Връщат КАТ в храстите

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Връщат КАТ в храстите

Мнение от Jordana » 01 Юли 2017, 10:54

В нормалните държави правят ето така :
На британските любители на високите скорости е предложен истински "пищов", който ще им помогне да се спасят от полицейските видеокамери. Това е атлас с указания къде точно са разположени постоветe. Очаква се наръчникът за пътните хулигани да бъде много търсен, защото над три милиона шофьори на Острова ежегодно плащат парични глоби за превишена скорост. Още над шест милиона пък карат с продупчени като решето талони за неспазване на ограниченията.
Кошмарът за британците са видеокамерите, които безжалостно фиксират нарушенията. Виновниците получават фишове за наложените глоби по пощата. Тези, които не платят в определения срок, ги привикват в съда.
В помощ на шофьорите се притече Националната автомобилна асоциация. Тя разработи и отпечата новите атласи на пътищата в кралството с подробни указания за разположението на всички полицейски камери и места, където водачите могат да се срещнат с мобилните отряди на кралските катаджии.
Никола Аткинсън, прессекретар на асоциацията, смята, че обикновено камерите са поставени там, където най-често стават пътни произшествия с много убити и ранени. Поради това водачите трябва предварително да знаят тези опасни участъци от маршрута, за да карат по-внимателно там.

Не е лошо българските автомобилни асоциации да вземат пример и да бъдат най накрая в полза на водачите и безопасноста на шофиране .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 01 Юли 2017, 11:10

Top Gun Maverick написа:А не мислите ли, че има и такива, които не примигват, просто защото искат да се спазват някакви правила? Аз знам за такива де, затова питам. Иначе откъдето минавам редовно доста си примигват в нашия регион, съответно другите благодарят, особено ако полицаите са се скатали повечко.

Веднага давам пример - пътувате от Варна в посока София, подминавате Антоново и Моравица и следва дълга поредица от завои и къси прави, където се изпреварва доста трудно, така 4-5-6 км, натрупват се групи от 8-10 тира и веднага след това следва нанадолнище в което обаче изпреварването е забранено за движещите се в посока София, а има две ленти в посока Варна. Естествено патрулката стои и чака за неправилно изпреварване, което ако направиш при липса на насрещно движещи се автомобили, не виждам чак къде е драмата. Няколко километра по надолу има кръстовище където има паметници на жертви от всички страни на кръстовището. Не е ли работа на КАТ първо да не създава предпоставки за ПТП-та, а после да мисли за глобите? Много от тежките ПТП-та на извънградско стават вследствие на тежък трафик и утежняването на трафика, когато може да се разреди не го разбирам. Колкото до шофьорите които не мигат, когато има патрулка с камера - olo и даже им го показвам през прозореца :wave:
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 01 Юли 2017, 12:13

Просветлението не е строго определено само за наличие на полицаи, а за предупреждение за опасност на пътя. Така например ако се размина с някой и след малко попадна на стадо овце на пътя ( реална случка), то аз смятам това за опит за убийство от негова страна

Случая описан от ефрен е решен по елементарен начин в съседна Македония - всеки може да използва допълнителната средна лента ако има възможност да изпревари безопасно. Тук не знам защо им се свиват 100киля боя да въведат същата маркировка и да облекчат трафика :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 01 Юли 2017, 16:05

Това с премигването май верно е на изчезване,едно време ми писваше да махам на на хората които ми примигват,заради някакво "препятствие" сега никой нищо....странна работа. В края на краищата,обнародваха ли го тоя закон за камерите и крият ли се вече " нашите хора" :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Юли 2017, 16:20

Още слагат знака . А това с премигването е въпрос на професионална етика , когато си всеки ден зад волана тези неща са полезни и спестяват нерви и пари . Когато си епизодично зад волана и автомобила ти е хоби , по-добре пропусни и продължавай както си знаеш когато ти премигнат - без значение какво означава , кат в храстите , препятствия на пътя или просто поздрав :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Юли 2017, 17:43

И аз това казвам, че не може за щяло и нещяло да се святка когато има патрулка за да не бъде глобен някой. Примерът, който даде колегата по-горе е много хубав и в такива ситуации с непрекъсната лента и шанс да се изпревари, но наличие на патрулка е почти задължаващо да святкаш. При наличие на животни и други опасности също. Обаче ако е действително опасен участък с кофти завои и видя как някоя бангия(напоследък ми се случи с гоУф 3 и Пасат 4 да летят като совалки)е засилена все едно умира някой, та чак се накланя като патка по завоите, забравете да му светна. Според мен малко или много хората трябва и сами да се пазят, не само да се святка винаги по презумция. Иначе все едно зачерквате с лека ръка всички правила.
Друг пример е когато патрулката е почти на пътя(или просто има идеална видимост отдалеч към нея)пак забравете да присветна. За мен логиката в случая е, че щом някой е неспособен да я види при тези условия, значи по принцип не е за кола, а каму ли да лети бързо и щом е нарушил, по-добре да се оправя сам.
Не мигам по принцип и на ромите(освен на няколко познати из региона, който знам, че имат книжки и карат)понеже те все нещо нямат, а карат като за световно, поне тука. Много лошо е когато се святка наред и като видя как мангалски бус, подобен на онзи от магистаралата с многото жертви емигранти от скоро, види сигнала, спре и обърне. В такъв случай дали ако подалия го знае как бай манго няма минимум застраховка, преглед, книжка или нито едно от тези и се е отървал му става хубаво? Според мен не или поне аз се дразня, а го виждам редовно. Защото куката като види подобен бус и го спира почти винаги, ама те обръщат и бягат. Няколко пъти съм виждал така обаче хитри ушевци като видят обръщането и ако могат тръгват и го спират като следва каквото трябва. Та аз съм ПРОТИВ безразборното светене, трябва да се мисли както при самото шофиране кога може и кога по-добре да не светнеш.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 730D F01

Мнение от mrlargo » 01 Юли 2017, 20:35

Don_Diego написа:Факт, че много малко шофьори предупреждават (дори за опасност, не само за полицаи в храстите). Последните ми пътувания съм предупреждаван предимно от тираджии

Аз винаги светкам като видя патрул, особено на магистралата, като видя бързо движещи се колеги в насрещното. Вярно, че напоследък понякога от 50 коли само един-двама ми светват, тираджиите в повечето случай са големи пичове, светкат почти винаги. Предупреждавали са ме и за паднало дърво, катастрофа и т.н.
Това да злорадстваш, че някой са го спрели или ще го спрат е присъщо на разни хора, дето се радвам, че никога няма да са ми приятели.. :kuku:
В сряда минах по тракия, имаше два патрула, като и за двата се беше някой се беше погрижил да ги репортне, waze-а ме предупреди идеално.
Единствените на които не съм светил са разни ръждясали бусове, движещи се по тъмно с един светещ стоп и един габарит, най-често управлявани от цигани, които превозват някаква крадена стока.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 01 Юли 2017, 22:27

Злорадстването(ако имаш предвид моя пост)и нещата, които съм описал вътре са МНОООООООГО различни неща. Прочети го пак, може да ти стане ясно. Или най-добре за всяка патрулка, навсякъде да има полицай около километър по-рано да спира и предупреждава всички, че да не вземат да хванат някой нарушител, така спокойно ще може да цари пълна анархия изцяло, понеже сега е наполовина. Сигурно ще си много ОК ако някой манго без застраховка или/и книжка те изпердаши някъде, направи ти колата на гъз и даже няма какво да му съдиш за да вземеш. Има и стотици други примери де.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 01 Юли 2017, 22:59

Don_Diego написа:Просветлението не е строго определено само за наличие на полицаи, а за предупреждение за опасност на пътя. Така например ако се размина с някой и след малко попадна на стадо овце на пътя ( реална случка), то аз смятам това за опит за убийство от негова страна

Случая описан от ефрен е решен по елементарен начин в съседна Македония - всеки може да използва допълнителната средна лента ако има възможност да изпревари безопасно. Тук не знам защо им се свиват 100киля боя да въведат същата маркировка и да облекчат трафика :dunno:

Ако това стане, поне 50% ще са постоянно в средната лента и ще бъде интересно, кой ще отстъпи или ще е по правилото на по-големия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Връщат КАТ в храстите

Мнение от bum_bum » 02 Юли 2017, 8:05

Винаги присветвам ако има полицаи. Не съм се замислял до сега, че може да съм предупредил някой неизряден манго :mhihi:

Иначе да- има огромна разлика от преди. Преди 15-тина години въпреки в пъти по-малкия трафик беше почти невъзможно да налетиш на радар без да са те предупредили.

Сега вече както е модерно всеки се спасява по единично. Много хора имат детектори и не предупреждават, щото нали "евал съм ги другите, нека дадат и те ХХХ лв за антирадар".
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 02 Юли 2017, 8:48

bum_bum написа:Сега вече както е модерно всеки се спасява по единично. Много хора имат детектори и не предупреждават, щото нали "евал съм ги другите, нека дадат и те ХХХ лв за антирадар".

Точно. Такава злоба между хората цари, че не е истина. И се опира на всякакви тъпотии - тоя кой знае колко е тъп, виж го ква кола кара, бла бла бла. Ква е гаранцията, че и аз не изглеждам тъп отвън. :mhihi: Междудругото ако хората имат по-добри познания за шофирането въобще не е необходимо да се светка през 2 секунди, защото погледа ти по принцип трябва да е дооооста надалеч (пропорционално на скоростта, с която се движиш). Моята теза за безобразията по пътищата е, че подготовката на новите водачи е крайно мизерна. Набляга се на листовките със всичките му там мерки за сигурност (като на матурите... само че не виждам младежта да е станала по-умна. :mhihi: ), а редовно виждам курсисти, които не държат волана правилно и са вперили поглед напред, все едно гледат филм. Това няма как да стане разбира се, ако не се толелира от инструкторите... И великата българска глупост - щом карам полека и знам теорията (а колко я знаеш е друг въпрос. Най-често просто се назубря за изпита) значи съм супер безопасен шофьор. :banghead: Като в този случай всички други фактори губят значение... С две думи - все по-малко хора осъзнават сериозността при процеса "шофиране". Ама наистина, а не - "Трябва да се кара внимателно!". :banghead: То и аз знам, че самолета трябва да се държи във въздуха, без да застрашава безопасността на пътниците и другите самолети, ама това най-вероятно не означава, че разбирам от пилотиране...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Юли 2017, 9:14

Врачанин, аз съм съгласен с почти всичко казано от теб. Но да кажем, че в региона знам няколко такива субекта, които редовно си минават и като видят патрулка обръщат, звънят по телефона в махалата и от там всички роми спират да минават докато не си тръгнат кварталните. Това според теб е защото са с книжки ли? :mhihi: И да, не съм Бог, но не ги и наказвам аз, хайде да направим разликата ако обичаш. Ако искам да ги накажа, един списък с номерата, давам го на който трябва и са готови. На всичко отгоре когато редовно има спряла патрулка, все се случва да имам телефон на някой(говоря за тук)и спокойно мога да използвам това когато знам,че някой наближава. Е, не го правя. Та нека не отиваме в тая посока как аз наказвам видиш ли някои нарушители защото не им казвам как да обърнат, понеже има полицаи. И за да не остана погрешно разбран, аз редовно си святкам за полицаи, особено когато са скрити, а ако е патрулка с включена камера също. Между другото ако видя, че някой зад мен вече святка като луд на всички, естествено не святкам и аз. Замислете се и над това когато виждате не всички в колона от коли да не святкат.
За протокола и на много манговци съм святкал. :mhihi: Но позволи ми една вметка, че имам прекалено много преки наблюдения над тях(повече от теб вероятно)и съм видял неща, които ми дават чиста съвест да не съжалявам тези субекти на пътя специално. И не говоря за тези като в Асеновград сега.
Иначе вярвай ми, не се разсейвам с такива мисли. Толкова съм свикнал с волана и по цял ден, всеки ден да съм зад него, че мога да си го позволя, а и доста други неща.
Иначе грешиш за това, че нямало ефект когато ги глобят. Вярвай ми има защото имам досег с доста такива. Особено когато ги набарат без книжки за пореден път и тръгнат по дела и т.н. Тогава вече се сещат, че трябва да се опитат да направят нещо. Освен всичко останало това ги кара да внимават как се движат вече, много пъти съм чувал от тях как ВЕЧЕ ТРЯБВА да не карат пили, да не карат без застраховки, да внимават въоще как карат защото ВЕЧЕ много дебнели и актовете били големи. Та недейте разсъждава като прави лопати, че контрола от КАТ нищо не променял. Ако го няма дори в сегашните си измерения ще видите колко много променя даже. Когато бяха спрели кварталните и другите да проверяват(тоест само КАТ можеше)тъкмо бяха почнали да научават всички това и беше настанала почти пълна анархия тука по селата. Тъкмо навреме пак ги върнаха и имаше ефект. Което съм видял с очите си, няма как да ми обясниш ти или който и да е, че не е вярно.
Относно това със спирането, ами пак не е точно така. Разговарял съм с много полицаи(за КАТ говоря)и за тях е по-зле когато спрат рутинно някой със скъпа кола, понеже такива хора ако не са карали с превишена скорост, по принцип процентно изразено спрямо другите, всичко им е наред като документи. Но има и нещо друго, чак началника им преди години ги беше накарал да не се занимават с лъскави коли защото после обжалват актовете и ги печелят. Определени бизнесмени пък въобще гледат да не се занимават с тях защото се държат супер арогантно и все са на някой човек и накрая полицая няма избор освен да ги пусне и онези им се смеят почти в очите. А колкото и да не ти се вярва, лъскавата е тенденция да вземеш някой лев от нея основно ако кара с превишена скорост защото или бърза за някъде или просто не му се занимава с КАТ или няма къде да мърда като е превишил доста. Колкото и да не ти се вярва също така, обикновения катаджия знае, че обикновения човек винаги ще гледа да му кихне 10-20 лв. и няма да е някой кур-капан(да го врътне я с камера, я с белязани пари)защото за обикновения човек да му пишат акт и да ходи да дава от 50 до 200 лева не си е оферта. Хората знаешли даже как виждат нещата спрямо спиране на лъскави и обикновени коли? Това съм го виждал и чувал много пъти, ама много за всичките тези години такси. Виждат да чакат катаджии някъде и редовните реплики са "ето, излезли са за празниците/почивка да направят някой лев, не се наядоха, ама тия с лъскавите коли и джипове не ги закачат, закона важи само за обикновения човек" и т.н. Тоест народа вижда нещата точно обратното - спират трошките, лъскавите коли не ги закачат. за мен всичко е според случая и всеки съди прибързано без аргументи. Горните неща обаче всичките ти ги казвам от опит и въпреки това знам, че има случаи и изключения. Та мога да ти пиша до утре за психологията на катаджиите, но не мисля, че е нужно, а и изчезвам.
Иначе да се обвиня сам като ти кажа, че да, не спазвам особено много закона(по документи съм изряден винаги де)когато работя или съм излезнал да се кефя, но пък мисля какво правя постоянно, което не ме оправдава.

Бум-бум, за хората с радар-детектори си прав или поне за една част от тях. Не е логиката им обаче в повечето случаи да си купуват и другите, ами да остане и някой да спазва.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 02 Юли 2017, 9:23

:OT: Може ли да се удари някакъв лимит на символите - да кажем до 2000 на пост?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 02 Юли 2017, 9:34

Dirty M5 driveR написа:
bum_bum написа:Сега вече както е модерно всеки се спасява по единично. Много хора имат детектори и не предупреждават, щото нали "евал съм ги другите, нека дадат и те ХХХ лв за антирадар".

Точно. Такава злоба между хората цари, че не е истина.

Е глупости сега, защо да е злоба? На мен например не ми пука дали някой ще го спрат или не, всъщност ако кара като неадекватен е по-добре да го спрат преди да утрепе някой. Аз присветквам с фарове само ако има нещо -> катастрофа, вода/боклук на пътя и разни такива неща, ама за полиция не виждам смисъла да се присветква. Това за колегиалността не е вярно и се учудвам, че има хора дето мислят по тоя начин. Колегиалност е в задръстване да пуснеш кола идваща от странична улица да се влее в трафика, а не да предупредиш някой дето кара със 150 да намали, защото на следващия завой може да отнесе някое семейство дето си кара нормално и не им трябва присветкване.
Изображение

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 02 Юли 2017, 10:03

Хрумвало ли ти е как ще изглежда трафика в БГ ако абсолютно всички участници спазват абсолютно всички ограничения и маркировки? Разбира се от тази бройка изключваме турските тираджии, които карат със 110 в населените места, за тях няма шанс. Един познат грък веднъж беше пробвал да спазва всички ограничения и правила от София до Варна - малко над 8 часа, но беше почивал два пъти по 15 мин, и това без другите да ги спазват, представи си ако и другите ги бяха спазвали. Излишно е да ти казвам, че не можеш да изпревариш нито един ТИР от Ябланица до Шумен ако спазваш ограниченията на скоростта.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата