По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
младши ентусиаст
Аватар

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от dreadx » 12 Ное 2016, 15:47

drago_pavlov написа:Е ти сега разби мита, че демокрацията е обезлюдила селата - една от основините опорни точки на социалистите в темата...

Сигурен бях че по соц-а се работеше в тези села и градове и хората достойно си живееха там. Не знам от къде съм останал с тази заблуда, след като е явно от статистиката, че обезлюдяването на българското село е приключило още в средата на 80-те.

Мислех си, че всичко е започнало, когато Иван Костов разпродаде държавата за жълти стотинки, а една след друга се затваряха фабрики.

Мислех си, че заради това сега по селата са останали само пенсионери (на оцеляване) и цигани, които ги тормозят и грабят. Или ако не тормозят пенсионерите, ще се съберат около някои източници на "природни богатства" - например някой изоставен завод, в който има много желязо за скрап.
А когато свърши ще се преместят в следващото населено място, където е останало нещо за крадене.

Трябва да се отбележи, че една част от младите хора в трудоспособна възраст, които са останали по селата, също не са с повече акъл от циганите. И вместо да се оправят с тях, те самите търсят начин да си изкарват прехраната чрез кражби и други видове незаконен бизнес. Лошото е за читавите хора, понеже трябва да се пазят и от тези и от онези.

Човешкият матрял и сега и през соца не е по-различен. Но в зависимост от условията, при които съществува може да се подтиска престъпността, а може да се създадат условия за нейното развитие.

Ще ви дам няколко примера, за които ми е разказвал колегата ми - той е уникално свестен човек, от едно софийско село. А по-долу ще ви дам и един пример за престъпност в соц-а, но първо за селото, в което явно е пълно с отрепки и боклуци:

- някакъв, заедно с брат си откраднал над 50 лади и москвичи и ги надробил на скрап за вторични суровини - ама толкова бил тъп, че го хванали, защото си закарал една Лада пред тях, да си я дроби на улицата.

- друг откраднал трактор (-> дошла полицията, прибрала трактора и го задържали. Неговите роднини вечерта отишли при собственика на трактора "и го посъветвали" да не предявява обвинение, ами да каже в полицията, че сам си е закарал трактора при джамбазина и му го е бил оставил на заем да го ползва за няколко дена, след което бил забравил за това - оттам и като не го намерил вкъщи, се бил обадил по грешка в полицията.
Естествено така и станало - а престъпникът пак на свобода, да краде.

Полицията няма как ефективно да се справи, а законът с нищо не помага срещу престъпността. За задържането на престъпник, трябва непременно някой да свидетелства и да го обвини. Така полицията е с вързани ръце, а проблемът се прехвърля между собственика на трактора и крадците - "да се разберат помежду си". - От своя страна собственикът има възможност "да размисли.."
И нали ако приберат техен човек, бандитите ще претрепят обвинителя и ще му запалят къщата - не е вариант.

Добре, че човекът поне си е намерил и прибрал трактора.. - до кога ли? (- и трябва ли да си спи в трактора, за да не му го откраднат?)

Ако са две-три хлебарките да ги смачкаш, ама те са пълчища и извират отвсякъде. Оставам с впечатление, че нещата са отишли твърде далеч и единственият начин да се прочисти от престъпността българското село е един рейд с калашници и след това денонощна въоръжена охрана, докато е нужно. Много още такива примери съм чувал само от това село, а сигурно и навсякъде другаде положението е подобно.

Някакъв от същото село, си посадил една нива с марихуана и я оградил с царевица да не се вижда - ама едни ловджии го хванали и го прибрали в полицията - ами този е цвете бе, в сравнение с другите!

Дали при соц-а щяха да вървят подобни неща? Всеки по онова време имаше възможност да си построи къща или да си купи апартамент. С онези "мизерни" заплати можеше да се изплащат кредити за жилище по 20 години, при това на съвсем нормални условия и без някой да трябва да гладува заради това. Хората си знаеха, че и сега, и след 20 години ще си имат работа, а не постоянно да се чудят дали няма да се случи нещо и да останат на улицата.

Това, че и да се скъсате от работа в соц-а, няма да направите големите пари - голяма работа! --> нали пък тогава няма да си давате зор, ще работите до 17ч. и ще имате повече време за себе си и за семейството си - което е безценно.

Тук виждам, че някои продължават да смятат, че всичко опира до това който работи повече, ще изкара повече, а който е мързелив изкарва по-малко и така му се пада. А какво ще кажете за хората, които се претрепват от работа за 600 лв. на месец? - аз не бих казал, че човек, който работи "само" по 8 часа на ден е мързелив, че нищо не става от него и че така му се пада: да мизерства и да не му стигат парите. Осем часа е достатъчно.

Не виждате ли, че много по-добре беше преди - който колкото работи, да е ангажиран с нещо по 8 часа, да взима там някаква заплата и да си бута (смисления/безсмисления) живот.
А дали ще ви е смислен животът си зависи изцяло от вас - не от Бай Тошо или от ББ, нито от обществения строй - социализъм/капитализъм.

И тогава е имало същият човешки матрял - хора, от които става нещо и такива, от които не става нищо. И пак една част от хората са се занимавали с правене на нещо, а още по-голяма част с правене на нищо. Но по-добре, че нищото е било предимно бъркане в носа през целия работен ден, а след това ядене и пиене. А сега по цял ден свободни и само да мислят за глупости - за кражби и разпродажби.

И следва обещаният пример за престъпност от соца: Бивш мой колега, който навремето се е занимавал с ремонт на аудио/видео техника, ходел при някакъв майстор, да му прави ремонти по Трабантчето. Майсторът взел да му намира и да му предлага разни телевизори, касетофони, видеомагнетофони на добра цена. Нашият ги купувал до едно време, докато не взел, че го питал от къде ги намира тези неща: -- Ами имало един човек, дето звъни на произволно избрана врата, онези соц. лавандули вземат, че му отворят.. и пред смаяния им поглед той влиза, обикаля из апартамента, харесва си - я телевизор, я касетофон - взима си го, и си го изнася оттам. :shock: Колегата вика: - представяш ли си този колко трябва да са го били в милицията - и как не му пука и пак продължава. Естествено когато научил за произхода на стоката, колегата спрял да участва в "далаверата".

Ясно е, че винаги ще има и такива човекоподобия. Но в зависимост от условията в обществото, би могло не всеки втори да е такъв. И тогава е имало престъпници, но не сте чували за тях, защото са били единици, а милицията можеше без притеснение да си върши работата.
Този явно е закоравял престъпник, не може да прави друго и така ще му мине целият живот - в кражби и в затвора.
(- освен ако не дочака "демокрацията", за да се изкара "дисидент".)
Той е безнадежден случай - има и такива като него. Но ако са били някакви единици тези, с които не може да се справи дори Народната милиция - то хиляди от сегашните му "колеги", при определени условия, нямаше да се занимават с подобни неща.

p.s. Жалко, че спря да пише bum_bum - наистина провокаторчетата му подхвърлят по 3-4 изречения, а той пише после по две страници, като човек който уважава своите опоненти в спора - и мисли, че при достатъчно сериозни аргументи те не могат да си кривят душата и ще приемат неговата гледна точка. Накрая се видя, че само се хаби да пише, а другите четат на две на три и бързат като латерна да си повторят своето.
Много ценни неща написа, но важното е, че остават. След време и някой друг ще може да ги прочете.
И ще може да си направи своите си изводи, за това как е било през соц-а.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 12 Ное 2016, 16:51

drago_pavlov написа:
BMW_POWER написа:Колега, много късно се сети да гониш вещици :mhihi:

Ти пак си се заблудил... Аз вещици не гоня, просто пак се излъгах да поспоря с радиото...

Не знам с кого спориш, но не виждам елементарен отговор на въпросите. бг е производител на лавандула, розово масло и слънчогледово зърно. Какъв процент от БВП на държавата се формира от това? Какъв процент от целокупното бг-население има доходи от това?

Не вярвам да отговориш, затова друг въпрос. Слънчогледът е с произод от Северна Америка. Толкова ли са тъпи американците, та при наличието на толкова земя не сеят слънчоглед, а сеят царевица?

И пак ще ти дам пример от Трънско. Там имаше и се произвеждаше хмел. Полята бяха засяти с царевица и картофи. Имаше Завод за галови вериги, в който бачкаха много хора. Сега целият този край е на доизживяване. През 50-те и 60-те в селото на дядо ми са живеели около 850 човека. Сега са 10-15 макс. Няма работа, няма препитание. Върнаха земята на хората, ама те не я обработват. Колко от вас искат да си вземат 3-5 декара, да сеят и каквото изкарат, да живеят с това? Е, ще имате и 20-30 овце, кокошки, гъски, едно-две прасета. Сега е много по-добре, защото няма нищо...

Не на последно място спориш с мен, че сега в бг бих живял по-добре :shock: Аз съм живял преди 89 и след 89 в бг. Имам наблюдения как родителите ми са живяли и работили и как за 20 години изплатиха тристаен апартамент в София. Знам, как са живяли (Бог да ги прости баба ми и дядо ми) в провинцията като пенсионирани учители.

Какво да ти кажа, явно знаеш живота ми по-добре от мен :dunno:
Последна промяна BMW_POWER на 12 Ное 2016, 21:20, променена общо 1 път

Аватар

Мнение от Хаос » 12 Ное 2016, 21:14

BMW_POWER написа:
drago_pavlov написа:
BMW_POWER написа:Колега, много късно се сети да гониш вещици :mhihi:

Ти пак си се заблудил... Аз вещици не гоня, просто пак се излъгах да поспоря с радиото...

Не вярвам да отговориш, затова друг въпрос. Слънчогледът е с произод от Северна Америка. Толкова ли са тъпи американците, та при наличието на толкова земя не сеят слънчоглед, а сеят царевица?

защото сънчогледа изтощава земята и ако се сее няколко години подред тя става неплодородна
пътуваме си с един швейцарец и му направи силно впечатление колко много слънчоглед има в БГ
думите му бяха - при толкова слънчоглед едва ли е ротация на култури, ще си съсипете земята
човек от семейство фермери, израснал със селскостопанската техника и животните в Швейцария, а те не е като да не знаят какво правят...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Ное 2016, 23:18

Американците сеят царевица по единствена причина. Субсидии! Американското земеделие е безобразно субсидирано заради лобито на фермерите. Има и някаква културна тъпотия... ние ползваме страшно много слънчогледово олио. В щатите е нещо, което почти никой не ползва за нищо.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ger ... ja-228203/

Германия обмисля приватизация на магистралната мрежа

Доживях да чуя за някаква политика от Германия, която да има смисъл.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 12 Ное 2016, 23:30

Jordana написа:Абе какво национализиране в кооперация бре ? Вие съвсем сте изтрещели от тая пропаганда :dunno: Влизането в кооперациите е доброволно за много хора , имало е други които са леко подсещани че трябва да влязат , имало е и такива които са репресирани спор няма . Това не е национализиране , национализирани са фабрики и земи ва едри капиталисти и земевладелци .
Тоест
Първата крачка към създаване на обществен сектор за производство на селскостопанска продукция е изземването на продуктивна земеделска земя със Закона за трудовата поземлена собственост. Двадесет и шестото ОНС приема този закон на 12 март 1946 г., като ограничава собствеността на семейство до 300 дка. земя в Добруджа и до 200 дка. в останалата част от България. Отнети са 564 000 дка. земеделска земя. С една част от експроприираната земеделска земя са оземлени бедни земеделски стопани, след което са приети в ТКЗС. Другата част е предадена за обработка на създаваните Държавни земеделски стопанства (ДЗС) по подобие на съветските совхози

Леко подсещани? Като например бити и убивани? Не това не е национализация. Нали уж имали малки ниви, уж нямали земя. По-голям демагог няма от тебе в тая тема. Колко маза за примането на Бг в СССР... показах ти документи... колко маза за закона за задължителна работа... показах ти документи... и какво ли още не. Ся няма да си губя времето да споря за поредния ти опит да извиняваш една грандиозна кражба на частна собственост. Пак ви казвам, с това мислене си заслужавате управляващите, щото те точно такова мислене имат.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 13 Ное 2016, 9:42

Незнам за каква демагогия говориш ? Аз това което говоря е вследствие на доста беседи с по-стари хора свидетели на ония събития .
Ето ти една справка за соббственоста и парцелирането на обработваемата земя 30те години .
Това което мога да ти кажа най общо е че във всяко село е имало по един двама едри земевладелци които са притежавали повечето земя . Даже не повечето - те са притежавали най хубавата и плодородна земя в селските землища .По нашия край са им викали кулаци или чокои . Това са били и най богатите хора в селото , останалите или ратайстват при тях на чифлиците или кошарите или се спасяват както намерят за добре . Нещо подобно е по селата и днес да ти кажа под секрет ако не знаеш . Във всяко село има по един местен феодал около който се върти всичко в селото .
Виж демографската картина 1944г - население град село и ще разбереш защо 80% от българите са били в положение на крайна бедност разчитайки на примитивно земеделие и съвсем малки доходи от силно парцелираната обработваема земя . Немотия до шия - дет се казва .
Земеделците , повечето никола петковисти трудно дават земята си в ТКЗС и предполагам е имало на много места бунтове и конфликти прлосто защото българина за земя и имот е готов да вади ножове и да коли . От дедите ни е останало това че земя не се продава и не се дава даром. Така че със сигурност е имало дебели глави дето са отказвали доброзорно да влизат в кооперациите , както и такива които са с национализирани земи - 0.67% съвсем малък брой хора но те на практика са притежавали огромна част от обработваемата земя .
Размер на стопанството % от всички стопанства Характер на стопанствата 1930г
до 10 дка 11.78 % дребни
10–20 дка 12.31 % дребни
20–50 дка 32.86 % малки
50–100 дка 28.13 % средни
100–300 дка 14.30 % големи
Повече от 300 дка 0.67 % едри
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 13 Ное 2016, 11:36

Тези данни дето ги изнаш се вижда, че нито са били дребни, нито едри, ми е имало доста голямо разнообразие. Ако някой утре дойде и ти каже взимаме ти колата за общо ползване в името на държавата и ще ти даваме наем къфто преценим, тва не е национализация или кражба? ОК, щом казваш. "Доброволно"... Не мога да разбера като всичките им схеми на комунягите са били толкова велики е трябвало с насилие да ги налагат. И стига с тия простотии с крайната бедност. Баща ми е израстнал на село, така че много добре знам кво са били комунистическите села :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 13 Ное 2016, 11:58

Jordana написа:Абе какво национализиране в кооперация бре ? Вие съвсем сте изтрещели от тая пропаганда :dunno: Влизането в кооперациите е доброволно за много хора , имало е други които са леко подсещани че трябва да влязат , имало е и такива които са репресирани спор няма . Това не е национализиране , национализирани са фабрики и земи ва едри капиталисти и земевладелци .
Тоест
Първата крачка към създаване на обществен сектор за производство на селскостопанска продукция е изземването на продуктивна земеделска земя със Закона за трудовата поземлена собственост. Двадесет и шестото ОНС приема този закон на 12 март 1946 г., като ограничава собствеността на семейство до 300 дка. земя в Добруджа и до 200 дка. в останалата част от България. Отнети са 564 000 дка. земеделска земя. С една част от експроприираната земеделска земя са оземлени бедни земеделски стопани, след което са приети в ТКЗС. Другата част е предадена за обработка на създаваните Държавни земеделски стопанства (ДЗС) по подобие на съветските совхози

Ти си чул отнякъде че е доброволно. Ама не е. Наша земя също беше в АПК-то. И не те питат а ти казват че ще е там. Ако не искаш, я дават на друг който става член кооператор с твоята земя.
Общината в Смолян е изградена върху частна земя, национализирана безвъзмездно, няколко декара. И не е единичен случай, така са правили.
Хубаво знаеш някои сухи факти, но като си прочел нещо не означава че е вярно.

Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 13 Ное 2016, 12:41

На мен ми е по-интересно тая земя, преди да ви я национализират, как по-точно сте я получили, да не говорим за едрите земевладелци?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 13 Ное 2016, 12:50

Да те питам теб, жилището в което живееш как по точно си го получил?

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 13 Ное 2016, 15:39

Е как? Имаше някои които доброволно и с песен си даваха жилищата, защото не им трябваха по 2 или 3.
Даже предпочели след това да живеят по селата на 200-300 км от родните места.

Може колега та да му се е паднало такова жилище от справедливо дарените.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 13 Ное 2016, 16:18

Ivo_Borisov написа:Да те питам теб, жилището в което живееш как по точно си го получил?

Банката ми дава да го ползвам срещу скромна сумичка всеки месец :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 13 Ное 2016, 16:41

И преди 9-ти септември, и след това, дори сега по време на "демокрацията" българинът е безумно жесток, стане ли въпрос за политика. Вижте Капитан Петко войвода. Бил се срещу турците, после измъчван от българите. Стамболов, който замества Левски е убит. Много съм убеден, че и със самият Левски щеше да се случи същото, ако не го бяха обесили турците. Самоизтребваме се заради една паница боб. Не ме гледай какво върша, а ме слушай какво ти говоря. Изборите са описани още от Алеко Константинов и всичко е на 100% актуално до днес. Белият терор, после борбата срещу нелегалните, после народен съд, после, после, после .... И така докога?

.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 13 Ное 2016, 21:27

dextuar написа:
Ivo_Borisov написа:Да те питам теб, жилището в което живееш как по точно си го получил?

Банката ми дава да го ползвам срещу скромна сумичка всеки месец :mhihi:

Банките според теб не са съществували преди 44та ли... или ипотеките са ги измислили вчера... или хората не са купували и продавали земя преди комунистите да ни цивилизоват :lol:

Позаинтересувай се малко кои са братя там някакви си, примерно, дето седят пред Софийския университет и как са си полуличили парите, че да ги дарят за сградата и за много други неща :wave:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 13 Ное 2016, 22:02

Ми не ми е нужно да си ги представям двамата братя, те са по-късно, представям си 1878г и кой как разделя земята.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата