Неизплатени заплати
Модератор: Общи модератори
34 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Неизплатени заплати
Колеги,да разведря малко раздела "извън темата"
Преди около 4 месеца прекратих взаимоотношенията си с вече бившия ми работодател като останаха едни неизплатени заплати в порядъка на няколко хиляди лева. Уговорката преди това беше,че всичко ще се изплати и да не се притеснявам. Мина месец и започнах да го търся по телефона,но не вдига изобщо. Като звънна от друг номер и като разбере че съм аз,затваря веднага. Бях си казал,че ще ги търся до Нова година и ще ги за@ба,но днес пак ме зачовърка нещо. След разговор с адвокат и проверка на фирмата от него се оказа,че дължи много на държавата и ако заведа дело,ще се наредя на опашката с един изпълнителен лист,а и фирмата нямала никакво имущество. По сметката и не постъпват пари,а сигурно постъпват по частни сметки,защото така или иначе плаща на 70 човека заплати.
Я да видим какви съвети мога да получа тук,и моля ви без нещо цинично и подсъдно,защото и аз ги знам такива

Преди около 4 месеца прекратих взаимоотношенията си с вече бившия ми работодател като останаха едни неизплатени заплати в порядъка на няколко хиляди лева. Уговорката преди това беше,че всичко ще се изплати и да не се притеснявам. Мина месец и започнах да го търся по телефона,но не вдига изобщо. Като звънна от друг номер и като разбере че съм аз,затваря веднага. Бях си казал,че ще ги търся до Нова година и ще ги за@ба,но днес пак ме зачовърка нещо. След разговор с адвокат и проверка на фирмата от него се оказа,че дължи много на държавата и ако заведа дело,ще се наредя на опашката с един изпълнителен лист,а и фирмата нямала никакво имущество. По сметката и не постъпват пари,а сигурно постъпват по частни сметки,защото така или иначе плаща на 70 човека заплати.
Я да видим какви съвети мога да получа тук,и моля ви без нещо цинично и подсъдно,защото и аз ги знам такива

- mi6obmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е38, Е53
- Мечтае да кара: ново
Re: Неизплатени заплати
Моето мнение е, че пари няма да видиш по законния ред. Макар, че мисля, че адвоката ти вече ти го е казал. Но ако не е много скъпо, не пречи да се наредиш при останалите, които имат да вземат. Успех.
Пусни жалба в инспекцията по труда на първо време. И аз имах подобен случай и след като си пуснах жалбата след месец ми се обадиха да ходя да си взема парите, дори имах да взимам и по едни граждански договори, които от инспекцията ми казаха, че с тях не се занимават и ги бях отписал, но и тях ми ги платиха 

Не Мы такие, Жизнь такая
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Следващата стъпка на шефа ти ще е да прехвърли фирмата на някой мангал и там приключва всичко. Така става с всяка фирма, която дължи много на държавата.
Кофти работа.
Кофти работа.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Stoqnov_1979 написа:....че дължи много на държавата и ако заведа дело,ще се наредя на опашката...
Хах, колко познато

