Сайтове за "фалшиви новини"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Сайтове за "фалшиви новини"

Мнение от steeN » 12 Дек 2016, 23:26

Щото гледам, че става популярно и в България...

Трябва ли някой (някаква държавна агенция) да идентифицира тези сайтове и да ги забранява/ограничава/санкционира?
Трябва ли да се ограничава/забранява/наказва говоренето против "науката"? Например да се говори, че ваксините са вредни.

edit:
Науката умишлено съм сложил в кавички, щото науката все пак е процес.
Постоянно се отхвърлят предишни открития. Един вид сляпо вярване в "науката".
Последна промяна steeN на 12 Дек 2016, 23:34, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: Сайтове за "фалшиви новини"

Мнение от DigitalExile » 12 Дек 2016, 23:31

Е те са си вредни ваксините :D
Трудно ще ги забранят тия неща особено в нета.
Кой се хваща изобщо на тия новини, аз само като прочета
"ШОК !!!!!"
" ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ !!!!!"
" !! ТОП НОВИНА !"
и автоматично подминавам :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 12 Дек 2016, 23:40

Nedko Anev написа:Е те са си вредни ваксините :D
"ШОК !!!!!"
" !! ТОП НОВИНА !"

ТОВА ВИДЕО ВЗРИВИ ИНТЕРНЕТ!!!! :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Дек 2016, 0:28

steeN написа:Трябва ли да се ограничава/забранява/наказва говоренето против "науката"? Например да се говори, че ваксините са вредни.

edit:
Науката умишлено съм сложил в кавички, щото науката все пак е процес.
Постоянно се отхвърлят предишни открития. Един вид сляпо вярване в "науката".

То за това има понятие като "точни науки". Там 2+2 прави 4 или поне в повечето пъти.

Другите науки търпят развитие и това, което днес се счита за наука утре бива отхвърлено като грешка.

Ако алтернативното мислене бъде забранено почваме да боксуваме.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 13 Дек 2016, 2:03

Vanqu1sh написа:
Nedko Anev написа:Е те са си вредни ваксините :D
"ШОК !!!!!"
" !! ТОП НОВИНА !"

ТОВА ВИДЕО ВЗРИВИ ИНТЕРНЕТ!!!! :mhihi: :mhihi:

:mhihi: и вътре гледаш някой монтаж от времето когато Vbox беше въ-бокс и ЦС-а беше социална мрежа :ok: :ok: :ok:
Tires are evil - destroy them all ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 13 Дек 2016, 2:12

Има "ваксини" и "ваксини". Работих с една колежка преди години, която беше завършила микробиология. Каза ми, че дори с пистолет в челото не би се ваксинирала (да не говори за децата си) против грип. Не знам какво боцкат кьораво и сакато, но някой прави добри пари от това.

"Фалшиви новини", ми 90% от новините са си жива пропаганда. Сещам се за вица, дето две села играли футбол. На другия ден победилите гърмят по радиоточката:

Вчера на турнира нашите завършиха първи, а другото село последни у класирането.

Второто село съобщават и те:

Вчера на турнира нашите завършиха втори, а другото село предпоследни ...

Та новоните са въпрос на съдържание между ушите и възможност да пресееш зърното от плявата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Дек 2016, 2:16

Повода междо другото беше, че ми пратиха тва и ме заклекмиха като science denier (и анархист ама сефте второто :mhihi:, сякаш е нещо лошо и трябва като обида да го приемам)

http://www.ted.com/talks/michael_specte ... nce_denial
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 13 Дек 2016, 9:24

Не, не трябва да се забраняват. Трябва да се изобличават и хората да ги избягват съзнателно. Колко от цялото съдържание на Интернет може да се квалифицира като обективна истина, че въпроса е до някакви сайтове? В днешното време, в което няма твърдо установен стандарт за истина, е изкл. трудно да бъде различена истината от лъжата и това няма да се случи с някаква забрана.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 13 Дек 2016, 10:03

Колкото и клиширано да звучи със забрани няма да стане, даже напротив ще се подсили усещането, че това е неудобната истина и за това се укрива.

Трябва яко образование и възпитаване на аналитично и логическо мислене.
Защото ние четем „ШОК ...... СЕНЗАЦИЯ“ и ни става смешно, но масата цъка, чете и вярва на глупостите. При това подобни сайтове често представят информацията смляна и лесно разбираема, предлагат „лесно решение“, а масите това много бързо го попиват, защото позицията им е поднесена на тепсия не трява да четеш дестки източници и сам да градиш позиция.

Трудно е един образован човек, запленен от времената на Великите географски открития, прключенските романи и космическите изследвния да го присъединиш към Flat Earth society. Обаче някой “Hillbilly“ от Вирджиния, който все още мисли че Ричмънд е столицата на света няма да е особено трудно да го убедиш стига да му подхвърлиш подобаващо „лакомство“.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Дек 2016, 10:43

Ако си говорим за новини менте, то най-големите ментета ги разпространяват официалните медии и то най-нагло, нахално и ако някой направи каквато и да е забележка, веднага скачат с тезата, че се посяга на свободата на словото.
Лидери в тая простотия са и лидерите в телевизионният ефир.
Да почнем от регионалните новини.
Някакво журналистче, в амбицията да блесне и да му се четат новините, преди време беше пуснал статия, че някакъв местен язовир, стената му била напукана и видиш ли, щял да залее близкото село.
Съответно разбира се, не носи никаква отговорност за психозата, която предизвикал.
Внезапно обаче, местен областен прокурор повдигнал обвинение срещу този журналист и Цолова (Нова тв), щеше да излезе от екрана от възмущение, как някакъв прокурор иска да посегне на словото...
И това не е всичко разбира се.
Постоянно се случват подобни глупости, като свидетели сме на трагедията от Хитрино, и как всички журналисти, като най-активни са от нова тв, след това от бтв, се надпреварят да си измислят глупости, да правят истории (Пример вчера, по нова дойнов, с ръкомахане обясняваше, как някакъв човек всеки ден ходил да пие всяка сутрин кафе до гарата с някаква неизбежност...Абе какво толкова странно има, всеки човек излиза сутрин да пие кафе, ама нали трябва да има някаква интрига , история...трагедия), дори николаев се опита да направи история, с първият екип линейка, който пристигнал на произшествието, като сто пъти се опита да вмени на хората мнение. 100 пъти ги попита какво им е липсвало, какво оборудване са нямали, и въпреки, че хората му обясняваха че всичко си имали и нямало нужда, тоя продължаваше "ама хора ли нямахте достатъчно, ама техника ли..."
Та да минем и към международните новини...
Излиза някакъв джиха..ст и почва да обяснява какви планове има, как трябва всеки да го последва и каква беля трябва да направи, и всички телевизии му стават рупор на мнението, че чак го повтарят 100 пъти във всичките си емисии, че ако има някой недочул джих@дист, и той да разбере посланието...Вместо да се забранят всякакви подобни излъчвания на подобни послания, те им дават гластност, каквато дори този, който ги говори тези глупости не е очаквал.
И после се чудят, защо има последователи (всъщност се радват на подобни неща, има какво да отразяват и да тестват риториката си)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 13 Дек 2016, 11:04

Родните журналисти са най-големите помияри на тая земя. Сега обаче с историята Хитрино тъпотиите им откриват нови висоти - да завреш микрофона на някой дето е загубил всичко преди броени часове и да го питаш: как се чувсташ? друг път случвало ли се е подобно нещо и подобни мозъчни пръдни....Wtf :censored:
Оплюха де що имаше пожарникар, полицай, спешен екип - едва ли не те били виновни за взрива. А това са хората дето за жълти стотинки си рискуват живота (най-вече пожарникарите). Заради пустия му рейтинг от трагедията на хората правят сензации и интриги (не знам защо ми се е набило толкова в паметта, но на погребението на Ж.Желев телевизиите даваха само близките му как скърбят - невероятна тъпотия според мен). Отделно от това са толкова некомпетентни по темите дето коментират, толкова неподготвени за интервютата дето правят...чак жал да му стане на човек как се излагат в национален ефир. Аз затова съм свел до 3-4 тв канала дето гледам и те нямат емисия новини
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Дек 2016, 11:42

steeN написа:Повода междо другото беше, че ми пратиха тва и ме заклекмиха като science denier (и анархист ама сефте второто :mhihi:, сякаш е нещо лошо и трябва като обида да го приемам)

http://www.ted.com/talks/michael_specte ... nce_denial

Само преди 1-2 века медицината е препоръчвала кремове с живак за кожни проблеми. Пиене на радиоактивна вода и трепанации при психически разтройства. И още много подобни.

Кой в днешно време може да гарантира, че инжектиране на здраво дете с живат и формалдехид няма да бъде отречено като ужасяваща медицинска практика след 100 години?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 13 Дек 2016, 13:18

Тия сайтове са само и единствено с цел генериране на кликове въз основа на някакви провокативни заглавия.
Да не забравяме, че след всяка злополука у нас или по света, някой от тези просташки сайтове излиза със статич, че това било предвидено от Баба Ванга. Още чакам, кой сайт ще пусне нещо за Хитрино и Ванга :bang:
Тези сайтове са насочени към ниско интелигентните индивиди и доста успешно се справят с привличането на вниманието им. Още някой от тези заглавия са: "ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗИМНИ ГУМИ ОТ 1ви НОЕМВРИ!!" , "ЗАТВОР ЗА ДРИФЪРИТЕ" и тн. и тн.

Подминавай и забравяй или си ги добавяш в ад блокъра и не ги виждаш повече тези тъпизми :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 13 Дек 2016, 14:01

Don_Diego написа:Родните журналисти са най-големите помияри на тая земя. Сега обаче с историята Хитрино тъпотиите им откриват нови висоти - да завреш микрофона на някой дето е загубил всичко преди броени часове и да го питаш: как се чувсташ? друг път случвало ли се е подобно нещо и подобни мозъчни пръдни....Wtf :censored:
Оплюха де що имаше пожарникар, полицай, спешен екип - едва ли не те били виновни за взрива. А това са хората дето за жълти стотинки си рискуват живота (най-вече пожарникарите). Заради пустия му рейтинг от трагедията на хората правят сензации и интриги (не знам защо ми се е набило толкова в паметта, но на погребението на Ж.Желев телевизиите даваха само близките му как скърбят - невероятна тъпотия според мен). Отделно от това са толкова некомпетентни по темите дето коментират, толкова неподготвени за интервютата дето правят...чак жал да му стане на човек как се излагат в национален ефир. Аз затова съм свел до 3-4 тв канала дето гледам и те нямат емисия новини

За съжаление в това мнение прочетох все едно моите виждания за родната ни журналистика. Само мога да оприлича поведението им с това на хиените и лешоядите! Интересува ги само да стане някое убийство, взрив, обир, кой пребил някоя бабичка за 100 лева и те вече са там и се почва едно журналистическо "разследване" и десетки версии, ама каквито им хрумнат на момента, ей така да има бръщолевене по телевизията. Чудя се кое е по-вредно за зрителя: турските(индийски) сериали или новините и сутрешните ни блокове?
Карам бавно! Стигам Бързо!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Дек 2016, 14:12

По-добре дъщеря к**ва, отколкото син журналист :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Сега ги видях и в господарите нашите журналисти.

http://gospodari.com/%D1%80%D0%BE%D0%B4 ... 15709.html
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата