Реална личност ли е Иисус Христос?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: Реална личност ли е Иисус Христос?

Мнение от Elesar74 » 01 Сеп 2016, 8:56

Jordana написа:................ "

Чакай малко сега. Автора на темата пита дали Исус Христос е реална историческа личност. И аз казах, че за Исус Христос най-пълната информация се намира в Библията. Но Библията е априори зачеркната, като ненадежден източник на информация. Защо? Ти очакваш римските историци от онова време да ти кажат, че Христос се е родил и съществувал и тяхното свидетелство ти ще приемеш за по-достоверно от това на Библията? Това е нелогично. Колкото може да бъде надеждно съчинението на Тацит от онова време, поне толкова е също и Библията. Както сам каза и написа, Библията притежава хиляди копия и нещо повече, между реалните събития и написването им, разликата е пренебрежимо малка, особено за писателите на евангелията, някои от които са били очевидци. И ти казваш, че тези хора, те не са съществували. Че хора като Давид и Соломон (да не изброявам и други) и те са обект на приказки и легенди. Обаче римските императори са реални. Това е нечестен и лицемерен подход. С какъв критерий се определя кое от древността е било истинско и реално и кое е било лъжа?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Сеп 2016, 17:43

Апокрифните евангелия отдавна са обявени за ненадежден източник да не кажа пълта измислица .
Не разбра основната мисъл - че преди христа и до 4-5век няма такова нещо като библия .Има различни текстове на стария завет , юдейската тора и други манускрипти но библия няма защото просто няма още християнска църква , няма ги каноните за писане на религиозни текстове и т.н .Дори както казах ранната християнска църква забранява четенето и обсъждането на такива религиозни тектстове да не говорим че това са единични екземпляри на ръкописи пазени от простолюдието . Чак по късно в късното средновековия се появяват компилации подобни на познаните днес редакции на библията и то главно след появата на печатните книги . Тоест библията в тоя си съвременен вид е една компилация от по-стари ръкописи но силно напаснати според нуждите на църквата и теологията .Както навярно знаеш , библията ползва като доказателсво на писанията - сбъднатите пророчества а не потвърждения от други източници . Кой какво и как предсказал и какво не предсаказал един господ знае вече :mhihi: приемаш на доверие или не приемаш и толкова . В крайна сметка това е един религиозен документ така ошлайфан и подреден като внушения , смислово като да е едно цялостно поизведение , че води към един единствен извод и мисъл и няма начин това да мине за случайно събрани писаници по пергаменти . В крайна сметка твърдението че библията е толкова добре написана защото била плод на божията воля .... :mhihi: айде нема нужда .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар

Мнение от koliu_45acp » 04 Сеп 2016, 2:17

Jordana написа:Апокрифните евангелия отдавна са обявени за ненадежден източник да не кажа пълта измислица .

Невярно. Евангелията са в голяма част изключително надежден исторически източник. Говорим за ръкописи в хиляди екземпляри, които са били преведени на десетки езици.... и за основните положения в голема част различните източници казват едно и също. Което е с по-голяма меродавност от множеството други исторически документи от онези времена. Нито па има други исторически източници, които да ги оборват нещо, въпреки огромното количество врагове на християнството в първите векове.

Изследването на автентичността на Евангелията, приятелю, е в продължение на векове и обект на дисертации и всекакви исторически изследвания. Който се интересува, мое да намери, макар тез неща много да не ги пише по разни измислени интернет сайтчета. Дори най-големите врагове на християнството през вековете не са помисляли да обявяват Евангелията за лъжа. Ма то в съвременния свят и в интернета особено модерно всичко квото не ни изнася да се обяви за измислено... Примерно холокоста от миналия век е документиран в големи детайли, ма пак има сума народ, които викат че е измислица или било в много по-малки мащаби, даже съм сигурен че и тука има такива хора :mhihi: па кво остава за събития отпреди 2000г.

Друго нещо е изключително неприятно. Срамно е че точно в България с тази богата духовна култура, така осмивате вярващите. Защо мислите че вярващите са задължително прости и необразовани? Срамно е, че в САЩ, най-материалистичната страна на тоз свят никой няма да ти се присмее заради вярата, а в България си обект на хули и присмех, както ясно се вижда и в този форум (визирам отношението към хора като Елезар и Делян).

Има един православен манастир в Келифорния дето всяка неделя е пълно с българи, румънци, сърби, руснаци с престижни професии в технологични компании, за които си разказвате легенди тука. Сигурно те са много прости.

А има и американци, православни при това, като този https://www.linkedin.com/in/jimfass който пее всяка неделя сутрин в тоз манастир. Можете да му видите ютуб канала какво пее https://www.youtube.com/channel/UCiRwYZPlPRkhiE1MxTUGeoQ/videos И той сигурно е мноо прост и неук.

Никой не ви кара да вярвате, но е изключително долно и мерзко да осмивате хората с вяра.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 04 Сеп 2016, 10:11

Невярно. Евангелията са в голяма част изключително надежден исторически източник. Говорим за ръкописи в хиляди екземпляри, които са били преведени на десетки езици.... и за основните положения в голема част различните източници казват едно и също. Което е с по-голяма меродавност от множеството други исторически документи от онези времена. Нито па има други исторически източници, които да ги оборват нещо, въпреки огромното количество врагове на християнството в първите векове.

Ти изобщо осмисляш ли това което четеш ? Пише апокрифни евангелия ! По нататък се коментира каноничния вариант на бибилията .
Незнам какъв надежден исторически източник са и още по-малко какво дисертации има писани за евангеията но явно първите - апокрифни имат леко противоречие с по-късните влезли в сборника библейски разкази и притчи от късното средновековие .
Не е лошо разбира се да видим линкове към такива дисертации за библията . Понеже дисертация означава :
. Научен труд, защитаван от автора публично пред учебно или научно учреждение за получаване на научна степен.
Много ми е интересно пред кое научно учреждение и каква научна степен са защитили авторите на тия "дисертации" върху евангелията ?
Апокрифни означава скрити , неизвестни до този момент . Например като тези .
рез декември 1945 г. близо до Наг Хамади (Горен Египет) местни жители открили 13 папируса, съдържащи 52 текста. Смята се, че тези документи от IV век са били написани от последователи на религиозното и философско движение гностицизъм. Тъй като представлявало смесица от мистицизъм, езичество, гръцка философия, юдаизъм и християнство, това движение оказвало покваряващо влияние върху някои, които твърдели, че са християни. (1 Тимотей 6:20, 21)

Относно вярването дали е реална личност христос , вероятно общия случай е следния :
Вероятноста примерно е 50/50 да е реална личност .Ако вярвам че не съществува , а се окаже че съществува ще бъда прецакан . Ако обаче вярвам че съществува но се окаже че не съществува няма да загубя нищо . Така че по-добре да вярвам че съществува .
:wave:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Потребител
Аватар

Мнение от koliu_45acp » 04 Сеп 2016, 20:24

Извинявам се. Не разбрах, че под "апокрифни" имаш предвид неканоничните :mhihi:

Коментираме само каноничните евангелия, и върху тях са фокусирани основно историческите изследвания.

Във всички големи университе в християнския свят има трудове по въпроса, ама требе да прескочиш до библиотеката, не всичко е онлайн за съжаление :mhihi: Мога да ти кажа обаче, че примерно във Великотърновския Университет, в историческата и теологическата катедра, може да намериш много трудове по тези въпроси!

Така набързо мога да ти предложа някои източници на английски. Един известен нАучен работник от Оксфорд, 19ти век:
https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Greswell

Може да прегледаш тоз труд https://books.google.com/books?id=z5ZhAAAAcAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Тук има други основни положения, разглеждани от исторически изследователи: http://www.americanthinker.com/articles/2007/03/the_manuscripts_tell_the_story.html Може да видиш публикациите на лицата, които са цитирани там.