Ако си документално изряден - имаш договор за назначение, заповед за прекратяване на трудови правоотношения или там както се водеше най-добре иди на място в инспекцията по труда. До министерски съвет на центъра се намира. Можеш да пробваш и да им се обадиш. Малко трудно ги вдигат телефоните, но ги вдигат евентуално. Но най-важното е, че дават насоки какво може да се направи.
Без значение обаче дали дружеството е изпаднало в несъстоятелност или просто не искат да ти платят, тези пари няма да ги видиш без съдилища. Оттам и можеш да си направиш сметката колко време ще отнеме.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Но ако тия пари, които ти дължи реално е трябвало да ги вземеш "на ръка" или в плик... сиреч осигурява те на 500 плаща ти 1000 - реално няма да имаш правното основание да си ги търсиш.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Но също така, трябва да докажеш, че наистина ти дължи тези хиляди левове, защото ако не си подписал документи за цялата стойност, а на някаква минимална, по-добре да не се занимаваш.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
sub_eleven написа:Следващата стъпка на шефа ти ще е да прехвърли фирмата на някой мангал и там приключва всичко. Така става с всяка фирма, която дължи много на държавата.
Кофти работа.
Ако е вече задлъжнял не мисля, че може да я прехвърли.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
sub_eleven написа:Следващата стъпка на шефа ти ще е да прехвърли фирмата на някой мангал и там приключва всичко. Така става с всяка фирма, която дължи много на държавата.
Кофти работа.
Винаги съм се чудел няма ли как да се сложи край на тази мушингия,при превхърляне на имот например това е невъзможно (поне на теория..)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- sub_eleven
- ентусиаст
-
bum_bum написа:Ако е вече задлъжнял не мисля, че може да я прехвърли.
Той ако не е, защо му е да я прехвърля изобщо?
Няма никакъв проблем да се прехвърли, зависи дали уцели момента. Държавата реално пак има кой да държи отговорен - новия собственик. Изхождаме, че би трябвало да сме нормални хора и никой да не си купи фирма дължаща един куп пари. Уви обаче има мангали фантоми, които не им дреме от такива работи, просяци, клошари и т.н., които за 5лв човек убиват.
Един познат(не му се възхищавам) беше забатачил фирмата с неплащани осигуровки и какво ли още не. Хвалеше ми се, че я прехвърлил на мангал + това мангала отделно му подписал и пълномощно да може да продължава да я управлява косвено. След което за още няколко месеца съвсем я оплете. Мангалът както се досещате не може да чете дори, просто го интересува да вземе някой лев, няма какво да му вземе държавата. Разказваше ми, че на сделката мангалът се правил, че чете нещо там(пред нотариуса и другите мафиоти), след което го скастрили - "Какво четеш като не можеш да четеш бе, подписвай!".
Та мангалите освен, че сучат помощи, участват във всякакви схеми от този тип. Какви ли не загуби търпи държавата заради мангали и бай ганьовци.
Bogat-Beden написа:при превхърляне на имот например това е невъзможно (поне на теория..)
Ако има възбрана, няма мърдане.
Последна промяна sub_eleven на 11 Яну 2017, 15:35, променена общо 1 път
bum_bum написа:sub_eleven написа:Следващата стъпка на шефа ти ще е да прехвърли фирмата на някой мангал и там приключва всичко. Така става с всяка фирма, която дължи много на държавата.
Кофти работа.
Ако е вече задлъжнял не мисля, че може да я прехвърли.
Може да не се наложи да я прехвърля. Просто регистрира ново ЕООД с близко име и продължава дейноста си.
Много зависи от спецификата на бизнеса, не винаги е толкова лесно, но съм свидетел как се регистрират нови фирми през няколко години. Дейноста, работниците, материалната база си остават същите.
Разбира се изисква се известна хитрост и при учредяването на "оригиналното" ЕООД, но ние сме изобретателно племе.
При това говоря за фирми разчитащи на поръчки от държавни предприятия или общини т.е. оставят се повечко следи в институциите. За някой с "по-независим" бизнес ще е още по-лесно.
По темата на автора:
Ако документално всичко е изрядно колегите обясниха.
Има голяма вероятност обаче ако си работил на база някакви договорки или договор на минималната, а получаване на повече работодателят да не е бил изряден по други параграфи.
Често не се внасят осигуровки или се правят други дребни нарушения, водят се назначени Х хора, а работят Х+10 и т.н.
Пример от преди няколко години ЕООД което си прехвърля дейността по горе описната схема. Работниците им се плаща под масата и им се внасят нищожни осигуровки, а на други изобщо не им се внасят. Работник гори с някакви пари, а фирмаджията му тегли майната.
Човекът по договор работи на 4 часа със съответните осигуровки, реално всички знаем как е. Прави си справка и вижда че и в нищожните осигуровки има пропуски.
Подготвя един сигнал до данъчните и инспекцията по труда със съответните документи за неговите осигуровки, трудов договор, описание на реалната работна обстановка заплащане и т.н. Описва за кои държавни/общински учреждения и фирми се изпълняват поръчки.
Данъчни и инспекция по труда точно такива им трябват, ако не е някаква много силна фирма със сериозен чадър здраво го отнасят. Докато това тече ЕООД-то беше направило още едно прехвърляне, НАП малко ги забави това, но и сметките на новата фирма бяха блокирани.
Пак опира до нареждането на опашката, но има варианти и когато документално не всичко е наред.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
TheDriver написа:
Може да не се наложи да я прехвърля. Просто регистрира ново ЕООД с близко име и продължава дейноста си.
Да но тази старата ще трябва да я обяви във фалит в един момент, а това автоматично те обрича повече да нямаш фирма на твое име известно време.
Да, не е така лесно да смениш фирмата или да я прехвърлиш, особено за нормалните хора. Можеш да имаш лицензи, договори, недвижимо имущество и т.н., заради които трябва да си изряден и носиш отговорност.
Но тези измамниците са изпечени, никога не купуват недвижимо и движимо имущество на името на фирмата, не държат пари в сметките. Даже съм забелязал всеки нов обект го започват с нова фирма, така профилактично за да могат да въртят схемите и да им е по-спокойно.
От схемаджиите спасение няма.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
sub_eleven написа:
Не съм правист и определено ми е интересно да ви чета,но си мисля,че просто държавата не се е събудила още,тогава за тях спасение не трябва да има.Освен за най-едрите риби,те винаги и по цял свят са над властта и законите.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Колкото ми е било по договор заплащането,толкова и съм получавал. Нямам да вземам суми,които са договорени под масата. Документално всичко е изрядно.
Да,следващата стъпка е инспекцията по труда,но ми трябва документ-извадка от ведомостта за сумата по месеци,която имам да получавам,а не мога да се свържа с него,за да ми издаде,ако иска де
Както някой каза по напред,фирмата е от един обръч от фирми за злоупотреби с какво ли не.
Въпрос на време е да смени собственика,защото се случваше през известно време.
Да,следващата стъпка е инспекцията по труда,но ми трябва документ-извадка от ведомостта за сумата по месеци,която имам да получавам,а не мога да се свържа с него,за да ми издаде,ако иска де

Както някой каза по напред,фирмата е от един обръч от фирми за злоупотреби с какво ли не.

sub_eleven написа:TheDriver написа:
Да но тази старата ще трябва да я обяви във фалит в един момент, а това автоматично те обрича повече да нямаш фирма на твое име известно време.
Да, не е така лесно да смениш фирмата или да я прехвърлиш, особено за нормалните хора. Можеш да имаш лицензи, договори, недвижимо имущество и т.н., заради които трябва да си изряден и носиш отговорност.
Но тези измамниците са изпечени, никога не купуват недвижимо и движимо имущество на името на фирмата, не държат пари в сметките. Даже съм забелязал всеки нов обект го започват с нова фирма, така профилактично за да могат да въртят схемите и да им е по-спокойно.
Точно

За това казах че хитруването почва още с "оригиналната" фирма. Първият собственик още е някой човечец от далечно село без улици и с доставка на поща в кметството (основният канал за контакт на институциите е отрязан). Нищо сериозно не се купува на името на фирмата, както и на името на действителния собственик и се работи през пълномощни. Ако трябва нещо да се води на фирмата за участие по поръчки, става само документално и с врътки.
"Нашата фирма" участва за поръчката с "опита си" и персонала, а използва като подизпълнител друга "чиста" фирма пак "наша", която има техниката....ако удобно е оставена вратичката от този подготвял поръчката И така нататък и така нататък......
Bogat-Beden написа:sub_eleven написа:
Не съм правист и определено ми е интересно да ви чета,но си мисля,че просто държавата не се е събудила още,тогава за тях спасение не трябва да има.Освен за най-едрите риби,те винаги и по цял свят са над властта и законите.
Не че ги защитавам ама и на "държавата" не и е лесно с това крадливо племе.
Драстично намалиха минималния учредителен капитал за ЕООД с надеждата, че ще стимулират предприемачеството - стартиращи малки бизнеси, рискуваш с нов бизнес без да си рискуваш личното имущество и т.н.
Обаче ние сме племе жилаво, предприемаческият нагон ни липсва търсиме си сигурното, за сметка на това веднага се хвърлихме на схемите с учредяването на нови и нови фиктивни ЕООД-та, схеми с ДДС и т.н.
34 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3