Часовници
Модератор: Общи модератори
- dreadx
- младши ентусиаст
-
Re: Часовници
Има и такива случаи, да -- ако един ден наследниците ги нагребат с лопатата и:Jordana написа:часовника като цяло е изключително лоша инвестиция ..
- Айде 5 кила часовници, кой колко дава..! ;)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
speeder88 написа:k.milanov написа:На предната страница споменах, че си търся черен часовник. Все още не съм се откзал та попаднах на това и доста ми хареса.
https://www.fashiondays.bg/p/%D0%A7%D0% ... =22<=gpl
Видях, че доста колеги са се похвалили в тази и другата тема с фосилчета та въпроса ми е къде по софия/моловете има магазин с по-богат изобор да погледна дали ще го имат
В Студентски град има два магазина - Kris silver - в тях имат Fossil-и.
Сетих се магазина точно срещу 35 на ъгъла.
Днес обаче по центъра като се мотах случайно загледах часонвиците в магазина на Восток и го имаше, поогледах го хареса ми и го поръчах от фешън дейса

- BAHKATA
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G30 540i
Jordana написа:часовника като цяло е изключително лоша инвестиция ..
И да, и не...
В днешно време мога да разбера по 1 милион начина, колко е часа (и на принтера имам часовник, дори на електронния дартс

Но механичните/автоматичните като цяло си запазват стойността във времето (говорим за среден клас, на Ролекси други дори им се вдига цената с времето), а кварцовите (изключвам кварцовите Брайтлинг) се обезценяват до нула... Имах около 10 кварца, които разпродадох (всички от часовникарски марки, не тези от ОЛХ или фиешън дейс

Може да се спори много по темата, но аз часовник без "душа" (каквато усещам в механиката), не бих носил повече... Ремонти, обслужвания са бели кахъри...

Весели празници на всички!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Аз за такъв дето му се е вдигнала цената след 10 -15 години не съм чувал . Става въпрос платил си 5000 евра и след 10 години го пускаш във продажба и цената е минимум 5000 плюс инфлационния индекс ...няма такъв филм според мен . По простата причина че всеки който си купува часовник ще избере да си купи от същия бранд за същите пари нов от магазина с гаранция а не някакъв носен изтрит дрът туч човъркан от незнайни майстори и ная вероятно с остра нужда от обслужване и ремонт . В специализираните борси е пълно с обяви за 20 годишни ролекси и брайтлинги на 1/3 от продажната цена . Някакви изключително редки или уникални модели може да и да имат някакво задържане но това е по-скоро изключение .Това си е лично мнение все пак не ангажирам никого как да си харчи парите . А пък кварцовете ...и те цъкат , не са само механиките 

Последна промяна Jordana на 29 Дек 2016, 17:57, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Аз пък съм още по-хардкор и от Jordana
Имал съм изключително и само дигитални часовници в диапазона 50-100лв. Просто не съм фен на стрелките. Механичните са ми интересни чисто и просто като механика със съпътстващата я прецизност, както и различните материали в тях, и инженерните и технологични решения. Нищо повече.
Някой ден като забогатея може да си взема "нормален", та да изпълня форумното правило на десетте процента, ли беше... часовник-кола-жилище
Дори не го и помня точно
Понеже се зачетох по-назад за точността на механичните... някой може ли да каже по какъв начин (чисто механично) развиването на пружината поддържа точно определен рейт на затихване, с което гарантира относително еднаквата скорост, с която "времето тече"? Нямам си идея просто, а ми е интересно

Някой ден като забогатея може да си взема "нормален", та да изпълня форумното правило на десетте процента, ли беше... часовник-кола-жилище

Понеже се зачетох по-назад за точността на механичните... някой може ли да каже по какъв начин (чисто механично) развиването на пружината поддържа точно определен рейт на затихване, с което гарантира относително еднаквата скорост, с която "времето тече"? Нямам си идея просто, а ми е интересно

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Еднаквата или по скоро постоянна скорост се гарантира от пружината на баланса . Така е изработена и регулирана че да подържа еднакви колебателни движения с определена честота .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Лето две и седемнаесто.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Nickelback написа:Механичните са ми интересни чисто и просто като механика със съпътстващата я прецизност, както и различните материали в тях, и инженерните и технологични решения.
Поради тая причина преди години си взех този:

Марката е troika, не бях я чувал, не съм я и виждал повече

Взех го просто защото беше евтин и е със стъкло и се вижда механиката вътре.
Jordana написа:1 механичния часовник е неточен , изоставането или избързването може да стигат 30 сек че и минута на денонощие
Този по-горе го носих в сервиза на Ролекс, в една пресечка на Витошка, и казаха, че изостава с 10 сек/24 часа, а е от евтините.
Тия 30 сек вероятно са за часовник с кукувичка от ония руските

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:Nickelback написа:Механичните са ми интересни чисто и просто като механика със съпътстващата я прецизност, както и различните материали в тях, и инженерните и технологични решения.
Уважавам

Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:Nickelback написа:Механичните са ми интересни чисто и просто като механика със съпътстващата я прецизност, както и различните материали в тях, и инженерните и технологични решения.
Марката е troika, не бях я чувал, не съм я и виждал повече![]()
Взех го просто защото беше евтин и е със стъкло и се вижда механиката вътре.Jordana написа:1 механичния часовник е неточен , изоставането или избързването може да стигат 30 сек че и минута на денонощие
Този по-горе го носих в сервиза на Ролекс, в една пресечка на Витошка, и казаха, че изостава с 10 сек/24 часа, а е от евтините.
Тия 30 сек вероятно са за часовник с кукувичка от ония руските
Еми ето заповядай , има доста изписано по темата за точноста .
http://www.strelki.info/viewtopic.php?t=335
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Много мразя такива теми, щото сега заради колегата по-горе си купих един Fossil онлайн. Тръгнах да гледам кво предлагат и един ми хареса. Дано ми хареса и на живо.
Аз нищо не разбирам от часовници, ама имам едно Кандино хроно, един Лотус, един Лорус подарък, една Омега и един Ролекс Дайтона, последните два по наследство и доста по-скъпи от останалите. За мен важното е да изглеждат яко и хич не ме интересува дали са точни. Навсякъде мога да си гледам времето. Имам риятели с часовници за по 5-6000лв. и въпреки, че наистина са много яки и бих ги носил с кеф, не разбирам защо са толкова скъпи и никога не бих дал такива пари.
Сега обмислям да си направя някаква витрина вкъщи, за да си ги подредя, защото са много красиви, а рядко ги нося.
Аз нищо не разбирам от часовници, ама имам едно Кандино хроно, един Лотус, един Лорус подарък, една Омега и един Ролекс Дайтона, последните два по наследство и доста по-скъпи от останалите. За мен важното е да изглеждат яко и хич не ме интересува дали са точни. Навсякъде мога да си гледам времето. Имам риятели с часовници за по 5-6000лв. и въпреки, че наистина са много яки и бих ги носил с кеф, не разбирам защо са толкова скъпи и никога не бих дал такива пари.
Сега обмислям да си направя някаква витрина вкъщи, за да си ги подредя, защото са много красиви, а рядко ги нося.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Jordana написа:Аз за такъв дето му се е вдигнала цената след 10 -15 години не съм чувал . Става въпрос платил си 5000 евра и след 10 години го пускаш във продажба и цената е минимум 5000 плюс инфлационния индекс ...няма такъв филм според мен . По простата причина че всеки който си купува часовник ще избере да си купи от същия бранд за същите пари нов от магазина с гаранция а не някакъв носен изтрит дрът туч човъркан от незнайни майстори и ная вероятно с остра нужда от обслужване и ремонт . В специализираните борси е пълно с обяви за 20 годишни ролекси и брайтлинги на 1/3 от продажната цена . Някакви изключително редки или уникални модели може да и да имат някакво задържане но това е по-скоро изключение .Това си е лично мнение все пак не ангажирам никого как да си харчи парите . А пък кварцовете ...и те цъкат , не са само механиките
Ти сега, ще искаш да купиш, носиш 10 години и да го продадеш на печалба, като се сметне инфлацията ли????

Най-грубо казано, ролекс събмаринер купен 90-те години, който е идентичен на 90% с новите и 100% на визия, в момента струва повече отколкото е струвал като нов тогава. За мен това е достатъчно добре.
При всякакви кварцови, дали за 100 или 1100лв след 10-15 год ще струват 5% от цената си, без да броим инфлацията дори..
http://www.ablogtowatch.com/rolex-prices-past-60-years-revealing-analysis/
Може да разгледате графиките.
Най-грубо 1992 год, един нов събмаринер е струвал 2000 евро, в момента същия стар и дърт събмаринер започва от 4250 евро, а средно са по 5-6000 евро.
http://www.chrono24.com/search/index.htm?accessoryTypes=&dosearch=true&goal_suggest=1&query=Rolex+Submariner+1992&searchexplain=true&sortorder=1&watchTypes=&SETLANG=en_US&SETCURR=EUR
- Jordana
- старши ентусиаст
-
При всякакви кварцови, дали за 100 или 1100лв след 10-15 год ще струват 5% от цената си, без да броим инфлацията дори..
А това реално ли е ?

http://www.chrono24.com/breitling/--eme ... 227306.htm
Колега , ясно че имаш професионално пристрастие към часовниците . Всеки има право да инвестира в каквото сметне за добре , аз лично ще изчакам да се вдигнат цените втора ръка на механичните сейко и ориент - за сега ще пропусна изключителния шанс да налея 50-100 бона в тази печеливша инвестиция с ролекси и омеги .

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
При този е така, както и при други от този ценови клас GS и други, ама те са 0,01% от всички кварцови.
Аз не съм казал да наливаш, просто обяснявам, че покупката на скъп часовник, не винаги е загуба. Дори да си на нула, за мен пак е много добре, след като си му се радвал и наслаждавал.
Аз не съм казал да наливаш, просто обяснявам, че покупката на скъп часовник, не винаги е загуба. Дори да си на нула, за мен пак е много добре, след като си му се радвал и наслаждавал.
Дъртата реставрирана СЛАВА на половин век, удря 50 часа резерв на механиката

Точно толкова, колкото издържа COSC сертифицирана Омега спийдмастър Моон. И точно колкото не ми издържа Омегата сиймастър сертифициран хронометър = ~45-46 часа.
Имам и един хомидж автоматик/панерай стайл/, събиран от мен по каталожни части и гадината удря почти 55 часа резерв на китайски автомат! А механичните издържат повече от автоматичните като резерв. И тоест всичко в този събирщайн е абсолютен парадокс.
Относно инвестицията в часовник, да има модели които с времето поскъпват.
Ето ви пример, когато един среден клас швейцарец - омега е все още е заводски пломбирана и запазена в ново съвършено състояние без интервенции:

п.с. Да по лесно е с батерийки и това горе изобщо кому е нужно

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.
колкото неговата дадена дума.