Как се отказват цигарите

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 525D M 05', Audi a6, e53 x5 3d
Мечтае да кара: е60 M5

Re: Как се отказват цигарите

Мнение от v3n0m » 28 Окт 2016, 22:16

В книгата си Алан Кар казва че всичко идва от подсъзнанието(т.нар. от него малко чудовище :mhihi: ). С примамливите реклами на цигари, хората които пушат около нас, навика и т.н. Има един много интересен пример от тази книга: Как би реагирал човек ако му кажат че ако не откаже цигарите ще се наложи да му ампутират единия от двата крака :mhihi: Между другото рядко изпушвам 1 кутия на ден. Средно пуша между 17-18 цигари. В дни като днешния(работен) съм изпушил около 15 не повече. По принцип съм доста голям инат, но уви този инат сега нещо не помага. Явно мотивацията ми е слаба :confused:
Любовта към жената е преходна, а любовта към БМВ - вечна!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 M5 20 JAHRE
Мечтае да кара: E34 520 на метан

Мнение от sixstraight » 28 Окт 2016, 22:18

Не пуша вече 13 ден от раз а преди това с една кутия 10тина дена изкарвах, но предполагам че ще ми се наложи да пия някой ден което не знам как ще стане. Иначе доста по-добре се чувствам, похапвам си повечко :)
Всички пътища водят към НАДИН :twisted:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 28 Окт 2016, 22:38

И в друга тема го коментирахме - в цигарите, които се продават слагат откровенни гадости, които нямат много общо с тютюна.
Отделно - читавият тютюн изобщо не мирише като цигарите.

От там нататък може да си зададете въпроса какво точно има в цигарите. Гледал съм разни конспиративни клипове, не мисля че са на 100% вярни или невярни.

Като цяло - не пуша цигари от 7 години. След като замених с електронни цигари, имаше период от около 4-6 месеца където пушех пурети - две три на ден, но разликата в тютюна беше огромна. После и тях ги развалиха, та спрях изобщо да се занимавам.

Като равносметка - електронната ми цигара, изключая първоначалната ми инвестиция излиза около 10-20 пъти по евтино от цигарите (сравнявам с кутия на ден).

Като усещане - още на 6-тия месец след спирането дишах по-леко. Обонянието ми се изостри. Апетита първоначално се усили, но в последствие се нормализира.
В момента, както и преди съм казвал, заради обонянието ми, имам непоносимост към ароматизатори, парфюми и всякакви изкуствени аромати.
Дори, веднъж ме черпиха уиски, уж с дъх на мед, а реално на мен ми лъхаше на изкуствени аромати. Съседа ми също ми даде малко домашарка - и тя ми лъха на изкуствени аромати.
Отделно винаги знам в магазина кой продукт колко е зле и колко е стоял. Е за съжаление, го разбирам чак вкъщи, но това не променя факта, че силно съм ограничил нещата, които си купувам.

Таа накратко - това последното не е изобщо за завиждане, защото рязко осъзнаваш, че дори да имаш много пари, няма как да си купиш нещо качествено, защото такова почти няма.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 29 Окт 2016, 0:30

v3n0m написа:Има ли някой който е посещавал тези курсове които се заплащат. Мисля че беше нещо от рода на - плащаш 500 лв, влизаш няколко пъти, говорят ти (незнам какво точно, явно има някой с шамански способности) и край вече не ти се пуши.

Изобщо не им се връзвай.
На тези курсове ти говорят, аргументирано, колко е добре да не се пуши, и колко човек ще се почувства добре от това, и как пушенето не е нормално, и как хиляди години хората не са пушили, пък нищо им няма - а ето и кучето ви не пуши, пък си е много добре. А и колко пък много пари ще ви остават като не пушите..(е колко *много* бе? - 300 лв. на месец.) -- от една страна аргументите изглеждат сериозни, от друга не съвсем.

Може и да помогнат, ако те пере някаква гузна съвест заради това, че пушиш. Има хора, податливи на внушения - те постоянно се връзват, когато някой се опитва да им натрапи мнението си.

Аз такива многознайници много не ги обичам, дето без някой да ги е питал, държат постоянно да си натрапват мнението кой какво трябва да прави или какво не трябва да прави. Но ги има навсякъде около нас. И често търсят изява пред гузните пушачи. А разговорът винаги е за слабата воля на пушача и как не било хубаво да се пуши. Податливите пушачи, от своя страна, при такъв разговор напълно потвърждават тезата за слабата воля на пушача. Вместо да пратят умника да дава акъл на майка си, започват да се оправдават и да му пригласят: -- Да да, трябва да ги спра аз, даже редовно се опитвам,..ама..

Ако сто пъти си се опитвал да спреш цигарите и не става, то може и да ти свърши работа някой съмишленик от този 'курс', дето да ти поговори малко в тази насока, на някое място, с други от групата на "анонимните зависими" и където да си далеч от цигари за няколко часа и т.н.

Има малка полза, че ще си далеч от обичайната реакция на пушачите около теб: "- Ето ти бе, вземи, запали една цигара да се успокоиш, от една нищо няма да ти стане, ще ги спираш плавно, вчера 20, днес 19, утре 17" -- "Абе, аз ако пушех като теб по 5 цигари на ден, изобщо нямаше да ги спирам.." и т.н.
А онези може и да успеят да създадат някаква подходяща атмосфера, за да забравиш за цигарите, поне за малко. /Но рано или късно ще ти се наложи да си непушач - сред същите тези пушачи, които ще продължават да си пушат наоколо./

Обаче пък връщат парите, ако не успееш да откажеш цигарите. - честни и почтени хора, ще кажеш.

Но за какво да ги уважавам? Дали пък вършат нещо толкова полезно за света? - не искат да работят, щото им е по-лесно да поговорят пред някакви хора и накрая да вземат едни пари. И не само, че е по-лесно, ами е и по-доходно. Дори от десет човека, само пет да откажат цигарите, а на другите да върнат парите, ето пак едни 2500 лв. за три дена, без да си дават много зор. - ха - не е лошо - за 2500 лв. може да поканите и Мариус Куркински да ви поговори.

И да, ще има хора, които ще откажат цигарите - защо? Много просто - от такива 10 човека, тези петимата, дето ще ги откажат, така или иначе са щели сами да спрат цигарите.
- Ама това е голям процент, ще кажете - 50% хич не е малко. (- онези от фирмата все пак явно имат шамански способности?)

А от къде идва този голям процент, ето:
1. от една страна имаме хора, склонни да си вдигнат гъзЪ и да отидат на "семинар" по отказване от тютюнопушенето.
2. трябва да извадят едни пари, за да ги запишат за участие.

Значи присъствието им там показва само едно - че тези хора имат някаква доста над средната мотивация.

Явно е, че не става въпрос за никакви "шамански способности". Ако всички пушачи посещаваха този "курс за отказване на цигарите", щеше да има нормалната до 3% успеваемост. А понеже са сложили висока летва, за да отсеят само най-мотивираните отказвачи - изведнъж успеваемостта става 50%.
- не са шамани от фирмата - номерът е в предварителния подбор на участниците.

Ако имаш нужната мотивация и си готов да се запишеш на тези курсове - то изобщо не си прави труда, защото можеш и сам да се справиш.

Мисля, че е добре първо да спреш кафето. Опитай за няколко дена преди това - кафето допълнително ще те кара да искаш да пушиш.
/ Не че и непушачите не пият кафе, пият. Ама пушач да си представи кафе без цигара, не знам.

Желателно е и да не висиш по разни кръчми, където ще се съберат пушачи около теб, да ти дават акъл, че няма лошо да запалиш една цигара.

