централизацията на икономиката в София

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Re: централизацията на икономиката в София

Мнение от Dextuar » 24 Ное 2016, 9:05

zvetiko написа: Сега вече има една отвратителна тенденция- идват много хора от всякъде, които са готови да работят на каквато и да е заплата, само и само да бъдат в София, при което вместо един човек, да кажем да взема 2500лв, сега трима вземат по 500 и крайният резултат е задръстен град с много бедни хора.

Точно така! Написах същото и в другата тема...

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 24 Ное 2016, 9:08

dextuar написа:Имам чувството, че моя коментар в другата тема те е подбудил към създаването на тази :P

Според мен данъчни привилегии за развитие на бизнес в провинцията и държавна позиция по изграждане на инфраструктура, която да подкрепя бизнес нуждите, са наложително. И определено не трябва да има огромни разлики в заплащането. И друго много важно, да се спре дупедаването и прееби другарчето. Като някой не дава пари, да му замира бизнеса, а не следващия Бай Ганьо да се надупва и да е готов да работи за по-малко. Знам, че е трудно, но това много се exploit-ва...

Заплащането е според пазара - като няма персонал в София вдигаш заплатата докато намериш, не може без персонал. В някои сфери има повече търсене, в други по малко, но пазара бързо си показва.
Инфрастуктурата винаги е субективна политическа преценка. Нуждите са без значение. Ако някой правеше инфраструктура според нуждите поне тази по Черноморието щеше да прилича на нещо, Черноморието поне си ги изкарва парите.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Аватар

Мнение от efren » 24 Ное 2016, 9:13

zvetiko написа:
steeN написа:Едва ли някой ще отрече, че е факт, че има тенденция за пренаселване на София в последните 10-20 години.

Къде е проблема според вас? Да преразпределяме от богатите към бедните общини? Данъци ли трябва да вдигаме/сваляме? Жителство? Строителство на инфраструктура? Местене на определени държавни администрации в други градове?

Като начало трябва да се започне със създаването на икономиката, след като почти напълно я унищожиха- да кажем ще намалим данъците някъде, но на какво ще ги намалим? Останалото ще дойде от само себе си. Но идеята на цялото досегашно управление на страната е изпразване на територии чрез геноцид.

Геноцидът (от гръцки: γενο – „род“, „племе“ и латински: caedo – „убивам“) е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством:

убийство на членовете на тази група;
тежко физическо или психическо увреждане на членовете на групата;
насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група;

Има доста идеи с каква цел го правят- да кажем като започнат да ги запълват с бежанци, ще ни се изясни.
Що се отнася до София- буквално я унищожиха, колко повече се работи по инфрасктруктурата, толкова задръстваният стават по-големи. За съжаление ключовият момент да се избегне пренаселването беше проигран- просто не трябваше да се строят повече жилищни сгради. Сега вече има една отвратителна тенденция- идват много хора от всякъде, които са готови да работят на каквато и да е заплата, само и само да бъдат в София, при което вместо един човек, да кажем да взема 2500лв, сега трима вземат по 500 и крайният резултат е задръстен град с много бедни хора.

Новите сгради бяха основна част от икономиката на страната преди кризата, нямаше как без тях да се изтеглят всички заеми и сега балъците да ги плащат. Иначе вярно, много красиви квартали заприличаха на гета заради презастрояването. Даже мисля, че някои например като Гео Милев могат да се прекръстят на Грозилев.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 24 Ное 2016, 9:50

Колеги каква икономика видехте? Алъж вериш, интернет магазинчета, строителство тва не е икономика. Зада се развива една икономика трябва производство така се вдига брутният вътрешен продукт. А сега само кол центрове щото сме ефтина работна ръка.
Няма начин да няма начин

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 24 Ное 2016, 11:01

Айде стига с това София - останалите.... Хората ходят при парите... Геноцид или заселване на бежанци.... Боже, Вие сте луди жаби!! Бежанци има от 3 години, а за София - провинция се говори от 100 години. Цветко пак не си е пил хапчетата... То "философи" много! Знаете ли колко много работна ръка се търси за добри пари, но.... няма кой да работи. В момента в северозападнала България се търсят стругари, фрезисти, лекари, медицински сестри, учители /кадърни/, монтажници, механици, електронни техници и пр. и то за заплати над 1500 лв.чисто.... НЯМААААА. Просто няма кадри. Убихме образованието, станахме мързеливи и ето ефекта. Я попитайте някой на вън колко по 15К евро взима?!? И там работят за по 700 - 1000 евро, ама работят! Тук идва "знам всичко" и в следващите 10 дни изпочупва всичко и краде за страх... независимо колко се плаща!!
Не, ние не сме най-големите айдуци, но вече ме е срам, че съм жив, като гледам как стават нещата. Не е виновно правителството или който и да е, още по-малко Американците или Руснаците или Ганийците. Ние сме си виновни. Нали знаете "народа си заслужава Царя". Бръкнали сме и с двете си ръце в гъзовете си и чакаме някой да ги извади от там!! Да ама нещат, щото миришат. Сигурен съм, че ако направим тук една анкета и всеки посочи искрено дали плаща всичките си данъци от 1500 души едва ли ще има повече от 2-ма. Айде да се огледаме себе си и тогава да пишем високопарни философски трудове.
Спорен ден от мен :wave:
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 24 Ное 2016, 12:14

zvetiko написа:Сега вече има една отвратителна тенденция- идват много хора от всякъде, които са готови да работят на каквато и да е заплата, само и само да бъдат в София, при което вместо един човек, да кажем да взема 2500лв, сега трима вземат по 500 и крайният резултат е задръстен град с много бедни хора.

Колега, нали не мислиш, че някой ще си зареже семейството, дома и приятелите само за да ходи по "жълтите павета"? Е, може да има и такива авантюристи, но едва ли са много... Ако получавам 1000 лева заплата в малко провинциално градче, никога няма да ида в София за 2000. Най-малкото, защото разликата ще иде за квартира и транспорт, да не говорим за другите "екстри" на софийския живот - обществен транспорт, мръсен въздух, шум, задръствания, паркиране, абе знаете ги по-добре от мен. Хората са принудени икономически да "емигрират" в столицата.

Този процес на урбанизация не е само в София, по принцип народът бяга от малките в големите населени места. Защо? Ами самите големи градове го правят, като всячески подтискат развитието на малките. Как? Например - изтеглят всички регионални държавни структури. Всичко, каквото се сетите (ХЕИ, НАП, разни инспекции по труда и образованието, дирекции и агенции) отива в областните градове. Така обласните центрове си осигуряват работни места за сметка на по-малките населени места, където генерират безработица. И тия безработни хора в един момент си стягат багажа и - на автобуса. Решението е просто - ръководството на по-големия град трябва да мисли не само за самия град, а за целия прилежащ регион (община или област). Ако има бизнес в околните села и градчета - хората няма да се юрнат към центъра.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 24 Ное 2016, 12:53

steeN написа:Едва ли някой ще отрече, че е факт, че има тенденция за пренаселване на София в последните 10-20 години.

Къде е проблема според вас? Да преразпределяме от богатите към бедните общини? Данъци ли трябва да вдигаме/сваляме? Жителство? Строителство на инфраструктура? Местене на определени държавни администрации в други градове?

Мисля че процесът е необратим или поне необратим при настоящата обществена организация. Връщане назад е възможно само при някакъв вид тоталитарна организация.

И това не важи само за България, аналогия може да се направи с Лондон, Токио и т.н. Ако го погледнем по-глобално емигрирането извън България се случва под натиска на същите фактори които тласкат хората към София.

Не мисля, че процесът на "подбиване" на заплатите може да бъде спрян, да това би повлияло положително, но е утопия да се мисли че някак може да се спре това нещо.
Обуздаване на строителството също е вариант, но мисля, че нито обществото, нито общинската власт могат да устоят на натиска от страна на "предприемачи/инвеститори" и тяхното лоби.

Всеобщото мнение е че хората се местят в София основно заради по-високите заплати, аз обаче мисля че основните причини са други.

Първата е че в София има стабилни доходи(без значение ниски или високи) - знаеш че каквото и да стане с работодателя/работното място/сферата в която работиш виннаги ще можеш да си намериш нова работа сравнително бързо.Това е спокойствие за бъдещето, можеш спокойно да планираш. Без подобна среда трудно се гради семейство(осъзнато, не просто да се носиш по течението). Тази среда обаче липсва в малките градове и селата и по-важното хората усещат лисата и виждат примери всеки ден.

Втората причина е социалната среда - парите не са всичко, хората в крайна сметка искат да имат и нормални социални взаимоотношения. Когато повечето ти връстници и приятели са заминали в чужбина или са се преместили в големите градове(при мен над 60% от хората) дори и да имаш стабилна работа липсата на социални контакти също те бута навън. Колкото и тъпо да звъчи дори на намирането на партньор в тази лишена от млади хора среда става много по-трудно.
За съжаление ситуацията е парадоксална - колкото повече хора напускат, толкова повече ще искат да напуснат, позовавайки се на това че всички напускат.

Ако трябва да заложа на решение бих се насочил към образованието колкото и банално да звучи.

Подобряване на нивото на университетите извън София, ако трябва и с драстично преразпределяне на държавна субсидия и стимулиране на контактите им с бизнеса.Това комбинирано с промяна на системата за обучение - в момента имаме супер лесно влизане и лесно излизане, трябва влизането да стане трудно, а излизането много трудно.Колко да е стръмна пирамидата не е важно, важно е да я има, тъй като в момента отсъства.Вероятно много преподаватели ще си загубят работата, ще се затворят катедри, а може и университети, но ще си струва.

В момента масово хората завършват в София правят контакти в столицата дори започват кариера докато учат - след това връщането е много много трудно, а тези които се връщат много често не са от "каймака".
Ако изградиш контакти с бизнеса на местно ниво и имаш възможност за кариера много по-трудно ще загърбиш всичко и ще идеш в София.

Разбира се за да има видим ефект ще трябват поколения, за съжаление ние все търсим бързи решения с видим ефект до края на мандата и за това все не се случва нищо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 24 Ное 2016, 13:14

Производство има и в малките градове. В Смолян например имат заводи Костал, Арексим, Фесто и още доста други. Но все пак заплатите не са толкова високи. Повишават се но с плавни темпове. А и те затова са дошли тия производства, заради по евтината работна ръка, нямат интерес да плащат заплати като в София.

Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 24 Ное 2016, 14:02

Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 24 Ное 2016, 14:02

Почти няма реален сектор в България. Има изключения, но те са причината да не е цяла България в София.
Всички пари се въртят около далавери с държавни и европари.
Играчите и далавераджийте са в София щото и понеже лостовете за горното са в София.
ИТ сектора е в София, а в момента това, е притегателна сила за всички млади и амбициозни хора.
София все пак макар и бегло прилича на европейски град в сравнение с много малки градчета - това дърпа страшно много младите ...
Като гледаш у нетя молове и фешън неща само къде ше идеш - у големото село ...

Кво повече :dunno:
оправия няма само по-зле ше става и за София и за останалата часто от България ...

Когато няма мисъл на държавно ниво за развитие на държавата очевидно се получава дисбаланс и обезлюдяване на цели региони ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 24 Ное 2016, 14:33

Мисля че доголяма степен отговорът би дошъл от хора, които са правили бизнес в провинцията. Аз опипах, но мога да ви кажа елементарното с което се сблъсках - омраза и завист към "софиянеца"/"бизнесмена"/"богаташа"/"изедника". Страхове на администрацията, да не ти помогнат да нарушиш рахата на местния дерибей. Пълен безинтерес към създаването на работни места и внасянето на данъци. Всевъзможно забавяне на всякакви документи и разрешителни. Пълна липса на евентуални кандидати за бъдещи служители. Всевъзможни претенции, молби за парични подпомагания на отделни личности или ремонт и поддръжка на обществени сгради и инфраструктура. Докато обяснявах на събранието на селяните как бих им платил едиколко си за една срутена сграда и земята под нея, те си говореха, че щом аз давам толкова, ще има друг да даде повече и не отдаваха значение на обещанията ми да взема част от децата и внуците им на работа и да се върнат от София пак на село. Е аз продължих бизнеса си в София, те не продадоха нищо и си останаха прости селяни в долнопробно село. Не споменавам липсата или частичната липса на интернет, джиесем връзка, ток под 180 волта, вода негодна за пиене и готвене. А пък за проект на стойност 10 000 000 лева със 30% самофинансиране директно ме попитаха кой депутат стои зад гърба ми!
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Аватар

Мнение от efren » 24 Ное 2016, 15:53

Имам един въпрос към всички, които смятат, че в София има голям наплив от провинциалисти:
Според вас колко са реално истинските софиянци и колко останалите?

Мордехай, не си прав хората са си такива както със софиянците така и с местните. Просто са си такива.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 24 Ное 2016, 16:21

Мордехай написа:...

Напълно подкрепям!
Пращаме документи в провинциален НАП, подписани с електронен подпис. След 2 дни звънят - "Тия документи нямат подпис и печат!" със супер нагъл и сърдит тон... :shock:
След още 2 дни разправии се оказа, че няма друг начин, освен да се вдигне някой от София, да си изгуби 1 ден да отиде с печат и да ги подпише...
Няма такива тъпанари и мързеливци като държавните служители в провинцията... Хем са тъпи, хем са със самочувствие до небето и нагли до безкрай...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 24 Ное 2016, 16:56

Отговора е ясен, в София се е съсредоточила цялата държавна администрация, каквото и да захванеш опираш до някое учреждение. Това никога няма да се промени и всички фирми, които не са свързани с определен район предпочитат да са в София, контактите и комуникацията е по-лесна/близка.
Иначе е яко да си роден в Бургас, да живееш в София и да работиш в Перник, сутрин излизаш спокойно, а срещу теб рояци, вечер обратно, а събота следобед, и неделя сутрин е спокойно по улиците, "софиянци" ги няма, лято ходиш на море без пари.
И друг път съм питал, за чии .. Морска администрация е в София?
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 24 Ное 2016, 17:05

Lenco написа:Морска администрация е в София?

Мда, е тва е неква пълна тъпня :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата