Реализация, стандарт на живот и М6-ци

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Реализация, стандарт на живот и М6-ци

Мнение от Leon » 06 Авг 2017, 21:54

dextuar написа:Както ти го каза - въпрос на приоритети ;) Въпреки че аз лично не бих живял в имот за 200 бона и да карам кола за 2. Но това са си мои предразсъдъци.

Да ти кажа, въпрос на помъдряване. Гаражът ми струва повече от колата, но не се обезценява. И вместо да се накипря с ново F30, предпочетох да направя нещо, за което детето ми ще е благодарно след 10г. Поне се надявам.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Реализация, стандарт на живот и М6-ци

Мнение от Dextuar » 06 Авг 2017, 22:07

Leon написа:
dextuar написа:Както ти го каза - въпрос на приоритети ;) Въпреки че аз лично не бих живял в имот за 200 бона и да карам кола за 2. Но това са си мои предразсъдъци.

Да ти кажа, въпрос на помъдряване. Гаражът ми струва повече от колата, но не се обезценява. И вместо да се накипря с ново F30, предпочетох да направя нещо, за което детето ми ще е благодарно след 10г. Поне се надявам.
Никой не твърди, че трябва да си първенюгата с новата кола премиум марка до 5г. Тук говорим за това да живееш в нещо като имение примерно и да караш морално остарял автомобил. Пак разсъждавам хипотетично - за мен е странно да спестяваш за имот/ вземеш заем за имот за 200-300к и да караш кола за 3-5к. И твоя пример за колата въобще не е адекватен - твоята кола нито е много стара, разбирай морално и спрямо автопарка на страната, нито може да чакаш възвращаемост на инвестиция от масов неколеционерски автомобил. С две думи - би ли живял в апартамент за 200к и гараж за 20к и да возиш детето в 36-ца или би живял в апартамент за 170к и гараж за 15, но да си с по-съвременен автомобил? Нима сигурността на детето ти е по-маловажна от скъпия гараж? Не мисля...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Авг 2017, 23:14

За кола утре ще изкараш, но апартамент се сменя по-трудно.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Авг 2017, 2:10

dextuar написа:
Leon написа:

Никой не твърди, че трябва да си първенюгата с новата кола премиум марка до 5г. Тук говорим за това да живееш в нещо като имение примерно и да караш морално остарял автомобил. Пак разсъждавам хипотетично - за мен е странно да спестяваш за имот/ вземеш заем за имот за 200-300к и да караш кола за 3-5к. И твоя пример за колата въобще не е адекватен - твоята кола нито е много стара, разбирай морално и спрямо автопарка на страната, нито може да чакаш възвращаемост на инвестиция от масов неколеционерски автомобил. С две думи - би ли живял в апартамент за 200к и гараж за 20к и да возиш детето в 36-ца или би живял в апартамент за 170к и гараж за 15, но да си с по-съвременен автомобил? Нима сигурността на детето ти е по-маловажна от скъпия гараж? Не мисля...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Малък си още, затова така размишляваш. Както казаха- въпрос на приоритети. И аз едно време си мислех, че колата трябва да отговаря на статуса на човек, ама не е така. Аз познавам много хора които живеят в къщи по 1000 квадрата и нагоре и карат коли на по 10-12 години, че и по- дърти. Шефа ми примерно кара х3-ка от най- стария модел... и кво? Жена му кара Хонда акорд на 7-8 години...

Както казаха (пак- бе тази тема не се ли изчерпа?) това с колите е някакъв балкански синдром. Мога съвсем отговорно да ти кажа, че в сити-то дето ми е най- близо във финансовата зона дето средния доход е сигурно над $300к на година рядко ще видиш лъскава кола- най- много някой адвокат с някое ново Порше 911 ама карера- дори не турбо. Другото е море от $35к хонди и тойоти и някой друг американски джип... оня ден гледах едно графитено ламбо авентадор беше спряло- ми хората се снимаха с него баси...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 07 Авг 2017, 8:40

Явно и аз съм сбъркан нещо щом карам шерката на градината със СМАРТ за 2000лв., а пък сградата на бизнеса ми последно по данъчна оценка беше 160 000лв. :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 07 Авг 2017, 10:03

z
Последна промяна Petrolhead на 18 Сеп 2020, 18:47, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 07 Авг 2017, 10:11

С уговорката, че за нещо качествено трябва да работиш поне 5-6 живота.

Гледам тук около нас как строят имоти, които ще се продават за около 2к евро на квадрат. Такова вайно и 200 евро са му много. Ама пусти "престижни локации".. :ranting:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Авг 2017, 10:18

С имота е малко по-различно, защото в общия случай цената му расте или поне се запазва и след 20 години живот в "дупка", можеш да продадеш "дупката" и парите са спестени в нея. Разбира се това е с много уговорки, но средностатистически човек, ще е по-добре ако не си експериментира с парите, а просто си купи жилище. Не всеки може и трябва да инвестира и/или да започва бизнес.
Колите от друга страна... :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 07 Авг 2017, 10:22

z
Последна промяна Petrolhead на 18 Сеп 2020, 18:47, променена общо 1 път

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 07 Авг 2017, 10:45

Ако за някого парите сами по себе си са приоритет ... де да знам ... май няма да се изкажа даже :mhihi:

Парите са средство, неразумното им разходване води до по-малко възможности, по-малко избор, по-малко сигурност ...
Има си някакви неща дето въпреки бързо променящият се свят трудно се променят ...

Наем / ипотека - труден въпрос ... За всеки е различно.

Естествено важно е да си щастлив, ако успееш да измислиш начини да си щастлив срещу по-малко пари - по-добре :lol:
Трябва и да има някаква мисъл за напред обаче ... не може всичко изкарано да заминава щото после боли много ...
В тоя ред на мисли ипотеката е добър начин да се дисциплинираш финансово ...

steeN написа:Колите от друга страна... :mhihi:

Дупки за пари. Нови, стари, скъпи, евтини. Все са си тотал фира :mhihi:
Колкото по-нови и скъпи толко по-фира, колкото повече ги сменяш толкова по-фира ...
Най-добре ако човек си седне на гъза и не се занимава с тая краста ... ама де късмет :mhihi:
Говорим такива дето се карат, а не такива с инвестиционна цел купени.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Авг 2017, 10:51

Парите не са приоритет, но да имаш покрив над главата ти е :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 07 Авг 2017, 10:53

adovet написа:Явно и аз съм сбъркан нещо щом карам шерката на градината със СМАРТ за 2000лв., а пък сградата на бизнеса ми последно по данъчна оценка беше 160 000лв. :mhihi:

Някой със SUV недай си боже, ако те изтряска в СМАРТ-а няма да е приятно обаче, особено както си с дъщерята. Не знам защо яко се пренебрегва сигурноста... Дори да не е кола за 250к, новите коли като цяло са доста по-сигурни от кошници на по 15 години, които не се знае ще им се отвори ли въобще бега при катастрофа... Ама кой го интересува сигурност - друго си е 18/19-ка джанта за визия с гуми за 300 лева :lol:

За САЩ и 6-12 месеца се визира пак кола на лизинг в повечето случай и се кара докато е в гаранция +- 1-2 години.

И аз имам познат с имот за 500к и кола за 5к, но на мен някак си не ми е ОК, както не е ОК кола за 100к и под наем в Дружба :mhihi:

Отделно българина е яко комплексиран и на тема имоти още от родителите, едва ли не ако нямаш имот до някакви години за нищо не ставаш, което за доста хора пак не е вярно (отделно колко те връзва с квартал, град, държава...). Друго любимо ми е като чуя "защо не си купел, ами давал наем - било същото". Същото ама ако наема е 1000 лева (добър апартамент), същия или малко по-голям за теб ще е 1500-2000 лева за 30 години кредит, което някак не е същото и бонуса ще е за децата, не за теб :mhihi: (цена за София към момента)

Petrolhead написа:всеки има правото да си харчи парите както намери за добре
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 07 Авг 2017, 11:06

Rainbow написа:
adovet написа:Явно и аз съм сбъркан нещо щом карам шерката на градината със СМАРТ за 2000лв., а пък сградата на бизнеса ми последно по данъчна оценка беше 160 000лв. :mhihi:

Някой със SUV недай си боже, ако те изтряска в СМАРТ-а няма да е приятно обаче, особено както си с дъщерята. Не знам защо яко се пренебрегва сигурноста... Дори да не е кола за 250к, новите коли като цяло са доста по-сигурни от кошници на по 15 години, които не се знае ще им се отвори ли въобще бега при катастрофа... Ама кой го интересува сигурност - друго си е 18/19-ка джанта за визия с гуми за 300 лева :lol:

За САЩ и 6-12 месеца се визира пак кола на лизинг в повечето случай и се кара докато е в гаранция +- 1-2 години.

И аз имам познат с имот за 500к и кола за 5к, но на мен някак си не ми е ОК, както не е ОК кола за 100к и под наем в Дружба :mhihi:

Отделно българина е яко комплексиран и на тема имоти още от родителите, едва ли не ако нямаш имот до някакви години за нищо не ставаш, което за доста хора пак не е вярно (отделно колко те връзва с квартал, град, държава...). Друго любимо ми е като чуя "защо не си купел, ами давал наем - било същото". Същото ама ако наема е 1000 лева (добър апартамент), същия или малко по-голям за теб ще е 1500-2000 лева за 30 години кредит, което някак не е същото и бонуса ще е за децата, не за теб :mhihi: (цена за София към момента)

Petrolhead написа:всеки има правото да си харчи парите както намери за добре

Нещо не мога да ти разбера логиката. Според теб танк ли трябва да си купя за да се придвижвам в града. Баба ми говореше едно време така, ако тоя те удари ако оня те удари. Просто си имам градска кола и кола за извън града. Също така според мен ако живееш при родителите си над 25 и нямаш отделно жилище, било и под наем, значи си си баш лусър. Иначе за наемите горе долу се избива апартамент за 10-12г. не за 30г.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 07 Авг 2017, 11:13

Карането на стара и не престижна кола има и друг аспект. Не пускам теми от рода на "стари премиум или нови китайски гуми" и не припадам като чуя шум от турбото или видя теч на нафта.

Мога да си позволя да ида да си взема от Дару дискове и накладки на 50% от стойността на колата, щото през последните 100к километра съм похарчил всичко на всичко 1к за ремонти и не ме бърка да дам малко пари, вместо да се чудя да мина ли през локвата или не, че да не изкривя АТЕ-то.

Да, кара ми се нова кола и на мен. Ама преди да мога да сменя каквото и да е било по нея без да трябва да гладувам месец-два смятам, че не е за мен. Разбрах го това по трудния начин преди 15-тина години като си бях взел един скъп мерцедес.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 07 Авг 2017, 11:22

bum_bum написа:Карането на стара и не престижна кола има и друг аспект. Не пускам теми от рода на "стари премиум или нови китайски гуми" и не припадам като чуя шум от турбото или видя теч на нафта.

Мога да си позволя да ида да си взема от Дару дискове и накладки на 50% от стойността на колата, щото през последните 100к километра съм похарчил всичко на всичко 1к за ремонти и не ме бърка да дам малко пари, вместо да се чудя да мина ли през локвата или не, че да не изкривя АТЕ-то.

Да, кара ми се нова кола и на мен. Ама преди да мога да сменя каквото и да е било по нея без да трябва да гладувам месец-два смятам, че не е за мен. Разбрах го това по трудния начин преди 15-тина години като си бях взел един скъп мерцедес.

И аз съм на този принцип. Според мен колата изобщо не трябва да е в някаква тежест. И мотора да замине не ми пука оправя се и се кара. Карам си колата понякога и доста екстремно и не ми пука че може това да се счупи или онова да замине. Все пак изпитваш и най голямо удоволствие от карането, когато не ти е изобщо на премисал колата :driving:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата