По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
Потребител
Аватар

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Mini » 19 Авг 2016, 2:27

bum_bum написа:
Bogat-Beden написа: А вие защо биете негрите,а?

Изтърка се тоя лаф.

Някак си е тъпо да възхваляваш демократичните западни държави, които в същото време целенасочено са обгазявали, тровили и убивали по най-различни начини собственото си население. Прочети от 1950-та насам и с ръка на сърцето кажи, че комунистите са били най-големите изроди.

.............а Сталин е просто някакъв аматьор.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Авг 2016, 3:46

немо написа:
pampo написа: Убеден съм, че всички ходят на море и сега, а някой и по 5 пъти, не виждам какво се обсъжда това, като човек може да изкара седмица на морето с 300 лева без да охолства.

Дай подробна разбивка на разходите за 7 дена на море с тотал 300лв.За сам човек!Благодаря!

А аз се чудя колко от коментиращите са били поне 14-15 годишни към 10.11.1989г. за да имат представа за ситуацията не само от разкази и детски смътни спомени?

Изображение

Ето авторска снимка "Съни 2015 първа линия". Със сигурност тези са се "разбили" иа заведенията на комплекса. Не ми стига речника и фантазията, за да передам какво са разказвали, завръщайки се "от морето".

Nickelback написа:Че'й да вкарам и аз малко жълто, нЕма само пауърата да ни флууди с гомна от деветия кенеф :ok:

Аз за разлика от теб 99% от мненията ми тук са свързани с темата. Флудвате ти и Стинката.

Поздрав с долното от нета:

Цветя за Живков
У нас мнозина днес се опитват да създадат впечатление, че до 1944 г. в България всичко е било тихо, кротко, мирно, цивилизовано, като че ли няма стихотворение на Иван Вазов «Елате ни вижте», като че ли няма убийства от ъгъла и масов погром 1925 г., като че ли няма показатели, по които България никак не е била перфектната страна в Европа — И изведнъж идват злите комунисти, взривяват «Св. Неделя», като че ли до тогава няма убити, няма жестокости.
А това, което става на 9 юни, предопределя пък друга жестокост, когато Тодор Павлов казва:
«Щом те ни убиват, и ние ще ги убиваме», което може да не е оправдание, но е обяснение за това, което става в България.
Има дори книга на един хърватски журналист, която през 1992 г. беше преиздадена, и се казваше «Кървава България».
10409778_700465370021429_2655169172140680801_nОсобено в София има низ от жестокости, в които има не само партийно-политически и идеологически противопоставяния, но има и нашата същностна порочна слабост да се избиваме взаимно. Така че и атентатът в «Св. Неделя», и 9 септември не са се появили от едно безсъбитийно нищо, а са отговор на вече започнали жестокости още от времената на Владайското въстание.
Съвременните демократи «изтриват» всичките следващи десетилетия до 1989 г., всичките постижения на социалистическа България, дори цветя перд паметника на Тодор Живков не можело да се поставят, а Меглена Кунева обяснява как чрез училището трябва да се преодолее носталгията по социализма.
Имам един прост въпрос.
Ако всичко е било толкова ужасно, ако сме се прескачали през трупове, преди да тръгнем за работа, ако слушането на «Бийтълс» било криминално престъпление, тогава защо съществува тази носталгия?
Никой не изпитва носталгия към злото.
Самият факт, че ги тревожи тази носталгия, свидетелства, че все пак позитивите генерират това отношение към миналото.
iskat-pametnik-na-todor-jivkov-v-sofiq-21569А резултатът е, че както русофилството се ражда от русофобията, така и прекаленото експониране само на лошите страни от социалистическото минало буди един скепсис дали наистина е така.
Защото сега да кажеш колко е струвало олиото до 1989 г. е антидемократичен акт, който подлежи на осъждане — морално и юридическо.
Когато говорим за училището, изучаването на историята трябва най-вече да набляга на доброто, на саможертвата, на величието, а не да се отправят съвременни упреци към хора, които не могат да се защитят и не могат да кажат истината за това как е било, по простата причина, че вече са покойници.
Усещането за миналото е преди всичко емоция. Не може един човек, който така или иначе олицетворява България десетилетия наред, просто да бъде зачеркнат. Това не е коректура на книга, която, като я зачеркнеш, престава да съществува.
s1_TJ1Но нашето образование все повече става елитарно, то вече е на принципа «който се ражда беден, умира глупав». Това, че наши деца печелят толкова олимпиади по математика, а в същото време децата в обикновените училища получават хиляди двойки по същата дисциплина, показва много ясно, че има един 5-процентов състав от ученици и студенти, които са отлично подготвени, но масовото училище запада. Нашата грижа е за останалите 95%, които тънат в невежество и по тази причина са уязвими за всякакви манипулации, които им казват колко лошо е било тук допреди 25 години, ерго — колко прекрасно е днес.
Масовото училище е индикация за състоянието на една страна, както и положението на възрастните хора. В европейските туристически центрове Рим, Париж, Лондон, най-елегантни са възрастните хора. По това се индикира една страна, а не по миските и по модите. И поради това трябва да изпитваме тревога, че младите хора стават все по-уязвими към масови психози. Все пак младостта е само физиологическо предимство. Тя съвсем не означава умствено предимство. Като казват млад човек, това не означава, че този човек не може да бъде заблуден, а понякога и жесток. Ако погледнем българската и световната история, виждаме, че повечето идиотизми са вършени именно от млади хора.
618x346През комунистическото време, както го наричат, се учеше за партизаните и за комисарите и за руснаците, но се учеше и за Гьоте, за Шекспир, за Толстой, Лермонтов, учеше се цялото наследство на световната класика.
Сега вече не се учат.
Универсалното образование, което сега така се отрича, е преди всичко упражнение за ума.
Аз непрекъснато сънувам, че имам класно по математика, но това не означава, че не е трябвало да уча математиката само защото не я разбирам.
Армията и образованието са консервативните институции в една страна.
Те не са като жакетите и високите токчета.
Те трябва да се опират на миналото, разширявайки компютърното бъдеще.
И без една от съставките не става, както човек не може да ходи на един крак.
Проф. Андрей Пантев / News front

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 19 Авг 2016, 5:18

bum_bum написа:

Изтърка се тоя лаф.

Някак си е тъпо да възхваляваш демократичните западни държави, които в същото време целенасочено са обгазявали, тровили и убивали по най-различни начини собственото си население. Прочети от 1950-та насам и с ръка на сърцето кажи, че комунистите са били най-големите изроди.
Точно,че се изтърка тая концепция,аз просто я обозначих,а ти я използва..
Ами като изключим човекоподобните примитивни общества в Африка,да с ръка на сърцето ще кажа ,че комунистите са били и все още са най-големите изроди,които и до сега погубват косвено собствения си народ :yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Авг 2016, 9:43

:mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 19 Авг 2016, 10:02

Bogat-Beden написа:
bum_bum написа:

Изтърка се тоя лаф.

Точно,че се изтърка тая концепция,аз просто я обозначих,а ти я използва..
Ами като изключим човекоподобните примитивни общества в Африка,да с ръка на сърцето ще кажа ,че комунистите са били и все още са най-големите изроди,които и до сега погубват косвено собствения си народ :yes:

Ето с това мислене се класирате при ония, които смятате, че са най-големите изроди. И те така смятат, тия са човекоподобни, ония примитивни, трети не знам си какви, ние обаче не сме. Е, то се вижда. Най-големите злини, сторени по света са дело на хора, които са били от цвета на човешката раса като цяло.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 19 Авг 2016, 10:18

немо написа:Моето е женско,от вчера вече 9 годишно :bchug:
И има общо с темата,защото смятам,че най-ценни и достоверни(относително) са впечатленията от 1-ва ръка

Да ти е жива и здрава щерката :bchug:

Именно ... от онова време впечатленията от 1-ва ръка могат да варират доста. Не си ли съгласен?
Има доста хора дето доста са го отнесли от тоя режим ...
Имам приятел дето по празници са ги "изнасяли" от София като врагове на народа ...
Преди 9-ти семейството му е било заможно и са им взели имотите ...
Дали е с добри впечатления той от соца?

За това е хубаво да се видят повече гледни точки и повече информация
от тази на масата дето е папала послушно и е ходила на море 3 пъти годишно според мен ...

немо написа:За какво му трябва да разбира?
Говорим за средния човек....можеш ли да си изплащаш квартирата/ипотеката+колата,можеш ли да си плащаш режийните,можеш ли да си плащаш разходите за храна,можеш ли да се разходиш 3-4 пъти седмично със семейството на заведение и/или културно мероприятие+ 1-2 пъти годишно ваканция,можеш ли да си издържаш децата,докато се изучат и си хванат пътя....ако можеш какво те е_е какво се случва?
Така или иначе който може да надскочи масовката ще го направи,а който не се класира даже в масовката ще рови в кофите...Това и в социализъма го имаше,само дето границите м/у high и low level не бяха толкова раздалечени.
п.п.Няма да се разберем явно.... :lol:

Ами прав си не ти е нужно да разбираш докато си в приказката ...
ама тя свърши и много хора го издухаха именно заради това, което се е случвало докато всичко си е било "наред"
За това мнението на тия в приказката не е съвсем обективно и меродавно ;)
На мен обаче ми е нужно да разбера защо така е свършило тва хубавото
и според мен има обективни причини, които всеки желаещ да помисли може да открие :yes:

И да ... очевидно няма да се разберем :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 19 Авг 2016, 13:15

BMW_POWER написа:Аз за разлика от теб 99% от мненията ми тук са свързани с темата. Флудвате ти и Стинката.

Поздрав с долното от нета:

Цветя за Живков
....

А факта че въпросната статия е озаглавена "цветя за Живков", а не "цветя за Червенков" какво говори?... :mhihi: :mhihi:
Ама за носталго-комунистите социализЪма е бил само в периода 1979-1989 г. Другото време (когато всъщност е истинския социализъм) няма за какво да го обсъждаме :no:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 19 Авг 2016, 19:10

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Авг 2016, 20:11

Bogat-Beden написа:Форумът е български,не го забравяйте! :idea: :!:

:bowdown:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 19 Авг 2016, 21:13

Jordana написа:
Bogat-Beden написа:Форумът е български,не го забравяйте! :idea: :!:

:bowdown:

Това важи само ако пишеш на руски, останалите езици са разрешени
:mhihi:

Сега по темата: Това е една от най-бързо растящите теми във форума и за близо вече 100 страници няма и следа от консенсус. По-голямата част от пишещите са разделени в две групи - "за" и "против" и едните въобще не се интересуват от мотивите на другите и обратно. Ако има някой хакер да направи анкетата така, че да гласуваме за нещата които харесвахме и не харесвахме в соца и съответно в постсоца, ще е по-лесно да разберем кои са били най-неприемливите неща преди и сега и какво харесваме/харесвахме. Иначе като цяло започна до голяма степен да прилича на секторите Б и Г.
За мен поне по соца най-големия недостатък беше свободата на словото или по-скоро липсата на такава (мислех я за невероятно зло), но съвременната престъпност и трагедията да възпитаваш децата си в общество, в което престъпността е издигната в култ, започват да ме притесняват. Отделно от това свободата на словото е персонална, но по отношение на медиите ситуацията е по-скоро критична, макар и много далеч от времето на соца.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 19 Авг 2016, 22:51

Аз не виждам изобщо някаква дилема с тоя въпрос за соца . Ако ще да го изкарват най-добрия или най-лошия с нищо няма да промени настоящето . Действителноста си остава същата . За да бъде истински проспериращ един народ , освен материалното трябва да има държавност и национална кауза около която да се обедини . Ние българите загубихме държавата си - 2.5 млн емигранти в буквалния смисъл , останалите просто обитават една територия на която държавност няма за национална кауза не говорим изобщо .
Държавата се е превърнала за народа си в някакъв пъдар който бди за правата на циганите , посредник на евродирективи и първа дружка на олигарсите . Останалите открито им се заявява да " духат супата " или да се изнасят от територията.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 20 Авг 2016, 2:14

steeN написа: постна поредното копи/пейст на английски.....

:OT:
Виж сега,....аз не знам английски или знам на някакво съвсем елементарно ниво....та твоите постове с цитати на английски,придружени с една-две думи,остроумното и дълбокомислено значение на които са известни само на тебе,и/или хихикащ емотикон не виждам как допринасят за дискусията.
Напомням,че сме в български форум и ако някакви писания(на английски), са в подкрепа на твое твърдение редно е да ги приложиш,след като си обяснил какво мислиш на разбираем за 100% от читателите език.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 20 Авг 2016, 7:06

Аз нямам проблем някой да пуска неща на руски или на който и да е език. Ако не знаеш английски нямам нищо против да ти преведа.

В статията става въпрос за това, че Олимпийския комитет в САЩ е частна организация с нестопанска цел, която е регулирана от федералното правителство, но не получава държавни средства, освен за параолимпийски програми. Също така САЩ е една от малкото страни в света където няма министерство на спорта или подобна държавна структура. Просто контрапример за това, че без държавата спорт не може да съществува.

Предното беше цитат на Мусолини, който ми попадна случайно и ми припомни за малките разлики между фашизма (национал социализма) и социализма, който ние сме имали. Общо взето те са националисти, ние сме били интернационали социалисти. Замислете се за СССР, те се опитват да премахнат националните идентичности, дори искат пан-славянска държава. И другата разлика, в единия случай държавата е имала тотален контрол върху частните компании, в другия държавата просто е притежавала всичко.

"... фашистката концепция за живот набляга на важността на Държавата и приема индивида само до колкото неговите интереси съвпадат с тези на Държавата." "тя е противоположна на класическия либерализъм, който [...] отрича Държавата в името на индивида"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 20 Авг 2016, 7:41

Значи в България ни прилагат широкоспектърен либерализъм по три пъти на ден ? За жалост пациента все още диша .

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 20 Авг 2016, 7:45

Проблемът е, че някои колеги бъркат понятията. Ако кажа, че преди съм бил по-добре, следват определения, че спорели с "червени" :shock: Аз никъде не съм написал, че социализма е нещо прекрасно. Концлагерите, преследванията и т.н са нещо ужасно и никой не го отрича. Никой не отрича национализацията и т.н. на комунизма. Всичко това е неоспорим факт. Аз и моето семейство не сме национализирани, комунизма нищо не ни е взел и след 1989 нищо не сме получили по линия на реституцията. Живял съм 23г при социализма, 18г при "демокрацията" и 9г навън. Започнах бачкане веднага след завършване на средното, института го завърших задочно (издържах изпит и не съм по линия на рабфак - ха, кой е чувал за това), бачках и после при демокрацията. Споделям през моята призма. Ето нещата, които преди ги нямаше:
- платено образование
- платено здравеопазване
- циганска престъпност (в сегашния и арогантен вид)
- тоталната престъпност - кражби, дрога, физическо насилие, мутри, стопански престъпления, убийства и т.н. (не и в сегашните обеми)
- несигурност в утрешния ден
- комунистическата олигархия - да, тя е плод на преврата 89-та. Преди я нямаше. Собственик на всичко беше държавата и такива като Пеевски и пр. бизнесмени не съществуваха.
- беззаконието и липсата на ред във всичко
- тоталния фалит на държавата - не си спомням страната да е имала такива задължения. През 89-та Луканов самолично обяви мораториум на плащанията по дълга. При 100% държавна собственост, дълга беше 10 милиарда долара. Чрез мораториума се предизвика първата вълна на инфлация и последвала смяна на парите, когато хората бяха обрани само с 10 пъти. Сега при 20% държавна собственост дълга е 4 пъти по-голям. Фалитът ще е при първия отказ за външно финансиране.
- ликвидирането на икономиката и селското стопанство
- обезлюдените села и градове
- просещите възрастни хора по улиците
- мизерията във всичко
- липсата на уважение към каквото и да е
- липсата на елементарни морални ценности
- липсата на държавата и незаинтересоваността и за бъдещите поколения - вижте образователната система и онзи кукла Кунева

Списъка е отвратително дълъг.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата