AutoCad/Solidworks
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- A.Stoyanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 Class II
- Мечтае да кара: Limited Edition
- Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..
AutoCad/Solidworks
Колеги, отдавна имам мерак да понауча нещо за солид и кад, но все не ми остава време...дайте съвет как е най-подходящо да започна? Курс, онлайн обучения или...има доста информация по форумите...? Работата ми не е свързана с конструиране и затова го отлагам от доста време...
едно време имах мнооого елементани познания на кад та започвам точно от нулата
едно време имах мнооого елементани познания на кад та започвам точно от нулата

Re: AutoCad/Solidworks
По повод двете описани програми:
autocad е умряла платформа за машиностроене, не го пипай това
сложи си SolidWorks, мога да ти намеря официален учебник на български за него
иначе CAD софтуера, с който се занимаваш директно зависи от индустрията, в която се използва той
Dassault Systemes:
SolidWorks е добър CAD софтуер, но е предимно за малки до средни предприятия, става за да започнеш, има страхотен интерфейс с подсказки и уизарди (автоматизирани инструменти) и като научиш първите няколко шорткъта си капитан, широко разпространен в БГ
CATIA v5 (няма да споменавам v6 или 3DEXPERIENCE) e много нагоре като функционалност, за напреднали, интерфейса е много различен, използва се от големи компании и корпорации, дълбоко интегриран с различни решения за симулация, оптимизация, визуализация и др.
другите основни играчи на пазара с CAD са софтуери за машинни инженери:
ProEngineer
NX
Ако става въпрос за архитектура там е друго море:
REVIT
AutoCAD
autocad е умряла платформа за машиностроене, не го пипай това
сложи си SolidWorks, мога да ти намеря официален учебник на български за него
иначе CAD софтуера, с който се занимаваш директно зависи от индустрията, в която се използва той
Dassault Systemes:
SolidWorks е добър CAD софтуер, но е предимно за малки до средни предприятия, става за да започнеш, има страхотен интерфейс с подсказки и уизарди (автоматизирани инструменти) и като научиш първите няколко шорткъта си капитан, широко разпространен в БГ
CATIA v5 (няма да споменавам v6 или 3DEXPERIENCE) e много нагоре като функционалност, за напреднали, интерфейса е много различен, използва се от големи компании и корпорации, дълбоко интегриран с различни решения за симулация, оптимизация, визуализация и др.
другите основни играчи на пазара с CAD са софтуери за машинни инженери:
ProEngineer
NX
Ако става въпрос за архитектура там е друго море:
REVIT
AutoCAD
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Колегата добре го е обяснил. Ако искаш да моделираш в 3D почвай Solidworks, но започни от версия 2015, а не 2016. За учене програмата е добра. SolidEdge също е добра програма (даже превъзхожда Solidworks) и също се ползва много при конструиране.
Ако ще чертаеш на 2D и искаш да се занимаваш с планове на сгради и т.н. - Autocad е най-масово използваното и почти всички го знаят. Той може да се научи за няколко дни, ако има кой да ти го обясни като хората. Той е идеалното средство за чертане - т.е. използваш го да си направиш чертеж. Докато Solidworks, Solid Edge, Catia, ProEngineer са средство за моделиране, конструиране, подобряване на детайли, конструкции и т.н..
Честно казано, ако не смяташ да се занимаваш професионално, може да не се задълбочаваш много в специфичните функции на програмите, защото ще ги забравиш бързо. Научи основните функции, които можеш лесно да си ги припомниш, ако се наложи.
В Youtube има достатъчно клипове с обяснения по всяка от програмите и ако имаш време, търпение и знаеш английски можеш да стигнеш далеч.
Успех!
Ако ще чертаеш на 2D и искаш да се занимаваш с планове на сгради и т.н. - Autocad е най-масово използваното и почти всички го знаят. Той може да се научи за няколко дни, ако има кой да ти го обясни като хората. Той е идеалното средство за чертане - т.е. използваш го да си направиш чертеж. Докато Solidworks, Solid Edge, Catia, ProEngineer са средство за моделиране, конструиране, подобряване на детайли, конструкции и т.н..
Честно казано, ако не смяташ да се занимаваш професионално, може да не се задълбочаваш много в специфичните функции на програмите, защото ще ги забравиш бързо. Научи основните функции, които можеш лесно да си ги припомниш, ако се наложи.
В Youtube има достатъчно клипове с обяснения по всяка от програмите и ако имаш време, търпение и знаеш английски можеш да стигнеш далеч.
Успех!
- FuRoRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Два умрели форда и 28ца
- Мечтае да кара: Танк
- Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile
На скоро ми се наложи да разработвам един чертеж за 3д принтер,еми ако ви кажа ,че от всички програми споменати до сега, работата с аутокад ми се стори най-бърза и лесна ? Не съм пипал нито катията нито солид нито аутокад от 2-3 години.
Та в тоя ред на мисли аутокад е едно от решенията в които не можеш да сбъркаш. Лека платформа,приятна за работа и ненадмината за 2д чертежи.Напълно възможно е да се научиш от клипове и онлайн уроци.Има информация колкото искаш за него.Ако става въпрос за по-сложни 3д форми вече трябва да погледнеш към другия софтуер.
Та в тоя ред на мисли аутокад е едно от решенията в които не можеш да сбъркаш. Лека платформа,приятна за работа и ненадмината за 2д чертежи.Напълно възможно е да се научиш от клипове и онлайн уроци.Има информация колкото искаш за него.Ако става въпрос за по-сложни 3д форми вече трябва да погледнеш към другия софтуер.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Подобно на теб преди няколко години имах желание на науча някоя от тези програми, че даже и пусках тема във форума. Сега вече Солида го ползвам дето се вика професионално, и отделно ми е свършил работа за не знам колко пари. Даже участвах и в няколко състезания по дизайн. Продължавам да са уча и страшно ми допада.
В интернет има безброй не лоши уроци. Просто са доста хаотични и като начинаещ не знаеш от къде да започнеш.
Ако си се спрял на Солида търси по торентите: infiniteskills solidworks. И книгата solidworks bible
оттам нататък всичко е само упражнение и ровене за командите. Някой други инженерни и физични/математични познания няма да навредят. Просто прави модели когато и на каквото ти скимне- колкото повече - толкова по добре. Колкото по абсурдно като форма толкова по си напрягаш мозъка като алгоритъм и начин на построение.
В интернет има безброй не лоши уроци. Просто са доста хаотични и като начинаещ не знаеш от къде да започнеш.
Ако си се спрял на Солида търси по торентите: infiniteskills solidworks. И книгата solidworks bible
оттам нататък всичко е само упражнение и ровене за командите. Някой други инженерни и физични/математични познания няма да навредят. Просто прави модели когато и на каквото ти скимне- колкото повече - толкова по добре. Колкото по абсурдно като форма толкова по си напрягаш мозъка като алгоритъм и начин на построение.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- a bmw driver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '97, Е36 320i touring
- Мечтае да кара: M5
- Детайли за колата: techno violet metallic
Колега,
Не знам откъде си, но ако има техн. университет в твоя град, отиди и виж дали има нещо в книжарницата му.
Моите помагала/книги и т.н. за CAD софтуер съм ги купувал от там.
Поздрави.
Sent from my Lenovo A6010 using Tapatalk
Не знам откъде си, но ако има техн. университет в твоя град, отиди и виж дали има нещо в книжарницата му.
Моите помагала/книги и т.н. за CAD софтуер съм ги купувал от там.
Поздрави.
Sent from my Lenovo A6010 using Tapatalk
BMW не може да се опише, трябва да се почувства.

- vladi_totev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: магистратура
Към университета има курсове. Питай в учебен център.
FuRoRR написа:На скоро ми се наложи да разработвам един чертеж за 3д принтер,еми ако ви кажа ,че от всички програми споменати до сега, работата с аутокад ми се стори най-бърза и лесна ? Не съм пипал нито катията нито солид нито аутокад от 2-3 години.
интересно ми е как правиш чертеж за 3Д принтер, даже доста
още повече на АутоКад
АутоКад е всичко друго но не и лека платформа... Като му подадеш по-голям файл и директно можеш да рестартираш компютъра, вместо да чакаш да го зареди
Пък колко е тромав...
SolidWorks е истината за начинаещи CAD-аджии
Ако искате да напреднете си слагате Geomagic Design X
Нататък зависи от работодателя, ако ме разбирате
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Пичове, за набързо трябва да спретнем една конзолка от алуминиев лист за помпа на водно-метанолова инжекция... Можете ли да препоръчате някой онлайн AutoCAD-подобен софуер, че съм на Linux и не ми се буутва Window-са само за единия AutoCAD... И с виртуалки не ми се занимава в момента и не искам нищо да инсталирам
Разглеждам това и има вид да е подходящо за целта - има sheet metal режим някакъв:
https://www.onshape.com/videos/sheet-me ... 2511288047
И друго да питам - в крайщата на ръбовете на "сгъвките" се оставят едни "изрезки" в листа ламарина (не знам как им е техническия термин), за да не се набира като връхче в края.
Въпросът ми е как се оразмеряват?
Да кажем при 3мм дебелина на ламарината и 90-градусово прегъване, колко трябва да е радиуса на тия изрезки?

https://www.onshape.com/videos/sheet-me ... 2511288047
И друго да питам - в крайщата на ръбовете на "сгъвките" се оставят едни "изрезки" в листа ламарина (не знам как им е техническия термин), за да не се набира като връхче в края.
Да кажем при 3мм дебелина на ламарината и 90-градусово прегъване, колко трябва да е радиуса на тия изрезки?

Последна промяна Nickelback на 13 Мар 2017, 22:05, променена общо 1 път
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- cmdkick
- младши ентусиаст
-
- Кара: e70 3.0d
- Детайли за колата: remapped
ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998
Nickelback написа:Можете ли да препоръчате някой онлайн AutoCAD-подобен софуер, че съм на Linux и не ми се буутва Window-са само за единия AutoCAD... И с виртуалки не ми се занимава в момента и не искам нищо да инсталирам![]()
Пробвай Wine

Tires are evil - destroy them all ...
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
cmdkick написа:Nickelback написа:Можете ли да препоръчате някой онлайн AutoCAD-подобен софуер, че съм на Linux и не ми се буутва Window-са само за единия AutoCAD... И с виртуалки не ми се занимава в момента и не искам нищо да инсталирам![]()
Пробвай Wine
Това меко казано го мразя

Накратко - трябва ми някакъв много lightweight и лесен за ползване CAD софтуер вървящ natively на Ubuntu или пък някакъв web туул като тоя горе

Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:И друго да питам - в крайщата на ръбовете на "сгъвките" се оставят едни "изрезки" в листа ламарина (не знам как им е техническия термин), за да не се набира като връхче в края.
Казват се освобождавания.
Ето тук има някои основни правила при проектиране на изделия от листов материал.
http://homepages.cae.wisc.edu/~me349/le ... _metal.pdf
Посочват, че ширината на такова ъглово освобождаване е 1,5 mm или дебелината на материала, което е по-голямо.
Огъвките се оразмеряват спрямо материала, дебелината и радиуса. Обикновено в софтуерите за проектиране на изделия от листов материал има таблици, където са заложени повечето основни варианти и не е нужно да ги смяташ сам.
Обикновено имаш добавка за огъване и отнемане за огъване.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- SpUd3r
- FiRe WaLK WiTh Me !
-
- Кара: винаги с усмивка :)
- Детайли за колата: 316is touring - Виолетка
Nickelback написа:cmdkick написа:Nickelback написа:Можете ли да препоръчате някой онлайн AutoCAD-подобен софуер, че съм на Linux и не ми се буутва Window-са само за единия AutoCAD... И с виртуалки не ми се занимава в момента и не искам нищо да инсталирам![]()
Пробвай Wine
Това меко казано го мразя
Накратко - трябва ми някакъв много lightweight и лесен за ползване CAD софтуер вървящ natively на Ubuntu или пък някакъв web туул като тоя горе
Пробва ли FreeCad? Аз на него си чертая разни дреболии, които ще принтирам.
Tux0 Ca !

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Страхотна информация, благодаря ви!
Ще пробвам и FreeCAD, и QCAD мисля да го разгледам.
Ще пробвам и FreeCAD, и QCAD мисля да го разгледам.
Лето две и седемнаесто.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Аз на солид-а се учих 2009-та с обучаващо ДВД за 2007. За около месец хванх основните неща и после каквото ми е потрявало в практиката това съм донаучил.
Интерфейса на 2016 ми е грозен много.
Ако искаш да се научиш бързо изгледай някое и друго клипче, после хвани разни предмети из къщи и им спретни по един модел за да усвоиш базовите неща.
Аутокад 1 път съм инсталирал за 15 мин го разгледах и го разкарах - не ми хареса.
Солид-а прави и нелоши рендъри
Интерфейса на 2016 ми е грозен много.
Ако искаш да се научиш бързо изгледай някое и друго клипче, после хвани разни предмети из къщи и им спретни по един модел за да усвоиш базовите неща.
Аутокад 1 път съм инсталирал за 15 мин го разгледах и го разкарах - не ми хареса.
Солид-а прави и нелоши рендъри
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2