Ад на магистралата София-Бургас- за това ли плащаме винетки

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Ад на магистралата София-Бургас- за това ли плащаме вине

Мнение от Don_Diego » 09 Яну 2017, 13:13

Dirty M5 driveR написа:Ти до мен ли беше, че коментираш колона ли е имало, летящи индивиди ли е имало... Изпреварил съм 3 коли за 5км. Аз знам, че ви човърка отвътре да лепнете етикет на някого, но... ;)

Tи сам казваш, че се движиш с 2 пъти по висока скорост от другите, следователно ти прелиташ :dunno: .
Изгледай клипа на dextuar (поста ми не е насочен към него, просто го използвам за онагледяване) и виж какво става когато някой се движи по-бързо от останалите, не взима предвид условията на пътя и по-скоро мисли, че на него тия неща няма как да му се случат щото е батка карач и много можач на пътя с хубави гуми, системи и винетка :mhihi: . В конкретния случай се занесе към канавката и късмет, че нямаше твърда буца лед за да се спре рязко колата, задницата да се поднесе от инерцията и да затворят пътя за няколко часа.

Блиц въпрос към публиката: Какво правите когато видите допълнителен указателен пътен знак при някое ограничение (визирам тези за това кога важи въпросното ограничение)? Съобразявате ли се с него и да намалите скоростта (не говорим за пълно спазване на ограничението) или продължавате да си карате със същата скорост?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Яну 2017, 13:23

Белите бързо стават, особено на сняг. Мислиш си, че познаваш пътя, колата и си сигурен но изведнъж ставаш пътник. Иначе не е трудно да караш със 100 там, където другите карат с 50. Въпроса е, че ако го правиш достатъчно често рано или късно ще свършиш в канавката.

На сухо пак не бих търсил лимита на колата. Пътната мрежа не е мислена за тия работи. Я дере, я дървета.. :dunno: Днес си минал от там и всичко е ОК. След малко на завоя може да има авариарал автомобил, каруца, конско гоМно, пясък и какво ли още не.

Шофирането е преди всичко отговорност, после хоби.

Don_Diego написа:Блиц въпрос към публиката: Какво правите когато видите допълнителен указателен пътен знак при някое ограничение (визирам тези за това кога важи въпросното ограничение)? Съобразявате ли се с него и да намалите скоростта (не говорим за пълно спазване на ограничението) или продължавате да си карате със същата скорост?

Пускам газта, докато се ориентирам в обстановката. Ако на път със завои видя знак за опасен завой и ограничение на скоростта винаги намалявам. Комбинацията от тези два знаха указва завой с обратен вираж.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 09 Яну 2017, 13:25

Явно ще си говорим дежурните глупости отново, вместо да обменяме реален опит. Аз затова се кефя на dextuar, защото няма притеснение да сподели подобно нещо. И пак се изредихте 100 моралиста да му кажете, че е карал прекалено бързо. Човекът си е взел поука и това е.
Аз както повторих по-рано шофирането ми е хоби. Уча се от най-добрите, следователно се опитвам да правя нещата по най-добрия начин. Явно е грешка да споделям неща от личният си опит, защото се възприемат грешно. Вместо това ще чета за вашите подвизи. Даже може да си припомня и темата за зимните гуми, че ми беше голяма забава. Заради повечето герои от там предпочитам в ден като днешния дори да не паля колата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 09 Яну 2017, 13:33

Dirty M5 driveR написа:Аз както повторих по-рано шофирането ми е хоби. Уча се от най-добрите, следователно се опитвам да правя нещата по най-добрия начин.

Шумахер, Фетел, Себастиан Льоб?
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Яну 2017, 13:34

Е, кое е глупости? Като ти е хоби заминаваш на пистата и си практикуваш хобито безопасно. За теб и за околните.

Dextuar не е направил кой знае каква глупост, пък и на всеки от нас предполагам му се е случвало. Скоростта беше по-висока, настъпи коловоза, скочи и на спирачките и това го подхлъзна. Подобни случки са по-скоро полезни, защото без никакви щети вече ще има едно на ум колко бързо се объркват нещата и как системите, които обикновено се намесват много категорично в някои ситуации са напълно безпомощни.

Ако е до обменяме опит в ситуация като неговата аз бих пуснал газта като видя буса и следя пътя. Ако видя коловози се опитвам много внимателно да намаля и да се прибера възможно най в дясно поне няколко десетки метра преди да сме се разминали с буса. В подобна ситуация е хубаво да имаш добра преценка за скоростта. Т.е. да предвидиш горе-долу къде ще се случи разминаването между двете коли за да си наясно с препятствията там преди да си ги достигнал.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 09 Яну 2017, 13:36

Професионализма на пътя е хубаво нещо, но човек трябва да има винаги едно наум, че на пътя винаги може да има изненади, които няма да са в обхвата на уменията на водача и възможностите на автомобила, особено в настоящите условия навън. И аз карах вчера по един път с 80 км/ч, където вятъра навяваше преспи и имам клип за това в раздела на Е39, обаче аз си признавам, че разчитам на DSC-то да ме държи в пътя. И си карам и лампата на таблото свети, но колата върви направо. И за 8 г. откакто имам колата, тази система никога не ме е подвеждала, а не е като да не съм я тествал къде ли не и как ли не. Моята отговорност е да обуя колата с подходящите гуми и по възможност, хубави. Признавам, че нямам професионални умения за шофиране и може би се предоверявам на технологията, но както казах, това е на база на един не малък опит във времето. Защото моята кола зимата не стои нито в гараж, нито пък се кара веднъж в месеца. И пътите, в които са ме бутали за това време, не са повече от 10, а колко съм бутал аз (последно в неделя), те нямат брой. С това не искам да кажа, че карам някакъв супер автомобил, или се аз съм някакъв супер шофьор. Не, просто това е истината.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 09 Яну 2017, 13:39

@Dirty M5 driveR: Някъде да видя да упреквам dextuar как е карал, казах само, че ще използвам клипа за онагледяване на казаното от мен и да най-важното е, че си е взел поука от случката.
На теб шофирането ти е хоби, на мен обаче ми е професия. Затова и карам курсове за различни типове шофиране и въртя по над 100к км на година с различни коли от Опел Корса до Ролс Ройс Фантом, Ламбота както и различни бусове и мога смело да заявя, че хоби шофьор с 15-20к км на година няма как да е добър шофьор (извинявам се ако те обиждам с това си твърдение). Няма и най-добри шофьори, та не знам от кой се учиш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 09 Яну 2017, 13:41

bum_bum написа:Dextuar не е направил кой знае каква глупост, пък и на всеки от нас предполагам му се е случвало. Скоростта беше по-висока, настъпи коловоза, скочи и на спирачките и това го подхлъзна. Подобни случки са по-скоро полезни, защото без никакви щети вече ще има едно на ум колко бързо се объркват нещата и как системите, които обикновено се намесват много категорично в някои ситуации са напълно безпомощни.
:yes:
Точно това се случи, минавам много често по този маршрут, отделно минах през доста подобни места и въобще не го очаквах, което ми изигра лоша шега. Когато буса ми присветна, натиснах уж леко спирачката, предницата занесе, врътнах волана на ляво, но колата продължи да се движи към банкета. Определено ще ми е обеца на ухото, затова и го споделих клипа. Системите много често ми помагат и определено без тях би ми било по-неспокойно, но в този случай върху леда дори не се включиха.
Последна промяна Dextuar на 09 Яну 2017, 13:44, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 09 Яну 2017, 13:44

Е тъй де - виждате ли как се изменя възприятието и отношението към някого? В единия случай аз казвам "Добър съм и мога да карам зимата", в другия колегата казва "Срам, не срам - изложих се". И въпреки, че неговата ситуация е много по-опасна, защото е на много тесен участък с насрещно движение той излиза 100 пъти по-безопасен шофьор от мен. :) Това са откровените тъпотии на тоя форум и понякога ме хваща яд, че е така. Може би ако бях подхвърлил "Онзи ден карах със 100 за кратко, докато другите караха с 50. Сигурно беше тъпо от моя страна, но беше за 30ина секунди и само 2-3 коли по целия път" коментарите щяха да са "Колегата си е взел поука и занапред вероятно ще се съобразява повече". Някой желаещ има ли да обясни каква ще е разликата. Тамън никаква - пак ще съм карал със 100.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 09 Яну 2017, 13:49

dextuar написа:Системите много често ми помагат и определено без тях би ми било по-неспокойно, но в този случай върху леда дори не се включиха.

То за тва се кара с главата, а не със системи :D :yes:

Нищо де, важното е да няма жертви и поражения :yes:
Както каза бум - всички сме имали такива срещи с преспите ...
Аз си имам един завой към Самоков, който много внимателно минавам
откакто, преди бая години вече, се озовах леко и неусетно върху наринатия от снегорини сняг :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Яну 2017, 13:54

Разликата е, че ти имаш шофирането за някаква игра. Търсиш лимити, "тренираш".. Пистата в Румъния ти е близо. Иди и тренирай колкото искаш. :dunno:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 09 Яну 2017, 13:56

Колегата е карал така защото знае пътя, колата със системите й и способностите си и ХОП изведнъж е изненадан от нещо.
Ти си знаеш колата, способностите си, учил си се от най-добрите и НЕ предполагаш, че можеш да бъдеш изненадан защото смяташ, че си добър шофьор и можеш да караш зимата. Това е разликата в двата случая.
Всеки е имал птп-а и вече не прави маневрите, които е правил за да се стигне до птп, нали така? Всеки променя стила си на шофиране когато разбере, че това което ТОЙ е смятал за правилно, явно не е според ДРУГИТЕ и той трябва да се нагоди към тях, а не те към него!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 09 Яну 2017, 14:04

Dirty M5 driveR написа:...аз казвам "Добър съм и мога да карам зимата"...

Ето това според мен е един голям проблем. Това трябва да го каже някой друг и то на базата на достатъчно опит за да го определи и достатъчно наблюдения върху шофирането ти.
И в момента, в който си го помислиш това цитираното отгоре, вече с единия крак си прескочил границата на разумното, защото дори не допускаш, че може да се случи нещо непредвидено и независещо от твоите умения или от подготовката на автомобила ти. И дано не е така, казвам го в общия случай, а не за теб конкретно, но по нашите пътища въпросът не е дали, а кога ще се случи.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 09 Яну 2017, 14:10

:mhihi: Стана ли верижната реакция? :mhihi: Не се хабете, не подлежа на превъзпитание. Така е, като не съм карал ламбота и ролсове, и не съм катерил проходи с летни гуми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 09 Яну 2017, 14:18

Не знам какъв е бил "адът" в България, тъй като не съм участвал, а на глупави медии вяра нямам, приемам само информация от първа ръка.

Та ето ви малко и от мен за сравнение какъв опит събрах аз тая година. Та значи вчера (неделя) тръгнах от Виена за Германия и точно през нощта беше завалял сняг и стана -8градуса и ето какво беше положението в града на тръгване сутринта в 9.30 след валежа цяла нощ:

Изображение

Това е картина от самия център от главен булевард, абсолютно никъде не беше чистено, всички си газехме в кишавицата.....

После към 10 се качих на магистралата и до немско през целия път беше ей така:
Изображение

Много малко се чистеше и всичко беше на коловози, тук-там се мяркаше някой снегорин, но просто заради студа снега си оставаше на платното и не се топеше.

При което около 13.00 следва влизането ми в Германия...... е тука не знам кви химии и гадости хвърлят по асфалта, ама сняг не се задържаше грам и беше изринато до сухо. Личеше си, че бай Гюнтер много добре си знае работата.
Изображение

Та толкова от мен за ситуацията в тия две страни, на австрийците дето платих 8,90 евро винетка за 10 дни пиша 3+, на немците, дето няма никаква винетка 6+ :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна BiTurbo на 09 Яну 2017, 14:23, променена общо 4 пъти
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата