Вреди за здравето от микровълнова печка

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Вреди за здравето от микровълнова печка

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Дек 2016, 18:43

Някои по-запознати извън това "чувал съм", може ли да споделят нещо по темата? Самото облъчване на храната до какво води и реално какви са вредите за човека, ако може и нещо доказано, благодаря предварително.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Вреди за здравето от микровълнова печка

Мнение от drago_pavlov » 26 Дек 2016, 19:45

Vra4anin написа:Впоследствие обаче сам устанивих, че храната която стоплям в нея просто.... не ми е вкусна.

Плацебо ефект :mhihi:
Вкусът просто не се променя. Но претоплянето не е качествено - някои зони прегряват, други остават студени.
Дали са вредни или не - сигурно са вредни; всичко е вредно, а и разбиранията за вредно и полезно са много промениливи...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 26 Дек 2016, 19:48

Понеже хапваме органична храна т.е. химичните съединения са органични, те сами по себе си са чувствителни на всякакви облъчвания от инфра-червени, до СВЧ, каквито има в микровълновата печка. А СВЧ излъчването е малко или много на границата на радиацията (като широко известно понятие).
Т.е. СВЧ излъчването води до необратим и непредвидим разпад на тези съединения, като разнообразието на изходните съедиения не ни дава възможност да се направи пълноценно изледване за промените, които настъпват. Т.е. едно е да стоплиш чаша вода, съвсем различно е да сготвиш/стоплиш храна.

Като прост експеримент - изпечи едно яйце в чиния в микровълновата и едно в парти-грил-а и ги сравни на вкус и сам си отговори на въпроса (Яйце с черупката не се слага в микровълнова фурна!!!) ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 26 Дек 2016, 19:50

Светлината от лампата също е радиация.
cod-cdbp написа:Като прост експеримент - изпечи едно яйце в чиния в микровълновата и едно в парти-грил-а и ги сравни на вкус и сам си отговори на въпроса (Яйце с черупката не се слага в микровълнова фурна!!!) ;)

Аз говоря за претопляне, а не за готвене.
Досега не съм чувал някой да готви в микровълнова :)
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Дек 2016, 19:52

Ами то и ние имаме отдавна, но избягваме да топлим храна в нея. Жена ми е отявлен противник на тая печка. Същата работа - котлон, тостер, скара, дори за претопляне. Признавам си, че ако много бързам, мятам нещо вътре, но напоследък все по-рядко и по-рядко. Аз бях чувал за нещо повече от това, че губи хранителни вещества, тоест не само това, ами и прави вредна храната за човека. Точно затова обаче написах не само ако е чул някой, ами нещо по-конкретно. Мненията са интересни.

Малко по темата да кажа, че продаваните "готови" за микровълнова пуканки били доста опасни защото вътрешността на пликчето съдържало доста опасни вещества. Това не ме изненада особено, но се оказа, че тефлоновите тигани и всички тези съдове за готвене с незалепващи покрития били доста вредни заради точно този слой и било много по-безопасно да готвиш в съдове с обикновено покритие.

Иначе Павлов, има бая хора, които готвят на микровълнови, имало цели книги за това казва жената, а една нейна приятелка готвела мусака вътре даже. :shock: :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 26 Дек 2016, 19:55

drago_pavlov написа:Светлината от лампата също е радиация.
cod-cdbp написа:Като прост експеримент - изпечи едно яйце в чиния в микровълновата и едно в парти-грил-а и ги сравни на вкус и сам си отговори на въпроса (Яйце с черупката не се слага в микровълнова фурна!!!) ;)

Аз говоря за претопляне, а не за готвене.
Досега не съм чувал някой да готви в микровълнова :)

Да, но ще ти даде по-обективно впечатление, изразено в разлика във вкуса на едното и друго яйце.
При претопляне според мен има същият ефект, просто не е върху цялата храна. ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 26 Дек 2016, 21:20

Top Gun Maverick написа:Иначе Павлов, има бая хора, които готвят на микровълнови, имало цели книги за това казва жената, а една нейна приятелка готвела мусака вътре даже. :shock: :mhihi:

Блазе му на мъжа и :mhihi:
cod-cdbp написа:При претопляне според мен има същият ефект, просто не е върху цялата храна. ;)

При претоплянето храната се облъчва 1-2 минути, а при готвенето на мусака - половин-един час. Предполагам това е ключовото. Но съм 100% сигурен, че ако от 5 еднакви храни 4 са стоплени в микровълнова и 1 в обикновена фурна, никой няма да направи разлика във вкуса. Ако има познали коя не е от микровълновата то ще е случайно.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 26 Дек 2016, 22:46

За готвенето на микровълнова не сА шашкайте,има такива с грил вътре :)
И мен страшно ме дразни неравномерното притопляне,то и заради това се върти вътре,ама полза йок..Избягва се само донякъде при по-ниска температура..
И аз последните години почнах да я ползвам само и единствено за загряване на вода за чай или кайве
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 26 Дек 2016, 23:25

Голям проблем ли е да разбъркаш манджата периодично? Тогава проблема със неравномерното затопляне отпада..
Колко да е вредно, не мисля че е вредно изобщо, триене на молекули.
Готвене на муска....баси и жените :shock:

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 27 Дек 2016, 0:43

От доста години ползваме вкъщи мирквълнова (вече трета или четвърта под ред) печка но честно казано избягвам да я ползвам не заради нещо ами не равномерното затопляне на храна ме вбесява.Дори в момента съм болен и пия доста чай,предпочитам да си пусна бързовара (кана бързовар) и да чакам малко повече отколкото да ползвам тъпата микровълнова.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 27 Дек 2016, 1:04

Абонирам се та да разбера физическата обосновка как се стига до "вредата" :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 27 Дек 2016, 8:33

Мойта я махнах, казах на жената, че е изгоряла, че и' беше голяма фенка и само на нея топлеше храната и на детето. Няколко пъти правих забележка и като видях, че не става взех това радикално решение :) Доста преди това четох за начина на топлене "сблъсък м/у молекулите на храната".
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Дек 2016, 8:43

Като си топлите вода за чай може да стигне суперзагрято състояние (над 100 градуса без да заври) и после като я извадите да избухне върху вас :mhihi: (това не е базик)
Други вреди не знам, но я ползвам само за топлене на вода, щото за друго не става така или иначе.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Дек 2016, 9:34

Темата не е много актуална. Повечето проучвания за вредите от микровълновите са правени преди 2000-та година.

После идва ред на по-модерните устройства.

Една причина да не се използва е изтичането на микровълнова радиация. Кучите марки са ясни. Но дори и качествените текат яко.

На 30см от печката се измерват 400 мили гауса. За сравнение колко са- облъчване от само 4 мили гауса се свързва с левкемия.

Най-лесното, което може да се направи и е правено е да се разреже морков на 2 и половината да се сложи в мв печка, останалото в конвенционална.

Загубите на хранителни вещества, витамини, минерали и т.н. в единия случай са в порядъка на 10-20%, а в другия 60-100%. В зависимост от времетраенето и вида на храната.

Интересното да се спомене тук е, че хранителната стойност на различните плодове и зеленчуци е намаляла с 5 до 40% в исторически аспект.

Най-изчерпателното изследване върху микровълновите печки е руско. Продължава 20 години и в резултат са забранени през 1976-та година. Разрешени са отново през перестройката.

Въпросното проучване днес не е налично за да се прецени неговият обхват, методология и заключения. Но ако му вярваме почти всички изследвани храни третирани в мв печка са канцерогенни.

Проучването на др. Ханс Хертел мисля, че е все още достъпно. Там методологията е друга и извадката малка, но е интересно. Повишен холестерол, понижени червени и бели кръвни телца.. В резултат от ползването на мв печка.

Знам, че на твърденията за вредата от не йонизиращата радиация се гледа с насмешка, но нещата са сериозни. Няма изследване правено в достатъчно продължителен период за да се прецени вредата от продължително излагаме. Всичките се правят с високи стойности и ниска продължителност.

Ефекта на излагане е комулативен.

Няма възможност за контролна група. Цялото население е било изложено вече.

Физичната обосновка на вредата може да бъде намерена в един документ от университета на Пенсилвания- DNA and the Microwave Effect. Има го още качен в нета. Теория е, но и сериозен повод за размисъл.

Всеки си има глава на раменете за да реши сам.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Дек 2016, 10:24

:shock: ... /thread
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Следваща

Назад към Извън Темата