Имат ли бъдеще електрическите покриви?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Имат ли бъдеще електрическите покриви?

Мнение от bum_bum » 19 Ное 2016, 19:42

След темата за колите и тази е на дневен ред. С цена под тази на нормален покрив някой ще си сложи ли вече нормални керемиди?

Соларният покрив, който компанията Tesla представи наскоро, ще струва по-малко от един обикновен, коментира създателят на Tesla Илън Мъск. Новият продукт на производителя на електромобили ще излезе в продажба през 2017 г.

„Соларният покрив всъщност ще струва по-малко от един нормален покрив, без да се взима под внимание стойността на електроенергията ", каза той.

"Така че основното твърдение би било, ако искате един покрив, който изглежда по-добре, отколкото един нормален покрив, издържа два пъти по-дълго, разходите са по-малко заради начина, по който генерира електричество? Тогава защо да получите нещо друго?"

Вече 85% от акционерите на Tesla Motors и енергийната компания SolarCity са одобрили сливането на двете компании, което се очаква да приключи скоро. С последния си продукт Tesla доказа, че двете фирми могат да си бъдат полезни в разработката на иновационни технологии.

В края на октомври американският производител на електрически автомобили Tesla Motors представи нов модел слънчеви батерии, предназначени за монтаж на покриви на къщи.

Чрез Powerwall 2.0 се натрупва получената от слънцето електроенергия и се превръща в електроенергия, която осветява и затопля къщата. Покрития са налични в четири дизайна: стъклени и шистови плочки, керемиди и текстурирано стъкло.
Все още не е ясно точно колко ще струва иновативният продукт на Tesla за дома, но е ясно едно - компанията ще преобърне строителния пазар и представите ни за бъдещето на умните домове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Re: Имат ли бъдеще електрическите покриви?

Мнение от ~Мишо~ » 19 Ное 2016, 21:00

Аз! Мисля че нямат бъдеще, при мен със сигурност.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 19 Ное 2016, 21:01

Няма мърдане от развитието в тая посока.НО!Маркетинга е друго нещо.Докато не излезе нещото на пазара и не можем да сравним за една квадратура от 100м2 да речем колко струват различните покриви до тогава ще бъдем в зоната на фантазиите.
След това ще видим.Ако е рекъл оня горе ще си спретна една пасивна къща с такъв покрив и няма да ми трябва друго отопление освен това.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 19 Ное 2016, 21:16

Е, те имат в предвид цените на покривите в Щатите. Тук предполагам са драстично по-евтини и сметката няма да е съвсем точна.

Мен лично ме притесняват разните електромагнитни излъчвания и т.н.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 19 Ное 2016, 21:21

За малко си викам - Бах що преименуваха темата .... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Според мен както и с електромобилите и тук е въпрос на време да се случи.

Не съм хич убеден, че ще е по-евтино, но ако те компенсира с електроенергия не е и нужно да е по-евтино.
На Мъск към иновациите подхождам с уважение, но и с доза съмнение. Нека видим кви ше ги надроби :mhihi:

Познавам хора, които използват слънчева енергия за генериране на ток, но на нашите ширини е по-скоро от мерак и ентусиазъм.
Не че няма ефект, но не може да се разчита винаги на слънцето, а и читаво направените системи още са скъпи.
Разните ТНТМ-та са си за хора дето ги влече да чоплят и да ги преправят и да им баят през ден, не е за масовия потребител.

Иначе пасивната и автономна къща е мечта ... :yes:
Към момента е доста скъпа, но не и невъзможна за постигане ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар

Мнение от kolio876 » 19 Ное 2016, 23:00

bum_bum написа:След темата за колите и тази е на дневен ред. С цена под тази на нормален покрив някой ще си сложи ли вече нормални керемиди?

За да има какъвто и да е смисъл от такъв покрив трябва да имаш поне 2, та дори и 3 батерии Powerwall 2.0 които до колкото помня струват по $5500-6000 бройката- значи имаш странични около $17000-20000 за да си поне на 80% независим от Енергото. И това ако не броим цената на покрива- да кажем, че строим къща и е без значение. И тук идва веселата част:
Самите батерии като елементи все някой ден след 5-6-7 години ще се сменят- все пак са консуматив и за нещастие не особено евтин такъв. И се молим контролерите и т.н. електроника да живее дълго, че ще купуваме направо нов Powerwall...
Самите "ел. керемидки" за покрива сигурно са на цена колкото битумните (те са масови в Щатите и сигурно с тях да сравняват като цена) и не лъжат, но пък тактично пропускат елемента с монтажа- вместо 2 малоумни чернилки бачкащи за минимума ще трябва да викаш някой спец. който работи на 3-но по-висока тарифа.
Освен ако не си на някое супер слънчево място (не са много такива) просто не можеш да разчиташ на такъв покрив за ток и пак трябва да си закачен за Енергото.

Още като го обявиха тоя покрив се заиграх няколко дни с цифрите и стигнах до прост извод- дори и да съм на Екватора с колкото щеш слънце пак максимума ще е усещането за независимост от Енергото и нищо повече. Няма да ми е по-лесно или по-евтино, а вероятно и ще ми е по-скъпо поне докато не се смени цялостно технологията на батериите. А и така на картинки и според брошурите е много хубаво да имаш слънчеви панели на покрива и 2-3 батерии в мазето, но като почне монтажа на километри кабели хич не е забавно, бързо или пък евтино.

За мен поне в момента това е безполезно за простият краен клиент колкото и колите им- хубави и интересни като цяло, но с куп ограничения и зависимости. Че и скъпи... Но пък дадоха тласък на индустрията и след 10г. ситуацията сигурно ще е много различна. Същото е и с покрива и Powerwall батериите- интересна идея, но далеч от евтина и силно ограничена като полезно действие за момента и обозримото бъдеще. Но пък ако развиват нещата през 2040г. може да сме масово на подобно захранване. В интересни времена живеем...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 19 Ное 2016, 23:38

Пълна автономия от доставчиците е ясно, че няма как да се постигне освен с много пари. Там ще иска комбинация от 2-3 източника. Слънчев, вятърен и да кажем пелетна горелка за отопление или геотермална сонда. При всички положения говорим за 200-300к.

Идеята ми е при положение, че покрива не ти струва повече от конвенционалния инвестираш в батерията и контролера. Така получаваш някакъв ток от покрива + зареждане на батерията нощем. Ако се случи да имаш излишък го продаваш на енерото. Ако ли пък не ти остава утешението, че разликата от това, което ти дава покрива и това, което потребяваш го плащаш на евтината нощна тарифа.

2017-та Мерцедес и Сони ще показват уж техни батерии, тъй че явно ще има развитие.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 19 Ное 2016, 23:57

мислете за местата където НЯМА "енерго". Места където е необходим резервен вариант и не е обвързан с доствка на гориво.

Аватар

Мнение от kolio876 » 20 Ное 2016, 0:21

bum_bum написа: Идеята ми е при положение, че покрива не ти струва повече от конвенционалния инвестираш в батерията и контролера. ....
2017-та Мерцедес и Сони ще показват уж техни батерии, тъй че явно ще има развитие.

И аз така го смятах- за да съм поне около 60% независим ми трябват 2бр. Powerwall ($12-13 000) + цялостна преработка на ел. инсталацията и за "добър ден" отиваме на $20 000 които тук ще са направо €20 000. И това за 60% независимост в идеалният случай които реално ще са 50% през лятото, а през зимата ще е рекорд ако мога да покрия и 25% от нуждите ми... Дори и да имам 500лв. разходи на месец и да спестя 300лв. (60%) от тях и сам можеш да сметнеш кога ще избия €20 000 инвестиция ;)
Да са живи и здрави хората които ще инвестират в покупка и производство на тази технология, но още е рано за масовия потребител- за нас остава да цъкаме с език отстрани и да стискаме палци внуците ни да ползват само такава енергия.

А Мерцедес и Сони ще покажат нещо леко подобрено, но вече е нужна нов тип батерия- литиево-йонните просто не са достатъчни.

vlad0 написа:мислете за местата където НЯМА "енерго". Места където е необходим резервен вариант и не е обвързан с доствка на гориво.

За местата където "няма Енерго" има купища по-евтини варианти приключващи на около $2000, а не стартиращи от $15000. Идеята с тези покриви и батерии на Мъск е Енергото да ти бъде като "резервен вариант" за облачните и снежни дни- хубава идея и дано се получи след 20-на години.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Ное 2016, 7:59

Много му е добър дизайна. Обаче повече ми изглежда като моден аксесоар.

п.с.
Соларсити се правят на банка - borrow short/lend long (дават си панелите като lease основно). И разчитат на субсидирано обратно изкупуване на тока и ниските лихви в момента. Ако лихвите тръгнат нагоре, не знам как са написани тия договори, все искам да попитам, но или гърмят те или клиенета влиза мощно под вода, което пак води до същото. Не го ужавам Мъск и тва си е. Баси схемите, баси чудото.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 20 Ное 2016, 10:27

kolio876 написа:А Мерцедес и Сони ще покажат нещо леко подобрено, но вече е нужна нов тип батерия- литиево-йонните просто не са достатъчни.

На мен ми се струва, че лимитиращият фактор в системата са по-скоро източниците на енергия. 15kw батерия не е никак малко. Въпроса е, че няма достатъчно евтин начин тази батерия да се пълни докрай всеки ден от алтернативен източник.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 20 Ное 2016, 11:35

Това ако говорим за къща , е безумна инвестиция на този етап в БГ . Има смисъл за къщи които са с ограничен достъп до електроенергия или някакви специални изисквания за автономност . Не говорим за печелби от тая работа защото технически се обезсмисля малко . Ако искаш соларен парк и да печелиш - прави си соларен парк , не си кичи покрива с тия панели . Ако подаваш електроенергия към мрежата , то това е рентабилно само ако акумулатора на солара е добре зареден иначе няма да можеш да го ползваш вечер . Проблема е че еднофамилните системи имат и малка мощност която практически не стига за всичко в домакинството , камо ли да подава обратно в ел мрежата със заплащане . За пълното щастие трябват доста сериозна площ соларни панели и сериозни акумулатори да могат да поемат товара . Практически това е нещо като голям UPS който обаче се зарежда от солар и ако е зареден може да подава директно в мрежата електроенергия а не само в локалната инсталация . Ето тук е основната хитрост на Мъск - солар сити , при много еднофамилни жилища с тази система те могат да работят в мрежа тъй като товара е различен и никога не се натоварва на 100% от всички домакинства едновременно. Ако част от потребителите имат нужда от допълнителна пикова мощност те няма нужда да ползват енергото а други потребители със свободна енергия в мрежата им подават нужната мощност . Идеята е добра но за целта трябва да има доста такива потребители в една локация. Аз така виждам работата на тоя система :dunno:
Тънкия момент е че евтините панели имат ограничен живот , твърдят че е 15-20 години . Ефективноста им пада със всяка година , това е сериозен проблем защото след определен кратък период ще се наложи или да направиш същата инвестиция втори път или да имаш покрив който се води соларен ама не е - тоест не използваем . Има и панели със дълъг живот , монокристал галие арсенид - твърдят че издържали 80 години но в момента цената им е много висока и производството е незначително . Масовите са евтин силиций дори не са монокристални .
Другия анти екологичен ефект е че за всяко домакинство ще трябва акумулаторен буфер и то с хиляди амперчаса капацитет - десетки пъти повече от един автомобилен акумулатор примерно . Това означава безумно количество батерии да се произвеждат за такива системи .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 20 Ное 2016, 12:03

Той обикновен покрив също ще изкара 15-20 години и ще иска ремонт, тъй че не е толкова голям проблем живота на керемидите.

Тоя солар сити добре звучи откъм независима обезпеченост с електричество ама реално живееш в средата на една подстанция.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Ное 2016, 12:33

И държавата бие с голямата тояга да ти изкупуват тока без значение дали е необходим или не. В Невада тия хубавци съдят щата, щото ги резнаха...

http://www.latimes.com/business/la-fi-s ... story.html
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар

Мнение от kolio876 » 20 Ное 2016, 13:30

Jordana написа: солар сити , при много еднофамилни жилища с тази система те могат да работят в мрежа тъй като товара е различен и никога не се натоварва на 100% от всички домакинства едновременно. Ако част от потребителите имат нужда от допълнителна пикова мощност те няма нужда да ползват енергото а други потребители със свободна енергия в мрежата им подават нужната мощност . Идеята е добра но за целта трябва да има доста такива потребители в една локация. Аз така виждам работата на тоя система

Това е единственият начин с някакви по-разумни инвестиции да се постигне 85-90% независимост на годишна база и положение в което Енергото да ти е наистина резервен вариант за редките пикови моменти. Но всичко това е приложимо ако си на ширините на Л.А. и надолу към Екватора където имаш много слънце- за нашите ширини и климат слънчевите схеми са неефективни като цяло. Тук трябва да се комбинират слънце, вятър и геотермални схеми което в крайна сметка излиза бясна цифра. Общо взето който иска да ползва т.нар. ВЕИ като основен източник на енергия трябва да започне с най-важното- да си смени адреса с някое място с повече слънце, като минимум Кипър...

Следваща

Назад към Извън Темата