Реална личност ли е Иисус Христос?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Реална личност ли е Иисус Христос?

Мнение от K_Ilkov » 19 Сеп 2016, 15:26

Човека ти вика, че Бог говори чрез него ти искаш да забрави за Господ ...
Elesar74 написа:Там пише, че Бог вика към хората, по всички възможни начини. Може днес да ползва моята уста, кой знае :D.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 19 Сеп 2016, 15:45

KoolyO написа:
Elesar74 написа: А самото творение, Земята, Слънчевата система, Вселената, малко чудо ли е? Това или част от него е всеки ден пред очите ни и дотолкова сме свикнали да го възприемаме като нещо обикновено, че не ни прави впечатление нищо особено. Обаче е писано, че Бог ще държи всеки отговорен само на основание, че не е "видял" в творението Му, изявената Негова сила, мъдрост и знание, а е стигнал до някакви други изводи гледайки всичко това. Колкото до това, което Той е направил в една малка част от света, то Той никога не е възнамерявал това да остане там и виждаме, че вестта за Божиите дела е разнесена по целят свят. Божият план се вижда много добре в историята. Той "взема" един човек - Авраам и го определя за родоначалник на един народ, чрез който да благослови целия свят. На този народ Той да дава определени принципи и закони и го приготвя за неговата мисия, благословението на целият свят. Този народ се проваля няколко пъти в тази цел и решава, че всичко е само за тях. Това става повод за тяхната гордост. После Бог изпраща Сина си, като умилостивение за сторените грехове на Своя народ и за всеки, който повярва. Христос заръчва на учениците Си да занесат тази вест по целият свят. Което с днешна дата малко или много, е изпълнено. Така че, Бог в никой случай не е ограничен в Своите дела, ако и да е избрал да работи по определен начин с хората.

Чакай сега. Под целия свят разбираш цялата вселена, или само тази нищожна прашинка, която ние наричаме планета земя?
Следва ли от това, че понеже учениците му не са тръгнали на междугалактичеко пътешествие с "тази вест", то няма интелигентен живот никъде във вселената, а само на Земята?
В такъв случай, защо си е направил труда да създава толкова необятна вселена, като най-важното му творениe (човекът) ще обитава такъв малък процент от създаденото, че на практика все едно не съществува?
Да, знам, не съм аз този който ще пита бог, защо е направил това и онова и че не съм никакъв та да съдя делата му. Ама това не ми дава никакъв отговор...

Имах в предвид физическата планета земя. По принцип, проблема с греха съществува само тук на земята. Доколкото земята е прашинка на фона на цялата необятна Вселена, това е добра илюстрация на това, колко е безкраен Бог и какви сме ние пред Него. А Той е създал Вселената. Когато Бог е творил, Той е искал по всеки един възможен начин всичко, което е направил да ни говори за Него и затова Вселената е такава, каквато е по тази причина. Както и всичко останало. Не виждам връзка между евентуален живот на друго място във Вселената и изпратените ученици. Някъде другаде може да има някакви създания, които не са хора в никакъв случай, защото хора има само на земята. И ако има такива създания, те вероятно нямат проблем с греха и нужда от спасител, който да ги отърве от него. Защото е писано, че Христос е бил изпратен само до хората на земята.
Ако погледнеш реда в Сътворението, звездите са създадени едва на 4-я ден, първи са били земята и небето.
Защо Бог е създал света такъв какъвто е, аз знам, че това е така, за да ни говори за Него. За Неговата невидима вечна сила и божественост. Това, което и написах преди. Ето какво е мислил един човек също като тебе преди има няма 3000 г.
Псалом 8
3 Когато гледам Твоите небеса, делото на Твоите пръсти, Луната и звездите, които Ти си отредил,
4 Казвам си: Що е човек та да го помниш? Или човешки син та да го посещаваш?
5 А Ти си го направил само малко по-долен от ангелите, И със слава и чест си го увенчал.
6 Поставил си го господар над делата на ръцете Си; Всичко си подчинил под нозете му,

Исая 57 гл.
15 Защото така казва Всевишният и Превъзнесеният, Който обитава вечността, Чието име е Светий: Аз обитавам на високо и свето място, Още с онзи, който е със съкрушен и смирен дух, За да съживявам духа на смирените, И да съживявам сърцето на съкрушилите се,

Какво повече да кажа от тези думи горе, не знам.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 19 Сеп 2016, 15:54

Zagy написа:Знам, че библията е началото и края, в нея има цялата истина и всичко за света можеш да научиш само от нея (не са мои думи, а думи на всеки теолог и библейски тълкувател от 2016 години насам). Имали са достатъчно време да измислят всякакви възможни оправдания.

Искаш ли да направим един експеримент - забрави библията и всички цитати от нея, погледни безпристрастно на това, което съм написал, и ми отговори с твои думи - искам да знам какво мислиш ТИ, а не религията в теб.

Съжалявам, че ще те разочаровам. И съжалявам, че мислиш, че в мен има някаква религия.
K_llkov, от доста време наблюдавам, че само да напиша нещо в този форум по подобни теми, ти си като моя опашка, цитираш ми мненията с единствената цел да ме иронизираш или подиграваш. Което се вижда от поредния цитат, който ти умишлено преувеличаваш, въпреки, че не съм казал точно това, което ти твърдиш. Но пък ако е така, за мен би било чест Бог да говори чрез мен и ти не подиграваш мен, а Бога.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Сеп 2016, 15:56

След тая тема мога да почна поне кат владика :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 19 Сеп 2016, 16:09

Zagy написа:Знам, че библията е началото и края, в нея има цялата истина и всичко за света можеш да научиш само от нея (не са мои думи, а думи на всеки теолог и библейски тълкувател от 2016 години насам). Имали са достатъчно време да измислят всякакви възможни оправдания.

Искаш ли да направим един експеримент - забрави библията и всички цитати от нея, погледни безпристрастно на това, което съм написал, и ми отговори с твои думи - искам да знам какво мислиш ТИ, а не религията в теб.

Със свои думи само ще преразкаже цитати , и не само той.
Изгубена кауза е.
Но аз съм изумен от манипулативния характер на религията.
Ако ставаше дума само за необразовани хора, ок , но когато говорим и с интелигентни мъже и жени просто гледам , слушам и не ми го побира ума.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 19 Сеп 2016, 16:12

Elesar74 написа:K_llkov, от доста време наблюдавам, че само да напиша нещо в този форум по подобни теми, ти си като моя опашка, цитираш ми мненията с единствената цел да ме иронизираш или подиграваш. Което се вижда от поредния цитат, който ти умишлено преувеличаваш, въпреки, че не съм казал точно това, което ти твърдиш. Но пък ако е така, за мен би било чест Бог да говори чрез мен и ти не подиграваш мен, а Бога.

Извинявам се ако не са богоугодни действията ми или не са угодни за теб ...
Мен също не ме задоволява начина, по който ти отговаряш на всеки въпрос с цитат от Библията,
та кво да ти кажа ... всъщност квото съм имал съм ти го казал отдавна :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 19 Сеп 2016, 16:28

Elesar74 написа:Имах в предвид физическата планета земя. По принцип, проблема с греха съществува само тук на земята. Доколкото земята е прашинка на фона на цялата необятна Вселена, това е добра илюстрация на това, колко е безкраен Бог и какви сме ние пред Него. А Той е създал Вселената. Когато Бог е творил, Той е искал по всеки един възможен начин всичко, което е направил да ни говори за Него и затова Вселената е такава, каквато е по тази причина. Както и всичко останало. Не виждам връзка между евентуален живот на друго място във Вселената и изпратените ученици. Някъде другаде може да има някакви създания, които не са хора в никакъв случай, защото хора има само на земята. И ако има такива създания, те вероятно нямат проблем с греха и нужда от спасител, който да ги отърве от него. Защото е писано, че Христос е бил изпратен само до хората на земята.
Ако погледнеш реда в Сътворението, звездите са създадени едва на 4-я ден, първи са били земята и небето.
Защо Бог е създал света такъв какъвто е, аз знам, че това е така, за да ни говори за Него. За Неговата невидима вечна сила и божественост. Това, което и написах преди. Ето какво е мислил един човек също като тебе преди има няма 3000 г.
Псалом 8
3 Когато гледам Твоите небеса, делото на Твоите пръсти, Луната и звездите, които Ти си отредил,
4 Казвам си: Що е човек та да го помниш? Или човешки син та да го посещаваш?
5 А Ти си го направил само малко по-долен от ангелите, И със слава и чест си го увенчал.
6 Поставил си го господар над делата на ръцете Си; Всичко си подчинил под нозете му,

Исая 57 гл.
15 Защото така казва Всевишният и Превъзнесеният, Който обитава вечността, Чието име е Светий: Аз обитавам на високо и свето място, Още с онзи, който е със съкрушен и смирен дух, За да съживявам духа на смирените, И да съживявам сърцето на съкрушилите се,

Какво повече да кажа от тези думи горе, не знам.

Т.е. да разбирам, че според библията, хора има само на земята и в никакъв случай на друга планета не може да са еволюирали почти същите същества, които ние наричаме хора? И това е 100% сигурно?

Как е сътворил звездите на четвъртият ден? Дните се броят като време, за което земята се завърта около оста си, в зависимост къде е огряна от слънцето. Слънцето е звезда. Как е сътворено на четвъртият ден, като преди то да съществува, не може да е имало дни. Как същество, което е всесилно, всеможещо и всевиждащо, същество сътворило цялата вселена брои времето (което би трябвало да не съществува за такова същество) в земни дни?
В това няма абсолютно никакъв смисъл.
Както и в това:
Elesar74 написа:По-голямата част от света са искрени Негови врагове и се държат като точно такива. Срещу такива е писано, че Бог остри меч. Словото предупреждава също, че дори да си бил приет от Бога, пак можеш да бъдеш изхвърлен вън, ако престанеш да упражняваш вяра.

Същото това "същество" сътворява земята и хората, като ги сътворява по-голямата част от тях да са искрени нему врагове? :dunno: И по какъв начин, тези "нищожества" спрямо него могат да са му врагове?!? Остри меч срещу тях защото? Заплаха са за съществуването му? Нещо друго? След като съм приет от божеството, може да обърне другия край и вече да не му харесвам и да ме изхвърли навън?
В цялата тая работа отново не виждам и капка смисъл... (да, очевидно е, че не съм аз този, който може да разбере плана господен)

Ш'е ме извините, но в цялата тази сериозност се сещам за вица, където на един човек постоянно му се случвали най-лошите неща, които могат да се случат на човек. Накрая се качил на една планина и се провикнал "Защо все на мене господи?" Небето се отворило, появил се бог и му рекъл: "Ми не ме кефиш бе копеле!"
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 19 Сеп 2016, 16:39

Човек лесно контролира с две свои чувства - страх и болка. В библията ги има в изобилие.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

Потребител
Аватар

Мнение от koliu_45acp » 21 Сеп 2016, 2:31

Чудеса стават, колеги, ама мноо често сме слепи за тех. И мое би кат не ги дават по битивиту нема как да разбере чуек.
На мен лично са ми се случвали мноо, още отпреди да съм верващ... неща, за които едва ли некой ше поверва. Ама примерно едно от по-скорошните... Имах МНОГО голем проблем, който определена държавна служба требе да ми реши. Отказват ми категорично. Покаях се и се помолих на Бог. На другия ден ми се обажда лично началника на въпросната служба и каза, че лично ше се заеме да ми реши проблема !!! И го реши. Без я да съм тръсИл помощ чрез други похвати...

Но най-големото чудо за мене е как чрез Божията милост и благоволение моа да живея в душевен мир, спокойствие и без ядове в тоя ненормален свет !!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 21 Сеп 2016, 14:02

KoolyO написа:
Elesar74 написа:.................quote]

Т.е. да разбирам, че според библията, хора има само на земята и в никакъв случай на друга планета не може да са еволюирали почти същите същества, които ние наричаме хора? И това е 100% сигурно?

Как е сътворил звездите на четвъртият ден? Дните се броят като време, за което земята се завърта около оста си, в зависимост къде е огряна от слънцето. Слънцето е звезда. Как е сътворено на четвъртият ден, като преди то да съществува, не може да е имало дни. Как същество, което е всесилно, всеможещо и всевиждащо, същество сътворило цялата вселена брои времето (което би трябвало да не съществува за такова същество) в земни дни?
В това няма абсолютно никакъв смисъл.
Както и в това:
Elesar74 написа:По-голямата част от света са искрени Негови врагове и се държат като точно такива. Срещу такива е писано, че Бог остри меч. Словото предупреждава също, че дори да си бил приет от Бога, пак можеш да бъдеш изхвърлен вън, ако престанеш да упражняваш вяра.

Същото това "същество" сътворява земята и хората, като ги сътворява по-голямата част от тях да са искрени нему врагове? :dunno: И по какъв начин, тези "нищожества" спрямо него могат да са му врагове?!? Остри меч срещу тях защото? Заплаха са за съществуването му? Нещо друго? След като съм приет от божеството, може да обърне другия край и вече да не му харесвам и да ме изхвърли навън?
В цялата тая работа отново не виждам и капка смисъл... (да, очевидно е, че не съм аз този, който може да разбере плана господен)

Ш'е ме извините, но в цялата тази сериозност се сещам за вица, където на един човек постоянно му се случвали най-лошите неща, които могат да се случат на човек. Накрая се качил на една планина и се провикнал "Защо все на мене господи?" Небето се отворило, появил се бог и му рекъл: "Ми не ме кефиш бе копеле!"

Първо, Сътворението описано в Библията, е диаметрално противоположно на теорията на еволюцията. Те нямат нищо общо, това са два съвсем различни възгледа за произхода на света (всичко). Не можеш да ги смесваш. Да, според описаното сътворение, хора има само на Земята.
Виж какво е създадено на първия ден. Светлината. Обаче на първия ден няма Слънце, което да е източник на тази светлина. Тогава откъде идва светлината? И защо е записано и стана утро и стана вечер, ден първи? Очевидно нашето броене на дните не е същото като това в Библията, Битие 1 гл. и светлината не е ограничена до източник като слънцето и звездите.
Малко по другите ти въпроси. Хората не са сътворени да са врагове на Бога. Те са излъгани, че могат да бъдат като Бога, да извършат действие на непослушание на изявената Божия воля и това е причината човек да се превърне във враг на Бога. Това е причината за всичко, което после се случва в света и до наши дни. Това Библията нарича грях (нарушаването на Божията воля), а последствията от греха са смърт. И ако нещата бяха останали така, всички хора щяха да отидат в ада, като наказание за греховете си, защото няма човек, който да се роди на тази земя и да не е с потенциал да върши всякакви грехове. Бог не наказва никой, защото е заплаха за Него. Това са глупости. Бог не се тревожи, че някой ще узурпира престола Му, че то самата мисъл за това е смешна. Бог наказва, заради извършен грях. Това е справедливост. Има престъпление, има наказание. За да изяви престъпленията на хората, Бог дава на един избран от Него народ т.нар. закон, чрез Моисей. Така греховете на хората, стават "видими". Когато някой върши това, което закона забранява, той върши по-леко или по-тежко престъпление. Така съответно заслужава и наказание, което да съответства на престъплението. Както казах, наказанието за извършен грях е смърт. В някои случаи този закон предвиждаше по-леки наказания, като парични компенсации, но в общи линии неговата функция беше да покаже това, че хората вършат грехове и така хората нямат оправдание. Божият план е бил моделът на живот на този народ, да е пример и образец за целият свят. И така хората да могат да познаят Бога. Ако някой иска да познае Бога, нека добре се вгледа в това, което Бог прави с Неговият народ, евреите. Другата функция на този закон беше да покаже на хората че така вършейки грехове, те се нуждаят от Спасител, който да им помогне да не вършат грехове и така да се излагат на смърт. За този спасител е тази тема. Според закона всеки ден са се принасяли жертви сутрин и вечер и се е проливала кръв на много невинни животни без недостатък. Писанието казва, че без проливане на кръв, няма прошка за грях. Също казва, че в кръвта е живота. Смисълът на всички тези жертви е бил само един. Да покаже колко голям проблем имат хората и колко много кръв трябва да бъде пролята за да бъдат покрити греховете им. И затова са били нужни жертвени животни, които обаче не са виновни за грях. Те са били заместителни жертви, които са служили на хората, да бъдат приети от Бога. Бог е искал да покаже, че смъртта я заслужава виновния, но вместо него умира друг, който е невинен(жертвено животно). Писанието също казва обаче, че кръв от животни не може да премахва грехове, сторени от хората. Затова е нужна друга жертва, която обаче не трябва да е обременена с грях и чиято кръв пред Бога трябва да е чиста(невинна). Това е смисълът на раждането на Христос от девица. Ако Христос беше роден като всички други, то той щеше да носи и гените на грешния си баща. Христовата жертва впоследствие, удовлетворява напълно Божията справедливост, когато Той пролива кръвта си на кръста и така Бог може да отмахне сторените грехове и да предложи на хората вечен живот. Нещо, за което те са били създадени от самото начало. Но затова е нужно покаяние за сторените грехове(чиста съвест) и вяра в Божието дело, че Той е възкресил Христос от мъртвите. След като Христос принася Себе Си като жертва, всякакви други жертви пред Бога губят своя смисъл и значение, защото те всички са служили само да посочат това, което е направил Христос. Това е кулминацията на Божият спасителен план, предложен безплатно на хората, за всеки, който вярва. Затова, всеки, който принася жертви на Бога днес като умилостивителни или заместителни жертви, все едно анулира жертвата на Неговият Син, като недостатъчна и непълна.
В Христос Бог може да приеме всеки и да прости на всеки каквото и да е извършил някой някога. Стига последния да може да се покае ( да остави греха си) и да повярва. От друга страна, всеки без Христос, няма никаква сигурност и може да напълно убеден, че е изложен на Божият гняв и кога Бог ще реши да "дръпне шалтера" на този човек, е само въпрос на време. Това време, е Божията милост за човека, който има време да се покае и да приеме Христовата жертва за греховете си. Както каза един човек, само една крачка има между сегашният ни живот и вечната ни съдба.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от KoolyO » 22 Сеп 2016, 16:31

Elesar74 написа:Първо, Сътворението описано в Библията, е диаметрално противоположно на теорията на еволюцията. Те нямат нищо общо, това са два съвсем различни възгледа за произхода на света (всичко). Не можеш да ги смесваш. Да, според описаното сътворение, хора има само на Земята.
Виж какво е създадено на първия ден. Светлината. Обаче на първия ден няма Слънце, което да е източник на тази светлина. Тогава откъде идва светлината? И защо е записано и стана утро и стана вечер, ден първи? Очевидно нашето броене на дните не е същото като това в Библията, Битие 1 гл. и светлината не е ограничена до източник като слънцето и звездите.
Малко по другите ти въпроси. Хората не са сътворени да са врагове на Бога. Те са излъгани, че могат да бъдат като Бога, да извършат действие на непослушание на изявената Божия воля и това е причината човек да се превърне във враг на Бога. Това е причината за всичко, което после се случва в света и до наши дни. Това Библията нарича грях (нарушаването на Божията воля), а последствията от греха са смърт. И ако нещата бяха останали така, всички хора щяха да отидат в ада, като наказание за греховете си, защото няма човек, който да се роди на тази земя и да не е с потенциал да върши всякакви грехове. Бог не наказва никой, защото е заплаха за Него. Това са глупости. Бог не се тревожи, че някой ще узурпира престола Му, че то самата мисъл за това е смешна. Бог наказва, заради извършен грях. Това е справедливост. Има престъпление, има наказание. За да изяви престъпленията на хората, Бог дава на един избран от Него народ т.нар. закон, чрез Моисей. Така греховете на хората, стават "видими". Когато някой върши това, което закона забранява, той върши по-леко или по-тежко престъпление. Така съответно заслужава и наказание, което да съответства на престъплението. Както казах, наказанието за извършен грях е смърт. В някои случаи този закон предвиждаше по-леки наказания, като парични компенсации, но в общи линии неговата функция беше да покаже това, че хората вършат грехове и така хората нямат оправдание. Божият план е бил моделът на живот на този народ, да е пример и образец за целият свят. И така хората да могат да познаят Бога. Ако някой иска да познае Бога, нека добре се вгледа в това, което Бог прави с Неговият народ, евреите. Другата функция на този закон беше да покаже на хората че така вършейки грехове, те се нуждаят от Спасител, който да им помогне да не вършат грехове и така да се излагат на смърт. За този спасител е тази тема. Според закона всеки ден са се принасяли жертви сутрин и вечер и се е проливала кръв на много невинни животни без недостатък. Писанието казва, че без проливане на кръв, няма прошка за грях. Също казва, че в кръвта е живота. Смисълът на всички тези жертви е бил само един. Да покаже колко голям проблем имат хората и колко много кръв трябва да бъде пролята за да бъдат покрити греховете им. И затова са били нужни жертвени животни, които обаче не са виновни за грях. Те са били заместителни жертви, които са служили на хората, да бъдат приети от Бога. Бог е искал да покаже, че смъртта я заслужава виновния, но вместо него умира друг, който е невинен(жертвено животно). Писанието също казва обаче, че кръв от животни не може да премахва грехове, сторени от хората. Затова е нужна друга жертва, която обаче не трябва да е обременена с грях и чиято кръв пред Бога трябва да е чиста(невинна). Това е смисълът на раждането на Христос от девица. Ако Христос беше роден като всички други, то той щеше да носи и гените на грешния си баща. Христовата жертва впоследствие, удовлетворява напълно Божията справедливост, когато Той пролива кръвта си на кръста и така Бог може да отмахне сторените грехове и да предложи на хората вечен живот. Нещо, за което те са били създадени от самото начало. Но затова е нужно покаяние за сторените грехове(чиста съвест) и вяра в Божието дело, че Той е възкресил Христос от мъртвите. След като Христос принася Себе Си като жертва, всякакви други жертви пред Бога губят своя смисъл и значение, защото те всички са служили само да посочат това, което е направил Христос. Това е кулминацията на Божият спасителен план, предложен безплатно на хората, за всеки, който вярва. Затова, всеки, който принася жертви на Бога днес като умилостивителни или заместителни жертви, все едно анулира жертвата на Неговият Син, като недостатъчна и непълна.
В Христос Бог може да приеме всеки и да прости на всеки каквото и да е извършил някой някога. Стига последния да може да се покае ( да остави греха си) и да повярва. От друга страна, всеки без Христос, няма никаква сигурност и може да напълно убеден, че е изложен на Божият гняв и кога Бог ще реши да "дръпне шалтера" на този човек, е само въпрос на време. Това време, е Божията милост за човека, който има време да се покае и да приеме Христовата жертва за греховете си. Както каза един човек, само една крачка има между сегашният ни живот и вечната ни съдба.

Теорията на еволюцията няма нищо общо със сътворението. Както и по никакъв начин не си противоречат, защото теорията на еволюцията описва фактите, как живите организми еволюират. Не как са се появили, или как са "създадени".

Според мен "и стана утро и стана вечер, ден първи" описва ден. Аз не знам какво друго може да означава... :dunno: Или, ако означава друго нещо, къде е обяснено това? Или сме свободни да го тълкуваме както намерим за добре? Да речем, че като е създал светлината е създал фотоните. И всичко е било "обляно" със светлина. Ама пак - утро, вечер, ден. Не се връзва... И не е обяснено...

Кой ги е излъгал тези хора така? Кой е създал, този, който ги е излъгал? Защо бог му е позволил това? Пак нещо нищо не се връзва.

Също така, не вижам смисъл в това, че Бог е създал всички хора, но си избира само един "народ", на които, така да се каже, им отваря очите и им помага да изтребят всички други наоколо. (къде с по-голям, къде с по-малък успех)

Т.е. за всеки грях наказанието е смърт?!? От кого трябва да се изпълни наказанието, казва ли се някъде? Кой решава, че някой е съгрешил и трябва да бъде наказан?
Също така парични компенсации?!? На кого трябва да бъдат платени? На бог?
Не искам изобщо да навлизам в текста за жертвоприношенията...
Непорочно зачатие, за да се избегне грехът на мъжа? А Дева Мария е била чиста и безгрешна? Нали и тя е била човек, а по презумпция всички хора са грешни. Пак се губи всякакъв смисъл тук.
И бог е създал единственият си син (който всъщност е самият бог), който да бъде зверски убит, за да може бог да прости на хората. :dunno:
Не знам... Нищо не се връзва. Ама явно съм си твърде ограничен...
Laugh...
Cry...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 25 Сеп 2016, 19:51

KoolyO написа:Не знам... Нищо не се връзва. Ама явно съм си твърде ограничен...

В същност макар, че го казваш иронично(или поне аз така го разбирам), това е един доста добър извод, ако се достине до него искрено. Началото на познанието започва, когато човек осъзнае, че проблемът е в него. Сократ го е казал много добре. "Аз знам, че нищо не знам, но другите и това не знаят."

И аз така хващам един учебник по висша математика за пръв път, прелиствам го отгоре, отгоре и стигам до същия извод.

Разликата е, че един учебник по висша математика може да се изучи за няколко години, а за Библията не стига цял един живот.

Пушкин /велик поет/: “Аз мисля, че ние никога няма да дадем нещо по-хубаво от Библията. Тя е всесветска. Тя е единствената книга в света, която съдържа всичко.

Жан Жак Русо /философ/: “Признавам, че величието на Св. Писание ме изпълва с учудване. Колко са нищожни философските съчинения в сравнение с Библията.”

Гьоте /велик поет/: “Колкото и да прогресира човешката култура, колкото и да се развива човешкият дух никога няма да надмине културата, която блести в Св. Писание.

Майкъл Фарадей /физик/: “Наскърбен съм, съкрушен съм, като гледам как хората гинат и блуждаят в тъмнина, при все че имат тази благословена книга - Библията, която може да бъде сигурен пътеводител.”

Иван Вазов /поет и писател/: “Аз не зная под небето друга книга по-могъществена от Библията... Там, където Библията се чете и знае, злините са случайни, а добродетелите - трайни и постоянни спътници на живота. Учудвам се, че тази Книга много малко се чете и знае у нас - не само от миряните, но и от духовниците.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от KoolyO » 26 Сеп 2016, 1:38

Делян написа:
KoolyO написа:Не знам... Нищо не се връзва. Ама явно съм си твърде ограничен...

В същност макар, че го казваш иронично(или поне аз така го разбирам), това е един доста добър извод, ако се достине до него искрено. Началото на познанието започва, когато човек осъзнае, че проблемът е в него. Сократ го е казал много добре. "Аз знам, че нищо не знам, но другите и това не знаят."

И аз така хващам един учебник по висша математика за пръв път, прелиствам го отгоре, отгоре и стигам до същия извод.

Разликата е, че един учебник по висша математика може да се изучи за няколко години, а за Библията не стига цял един живот.

Пушкин /велик поет/: “Аз мисля, че ние никога няма да дадем нещо по-хубаво от Библията. Тя е всесветска. Тя е единствената книга в света, която съдържа всичко.

Жан Жак Русо /философ/: “Признавам, че величието на Св. Писание ме изпълва с учудване. Колко са нищожни философските съчинения в сравнение с Библията.”

Гьоте /велик поет/: “Колкото и да прогресира човешката култура, колкото и да се развива човешкият дух никога няма да надмине културата, която блести в Св. Писание.

Майкъл Фарадей /физик/: “Наскърбен съм, съкрушен съм, като гледам как хората гинат и блуждаят в тъмнина, при все че имат тази благословена книга - Библията, която може да бъде сигурен пътеводител.”

Иван Вазов /поет и писател/: “Аз не зная под небето друга книга по-могъществена от Библията... Там, където Библията се чете и знае, злините са случайни, а добродетелите - трайни и постоянни спътници на живота. Учудвам се, че тази Книга много малко се чете и знае у нас - не само от миряните, но и от духовниците.”

Мдаммм, аз, че нищо не знам, това е ясно и без да го казвам... Но правилният цитат е: "А Вие и това не знаете..." Но вие смятате, че не! Вярвате! Че знаете!
И не, не е иронично.
Иначе прелиствай... Аз съм прелистил библията... Два пъти. Единият път от край до край, вторият път от любопитство... Наистина ли съм прочел това, което е написано с букви там... Или нещо съм се объркал. 'ми изглежда не съм...
А висшата математика... може да се посъстезаваме там, ако искаш ;)

А какво е казал Гошко, Пешко и Мишко... Ми ще ги изслушам, но ще си направя изводите сам!
Laugh...
Cry...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от KoolyO » 26 Сеп 2016, 2:08

Делян написа:...

Ъ... Само да добавя...
Дори не се опитваш да ми обясниш нещата, които са ми твърде съмнителни/непонятни/невероятни...
Явно искаш да ме оставиш невеж... :(
Laugh...
Cry...

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 26 Сеп 2016, 10:59

Делян написа:Пушкин /велик поет/: “Аз мисля, че ние никога няма да дадем нещо по-хубаво от Библията. Тя е всесветска. Тя е единствената книга в света, която съдържа всичко.

Хубави цитати, само че те не откриват топлата вода - всички знаят, че в библията има и много истини и мъдрости :) Затова и има такова почитание към нея - никой не го отрича (включително и аз). То това е и задължително, за да може да се развие и да оцелее толкова години.
Si non confectus, non reficiat.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата