Кой е с предимство?
Модератор: Общи модератори
Re: Кой е с предимство?
Club BMW написа:Въпроса, който го интересува човека е за подаване на мигач в тази ситуация и затова го коментираме. Предимството не е споменато във въпроса и няма какво да го коментираме.BukToP написа:Здравейте колеги, ще ви помоля за мнения по следните въпроси:
Имаме кръстовище:
Въпросът е: Трябва ли кола 1 да подаде ляв мигач? и ако трябва защо?
1 напуска път с предимство, което практически няма значение за 2 ( за 2 важи знака с предимство, ако навлиза в този път) . В случая важи правилото за нерегулирано кръстовище. 1 не е необходимо да подава мигач, ако продължава направо.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Мойте 3 ст. по тази тема, но не само. По принцип и на теория е важно какво пише в закона. Дефакто и на практика - не толкова. Обяснявам. В дадената ситуация и коя да е друга спорна, като тази със светофарите от друга скорошна тема, не разчитайте (много) на това, че сте или не сте с предимство. Разчитайте и се съобразявайте само и изцяло с обстановката на пътя и участниците в движението. При подобно кръстовище например намалете една идея, свалете една скорост и наблюдавайте колата и шофьора, който се кани да прави ляв завой и преминете през кръстовището със съответното внимание и готовност за аварийно спиране при необходимост. А не "аз съм с предимство, еб@л съм го" и газ до дупка. Колкото и да сте с предимство човекът отсреща може да не ви види, да бърза, да не съобрази дистанцията, да се заблее нещо и общо взето ПТП-то е гарантирано. Същото може да се прави и при много други подобни спорни ситуации. Аз лично, когато карам така правя. Е, естествено и свирвам и/или присвяткам да се усети другия шофьор. Коства ми няколко секунди забавяне, а ми спестява една камара (потенциални) проблеми.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
По принцип съм съгласен с теб, но една особена прослойка хора разчитат точно на това ти мислене ти да се пазиш респективно да пазиш тях и точно заради това си карат както си искат, а ти си спираш и ги чакаш. Та по принцип закона трябва да си се спазва, а бързах/жената ме напусна/ пОтката ме чака не трябва въобще дори някои да си го помисля за оправдание неспазването на ЗДвП.madafaka_donkele написа:Мойте 3 ст. по тази тема, но не само. По принцип и на теория е важно какво пише в закона. Дефакто и на практика - не толкова. Обяснявам. В дадената ситуация и коя да е друга спорна, като тази със светофарите от друга скорошна тема, не разчитайте (много) на това, че сте или не сте с предимство. Разчитайте и се съобразявайте само и изцяло с обстановката на пътя и участниците в движението. При подобно кръстовище например намалете една идея, свалете една скорост и наблюдавайте колата и шофьора, който се кани да прави ляв завой и преминете през кръстовището със съответното внимание и готовност за аварийно спиране при необходимост. А не "аз съм с предимство, еб@л съм го" и газ до дупка. Колкото и да сте с предимство човекът отсреща може да не ви види, да бърза, да не съобрази дистанцията, да се заблее нещо и общо взето ПТП-то е гарантирано. Същото може да се прави и при много други подобни спорни ситуации. Аз лично, когато карам така правя. Е, естествено и свирвам и/или присвяткам да се усети другия шофьор. Коства ми няколко секунди забавяне, а ми спестява една камара (потенциални) проблеми.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
dextuar написа:...една особена прослойка хора разчитат точно на това ти мислене ти да се пазиш респективно да пазиш тях и точно заради това си карат както си искат, а ти си спираш и ги чакаш.
Така е, но аз лично не виждам смисъл да се затормозявам с такива индивиди, щото те рано или късно си намират майстора по един или друг начин. Я ще попаднат на някоя луда глава, дето ще им стъжни живота, я на кука в кисело настроение, дето ще направи крив от актове, я под някой камион докато много бърза. Няма бягане. Затва свиря клаксона, светвам му да се усети и го пускам да си ходи на @#^!@%$#@^

madafaka_donkele написа:...
В общи линии това е правилният подход ...
exotique написа:Club BMW написа:Въпроса, който го интересува човека е за подаване на мигач в тази ситуация и затова го коментираме. Предимството не е споменато във въпроса и няма какво да го коментираме.BukToP написа:Здравейте колеги, ще ви помоля за мнения по следните въпроси:
Имаме кръстовище:
В случая важи правилото за нерегулирано кръстовище.
На регулирано кръстовище да важи правилото за нерегулирано

Club BMW написа:madafaka_donkele написа:...
В общи линии това е правилният подход ...exotique написа:Club BMW написа:Въпроса, който го интересува човека е за подаване на мигач в тази ситуация и затова го коментираме. Предимството не е споменато във въпроса и няма какво да го коментираме.BukToP написа:Здравейте колеги, ще ви помоля за мнения по следните въпроси:
Имаме кръстовище:
В случая важи правилото за нерегулирано кръстовище.
На регулирано кръстовище да важи правилото за нерегулирано
факт

- georgi_1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39 528i 1996г.
Колеги, може ли да изкажете мнение за тази ситуация на това известно кръстовище. Би било полезно, много от Вас минават всеки ден от там!
lockheed написа:Здравейте,
От извество време имаме спор с приятел относно кой e с предимство в кръстовище при следната ситуация:
Става въпрос за кръстовището на УНСС в Студенски град. Спорът ни е коя кола е с предимство при завиване на запад (гледайки карнтинката) - синята или червената. Проблемът идва от спрените коли, които са обозначени на картинката, понеже ако не са там и двата автомобила могат да преминат едновременно.
Според моят приятел червеният автомобил е с предимство съдейки правилото на десностоящия, което и реално си се спазва на въпросното кръстовище. Има право, но според мен, ако гледаме точно правилника, синият автомобил е с предимство, тъй като до колкото си спомням имаше член, който гласеше, че при движение в кръстовище при многолентов път, водачът трябва да се движи и навлезе в лентата, от която е влязъл - излиза от лява, влиза в лява, излиза от дясна, влиза в дясна, както и са пунктираните цветни линии на картинката.
Тоест за мен автомобилът с червено отнема предимство (оранжевия X), тъй като във въпросната ситуация той извършва престрояване след като реално вече е излязъл от кръстовището. Та въпросът е - запазва ли си абсолютното право на предимство десностоящият в тази ситуация?
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Там едната улица "акад. Младенов" е с предимство, а другата "8-ми декември" без. Та където и да са, ако изобщо става въпрос за там, червената е с предимство.
- dreadx
- младши ентусиаст
-
- ха, за момент си помислих, че по грешка съм влязъл във VW форума. Там отговорих вече,
а тук няма да пиша нищо, за да не насочвам към евентуален отговор - да видим.
/само ще уточня, че до колкото знам на кръстовището има светофар, който пуска двете коли една срещу друга.
а тук няма да пиша нищо, за да не насочвам към евентуален отговор - да видим.
/само ще уточня, че до колкото знам на кръстовището има светофар, който пуска двете коли една срещу друга.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
Не съм и сигурно скоро няма да минавам това кръстовище но от това което се вижда на рисунката си вадя извода че е нерегулирано и следва да се спазва правилото на насрещно движещите се ппс което гласи че този който прави десен завой е с предимство.Не знам от къде ви дойде на ум за дясностоящи в случая и там за някакви си членове когато въобще няма такава маркировка. 

- cmdkick
- младши ентусиаст
-
- Кара: e70 3.0d
- Детайли за колата: remapped
ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Има светофар и ги пуска една срещу друга, но за пореден път се изумявам какви правила си измислят хората, което пък напълно обяснява редовните "колизии" из София, просто незнам какъв ще е този закон че да пренапише правилото за дясно завиващ/стоящ.
На ген. Костов картинките:
Ако се ударят на място номер 3 е виновен Синия при всички положения.
На 1 и 2 е виновен този който евентуално е навлязал в платното на другия, така че дясно завиващия ако успее да завие надясно в дясната лента обаче пътя му свърши щото има спрял бакшиш и реши че е с предимство да се престрои щото последните му 2 завоя дето е направил са десни, и те се трупа предимството раз'ииши, няма да познае...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Tires are evil - destroy them all ...
- Wierdo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 545i
- Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe
- cmdkick
- младши ентусиаст
-
Wierdo написа:
Демек ако се ударят на номер 3 на моята картичка, кой е виновен?
- Wierdo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 545i
- Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe
cmdkick написа:Wierdo написа:
Демек ако се ударят на номер 3 на моята картичка, кой е виновен?
Ако се ударят в лявата лента е виновен червения, ако се ударят в дясната - синия.
Реално всеки трябва да си завие в лентата за него си. Тва, че веднага след завоя дясната лента е заета е проблем на дяснозавиващия.Той трябва да чака минаващите в лява лента.
- cmdkick
- младши ентусиаст
-
Wierdo написа:
Те ако се ударят вече в лентата ясно, а ако се ударят в самото крастовище преди да са излезли от него?