Един друг учен, който е отдал много енергия в изследването на Евангелията, макар и не толкова с исторически наклон е Исак Нютон. https://www.blueletterbible.org/commentaries/newton_isaac/

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 05 Сеп 2016, 9:25

Защо въобще разчитате на евангелията за исторически факти? Те все пак са си рекламни брошури за своята версия на религията по онова - всяко е натискало в своята посока. Освен това като цяло християнските религиозни текстове са може би най-недостоверните исторически източници, създавани някога.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 05 Сеп 2016, 15:34

От 12 век та чак до началото на 20ти действа една "хуманитарна " организация - а именно светата инквизиция . Хиляди са изгорени на клада и разпънати на кръст заради споделени мисли та камо ли някой да напише нещо против църквата . Незнам каква доставерност очаквате от нещо писано с примката на шията или в угода на папи и кардинали - на най големия феодал в средновековието . Така че стига с тая съвременна схоластика наречена днес библия и доказването и по "неоспорим" начин .

Потребител
Аватар

Мнение от koliu_45acp » 05 Сеп 2016, 19:17

Сега пък защо намеси инквизицията? Това не е християнска организация. Христос е казал, че Звяра ще бъде начело на църквата му, което се е получило, а гледаме и до ден днешен с католическата църква.

А и ква инквизиция в Англия? Там е немало такова нещо. А нещо за преди 12ти век да кажеш? В първите векове са били най-активните преследвания на християнството. А за авторите в България, Гърция, Сърбия, Русия и т.н. ? В Египет, Сирия, Ирак, и Израел?

Евангелията са издържали теста на вековете, подложени на анализи и критики от атеисти и друговерци по цял свят. Интернета не предлага нищо ново, което да опровергае истини от преди 2000г, та то си личи някой аргументите се изчерпват с фрази заучени от разни пропагандни материалчета, изготвени без нАучна методика с неясни мотиви и поддръжници. Визирам може би онова много любимо ваще филмче Цайтгайст, което е базирано на явни лъжи, прозрачно за всеки, който е учил малко история (http://crossexamined.org/whats-wrong-with-the-zeitgeist-movie/).

Нещо друго се замислете. Кога е бил най-големия възход на България, че и на Европа ? Па да уточня, изключвам инквизицията, щото в нея нема нищо християнско.

България е била най-силна, когато сите сме били обединени зад Бог, Род, и Отечество!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Сеп 2016, 21:20

Аз много не разбирам от темата ама някак си не ми е ясно как така все нещо като не им изнася го обявяват, че не е част от тях. Католицизма не е ли най-разпространеното религиозно движение в света? Освен, ако резняците не са ги надминали напоследък.

Инквизиция, богомилство, католицизъм.. все е правено в името на Господ. Да се твърди, че то всъщност не са точно членове на християнската църква на мен ми звучи малко като "някой ми сра в гащите".
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 05 Сеп 2016, 21:39

А той папата не случайно се извинява публично за злодеянията извършени от инквизицията , щото няма нищо общо . А православната инквизиция е известна дори с по-голямата си жестокост от испанската . Богомилите от българските земи , европа та чак до киевска рус са подложени на гонения , разпъване на стена , вадене на очи , рязане на глави и крайници , изгаряне на клада . Вследствие на това между богомилите се заражда ритуал пред опасноста да бъдат заловени те се самозапалват сами за да не попаднат живи в ръцете на инквизиторите си .
....През X век богомилите, водени от поп Богомил, са обявени за опасни еретици и са подложени на геноцид по нашите земи. Прокудени от своята родина през следващите столетия над 18 000 загиват в страшни мъки из Европа. Василий Врач е изгорен на клада насред Константинопол на знаменателната дата 11.11.1111 г. Летописите от онази епоха свидетелстват за различни чудеса около „българския арестант”. Накрая на кладата Василий се превръща в пара сякаш е издигнат от ангели. Мъченикът изчезва „яко дим“, без стон, без характерната миризма при горене на жива плът, свидетелства Ана-дъщерята на император Алексей I Комнин.
Изключително трагична е участта на богомилите, които през Босна достига до Италия и Франция. През 1209 г. войска от 30 хиляди рицари и пешаци, водени от граф Симон дьо Монфор се спуска от Северна Европа към Южна Франция. В историята тази военна офанзива е останала под името Албигойски или Катарски кръстоносен поход. Епична е и обсадата на крепостта Монсегюр. В нея "съвършенните мъже и жени" удържали цели десет месеца. През месец март на 1244 г., крепостта капитулира и катарите, както са известни богомилите във Франция, са изклани. Тъй като не е имало време да се правят отделни клади за всеки, те са затваряни в обори и изгаряни живи. Според едно предание в последния си час много от тях проклинали своята родина България, от която били продкудени преди...

Потребител
Аватар

Мнение от koliu_45acp » 05 Сеп 2016, 21:59

bum_bum написа:Аз много не разбирам от темата ама някак си не ми е ясно как така все нещо като не им изнася го обявяват, че не е част от тях. Католицизма не е ли най-разпространеното религиозно движение в света? Освен, ако резняците не са ги надминали напоследък.

Инквизиция, богомилство, католицизъм.. все е правено в името на Господ. Да се твърди, че то всъщност не са точно членове на християнската църква на мен ми звучи малко като "някой ми сра в гащите".

Ако некой примерно организира една голема банда, излезне и почна да ограбва и избива хора, и да прави всекакви зверства и каже, че го прави от името на БМВ Клуб България, въпреки че устава на клуба категорично забранява такива действия, това какво ти говори? :mhihi:

Всъщност устава на християнството е сравнително прост. Може да се синтезира, ако човек се замисли, изцяло в Матей 25:34-46

34. Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира;
35. защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте;
36. гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.
37. Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме?
38. Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме?
39. Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме?
40. А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.
41. Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели;
42. защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте;
43. странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте.
44. Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме?
45. Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили.
46. И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен.

Това, че са правени и продъжават да правят всякакви дивотии уж в негово име е проблем, да! Но никъде в писанията на апостолите не фигурират такива похвати!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Сеп 2016, 22:18

Т.е. чакаме деня на страшният съд за да получи всеки каквото си е заслужил?

Аз все си мисля, че ако имаше някой там горе толкова могъщ, че да създаде всичко на тоя свят и някой от негово име създаде лъжовно движение обединяващо една огромна част от неговите чада той би пратил гръмотевици или каквото там прецени да накаже виновните. Все пак милиони невинни са загинали.

Някак си не ми се харесва да бъда смирен, да паля свещи, да коленича и да ям сухари пък да чакам Пеевски да бъде наказан свише след като умре. :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 05 Сеп 2016, 22:50

bum_bum написа:Аз много не разбирам от темата ама някак си не ми е ясно как така все нещо като не им изнася го обявяват, че не е част от тях. Католицизма не е ли най-разпространеното религиозно движение в света? Освен, ако резняците не са ги надминали напоследък.

Когато някой иска да заблуждава умело, никога не го прави с плоски лъжи. По същия начин действат и католиците, които претендират, че са християни. Въпреки че е лесно да бъдат хванати, ако човек е осведомен.

Християнин няма как да станеш за това, че си роден в страна, в която официалната религия е християнството както е България например. Потапянето на краката ти в леген и напръскването с чемшир от мазен, брадат поп за 200лв. също не може да те направи такъв. Също и никой насила не може да те принуди да станеш.

Християнството е описано подробно в Библия. Християнин е човек, който е разбрал кой е Бог и кой начинът на живот, който води към щастие и вечен живот, описан в словото му. Желае да живее по този начин и е приел Исус Христос за свой спасител. Обетът, чрез който го декларира официално пред Бог и пред обществото е кръщенето. Извършва се в зряла възраст, с цялостно потапяне на тялото под вода, което символизира оставянето на стария начин на живот и греховете и раждането на един нов човек. Извършва се от свещеник, който никога не взема пари за това! Обкновено се прави е естествени водоеми. Имаме пример в Библията с кръщенето на Исус, когато е бил на 30г. от Йоан Кръстител, в р. Йордан.

Много лесно можем да познаем дали някой е истински християнин или не. Достатъчно е да погледнем в живота му и от тук насетне, няма значение той какво казва. Делата говорят достатъчно ясно.

1Йоан 2:4

"Който казва: Познавам Го, а заповедите Му не пази, лъжец е, и истината не е в него."

Например България е с около 6 милиона население и официалната религия е християнство. От тези 5-6 милиона, колко обаче са истински християни, а не само на етикет? Предполагам не повече от 10-20 хиляди. В същност са малцинство и най-вероятно будистите даже са повече.

Та католиците християни ли са както твърдят? Много лесно можем да проверим. Пазят ли Божиите заповеди и живеят ли по образеца, който ни оставен от Исус, Моисей, Илия, Енох?

Отговорът за съжаление е не. Правят статуи и изображения, които почитат и им се кланят(2-ра Божа заповед), не зачитат съботата като свят ден на Господа, а са го променили на неделя(4-та Божа заповед), убиват - знаем за инквизицията органът, чрез който го извършват и има документирани над 50 мил. случая(6-та Божа заповед), лъжат(9-та Божа заповед), казват, че могат да опрощават грехове все едно са Господ и го правят за пари(индулгенциите) изнасилват деца и мн. други. Това тяхното е бизнес и средство за манипулация и управление на масите. Същото е и с православието и почти всички протестантски църкви. Между другото исляма е създаден от католиците, на тези, които им е интересно могат да проверят дали това е така. Оставям интересен линк:

За съжаление днес могат хора виждат всичката тази поквара и това нещо ги отвращава от Бог. А то няма нищо общо. Другия път като заведете детенцето си при мазния поп и му дадете 200лв., се замислете защо го правите. Защото не е луд този дето дава баницата. Попа не е прост, че кара ръси с чемшир и продава свещи и кара последен модел мерцедес. Католиците и те не са прости, че златото на Ватикана е в пъти повече от всички останали страни.

Проучете защо католиците са избивали хората, които четат Библии и защо са горели Библии? Очевидно в тях има нещо изобличаващо. Потърсете информация за Мартин Лютер, Ян Хуз, Цвингли.

Кои бяха хората, които искаха смъртта и убиха Христос? Не, не бяха римляните. Пилат каза, че не намира вина в него и искаше да го освободи. Убиха го фарисеите, тогавашните свещеници в храма и тогавашните духовни управници. Направиха го, понеже ги изобличаваше, разкривайки истината.

Когато човек е неосведомен, е лесно да бъде лъган и правен на маймуна. Но и за невежеството няма оправдание.

В днешно време сме облагодетелствани и имаме достъп до изключително много информация. Въпроса е дали търсим истината такава каквато е или си имаме наша собствена версия, която ни изнася.

Оставям няколко клипа, но можете сами да се разтърсите по темата в нета, ако ви е интересно:

Потребител
Аватар

Мнение от koliu_45acp » 05 Сеп 2016, 22:55

bum_bum написа:Т.е. чакаме деня на страшният съд за да получи всеки каквото си е заслужил?

Аз все си мисля, че ако имаше някой там горе толкова могъщ, че да създаде всичко на тоя свят и някой от негово име създаде лъжовно движение обединяващо една огромна част от неговите чада той би пратил гръмотевици или каквото там прецени да накаже виновните. Все пак милиони невинни са загинали.

Някак си не ми се харесва да бъда смирен, да паля свещи, да коленича и да ям сухари пък да чакам Пеевски да бъде наказан свише след като умре. :dunno:

Разбирам какво имаш предвид. Ами те и католиците, и ние, "православните народи" биваме много наказани, то се вижда и днес. За евреите да не говорим, там мир нема да видат.

Смирен означава да не хулиш и да не преследваш инакомислещи, обаче не означава да не се бориш и да не отстояваш това, в което вярваш. Колко смирен е бил Иисус към търговците в храма, и към фарисеите? Колко смирен е бил Апостола на Свободата, дякон Игнатий, що се касае до родината?

Както и да е, вярата е нещо индивидуално, или го имаш или го нямаш. Ако не вярваш, не писания, ами ако ще клипче от Голгота да излезе в ютуб пак нема да верваш :mhihi: Важното е да не се караме и разединяваме, да има повече разбирателство и любов на тоз свят!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 05 Сеп 2016, 22:57

Аз от лични наблюдения знам,че "вярващите" са едни от - да не кажа най-лицемерните хора,които познавам.
Такива,които отиват в неделя на църква,за да си купят срещу стотинки за свещ и присъствие "индулгенция" за свинщините и помията,която дробят цяла седмица..
А дали е спасител Исуската-не ,никой няма да те спаси,ако си стомашно/чревно съдържимо и животът ти е бил такава подобна субстанция като морал,стойност,същност ,цел и поведение
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата