Най-добрата светлина от лампа?
Модератор: Общи модератори
Най-добрата светлина от лампа?
Здравейте, тези дни се зачетох една статия за луминисцентните лампи, че разваляли зрението защото светлината от тях била лоша и ми стана интересно и реших да проуча още малко въпроса. Оказа се, че и енергоспестяващите са вредни и освен, че развалят очите били вредни и за здравето, защото имали живак (не разбрах, как това точно влияе на здравето) и прочетох доста добри неща за обикновенните крушки с нажежаема жичка. Пишеше, че те светят в същия спектър като слънцето и са добър вариант. За ЛЕД също пишеше добри работи, само че предплагам, че тези, които светят в студена светлина не са добър избор, щом най-доброто за очите ни е топлата светлина подобна на слънчевата? Бих се радвал ако споделите вашия опит и знания по темата. 

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Re: Най-добрата светлина от лампа?
луминисцентните са вредни защото малко или много имат трептене което понякога не виждаме, но е там и разваля очите да.
Най безвредните са тия с жичката, обаче 60w = 60w и тока малко (абе не малко) скача.
В нас повечето са LED с мека жълта светлина дали развалят очите не знам честно казано, но ток поне не харчат.
Иначе горе долу крушките коите имат трептене развалят очите, като старите CRT монитори същата работа, просто трептенето разваля очите това е.
Най безвредните са тия с жичката, обаче 60w = 60w и тока малко (абе не малко) скача.
В нас повечето са LED с мека жълта светлина дали развалят очите не знам честно казано, но ток поне не харчат.
Иначе горе долу крушките коите имат трептене развалят очите, като старите CRT монитори същата работа, просто трептенето разваля очите това е.
- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
Най доброто и качествено осветление си остава крушката с жичка. Говоря за в къщи.
Аз винаги съм бил със сто ватови и съм удовлетворен.ходил съм на места с енергоспестяващи и със скъпи, и със евтини крушки,-на мен не ми допада и харесва. За пурите няма какво да кажа.отврат.и са много вредни.
Но всичко е въпрос на личен избор.
Аз винаги съм бил със сто ватови и съм удовлетворен.ходил съм на места с енергоспестяващи и със скъпи, и със евтини крушки,-на мен не ми допада и харесва. За пурите няма какво да кажа.отврат.и са много вредни.
Но всичко е въпрос на личен избор.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Навсякъде вкъщи съм с CFL (compact fluorescent) крушки (без коридорите). Всички са с мека жълта светлина. За мен засега това е най-добрия избор. Пробвах и диодни - най-икономичния вариант са, но все още имат проблем с електрониката - не издържат. Евтините ЛЕД-ове освен това и трептят.
Si non confectus, non reficiat.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Лед светлините са вредни за очите . Бях сложил навсякъде лед , махнах ги до една . На това отгоре са доста нетрайни защото се захранват с електронен драйвер от 12В или 220в до работното напрежение на диодите в модула . Дефектира най често този драйвер .
Минах през този филм с лампите , приличен вариант е комбинирано осветлевие от халогенни с нажежаема жичка и енергоспестяваща . Луминисцентните трептят с 50 хц колкото е честотата на мрежата и предизвикват бърза умора на окото . Не са подходящи в общи линии .
Минах през този филм с лампите , приличен вариант е комбинирано осветлевие от халогенни с нажежаема жичка и енергоспестяваща . Луминисцентните трептят с 50 хц колкото е честотата на мрежата и предизвикват бърза умора на окото . Не са подходящи в общи линии .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Vra4anin написа:Както и не случайно още от някога в големи зали (ученически класни стаи например) стените са боядисани в зелено.
В лудниците също!

SMD- топло шълто
wladio написа:Най доброто и качествено осветление си остава крушката с жичка. Говоря за в къщи.
В голяма заблуда си. Лед лампите бият по всички параграфи лампите с нажежаема жичка ...
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Club BMW написа:wladio написа:Най доброто и качествено осветление си остава крушката с жичка. Говоря за в къщи.
В голяма заблуда си. Лед лампите бият по всички параграфи лампите с нажежаема жичка ...
Особено както трепти светлината - по това бие най-много и ми дразни очите най-много също

ЛЕД, Огин, и тн - сложих след експерименти нажежаеми крушки и нямам проблеми с очите. ЯВно са чувствителни, щом ясно виждам как трепти светлината от ЛЕД-овете....

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
С какво ги бият ? Че LED осветлението ти съсипва зрението ли ? Нарушава циркадния ритъм , предизвиква главоболие и перманентна преумора и един куп зрителни проблеми ? Може да става за улично осветление , за общи и сервизни помещения но не е добър избор за всекидневна където се стои постоянно .
http://www.ledinside.com/news/2015/5/to ... _your_eyes
"Дългия " период при мен продължи около 3 години . Бях стигнал до момент като се прибера само за 30 минути получавх перманентно главоболие и умора на очите от отвратителната синя LED светлина . Един ден ги развих всичките 30на LED боклука и в една торба ги изхвърлих . Вместо спотовете монтирах плафони с нормални крушки за да има дифузна светлина а не концентрирано петно .LED няма да сложа в къщи никога повече ако ще и без пари да ми ги дават .
http://www.ledinside.com/news/2015/5/to ... _your_eyes
...Светодиодното LED осветление може да нанесе поражения върху ретината на очите след дълъг период на употреба. Причината е, че еко-осветлението произвежда високи нива на радиация в синия спектър на светлината, който с времето вреди особено на зрителната система. Това са установили учени от Университета Комплутенсе в Мадрид, цитирани в световните…
"Дългия " период при мен продължи около 3 години . Бях стигнал до момент като се прибера само за 30 минути получавх перманентно главоболие и умора на очите от отвратителната синя LED светлина . Един ден ги развих всичките 30на LED боклука и в една торба ги изхвърлих . Вместо спотовете монтирах плафони с нормални крушки за да има дифузна светлина а не концентрирано петно .LED няма да сложа в къщи никога повече ако ще и без пари да ми ги дават .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
най-доброто осветление е това което не трепти е една идея по-жълто от дневната светлина- демек около 5000 келвина.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Club BMW написа:wladio написа:Най доброто и качествено осветление си остава крушката с жичка. Говоря за в къщи.
Точно ти бъркаш. ВСИЧКИ мощни ЛЕД диоди в момента разчитат на пулсации, за да вадят максимална мощност - така се охлаждат. Ако подкараш такъв диод с постоянен ток - ще изгори много бързо. Колкото и висока да е честотата на трептене - има я, което е вредно.
Si non confectus, non reficiat.
- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
Въпрос на личен избор.поне за осветлението никой не може да ме убеди да ползвам каквато и друга да е крушка, освен стандартната.
А за икономия и енергоспестяващи ............. Ако осветлението товари джоба............еееее,на къде отивам тогава.
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
То като прочетох линка на @Jordana излиза, че вида на лампите не е от чак толкова голямо значение, предвид това, че и телефони и телевизори и компютри са все с ЛЕД дисплей, които излъчват от вредната синя светлина.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Още преди 10+ години имаше електроника, която се свързваше към обикновени пури или някакви луминисцентни лампи и трептенето вече не е 50Hz, ами 200Hz или повече и на практика изчезва.
Вероятно има и с вградена електроника на някои от енергоспестяващите, които се продават, трябва да се потърси.
Вероятно има и с вградена електроника на някои от енергоспестяващите, които се продават, трябва да се потърси.