Ако пушиш вкъщи е добре да направиш така, че помещението в което си да не мирише на цигари. Например да попушиш малко на терасата, да проветриш помещенията и да ги ароматизираш на нещо друго.
Вземи си и такива ароматни пръчици, да си ги палиш и да ти димят, ако те кефи /и ако ти помага/.

И гледай да си повече време ангажиран с нещо друго, с което не си свикнал докато се занимаваш, да пушиш цигари.

Не чакай да ти свърши последната цигара от кутията, която си започнал, за да ги спреш.
Не си мисли: - Изпушвам тази кутия и край! (-- това става, но само на Нова Година.)
Целта не е да спреш да ги купуваш, а да спреш да ги пушиш - мисълта, че нямаш налични цигари ще ти повлияе отрицателно и много бързо ще отърчиш до магазина за поредната кутия цигари.

Правилното е да ги спреш с идеята, че имаш колкото си искаш цигари, но не искаш да ги пушиш. Купи си повече цигари и навсякъде си остави по една кутия, отворена. Може да си ги подмяташ насам-натам и да ги подържиш ако ти залипсват.

Това са нещата, които съм чувал от хора, че са им помагали. А да се заключиш някъде без цигари, определено било най-погрешното нещо.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Окт 2016, 1:34

Колега, цигарите или се спират, или не. Заместители, хапчета, лепенки и не знам си какво си, забрави!

Такива теми има вече няколко и не помня колко пъти съм го писал. През далечната 1993г вдигнаха цигарите (за пореден път) с 30%. Пушех по две кутии Lucky Strike, които от 18 станаха на 24 лева. Ама моята заплата не се увеличи с толкова. Та на 17 ноември 1993г имаше мач по телевизията и ние с бившата се отбихме след работа в едно (несъществуващо вече) кафе в Южния парк да пием по бира. Цигарите ми свършиха, един ми поиска запалката и забрави да ми я върне. Тогава реших, че днес ще е деня Х. На излизане хвърлих празната кутия зад гърба си, без да се обръщам. Три часа по-късно Господ беше българин ...

И така оттогава досега цигара не съм запалил. Пушил съм пури в Куба, но да отидеш в Рим и да не видиш папата ...

Апропо, изкрено пожелавам на по-младите Колеги някога през живота си да изпитат това, което аз изпитах на тази дата. Дъртия само викаше "Влез вътре, ще те приберат!", а аз изпразних всичкото налично джепане от къщи. В карето гърмяхме само двама, На другата година беше вече по-сериозна подготовката ... Но не е това въпроса на темата.

И сега, 23 години по-късно продължавам да сънувам, макар и рядко, от време на време, че пуша. Тук (в Канада) не питат дали пушиш, а какво пушиш. Големият ми син не пипа, надявам се и малкия да не започне с тази зараза.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 29 Окт 2016, 8:24

Щом пушиш по 15-тин цигари на ден не виждам проблема.Виж ако като мен често минаваш 2 кутии си е гадно,но особено като съм на работа не мога с по-малко.Не,че ми се пуши и са ми сладки всичките,но пустия навик да посягам към кутията и да държа фаса :kuku: В дена са ми приятни в пълния смисъл на думата не повече от 4-5 цигари,другите са е така по навик и от нямане на какво да правия.
Ако можеш да ги намалиш лекичко до към 10-тина цигарки си пафкай и не му мисли.
Преди няколко дни опитах правена цигара и ми хареса доста.Мисля,че и това може да спомогне за намаляването им.Правиш си сутрин 10 и това е.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v3n0m » 29 Окт 2016, 8:34

Аз така като гледам май по голямата част от форума са непушачи или просто само непушачите вземат темата на сериозно. Повечето хора отказали цигарите само споменават как са ги отказали а не защо. Ще ви помоля ако не ви затруднявам да се аргументирате, каква е била причината. Един от колегите спомена че не е искал детето му да го вижда никога с цигара. Предполагам всеки един решил да ги откаже е имал някаква причина. Може ли да поставим нещо като анкета за гласуване кой е пушач и кой не. Нещо като в темата на "Харесва ли ви новата 5-ца" ? Просто ми е интересно да видя колко пушачи има колко непушачи и колко отказали тютюнопушенето.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v3n0m » 29 Окт 2016, 8:40

(bubsa) написа:Щом пушиш по 15-тин цигари на ден не виждам проблема.Виж ако като мен често минаваш 2 кутии си е гадно,но особено като съм на работа не мога с по-малко.Не,че ми се пуши и са ми сладки всичките,но пустия навик да посягам към кутията и да държа фаса :kuku: В дена са ми приятни в пълния смисъл на думата не повече от 4-5 цигари,другите са е така по навик и от нямане на какво да правия.
Ако можеш да ги намалиш лекичко до към 10-тина цигарки си пафкай и не му мисли.
Преди няколко дни опитах правена цигара и ми хареса доста.Мисля,че и това може да спомогне за намаляването им.Правиш си сутрин 10 и това е.

Колега, като бях в Англия си купувах само тютюн защото там едно бяло Боро струва 9.80 паунда, или поне така беше до миналата година. Но тези правените цигари като стигнеш до половината и филтъра се напоява с никотин и става мазало с пръстите и устните. Да ги намаля до 10 не е проблем но не това е целта ми искам направо да ги откажа. Съгласен съм че за деня може би само 4-5 цигари са "приятни" както каза, останалите по навик. Но нали това е идеята да се откажа от този гаден навик. :bchug:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Окт 2016, 10:19

v3n0m написа: Повечето хора отказали цигарите само споменават как са ги отказали а не защо. Ще ви помоля ако не ви затруднявам да се аргументирате, каква е била причината. .
Прав си,мотивацията е всичко.
Здравето беше и за мен,аз дори кафе не трябва да помирисвам,алкохол не трябва да близвам,ама някак си не съумявам на този етап-навикът си е втора природа.. Но всяка малка победа си е крачка напред.
Мисли го така-профилактиката е най-доброто лечение!
На мен много хора са ми казвали-ако можех като теб да пуша по 1-3 цигари на ден,никога няма да ги откажа.
Да,ама пак си пушач-и с половин цигара на ден..Определено е различно,но си по-близо до пушачите като категория...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Окт 2016, 14:36

v3n0m написа:Аз така като гледам май по голямата част от форума са непушачи или просто само непушачите вземат темата на сериозно. Повечето хора отказали цигарите само споменават как са ги отказали а не защо. Ще ви помоля ако не ви затруднявам да се аргументирате, каква е била причината. Един от колегите спомена че не е искал детето му да го вижда никога с цигара. Предполагам всеки един решил да ги откаже е имал някаква причина. Може ли да поставим нещо като анкета за гласуване кой е пушач и кой не. Нещо като в темата на "Харесва ли ви новата 5-ца" ? Просто ми е интересно да видя колко пушачи има колко непушачи и колко отказали тютюнопушенето.

Децата не са ме виждали с цигара и пред родителите си никога не съм палил цигара. С големият съм водил разговори и съм му обяснил, какво представляват цигарите. Палил е и не му е "харесало". Още повече той има живия пример на майка си, до какво водят алкохола и цигарите след време. Малкият е още много далеч от тези проблеми.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 29 Окт 2016, 17:20

v3n0m написа:Аз така като гледам май по голямата част от форума са непушачи или просто само непушачите вземат темата на сериозно. Повечето хора отказали цигарите само споменават как са ги отказали а не защо. Ще ви помоля ако не ви затруднявам да се аргументирате, каква е била причината....

Зъбите ти пожълтяват, трупа се повече "котлeн камък", венеца се отдръпва и ..... :bang:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 29 Окт 2016, 17:35

Аз никога не съм се опитвал да ги спирам, затова ти написах какво са ми казвали хора за себе си, или за техен познат, който трайно е отказал цигарите - как се е получило при тях.

Не знам каква част от форума са непушачи, затова наистина ще е интересна такава анкета. На мен пък колегите от форума много ми помогнаха в избора на марка цигари, когато спряха от производство моите. Не исках да пробвам отново всички възможни марки, докато си избера - това предполага да си купя по една-две кутии от всичките, да ги изпуша - щеше да отнеме месеци - а след кратко обсъждане тук изборът се сведе до 2-3 марки. След не повече от 5 дена проби, при които пушех от различните марки и споделях впечатления, един колега от форума ме насочи към Winston PLUS, които страшно ми допаднаха, затова ги пуша ги и до днес.

Единствено съм опитвал да пуша електронни цигари, с цел да разредя обикновените - да, наистина през по-голям интервал от време всяка обикновена цигара е много по-сладка, отколкото когато пушиш по 20-40 на ден. Ама да седна някъде и с кафето/пиенето да не ми се допуши обикновена цигара - абсурд.

Колегата ми пък никога не е пушил и пристрастяване към никотина няма. Но скоро си говорихме нещо за наргилета и каза, че тези домашните /малките/ наргилета били по-гадни, но е пушил от някакво голямо (истинско) наргиле и много му е харесало. Аз каквото и наргиле да съм пушил - голямо/малко -, винаги усещам CO-въглеродния оксид от горенето и яко ме дразни. Затова смятам, че наргилетата са отживелица при наличието на електрони цигари.. ;)
- естествено непушач ще пуши ароматни течности, които са без никотин - но са много по-добри от наргиле.

Около мен няма много непушачи, но имам чувството, че с малки изключения са по-неспокойни, по-лесно се изнервят. Дали им липсва това, което е присъщо за пушача - моментите в които за 5 мин. да зарежат всичко с което се занимават и да излязат навън, за да си подредят мислите, пушейки една цигара?

През късния соц. беше разпространено мнението (като казвам "беше" аз тогава съм бил много малък и не съм пушил), че особено при хората занимаващи се с творческа работа - например конструктори, проектанти.., много добри идеи се раждат точно в такава обстановка - не на самото работно място, а когато в работно време отидат да изпият едно кафе с 2-3 цигари.
И наистина е така - това е свързано със специфичния начин на работа на човешкия мозък.

Не случайно в училище има определена продължителност на един учебен час. Дори и да ги вържат дечицата, да седят цял ден, това няма да доведе до положителни резултати - а след първите 45 мин. до точно обратното.

И тогава защо непушачите да не излизат навън и да не изяждат по една ябълка? - това съм виждал друг един колега да го прави, който също никога не е бил пушач. Той гледа да се мотае насам-натам, да излиза, да се разнообразява с нещо - и да не седи на едно място по цял ден. Привидно е по-спокоен, но май пак лесно се изнервя.
А и за колегата ми, който почти винаги е навън с мен докато пуша, хич не мога да кажа, че е много спокоен.

Затова не мога да преценя дали самото излизане, без пушене на цигара, по някакъв начин влияе в тази насока.
Но е важно човек да е спокоен, за да си върши адекватно работата, а и да не се опитва да си пренася неспокойствието върху околните. (дори и само един изнервящ фактор да има - много пада производителността на целия екип.) Затова не трябва да се гледа на тези неща, като на маловажни.

Непушачите какво правите през работно време (ако работите някъде на работно време) - излизате ли за малко, през какъв интервал?
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Окт 2016, 18:46

dreadx написа:Непушачите какво правите през работно време (ако работите някъде на работно време) - излизате ли за малко, през какъв интервал?

Когато съм в сайт-офиса, през 15 - 20 минути ставам малко да се разтъпча - сипвам си една вода от диспенсера, надничам в друга стая, казвам си по някоя приказка с колегите/колежките, хапвам нещо сладко или пия нещо от хладилника, понякога хапвам плод или пия чай. Кафе не пия - нямам нищо против него, просто нямам такъв навик. Когато съм на обекта (строителната площадка) - е различно, там работата и режимът като цяло са съвсем други.

Нямам нищо против колегите - пушачи, но изглежда, че поне половината от работно им време се губи в това тяхно "хоби". Понякога ми трябва някой от тях за някаква консултация и се случва по 3 - 4 пъти да го търся на бюрото му, а него все го няма... Нашите офиси са на 3-тия етаж, а мястото за пушене (нещо като стъклена барака с пейки) е долу, при входа на сградата. Гледал съм колегите, когато някой се накани да пуши - първо се облича, слиза долу, чака на машината за кафе, после отива на мястото за пушене, пали, пуши и пие кафе и си приказва с другите, после се качва, съблича се и сяда на бюрото си. Цялата процедура е поне 20 минути - умножи я по 8 - 10 цигари на ден и виждаш как половината работно време си отива. Аз също не работя нон-стоп 8 часа, защото както казах - обикалям из офисите, приказвам си с колегите, пия сок или чай, но поне съм там и ако трябвам на някого - може лесно да ме намери. Честно казано, ако бях работодател - никога нямаше да взема пушач на работа, ако имам друга възможност.

В софийския офис на нашата фирма нещата са по-различно организирани - мястото за пушене е пак навън (до входа на сградата), но влизането и излизането става с електронен пропуск през автоматична врата. И който излиза - щраква си пропуска и работното му време спира да се отчита. Много кофти номер за пушачите... Чувал съм за колеги, които само заради пушенето си "използват" целия годишен отпуск - без реално да са излизали в отпуск и един ден. Аз така или иначе не пуша, а в софийския офис съм ходил само веднъж да си подпиша трудовия договор. И пак ми се струва кофти номер това с работното време...
Excellent! Steven is my name!

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 29 Окт 2016, 21:08

Имаше подобни теми преди време.
Бях стигнал до 3-4 кутии на ден, пуших на всякъде, но никога пред бременни жени и деца, и тогава ми е идвало да завра някой фас на мъже и жени, които си пушат пред децата.
Както всеки изпечен пушач правих хиляди опити, но ефекта беше нулев. И така една сутрин се събудих и в размисли се усетих, че в годината ходя на работа 6 месеца за да си купувам цигари. В този момент пак идваше някакво увеличение, след месец-два беше нова година. Понеже жената е Веселина и има имен ден на 1 януари, реших, че от 2-ри ще пробвам с инат (това го имам в изобилие от малък). И така вече 11 години. Като ги спрях в шкафа останаха два стека Парламент, които раздавах на гости. Грам не съм чувствал никотинов глад, но отвратителния навик да държа нещо в ръката ме мъчеше месеци.
Не станах по-богат или по-хубав, но след месец закъсах с язва, явно цигарите са я притъпявали, но след година лечение и диети, изчезна, и като реших, че ще ям ... 30 кг. в +.
По това време се навихме 10-на колеги, като останалите опитваха с хапчета, лепенки, медитации, говорене и др., но след година си останах само аз с ината.
Между другото, сега пушите лайна, на времето познавах, кога в стая с пушачи някой пуши Ротманс или Кент, нещо което днес не може да се случи.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 29 Окт 2016, 22:13

Изброявам ти няколко варианта, а ти намери своя!

1. Мъжка воля и женски инат!
2. От раз! Баща ми пушеше 25 години и като ме набра мен ми каза "Спирш ги ти, спирам ги и аз!" Вече 13 години не е пипнал!
3. Намаляй ги малко по-малко! Знам че пак ще прозвучи като Марк Твен, но два пъти съм ги отказвал така. В момента ми се гади като помисля.
4. Намери си слабото място, което те кара да палиш. При мен бяха лични проблеми. Изгладих и не пуша от два месеца, а преди кутия не ми стигаше.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата