TUV технически предглед в Германия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Дек 2016, 23:22

вярно ли е, че може да те върнат за остъргани джанти (от паркиране до бордюри)???
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d 2008

Re: TUV технически предглед в Германия

Мнение от motofan » 03 Дек 2016, 23:34

Не

Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 04 Дек 2016, 0:01

Една позната е влязла в някакъв филм и ми се струва, че ще я излъжат много здраво.
А как е най-добрия начин да се мине прегледа... В смисъл как се избира мястото... те трябва да са някакви лицензирани?
Може ли да се отиде да ти направят "предварителен"? Някакви особености нещо ако може да сподели някой :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от motofan » 04 Дек 2016, 9:45

Обикновено се ходи първо на TÜV check за предварителен оглед. Хубаво е да се направи някъде, където правят тюф, но има и сервиз, защото ако има нещо конкретно, ще може да се отстрани, а и проверяващия и майстора У сервиза се познават, така че втория знае на 90% какво гледа първия.
Дай повече информация за конкретния случай, за да не съм голословен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 04 Дек 2016, 9:56

Мерси. Ми общо взето ще ходи за първи път на технически преглед. Колата е минала преди 2 години, след тва е купена.
И мисля, че я плашат с разни неща излишно, обаче не съм запознат с нещата в Германия (примерно това с одрасканите джанти).
Като цяло по-специфично няма, просто да не ходи да прави излишни неща. Това за сервиза, който познава майстора примерно е полезен съвет.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 04 Дек 2016, 10:23

steeN написа:Една позната е влязла в някакъв филм и ми се струва, че ще я излъжат много здраво.
А как е най-добрия начин да се мине прегледа... В смисъл как се избира мястото... те трябва да са някакви лицензирани?
Може ли да се отиде да ти направят "предварителен"? Някакви особености нещо ако може да сподели някой :lol:

толкова на дребно не лъжат......съжалявам, че го казвам, ама това си е типично българско мислене.....някой да не те излъже....

Трябва да има файда от цялата работа, за да те излъжат. Като отидеш на преглед или минаваш или не. Ако не минеш, имаш 4 седмици срок да отстраниш нещата, които са записани в протокола и пак да отидеш. Ако отидеш в рамките на тези седмици, обикновено се гледат само нещата, които са записани в протокола и не се плаща нищо или нещо от сорта на 10€. С две думи далавера за фирмата, която прави TÜV няма. Истината е, че и те си правят някакви статискити и понякога преувеличават, но като цяло далавера за тях няма. Далавера може да има евентуално, ако прегледа се прави в сервиз, където после се отстраняват дефектите. Тогава има някаква далавера за сервиза.

Далавери се правят в обраната посока - кола, която не трябва да мине TÜV, да мине. Ама работата там е много дебела, обикновено играят много хора и трудно може да се докаже нещо, ако не наемеш адвокат (личен опит).

Фирмите, които правят TÜV са две или три или най - много четири. Където и да отидеш е все тая. Някъде гледат по - строго, другаде гледат по - отгоре и могат да си затворят очите за някоя дреболия. Общо взето всички си пазят хляба и на никой няма да му стиска да напише такава глупост - остъргани джанти...Макар, че в случая е много важно дали твоята позната ти казва всичко - ако и гумата е засегната - съм склонен да вярвам, че трябва да се смени гумата. Могат да напишат неща, които трудно се доказват и финансово не си струва цялата операция да се доказва дали е така или не - например разбит шарнир, който е в начален стадий - сметката по смяната ще е макс. 250€. Ако тръгнеш да оспорваш ти трябва вещо лице, адвокати и т.н. и сигурно ще платиш над 1000€. И накрая от проверките сигурно вече ще е нацяло разбит и най - добре да го смениш още в началото.

С две думи, от прегледа получаваш официален протокол, с нещата които не са наред и в рамките на 4 седмици трябва да се оправят, за да можеш да минеш прегледа. Ако в документа са писани глупости винаги можеш да се оплачеш и тогава, този който е извършил прегледа ще има големи проблеми (пак личен опит).

Само информаивно - позната ти говори ли немски и то така, че да разбира всичко и да може и да попита, какво точно не е наред?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от motofan » 04 Дек 2016, 10:33

Аз затова поисках подробности, щото всичко е лееееко относително. Миналата седмица идва наш клиент, който предишния ден е бил пак при нас са инспекция. Колегата преглежда кошника(Пежо 207) и понеже решава, че луфта в накрайника на кормилната рейка е супер минимален, не го описва. Клиента тръгва на другия ден на тюф (не при нас ) и съответно го връщат, заради въпросния проблем :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 04 Дек 2016, 10:50

....малко офф:

това си е лична грешка на колегата ти или е решил да направи мечешка услуга на клиента. И в двата случая е виновен.

Относителна е преценката дали луфта е малко или много. И то това е решаващо дали ще минеш или не. Обаче луфта си го има и твоят колега е длъжен в протокола да го отбележи и информира клиента и му обясни, какви може да са евентуалните последици.

В случая става въпрос за доверие между механик и клиент и на практика сте го загубили, които води след себе си и до загуба на клиента и потенциални други клиенти, защото казано на най - прост език - не сте познали....

Не вярвам шефът ви да е особено щастлив от случая...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 04 Дек 2016, 10:56

@2bar написа:...

Тя може всичко да попита (говори си немски идеално ама до сега не е имала кола изобщо), ама жена като отиде в сервиз се случва едно и също нещо нявсякъде по света. Това не е българско мислене, тва е реалния свят. Не ги паса доматите с колците. Дадох конкретен пример, познати са и казали, че трябва да си оправи одрасканото по джантите. Иначе мерси за останалото инфо. Повечето хора в магазина не могат да се оправят... да не говорим с преглед на кола, та не очаквам да и дадат някакви много смислени съвети като цяло ;) (за питам тука, щото знам, че има хора, които са в час с нещата :lol:)

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 04 Дек 2016, 11:36

...не знам. Понеже съм в бранша, изказването ми се струва меко казано.....смешно. Но, от друга страна....като знам, че винаги има проблеми с разбирането, првеждането и т.н....

Най - добре, да ти прати снимка на джантата. Както казах, ако е само одраскано - няма проблем. Ако е засеганата и гумата - вече имаме проблем. Това "одраскано" също в важно да се знае, дали е одраскано или липсва парче (счупена джанта). Ако говорим за метални джанти, освен одраскано може да е и крива - започва да изпуска въздух и т.н.

С две думи...козата си сака пръч...или казано по друг начин - трябва да погледне специалист :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от motofan » 04 Дек 2016, 11:47

@2bar написа:....малко офф:

това си е лична грешка на колегата ти или е решил да направи мечешка услуга на клиента. И в двата случая е виновен.

Относителна е преценката дали луфта е малко или много. И то това е решаващо дали ще минеш или не. Обаче луфта си го има и твоят колега е длъжен в протокола да го отбележи и информира клиента и му обясни, какви може да са евентуалните последици.

В случая става въпрос за доверие между механик и клиент и на практика сте го загубили, които води след себе си и до загуба на клиента и потенциални други клиенти, защото казано на най - прост език - не сте познали....

Не вярвам шефът ви да е особено щастлив от случая...

Клиента беше лееееко aufgeregt, но не дотам, че да го загубим.
И да грешката е на колегата, аааа да и шефа не беше щастлив :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 04 Дек 2016, 12:14

steeN написа:
@2bar написа:...

говори си немски идеално ама до сега не е имала кола изобщо

Това ако знаеш колко пъти съм го чувал... Отделно ти знаеш ли немски, че да я оцениш или са ти казвали, че говори немски идеално? И не тръгвай с това, че живее от Х години в Германия, защото един комилитон турчин роден в Германия ме питаше мен българчето кво значат некви думи на немски :mhihi: Та, не, че се заяждам, но може наистина да не е разбрала чисто лингвистично за какво иде реч :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 04 Дек 2016, 13:03

motofan написа:Клиента беше лееееко aufgeregt, но не дотам, че да го загубим.
И да грешката е на колегата, аааа да и шефа не беше щастлив :mhihi:

много ясно, че ще е.....и то с право. Ето какво би ми струвало на мен, ако аз бях на негово място:

- мин. 2 часа отсъствие от работа, за да дойда при вас и ми проверите колата + сигурно 50€ за проверката.
- мин. 2 часа отсъствие от работа, за да отида при TÜV и разбера, че не сте си свършили работата.
- мин. 2 часа за да дойда при вас и направя скандал и термин за смяна на шарнира.
- мин. 3 часа за да ви докарам колата и след като е готова да си я взема (да се надяваме, че имате при вас стенд и не трябва да ходя в друг сервиз за настройка). През това време ми трябва друга кола, за която плащам.
- мин. 2 часа, за да отида отново на TÜV

Грубо имам 1.5 работни дни, за които трябва да взема отпуска или казано по друг начин имам право да предивя претенции да ми платите заплатата за тези 1.5 работни дни. Да не говорим, че не мога да взимам по всяко време отпуска. После идва момента, че трябва отново да си напасвам календара и размествам термините.

С две думи клиента има законното право да му платите тези 1.5 работни дни, както и да му върнете парите за TÜV-Check, защото никаква не сте я свършили.
Да не говорим, че може да ви почне с адвокати (Rechtsschutzversicherung) и най - добрият вариант за шефът ти, ще е да му направите шарнира безплатно и изпратите по живо и здраво.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от motofan » 04 Дек 2016, 13:18

Спокойно де, недей така остро, че някой ще си помисли, че в Германия всичко е цветя и рози.
Човека си е направил разчет и от цялото ти изброяване не остава много, щото ако ми кажеш, че ти не се подсигуряваш с цял ден отпуск в подобни случаи, няма да ти повярвам .
П.с. проверката е 20тина €(когато ги таксуват) стенд нямаме, но имаме отношения с едни до нас , които имат, така че правим и това.

Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 04 Дек 2016, 13:52

темата я разводних...ама той steeN си получи отговорът...

Цветя и рози е за тези, които знаят езика и си търсят правата. Но това, което нахвърлях е един горе - долу един нормален сценарий, какво може да се случи. Да не говорим, че ако прегледа е бил на черно....може да започне и да ви изнудва....

Иначе както винаги, присъстващите правят изключение. Та и аз така - по принцип не очаквам, че ще доживея някой да ми каже нещо за колата ми, което не знам....Та в тоя ред на мисли, за мен TÜV е само един документ, че мога да си карам колата. Няколко пъти съм бил на сервиз, ама много мундари и с това ходенето ми по сервизи приключи.....Иначе толкова - повече от 2 часа за TÜV не планирам - правя предварително термин и отивам. Ако все пак нещо се открие - първо искам да ми се покаже и обясни. Ако обяснението "хване дикиш" го приемам, ако обаче се опитат да ме качат на черешата.....обикновено става доста интересно. По принцип се правя на глупак (много ми харесва), но повечето си патят точно от това....От последният TÜV още ме помнят - интерсното е, че колата ми беше минала TÜV а не трябваше...

Следваща

Назад към Извън Темата