По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Jordana » 01 Сеп 2016, 7:48

Незнам какво четеш :dunno: в целия ми пост думата "капитализъм" се среща 0 - пъти . А за останалото няма как да пришиваш думата хуманност на капитализъм . По скоро тя си върви с думата империализъм и ако наричаш нещата с истинските им имена ще видиш че жертвите не са само от глад . Не че те са малко , ама има още доста . Относно другото - гладът в Украйна и голодомор , цитираш нещо дето няма никаква връзка с икономиката а със диктатурата на един психопат . По същия начин може да твърдиш че Хитлер е успешен политик щото е спасил Ваймарската република от икономическата разруха и депресията .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 01 Сеп 2016, 7:50

Не само, че го пришивам... а и го приравнявам. Империализма няма нищо общо с капитализма...
Империализма има общо с меркантилизма. Друга идиотска система...

https://bg.wikipedia.org/wiki/Меркантилизъм

Понятието меркантилизъм произлиза от латинската дума mercor - "купувам" и mercary - "развивам търговия". Съществуват ранен и късен меркантилизъм. При ранният водеща идея е при всяка сделка износът да надвишава вноса, а при късният е възможно и обратното, но като цяло годишният баланс на държавата да бъде положителен. Всичко се концентрира върху парите под формата на благородни метали. В основата на меркантилизма стоят следните принципи:

1. богатството се създава от труда, но се изразява в злато и сребро;

2. конкуренцията е вредна, тя трябва да се избягва и предотвратява;

3. държавната власт е длъжна да привлече пари и да обезпечи монополола на националните търговци както на вътрешния, така и на външния пазар.

Аха, няма с икономиката? Принудителната колективизация на земеделското стопанство... а ТКЗС-етата кво бяха? И като по-общо идиотщината на централното планиране.

Нищо днес е добър ден. Най-накрая разкараха социалистическата издънка Дилма Русеф от президентския пост в Бразилия.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Сеп 2016, 8:14

При случая в украйна хранителните запаси на населението са реквизирани насилствено , дори посевното зърно за да не могат да засеят и този геноцид е предизвикан умшлено а не вследствие на икономически фактори . Това са методите на диктатора и подчинената му репресивна държавна машина и не виждам защо това намира място тука .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Сеп 2016, 10:42

Не се и съмнявам, че няма икономически фактор. Все пак Маркс не е икономист. Идеята е била да се увеличи добива от селското стопанство като се колективизира... не се прави на луд :) Селяните както и в България не са прегърнали идеята с отворени обятия и е трябвало да им се даде подходящата мотивация. Планова икономика... петилетка са преизпълнявали хората. Не виждам никакво противоречие с това, че е болен дикатор. Тва е точно, което твърдя... в контекста на моралността на целия този малоумен експеримент.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Сеп 2016, 11:29

steeN написа:Принудителната колективизация на земеделското стопанство... а ТКЗС-етата кво бяха?

Ми аз не съм икономист и не знам какво са били ТКЗС-тата ама помисли в какво се опитваш да ни убедиш.

По време на централизираното у-ние на селското стопанство имаме 2.4млн едър рогат добитък, сега нямаме и 600к. Производството на мляко не стига не само за износ, като по време на гнилото управление. Сега дори и собствените нужди на страната не може да задоволи.

Кози, овце и т.н. в ТКЗС-то са били ОСЕМНАДЕСЕТ МИЛИОНА!!! Сега са под 1. Прави сметка вълна, мляко, месо за резняците и т.н. все неща плащани в $$. Нищо, сега имаме кол центрове. :yes:

Същото е положените с прасета, птици и т.н.

Как ти твърдиш, че един начин на управление на стопанството е неадекватен, глупав, неполезен и въобще пълна разруха като той осигурява 100% от потребноста на страната от селскостопанска продукция и в някои отрасли сме дори значим износител на международния пазар.

И въобще какво прави един начин на управление по-тъп от друг при положение, че първия има от 2 до 20 пъти по-високи резултати?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Сеп 2016, 11:53

https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_famine_of_1932–33

Аз в нищо не се опитвам да ви убедя. Аз само преразказвам историята :) Знаеш ли колко хора са затрити в България, които не са искали да си дадат земите?

Състоянието на земеделието и животновъдството е пряк резулат от тъпотията по време на социализма. Когато земята се КРАДЕ!!! от държавата за доброто на робите :mhihi: Оправянето на тая свинщина не е изобщо лесна задача.. връщане на тази земя или компенсиране, как да стане точно дори и т.н. и при добри намерения и компетентност на тези, които го изпълняват. За няколко поколения са загубени вековни! традиции в обработването на земята... насилствена убранизация, кой изобщо вече може да се занимава със земеделие и животновъдство. Като си превърнал селянина в един безимотен работник, той няма избор освен да отиде да работи в града.

Ако утре държавата дойде и ти отнеме имуществото в името на "общото благо" (и то за кво благо си говорим)... колко въодушевен ще си? Що не се пренесеш мислено в 44та и да си представиш? Как може да го защитавате това, акъла ми не го побира.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Сеп 2016, 12:53

Същото се е случило на дядо ми. До последно ги псуваше за някакви там ниви и 2 биволици, които му взели. Но пък и до последно работеше в ТКЗС-то и то работеше така, все едно работи за себе си. Явно виждаше, че макар да са му ги взели не са го направили за да ги опустошат и прахосат.

Селянина не мисля, че е бил превърнат в безимотен работник. По същото време съм бил доста често на село та знам. От една страна можеш да погледнеш демографията по това време. Деца се раждаха и на село, имаше детска градина и училище почти във всяко такова тъй, че едва ли селянина е отишъл в града като са му вкарали земята в кооператива. По-скоро ми се струва, че сега отиде в града, защото в селото не остана каквото и да е било препитание.

Също така имаше т.нар. "частно ползване". Нещо, което предполагам не си знаел. Дядо ми и баба ми имаха тяхна собствена земя в регулацията на селото, която засяваха с царевица за животните. Плюс бостан, лозе, ливада с люцерна, нива с царевица и нива с жито. Тия последните държавата ги даваше под наем срещу символично ама наистина символично заплащане. Бостана и лозето си ги обработваш сам, люцерната ти я засяват и ти си я събираш, а житото ти го сеят и прибират. После срещу получения добив или си го взимаш или ти дават купони за съответното количество. Плащаш си смилането и печенето и срещу тези купони имаш хляб за цялата година.

Да, после върнаха земята. И какво стана? Леля ми настоя да се продаде и не си седна на гъза, докато не го направи. С парите си купиха някаква Тойота :yes:

И друго нещо се сещам. До 92-3-та като си ходех на село (всяка седмица) все ми даваха по 5лв. След това не, просто нямаха възможност. Как така като върнаха земите те станаха по-бедни?

Вярвай ми репресивната сила на държавата в днешни дни е не по-малко страшна. Мога книга да ти напиша за това как сегашната държава ми извива ръцете и изнудва заради правото да си построя дом в собствения си имот. Няма да ти се вярва просто.
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 01 Сеп 2016, 13:40

bum_bum написа:Същото се е случило на дядо ми. До последно ги псуваше за някакви там ниви и 2 биволици, които му взели. Но пък и до последно работеше в ТКЗС-то и то работеше така, все едно работи за себе си. Явно виждаше, че макар да са му ги взели не са го направили за да ги опустошат и прахосат.

Селянина не мисля, че е бил превърнат в безимотен работник. По същото време съм бил доста често на село та знам. От една страна можеш да погледнеш демографията по това време. Деца се раждаха и на село, имаше детска градина и училище почти във всяко такова тъй, че едва ли селянина е отишъл в града като са му вкарали земята в кооператива. По-скоро ми се струва, че сега отиде в града, защото в селото не остана каквото и да е било препитание.

Също така имаше т.нар. "частно ползване". Нещо, което предполагам не си знаел. Дядо ми и баба ми имаха тяхна собствена земя в регулацията на селото, която засяваха с царевица за животните. Плюс бостан, лозе, ливада с люцерна, нива с царевица и нива с жито. Тия последните държавата ги даваше под наем срещу символично ама наистина символично заплащане. Бостана и лозето си ги обработваш сам, люцерната ти я засяват и ти си я събираш, а житото ти го сеят и прибират. После срещу получения добив или си го взимаш или ти дават купони за съответното количество. Плащаш си смилането и печенето и срещу тези купони имаш хляб за цялата година.

Да, после върнаха земята. И какво стана? Леля ми настоя да се продаде и не си седна на гъза, докато не го направи. С парите си купиха някаква Тойота :yes:

И друго нещо се сещам. До 92-3-та като си ходех на село (всяка седмица) все ми даваха по 5лв. След това не, просто нямаха възможност. Как така като върнаха земите те станаха по-бедни?

Вярвай ми репресивната сила на държавата в днешни дни е не по-малко страшна. Мога книга да ти напиша за това как сегашната държава ми извива ръцете и изнудва заради правото да си построя дом в собствения си имот. Няма да ти се вярва просто.

важното е да следваме постулатите от дебелите книги, ти кво разбираш...
много ми е интересно как научните разработки всеки ден отвхърлят старите теории и дават началото на нови, разработват се немислими до момента неща, а само в икономиката всичко е измислено и предписано - тея ще да са бая просветлени хора...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Сеп 2016, 13:53

Какви постулати бе човек. Толкова ли е трудно да приложиш малко независимо критично мислене? За традициите в земеделието и за безимотните селяни да не мислиш, че го прочетох от дебелия учебник по антикомунизъм примерно. Тва е очевиден ефект. Колко от тука сте хващали мотика през живота си :) Не сте много сигурен съм.

За връщането на земята много добре съм го написал, защо е така. Аз наистина не разбирам защо защитаваш онова, което е било... самия даваш личен пример за това, което говоря и после ми носиш от 9 дерета вода в 10то да ги оправдаваш.

За часното ползване не знаех, но това е класически подход на държавата... взима ти много, връща ти малко и твърди, че е великодушна.
Все едно някой да дойде да ти открадне да кажем личния автомобил и после да го дава евтино под наем. За какви абсурди си говорим изобщо?

Иначе разбира се държавата като един монополист в насилието винаги може да ти извие ръцете за някакви неща, колкото и да и се намали властта.
Но да твърдиш, че мащабите сега са такива както преди. И при условие, че аз твърдя, че дори днешните мащаби са прекалени и трябва да се намалят драстично (а вие искате да ги разширявате).

Аватар

Мнение от Хаос » 01 Сеп 2016, 14:07

steeN написа:Колко от тука сте хващали мотика през живота си :) Не сте много сигурен съм.

самия даваш личен пример за това, което говоря и после ми носиш от 9 дерета вода в 10то да ги оправдаваш.

Аз съм копал лозето, ти кво си копал?
Аз съм вадил мед от пчели. А ти?
Аз съм брал овощни дървета, а ти?
Аз съм вадил картофи, а ти?

Искаш да звучиш все едно като си привърженик на частната земеделска земя имаш нива и я обработваш. Къде е твоя личен пример?

Всъщност не ме интересува. Интересува ме хората като теб да са по-малко на брой, но те се увеличават...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E31 850,840 x5 4.8 is mini cooper s

Мнение от cucibg » 01 Сеп 2016, 14:27

Много ма кефи как 3-4 се опитват вече сто и няколко страници да ме убедят че сега живея по добре отколкото аз самият смятам :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 01 Сеп 2016, 14:36

Не знам какви книги кой чете, но има удобно забравени факти, а те са:
Лагерите, в които са били заточвани анти-комунистите, голямата си част са построени по царско време...за неудобните на царският режим.
По същото това "царско" време, е било пълна робия, хората са мрели като мухи, и въобще не всеки е имал собствена земя.
Голяма част от българското население е било супер бедно, до нас достигат само романтичната версия за това, как всеки е имал земя, живели са в охолство и тн.

Това, което е дошло на власт е било необходимото зло, което не е трябвало да продължи толкова дълго.
Реформите в икономиката и национализацията също може да се предположи, че е било необходимото зло към онзи момент.

Сега има и друго, за всичко, което е кофти сме си виновни само ние, българите.
Първо, минали са толкова години след руско-турската освободителна война, когато се е провел референдум, където народа е питан дали да останем турски вилает или независима република и учудващото е било, че огромен брой гласоподаватели са гласували за оставане в турската империя (тогава)
Докарали сме си цар от чужбина, чието управление е причинило доста щети на държавата, бая хора са избесени, както казах и лагерите (някой) тогава са създадени, в един момент и съюзници на Германия и за това го ядохме (не че нямаше пак да го ядем, щото гледам Полша, Унгария и Чехия не бяха на страната на Германия, ама го ядоха и те с руснаците) толкова години, преди няколко години, даже го приветствахме за добре дошъл, че чак и министър председател го направихме :mhihi:
Така че, не е виновен никой, самите ние очевидно сме такава нация.

п/п
И на пра дедо ми са му взели фабриката на тоткал в София

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Сеп 2016, 14:38

тва не е вярно, че са нямали земи хората! от кой са ги взели като са нямали? заради войните и местенията на границите много хора са ги изгубили, да... но не е вярно, че са нямали по време на царска българия. от едната страна родителите ми са бежанци от сегашна гърция и турция...

Хаос написа:
steeN написа:Колко от тука сте хващали мотика през живота си :) Не сте много сигурен съм.

самия даваш личен пример за това, което говоря и после ми носиш от 9 дерета вода в 10то да ги оправдаваш.

Аз съм копал лозето, ти кво си копал?
Аз съм вадил мед от пчели. А ти?
Аз съм брал овощни дървета, а ти?
Аз съм вадил картофи, а ти?

Искаш да звучиш все едно като си привърженик на частната земеделска земя имаш нива и я обработваш. Къде е твоя личен пример?

Всъщност не ме интересува. Интересува ме хората като теб да са по-малко на брой, но те се увеличават...

дано да си прав, че се увеличават. щото според мен яко бъркаш за моя тип какъв е.

рязал съм лозе, садил съм лозе :) и овощни дървета съм садил... за брането е ясно и горе долу почти всичко със земеделие съм правил :)

с пчели не съм се занимавал. ама не ми е и мерак.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Сеп 2016, 15:14

Добре де, аз поставих директен въпрос- как решаваме, че един тип управление на стопанството е по-добър след като в резултат от него имаме намаление на същото с хиляди проценти?

Хващал съм и още хващам мотика, лопата, кирка и квото се сетите. Обработвал съм собствена земя, произвеждал съм си храна, садил съм дървета и т.н..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Сеп 2016, 15:37

За тебе знам. Към инженерчето ми беше въпроса по-скоро.

Нещо, което е направено с кражба, убийсва и принуда, какво повече да му мериш ти казах?
Нещо, което е произвеждано с гарантиран пазар в Русия срещу петрол и субсидии (нещо, което изяснихме отдавна) и т.н.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата