4-ри годишнина от Пернишкото земетресение

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: 4-ри годишнина от Пернишкото земетресение

Мнение от hell's angel » 22 Май 2016, 14:57

Bogat-Beden написа:Иначе ние държим европейския рекорд за магнитуд :shock:
Плюс,че в София е имало почти 9ка..

:shock:
Магнитуд 9 в София не е имало и никога няма да има. Ако приемем, че пернишкото беше шестица (и те плаши) то 9 е 1000 пъти по-силно земетресение. Бъркат, степени, магнитуди и скали журналята ....
Ubi dubium, ibi libertas

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 22 Май 2016, 16:32

hell's angel написа:
Bogat-Beden написа:Иначе ние държим европейския рекорд за магнитуд :shock:
Плюс,че в София е имало почти 9ка..

:shock:
Магнитуд 9 в София не е имало и никога няма да има. Ако приемем, че пернишкото беше шестица (и те плаши) то 9 е 1000 пъти по-силно земетресение. Бъркат, степени, магнитуди и скали журналята ....

Мдам,коригирах се 2 мнения след това,може би е било по друга скАла(медведев-шпонхойер-карник и други :mhihi: ) наистина,максът тук в София го дават до 7 по риФтер
Инак и аз знам че скАлата е някаква прогресия-алгебрична ли геометрична ли ,не му разбирам..-поправка-логаритмична..

Сега се сетих,че бях първи клас,когато Стражица падна почти изцяло.Събирахме поне веднъж по един лев на калпак в училище,представете си за цялата страна колко пАре са,а народът там живя десетилетия във фургони :banghead: :banghead: ,строили са другаде хорицата комай
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 22 Май 2016, 22:54

Аз не го усетих :roll:
Я някой инжЕнер да каже, новите сгради 9 ли им даваха да издържат, щото мен малко ме съмнява нооо..
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 22 Май 2016, 23:18

N.Mihaylovski написа:Аз не го усетих :roll:
Я някой инжЕнер да каже, новите сгради 9 ли им даваха да издържат, щото мен малко ме съмнява нооо..

Да, но по Медведев ...

При социализма скалата на Рихтер не беше призната. Двата начина на измерване са несъпоставими, но приблизително земетресения с мощност 7 по Рихтер са равни на 8 по другата скала.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 24 Авг 2016, 8:59

Не е точно по темата, но при майското през 2012та пак първо удари Италиянците... Та дали и нас няма да ни тресне тия дни....

Силно земетресение разтресе Италия

Извънредно! Половин град изчезна след мощния трус в Италия нощес

Ужасът в Италия: Поне 14 души са загиналите от страшния трус

Потребител
Аватар
Кара: F31

Мнение от alozavar » 24 Сеп 2016, 1:29

5.8 около Вранча току-що, в Овча купел на 6тия етаж беше леко, ама се усети :mhihi:

Аватар

Мнение от Хаос » 24 Сеп 2016, 3:28

в чисто нова сграда съм, строител Артекс, изглежда качествено направена, ако друсне ще пиша след като си сменя гащите и панталоните

по време на пернишкото бях на 17тия етаж, тъкмо бях заспал, събудих се сложих си възглавницата над главата и почнах да се моля да свърши по-бързо
после слязох долу и с аверите ходихме да пием по бира, че да свалим стреса
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 24 Сеп 2016, 10:06

Мдам,това снощното слава Богу аз не съм го усетил,брат ми в Пазарджик го е люляло..
Относно новото строителство-от оскъдните ми познания,Артекс май са от малкото строящи както трябва,изглеждат добре но и цената им май е добра ... :roll:

Сега видях,че в Стражица е било със точно същия магнитуд,както в Перник -5,6 ,обаче 80 процента от жилищата станали необитаеми,+ че има 3 жертви (в Перник има 1,също сега научих..)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Сеп 2016, 13:48

Bogat-Beden написа:

Да, но по Медведев ...

При социализма скалата на Рихтер не беше призната. Двата начина на измерване са несъпоставими, но приблизително земетресения с мощност 7 по Рихтер са равни на 8 по другата скала.

Социализмът общо.В Европа измерването става по ЕМС- Европейска макросеизмична скала или MSK. Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Не, че и 9 там е малко. Това е деструктивно земетресение. Колоните и подпорите на сградите се усукват. Т.е. тия сгради стават необитаеми и подлежат на разрушение ама поне в голяма степен са запазили живота на обитателите си. По нестабилните са довиждане, заедно с живущите в тях.

Степента на земетръсност за София е била 7, после са я повишили на 8, а след Стражица на 9. Т.е. има сгради строени и по трите норми. Като вероятно част от тия, дето са уж 9 няма да издържат и на 7. Конструктора, дето ми черта къщата е някакъв луд на тая тема и ми напълни главата с истории за земетресения. Според него в изните 500 години на територията на София ще има такова земетресение. Т.е. може да стане и след 3-400 години, но може да стане и утре.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 24 Сеп 2016, 17:10

bum_bum написа: Конструктора, дето ми черта къщата е някакъв луд на тая тема и ми напълни главата с истории за земетресения. Според него в изните 500 години на територията на София ще има такова земетресение. Т.е. може да стане и след 3-400 години, но може да стане и утре.

Преди десетина години един познат строеше къща в Бистрица, и като ми разказваше какво желязо и бетон набива (по образование съм строителен техник и имам доста добра представа от нещата) му казах че строи бункер.. после се оказа че проектанта е работил в бившето Проно - бившата проектанска на министерсво на отбраната, и си проектирал бомбоубежища човека :mhihi:

Ето малко интересно четиво
От 150 години насам, откакто се измерва силата на земните трусове земетресението при симитлийското село Крупник в началото на Кресненското дефиле се смята за най-силното на Балканите и в континентална Европа – 7,8 по Рихтер. Само 23 минути преди него е имало друг, по-слаб трус – 7,2 по Рихтер, а между двата земята се е люляла още 51 пъти. Голямото земетресение е било усетено на площ от 1 400 000 кв. км, в цяла Егейска и Вардарска Македония. Данните сочат, че то е усетено чак в Будапеща.
Селата Крупник и Симитли са били изравнени със земята, но за късмет жертвите са били малко. Обяснението е, че тогава районът е бил слабо заселен, а къщите ниски, кирпичени, така наречените „плетарки”. Тогава повече щети са нанесени в Горна Джумая сега Благоевград, Банско, Разлог и Пехчево. Според тогавашния горноджумайски вестник „Вести” в градчето са загинали двама души, а четирима са ранени. Срутили се военната болница и турската казарма. Навсякъде в района се отворили пукнатини по пътищата и бликнала червеникава кална вода.
В Пехчево, сега в Македония, убитите са над 60, ранените над 40.
В Крупник напълно разрушените къщи са 250, в Симитли – 200. В Банско били сринати до основи 200 къщи, загинали десетина банскалии, пише в тогавашния вестник „Вести”.
В Крупник от поколение на поколение се предава разказът на овчаря дядо Стойне. Този ден по обед той се случил със стадото си високо над реката в Кресненския разлом, когато изведнъж видял под себе си как земята се разцепила и Струма спряла до там. Водата започнала да потъва в недрата на каньона. Околните ридове се свлекли за секунди. Дядото се спасил, защото се случил най-високо и прибирайки се към Крупник станал свидетел как всичко наоколо се променя пред очите му.
Няколко дни река Струма потъвала в огромна водна пещера. После си проправила сама съвсем ново корито. Целият ландшафт на района е променен от земетресението, казват от музея в Крупник. И сега ясно се очертават пресечените като с нож хълмове из Кресненското дефиле и тези над Крупник.
За водната пещера се носят легенди, заслужаващи да се филмират. По време на Междусъюзническата война през юли 1913 година, когато българската войска е отстъпвала, а гърците се полакомили да стигнат до София чак, точно в тази част на дефилето българските воини затварят в обръч цяла гръцка дивизия. Убитите нашите ги хвърляли в Струма. После с облещени от почуда очи гледали как труповете потъват и изчезват. Същото се повторило и през 1925 година, когато на това място станала развръзката на една непозната война между гърци и четите на ВМРО, т.н. “Петрички инцидент”. Цял гръцки полк изчезнал по същия начин във водната пещера с помощта на доброволци и комитите от ВМРО. В наши дни има 1-2 случая на катастрофирали коли, които изчезвали заедно с хората.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 24 Сеп 2016, 17:15

Аз го усетих снощи, понеже не бях заспал иначе никакъв шанс. Едвам едвам се долови на 6тия етаж, после се чудих дали не съм си внушавал и си легнах, сега видях темата, че вярно е имало :shock:

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 24 Сеп 2016, 18:34

Абе не,че нещо ама много почна да люлее наоколо..

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 24 Сеп 2016, 19:17

Гърция,Италия,Турция и Вранча в Румъния не изглеждат никак добре :shock: :confused:
А у нас май най-населените райони (без Бургаско) не са съвсем ОК

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 25 Сеп 2016, 11:20

Конструкциите се изчисляват по скалата на Рихтер. И след 1987 степента, по която се изчисляват в района на София е 9та.
Скалата на Медведев-Шпойнихер-Карник отчита въздействието върху околната среда, не самата енергия, отделена при земетресението.
Дали сградите в София след 1987 биха издържали 9та Степен по Рихтер? Теоретично - да, на практика трябва да се молим с все сила да не разбираме...
А колкото до инженерът, който предсказва силно земетресение, той по-скоро го прави или защото го е страх от такова, или защото вижда в бъдещето. Все още няма институция на планетата, която да може да предскаже кога, къде и колко силно ще бъде едно земетресение. Да, може да е след 4, 40, 400 години, и дори след малко, но всичко това са само догадки.
Това, което казваха всички, запознати с теорията на сизмиката в университета, е че колкото по-чести и леки като сила земетресения се случват, толкова по-малък е шансът да има разрушително такова...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Сеп 2016, 14:04

FaceOff написа:
bum_bum написа: Конструктора, дето ми черта къщата е някакъв луд на тая тема и ми напълни главата с истории за земетресения. Според него в изните 500 години на територията на София ще има такова земетресение. Т.е. може да стане и след 3-400 години, но може да стане и утре.

Преди десетина години един познат строеше къща в Бистрица, и като ми разказваше какво желязо и бетон набива (по образование съм строителен техник и имам доста добра представа от нещата) му казах че строи бункер.. после се оказа че проектанта е работил в бившето Проно - бившата проектанска на министерсво на отбраната, и си проектирал бомбоубежища човека :mhihi:

Нещо такова се получава и при мен. :mhihi:

ИзображениеИзображениеИзображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата