По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от (bubsa) » 28 Юли 2016, 23:32

bum_bum написа:Никакъв шанс. Мога да се оплача на папата, арменския поп и който си искам и все тая. Междувременно човека продължава да преподава на студентите как се извършват геоложки проучвания. :kuku:

То си личи какви кадри се обучават,нагледал съм се :no:
Ако не друго,поне можеш да си сигурен,че къщата ще издържи на бомбандировки и най-малко 9 по рихтер :mhihi:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Юли 2016, 6:06

gurcayy написа:Какво те засяга какво е "новото" строителство? Нали живееш в страна, в която строят с платинени арматури? Какво щяло да стане, ако стане земетресение? Егати човека си, чак и усмивки слагаш.

Тук мафията си знае работата. Така строят, че тъкмо изплатиш моргиджа и ... сградата рухва. Но да се върнем към тежката социалистическа действителност. "На плоча" се канеха приятели, колеги, съседи и т.н. Всички помагаха и се бачкаше здраво. Утре и ти ще идеш да помагаш на тях. Ходил съм и не беше приятно прекарване, поне за мен. Панелките и старите сгради издържаха Вранча. Ако се повтори сега? Хм, като издаваш на всеки 14 дни плоча, не знам доколко се спазват изискванията за строеж. Забравих колко дни беше технологичното съхнене на бетона. Докато дръпне съвсем. Колегите с опит могат да кажат. Аз съм виждал "колона", в която има парчета итонг и отстрани е дръпната една ръка теракол с маламашката. Седи като нова. Поне до първото по-силно земетресение.

Що се отнася до "усмивката", то това е "намигване" и се отнася за добрите стари комедии по темата. Хайде малко да слезем на земята и да спрем с изсмуканите от някъде фантазии и миражи.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 29 Юли 2016, 9:18

BMW_POWER написа:"На плоча" се канеха приятели, колеги, съседи и т.н. Всички помагаха и се бачкаше здраво. Утре и ти ще идеш да помагаш на тях. Ходил съм и не беше приятно прекарване, поне за мен.

Не разбрах сега лесно ли е било да се построи къща тогава или не?

BMW_POWER написа:Хайде малко да слезем на земята и да спрем с изсмуканите от някъде фантазии и миражи.

Хайде! :yes:

Ти на панелка или ЕПК апартамент ремонт правил ли си?
Ако искаш да си поговорим за качеството на строителството от соца?

Не отричам това, което ти казваш за новото строителство, но някак удобно пропускаш сравнението с преди :dunno:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Юли 2016, 11:59

И тогава и сега все тая. По онова време държавата е била в много случаи лош стопанин поради липса на контрол и многото маймуни чакащи да завлекат нещо от материалите за виличката. Сега частния предприемач пък воден от съвсем други подбуди прави чудеса само и само да спести малко от себестойността без да мисли това как ще се отрази на качеството на строежа и колко опасно може да бъде.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 29 Юли 2016, 12:07

Както тогава е имало стабилно строителство, така и сега има. То новото строителство го изкарахте все едно са от слама сградите :lol: Бум-бум е много прав, че тогава се е крал брутално материал. Имам приятели с къща... Арматурата сигурно е двойно над нужното - просто се е откраднало излишно много :mhihi: , едно от помещенията (20-30кв изба) направо си липсва на чертежите, всичките етажи са по-голяма квадратура от вписаното (и то не с 2-3 квадрата).
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Юли 2016, 12:11

Абе не са от слама ама е плачевно състоянието на болшинството. Като 50% от щетите са поради стремеж за по-голяма печалба и 50% от некадърност и незаинтересованост. Ако ползваш кофти материали и имаш добри майстори резултата не е много добър. Ако имаш добри материали и кофти майстори още по-зле. А представи си какво се получава с лоши майстори и лоши материали.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 29 Юли 2016, 13:48

В наши дни се създава впечатление, че всичко е много стриктно и важно, уж да сме едно с евро стандартите и нормите. Вчера подписахме договор, днес акт15 - това е по действителен случай от вчера :mhihi: и само некви й-мейли и хартии... ташак работа...
В момента сградите се преукрепват, тоест правят се с на око и ако изкарат теста на симулатора, всичко е ок. Кой ще плаща за допълнителните железа и бетони, тех не ги ебе. Сградите от земетресения трудно ще паднат. Да не мислите, че колони 25/25 е некъв задължителен стандарт? И че тряя да са през 3-4 метра?! Дето бум-бум вика с таа колона, има 100 начина таа колона да я няма, ама не им се занимава...

Аз живея в къща строена от цялата рода на жената. Ако щете вярвайте, но проекта е купуван от книжарница. Имам го още. Комплект с всички части, ама нали се сещате, че не всеки имот е 30 метра широк и плосък кат тепсия. Хората почват да си местят стълби, врати и тнт. Важното е основните принципи да се спазват. Знам обаче, че са давали по 5 лева на курс да се изсипват камазите от НДК, че да опраат наклона, че дограмата ни е била с връзки, както и покрива, тухлите 4-ки са толко криви, че не мога да си обесня как са ги правели толко криви...
Разбих едната плоча, че на тая същата къща и построих един етаж отгоре и армировките изглеждаха добре, ама всички гладки 6.5мм. Куки си имаха и сгъстяване към края и всичко... ама поне оребрена да беше... А дебелината на плочата зависи само от изпълнителя... Тънки са ги направили... малко пружинират като скачам, ма треа изкарат още 30-40 години...
Това, че се строят сгради от стотинкоброячи, как им викаха "финансисти" е проблема. Всичко е до самосъзнание и строго индивидуално.
Инвеститора плаща за едно, строителя строи с друго и така... иди го докажи. Надзора само некви бележки събира от тоя или ония. За да стане нещо както трябва треа да си там нонстоп, за да си сигурен дори само...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Юли 2016, 14:17

K_Ilkov написа:Не разбрах сега лесно ли е било да се построи къща тогава или не?
Хайде! :yes:

Ти на панелка или ЕПК апартамент ремонт правил ли си?
Ако искаш да си поговорим за качеството на строителството от соца?

Не отричам това, което ти казваш за новото строителство, но някак удобно пропускаш сравнението с преди :dunno:

Не мога да говоря за неща, които не съм правил или виждал. Доколкото си спомням е имало типови проекти в общината и ти дават да си избереш един от тях. Такава и ще ти бъде къщата. Лесно или трудно? Ми вижте провинцията и си вадете изводи.

Ремонт на панелка съм правил. Нито една права страна и нито един прав ъгъл. Навряни чували от цимент във фугите и т.н. С тапетите бяха "скрити" местата, където панелите не се опират една в друга. Мурдарът от който купихме апартамента беше лепил мрамора и плочките в банята с асфалт ... На практика не сме сменили само електрическата инсталация. Знам за какво говориш :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 29 Юли 2016, 15:09

BMW_POWER написа:
gurcayy написа:Какво те засяга какво е "новото" строителство? Нали живееш в страна, в която строят с платинени арматури? Какво щяло да стане, ако стане земетресение? Егати човека си, чак и усмивки слагаш.

Тук мафията си знае работата. Така строят, че тъкмо изплатиш моргиджа и ... сградата рухва.

Не е вярно. Жилищното строителство е дело на обикновени контрактори. Такъв може да си и ти, ако имаш съответните познания.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 29 Юли 2016, 15:51

bum_bum написа:И тогава и сега все тая. По онова време държавата е била в много случаи лош стопанин поради липса на контрол и многото маймуни чакащи да завлекат нещо от материалите за виличката. Сега частния предприемач пък воден от съвсем други подбуди прави чудеса само и само да спести малко от себестойността без да мисли това как ще се отрази на качеството на строежа и колко опасно може да бъде.

E добре де, някак тва не ми звучи като добре организираната държава и ефективна икономика,
за която се говореше по-напред в темата ...
Другото, което си мисля, че този стил няма как да е бил само в строителството ...

Тоя чуден стил на управление и работа е много успешно пренесен и след демокрацията,
което в комплект с тоталната липса на страх от наказуемост дава чудесни резултати ... :confused:

KPETEH написа:Знам обаче, че са давали по 5 лева на курс да се изсипват камазите от НДК, че да опраат наклона, че дограмата ни е била с връзки, както и покрива, тухлите 4-ки са толко криви, че не мога да си обесня как са ги правели толко криви...
Разбих едната плоча, че на тая същата къща и построих един етаж отгоре и армировките изглеждаха добре, ама всички гладки 6.5мм. Куки си имаха и сгъстяване към края и всичко... ама поне оребрена да беше... А дебелината на плочата зависи само от изпълнителя... Тънки са ги направили... малко пружинират като скачам, ма треа изкарат още 30-40 години...

BMW_POWER написа:Ремонт на панелка съм правил. Нито една права страна и нито един прав ъгъл. Навряни чували от цимент във фугите и т.н. С тапетите бяха "скрити" местата, където панелите не се опират една в друга. Мурдарът от който купихме апартамента беше лепил мрамора и плочките в банята с асфалт ... На практика не сме сменили само електрическата инсталация. Знам за какво говориш :yes:

За съжаление и аз знам за кво говоря :mhihi:

Ще се пробвам да си направя извод от тези коментари за строителството от соца,
като човек, който по принцип дори няма право да пише по темата поради малкия си соц стаж :mhihi:

В държавното строителство се е строило 5 за 4 колкото да се завърши обекта и всеки е крал и с гъзягата ...
Всичкото майстор в държавното строителство е бичило яко часпром (тва е много хубав соц термин :lol: ) докато тече заплатката и стажа.

В частното строителство всеки е строил с квото може и има, до квото се докопа и квито връзки има.
Често, да не кажа изобщо, не е било въпрос на пари ... щото и да можеш да купиш нещо от някъде легално,
то вече е отдавна откраднато от тия от горния абзац ...
Тва, че нещо е недовършено и неизмазано далеч не е функция от финанси.
Често са строени паметници на глупоста никому ненужни на по 3 етажа дето никой не мисли може ли да ги завърши или не ...

Чудна схема ... нема що ...

От известно време си мисля, че всъщност по време на соца наистина е било по-хубаво. Само дето не е било истина ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Юли 2016, 18:20

K_Ilkov написа:E добре де, някак тва не ми звучи като добре организираната държава и ефективна икономика,

Едва ли някой е твърдял, че е била супер ефективна. Държавата е лош стопанин. Но това, което се случи после беше още по-лошо за съжаление.

KPETEH написа: Да не мислите, че колони 25/25 е некъв задължителен стандарт? И че тряя да са през 3-4 метра?!

Явно не е. При мен болшинството са 60/40 и са през 3-4 метра. Иначе как ще набуташ 22 тона желязо в една къща? Ама поне някой друг го плаща, що да не сложим и 220 тона ако може. :dummy: Нали парите за проектиране са взети вече. 0.7 кубика бетон на квадрат и 47 килограма желязо. Блестящ пример за ефектнивно проектиране.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 29 Юли 2016, 18:37

..
.0.7 кубика бетон на квадрат и 47 килограма желязо. ...
Баси , в саркофага на реактора в Козлодуй няма толкоз презастраховане . За какъв бункер е това ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Юли 2016, 18:51

Най-обикновена двуетажна къща. Дори терена е изравнен и се строи върху абсолютно равна повърхност. Основата е от много твърда скала.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 29 Юли 2016, 20:01

bum_bum написа:Най-обикновена двуетажна къща. Дори терена е изравнен и се строи върху абсолютно равна повърхност. Основата е от много твърда скала.

А ти като инвеститор къде си спал ?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Юли 2016, 20:22

А ти кво мислиш? Правят ти един проект и като кажеш "не ме кефи колко материал сте наблъскали" те почват на ново всичко?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата