Издателствата предлагат учебници за бедни и богати

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Издателствата предлагат учебници за бедни и богати

Мнение от zvetiko » 31 Авг 2017, 12:03

Тази година нови безплатни учебници ще получат учениците от втори и шести клас. Осмокласниците също ще учат с нови учебници, но за тях ще трябва да си платят. Затова издателствата предлагат два варианта: цветни, които са по-скъпи и черно-бели – за семейства с по-ниски доходи, информира БНТ. Учебниците за осми клас са по нови програми, затова се налага преиздаването им, а цените ще натоварят сериозно семейния бюджет. Комплектът за един ученик излиза около 200 лв. За по-бедните семейства издателствата предлагат черно-бял вариант, който е с 30% по-евтин от цветния. Това се прави за първа година. „Смятаме, че цветният вариант е оптималният. Но за родители, които са притеснени, е по-добре да си вземат чернобелия вариант за някои учебници - там, където може да има черно-бял вариант. Примерно биологията не може да има черно-бял вариант, защото илюстрацията е много важна, но при матаматиката не е точно така. Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява, както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние“, коментира Никола Кицевски, директор на издателство. Идеята обаче предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Според мнозина по този начин се поощрява социалното разделение в училищата и се създават условия за дискриминация. Предлагат се и интерактивни учебници, които са най-евтини. Учебниците в електронен вид струват по шест лева, докато хартиените стигат до 15 лева. В интерактивните учебници съдържанието е същото, но се предлагат триизмерни изображения. Така например в учебника по биология има триизмерен обект на човешкото тяло и на отделните части, а в учебника по история учениците могат да се разходят из древен Рим. Издателствата уверяват, че безплатните учебници до седми клас вече пътуват към училищата в страната и ще достигнат до 15-и септември или най-много до периода, в който се прави преговор на материала от предишната година.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/obrazov ... 40148.html

ХУБАВО Е, ТИЯ, ПО-БЕДНИТЕ, ДА ХОДЯТ И С ЧЕРНО-БЕЛИ ДРЕШКИ, ДА НЕ СТАВАТ ГРЕШКИ

Георги Дренчев:

новият айпад за бедни

Изображение

на черно белите е забранено да минават под дъгата

една мисъл не ми дава мира – „откъде ще им намерят, черно – бели монитори на бедните?“

хубаво е, тия по- бедните, да ходят и с черно- бели дрешки, да не стават грешки.

Емил Попов:

Следващата стъпка е, при издаване на лични карти, богатите деца да бъдат със цветна снимка, а бедните – с черно бяла…..

Виктория Тинтерова:

За бедните деца – по една филия с мас за закуска, спИциално от Баце!

Аз пък смятам, че черно белите, бедняшки учебници са едно полезно нещо. Учебниците на моето поколение бяха си черно бели. За да не ни е безкрайно скучно, щото, освен че нямаше картинки, бяха и адски скучни, рисувахме кво ли не по тях. мустаци и очила на Мария Кюри, цици на Ленин, бензоените решетки се превръщаха в къщи, а кохезионното налягане – във водопад. Развиват въображението и креативността. Освен това, я вижте кой ви управлява – се мои връсници… Цецкацачева, Баце, цв.цв. – се от такива учебници са учили. Кво им е на хората? Министри, преседатели, богаташи, карат Мерседеси… Радан Кънев като е учил от цветен учебник, та кво?

Чап Чапразов:

Произшествия

В тъмното зад Народната библиотека клошар с две висши нападнал чиновник от МОН и му затъкнал отзад Човекът и обществото. Черно – бял за VII клас.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: Издателствата предлагат учебници за бедни и богати

Мнение от TheDriver » 31 Авг 2017, 12:10

Заляхте Фесбук и форумите с това нещо баси :ranting:
И новините все от едни интересни сайтове идват - не че Просвета не са отпечатали въпросните учебници.

Вече го има това в политическата тема, не че решението какви учебници да печата една частна фирма зависи от политиката но...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 31 Авг 2017, 12:31

Че аз винаги съм си снимал учебниците и са ми били черно-бели. И винаги е било така. Който имаше пари купуваше нови, който не или втора ръка от борсите или снима черно-бял. Проблем не е имало..

Чудят се вече с какво да занимават народа. :evil:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 31 Авг 2017, 17:48

TheDriver написа:Заляхте Фесбук и форумите с това нещо баси :ranting:
И новините все от едни интересни сайтове идват - не че Просвета не са отпечатали въпросните учебници.

Вече го има това в политическата тема, не че решението какви учебници да печата една частна фирма зависи от политиката но...

Образованието е държавно и след като държавата допуска една фирма да печата учебници с мотива за бедни и богати е повече от показателно- децата започват да се делят в държавните училище на бедни и богати, с формиране на съответната социална нагласа.
Мисля, че има разлика между това ти да решиш да си снимаш учебниците и това някой да ти обясни официално, че прави учебници за бедни и богати. Преди години е имало една висша класа с червени книжки и за един крив поглед към подобен е можело да те изведат в 5часа сутринта и семейството никога да не те види повече- а разделянето на обществото и тогава е започнало по някакъв начин. Така, че ако утре някой батка ти счупи главата и не го пипнат и може да е необходимо да му платиш за усилията, не се сърдете на него.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квоту има
Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта

Мнение от c7aH4eB » 31 Авг 2017, 18:20

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 31 Авг 2017, 19:13

zvetiko написа:Образованието е държавно и след като държавата допуска една фирма да печата учебници с мотива за бедни и богати е повече от показателно- децата започват да се делят в държавните училище на бедни и богати, с формиране на съответната социална нагласа.

A дрехите, обувките, телефоните, кой с колко пари чака на лафката? Това не ги ли дели децата?
Дай сега държавата да осигурява маркови дрехи, маратонки, айфони на всички чавета, че да са равни в училище... :kuku:

Журналистите се чудят с какво да си пълнят сайтовете и новините, а пишман-форумните журналисти нямат търпение да изсерат поредната малоумна тема...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: samolet
Мечтае да кара: F10 M5

Мнение от stefan8898 » 31 Авг 2017, 20:30

Аз пък ще се радвам на черно-белите, или дори детето ми ще му взема такъв, че поне да има стимул да стане богат, то на готово всеки може.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Два умрели форда и 28ца
Мечтае да кара: Танк
Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile

Мнение от FuRoRR » 31 Авг 2017, 21:22

След 20 години директно учебниците отпадат и в училищата ще се изучава технология на рециклиране на черни и цветни метали. Черните за циганите от гетата, цветните за циганите-граждани. Лично ще се погрижа да инсталирам 3-400 камери на ключови точки преди да напусна страната , много пари ще се извадят. Няква смеска между Игра на тронове и Игрите на глада ще е .
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Авг 2017, 21:26

... учебници? това какво е? в щатите такова животно няма от едно 7 години примерно- всичко е онлайн...

вместо да мислят как да дигитализират всичките помагала, те... строят нови етажи на бюрокрацията...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 31 Авг 2017, 22:30

Е те щото са много модерни в щатите, затова средностатистическите американски деца са рядко образовани. Добре, че има "нов внос", балъците тук плащаме данъци (разбирай образованието), а после САЩ и ЕС се възползват от образованието на имигрантите.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 31 Авг 2017, 23:17

Поредните журнаистически глупости и интерпретации . А що богатите да са по-тъпи и да си купуват от скъпите учебници ? Да не е учебника в 8 клас детска книжка с картинки че да учат по картинки ? То голям праз като е цветен , все някой будала от целия клас ще си вземе скъпия учебник и всички хлапета ще видят разликите цветно - чернобяло демек цветния вариант няма да е вечно табу я . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 31 Авг 2017, 23:19

alx написа:... учебници? това какво е? в щатите такова животно няма от едно 7 години примерно- всичко е онлайн...

вместо да мислят как да дигитализират всичките помагала, те... строят нови етажи на бюрокрацията...

Има електронни версии на учебниците, на половин цена на цветното копие. Т.е. по-евтини от хартиените черно бели... но autistic screeching както винаги... резултата най-вероятно е, че ще има само скъпите хартиени учебници. Според мен по-голямата част от хората щяха да си купят по-евтините учебници, независимо от социалния статус.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 01 Сеп 2017, 7:58

Аз пък си признавам, че ми е много по-удобно да чета и науча нещо, когато го чета от хартиен носител.
Както и да е, темата се изчерпа.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Назад към Извън Темата