тн
- обзавеждане

Смятам можем да приемем, че имаш парите щото като строиш къща трябва да ги имаш, това смятам не се е променило :dunno:
Чисто да разгледаме кое как би се случило тогава и сега, като изключим разликата в технология и материали, които са се променили ...

Кога би се случило по-лесно за, човек решил да строи?

На мен ми се струва, че да строиш преди 89-та е било сериозно изпитание за волята :D

Чакам с нетърпение коментара на bum_bum :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Юли 2016, 10:54

Забавното е, че май преди е имало по-малко държавни регулации в това отношение. Сега трябва да се съобразявяш в един куп тъпни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 27 Юли 2016, 11:03

Убеден съм, че в тая точка соца ще е едни, а може и повече :lol: , гърди напред, но мисля, че останалото ще компенсира :mrgreen:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар

Мнение от Хаос » 27 Юли 2016, 11:44

K_Ilkov написа:

да бе, затова всеки от бабите и дядовците ти е вдигнал къща където е имал място...
я пак
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 27 Юли 2016, 11:52

Хаос написа:
K_Ilkov написа:

да бе, затова всеки от бабите и дядовците ти е вдигнал къща където е имал място...
я пак

Кво пак? Ако знаеш как се е строяло тогава пиши ако не ...

Явно си запознат с имотното състояние на рода ми по-добре от мен :mhihi:
Драсни ми на ЛС къде са да си ги прибера :winky:

Има една вила, за която знам що-годе как е строена ...
Изображение

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 27 Юли 2016, 12:13

Триетажна трифамилна жилищна кооперация около 800 кв.м РЗП, в провинциален град 20-ина хиляден по онова време - от купуването на парцела до нанасянето на живущите - 4 години (1987-1991). Ако не беше дошла "демокрацията" можеше и по-рано, довършителните работи отнеха почти 2 години поради липса на материали и донякъде на средства. Приключение си е било де, баща ми и до днес помни от къде, как и за колко е купил арматурата, тухлите, врати, прозорци, всяка плоча на коя дата е лята и т.н. :)
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Аватар

Мнение от Хаос » 27 Юли 2016, 14:41

K_Ilkov написа:
Хаос написа:
K_Ilkov написа:

я пак

Кво пак? Ако знаеш как се е строяло тогава пиши ако не ...

Веднага ще ти кажа как се е строяло тогава:

Баба ми ражда баща ми 51-ва година.
Родът на дядо е изключително беден, 5-ма братя - няма откъде и какво.
Родът на баба ми също беден.

Живеели са в една стая в двора, с една врата - входната. Баба ми ми е разказвала, че зимата като отвориш вратата и снега е влизал до люлката на бебето. Това е 51-52-ра година.
Защо една стая ще питаш, с малко дете. Защото през войната една от бомбите пада точно до къщата и от нея остава една дупка 4-5 метра дълбока и две стени. След това има "здравей колибке, дом мой, крепост моя"
Баща ми се ражда с тежка малформация на единия гръбначен прешлен, нуждае се от операция, която не може да се извърши в България.
Баба ми с две годишния ми баща заминават за Виена за операция. Държавни разноски. WTF!!!
Баща ми расте, ражда му се братче - чичо ми.
Баба и дядо все още са бедни - тя е учителка в начално училище, той е служител в Книгоразпространение.
Все още живеят в една стая.

С времето се построява втора стая, трета.
Като децата поотрасват, социализма укрепва, възстановяваме се от войната се бие бетонна плоча за таван на цялата магария. Годината е 1962.
1975 се завършват втория и третия етаж - там ще живеят младите с техните семейства. Заплатите все още са същите - учителка и обикновен служител в държавно учреждение.

Ае сега ми направи разбивка как от една стая, с една врата, на учителска заплата + някаква друга чиновническа + 2 деца, ще построиш триетажна къща в днешно време?
Кура ми янко ще построиш, без извинение.

Или може би да разкажа историята с другата баба - 51-ва година как през процепите на дъските на пода са се виждали животните от обора отдолу? Как единствената вода е била студената от чешмата на двора? Как не можеш да си купиш печка да си сготвиш и да си стоплиш вода, защото нямаш купон да я вземеш от магазина? И как цялата тая магария се превръща в къща по времето на социализма.

А сега се огледай около себе си и ми отговори - колко процента от сградите, които виждаш са от социализма и колко от капитализма? Сигурно е 80% към 20%... А колко процента от къщите? 90-10?
А ти колко къщи построи? Щото аз николко.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 27 Юли 2016, 16:23

Много патос, много нещо ... тц, тц ...

Сега освен да разкажа как дядо ми е роден и отгледан в полуземлянка и майка му умира когато е на 3г
от туберколоза защото в землянката нали условията са много подходящи за живот и е сухо и приятно ...

Или за баща ми, чиито баща почива когато той е 8ми клас.
С баба ми са живяли в едно от стаите на апартамент заедно с други хора - едно от гениалните соц решения ...
Парно не е имало и баща ми ми е разказвал как се е обръщал от една на друга страна, че му е замръзвало ухото,
уреди за отопление очевидно не е имало читави, а и парита на една държавна служителка вероятно не са били толкова много,
прокарали са парно чак когато аз съм се родил - всъщност съм проходил пред погледите на майсторите къртещи за парно :mhihi:

И кво? Кому е нужна тая информация?
Айде да си говорим малко по конкретно и обективно, а?

Хаос написа:А ти колко къщи построи? Щото аз николко.

Казах вече, че нямам опит със строене на къща :idea:

Това последното е голяма демагогия от твоя страна ;)
Баба ти и дядо ти колко м5-ци са имали :mhihi:

Аз съм направил избор за кво да харча пари и време и това са колите ...
На кого да се сърдя, че нямам и къща? Баси ...
Ти оплакваш ли се нещо, че не разбрах?
Изображение

...

Аватар

Мнение от Хаос » 27 Юли 2016, 16:54

ти явно си от хората гледат но не виждат, чуват но не слушат

поставен в мизерни условия най-обикновения човек е стигал до нещата, които в днешното капиталистическо общество се ценят най-много - собствен дом, стабилна работа, обикаляне на света
имало е здравеопазване, щото сега ако се роди дете със специални медицински нужди проклинаш деня в който си решил да имаш дете... щото сега държавата ще ти плати животоспасяващата операция във Виена точно никога! в момента капитализма доведе здравеопазването до там, че по-скоро ще пукнеш в закъснялата 30 минути линейка на път за Пирогов
че имаше жилище, образование и работа за всички, пенсионерите не бяха втора ръка хора, а сега баба не може да си покрие тока и лекарствата без да умре от глад
едно време образованието беше на ниво, печелехме олимпиади, имахме спортисти - сега имаме алкохолици, наркомани и престъпници в училищата, които бият учителите, а медалистите ни се броят на пръстите, но пък некадърниците са по вестниците и чалготеките, в парламента и министерствата

нищо де, най-важното е да се хванем за буквата в чуждото мнение, за това, което ни боде слепите очи, защото истината боли и трябва всячески да извъртим, за да не я признаем

като цяло не твърдя че е било рай или че е било много по-добре от сега
било е по-справедливо, а сега е закона на дивата джунгла, нищо, че уж сме в светлото капиталистическо бъдеще
Последна промяна Хаос на 27 Юли 2016, 17:07, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата