Туристическа агенция - има ли смисъл?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Туристическа агенция - има ли смисъл?

Мнение от Bokrael » 11 Авг 2014, 9:24

Здравейте, искам да попитам, някой има ли представа как вървят туристически агенции в днешно време? Мисля да запиша магистратура "Туризъм" и като завърша да си отворя агенция, но исках да се допитам първо до някой, който има горе-долу някаква представа, да не се наиграя. Има ли хляб в тая работа или да не си губя времето? :dunno: :bchug:

ентусиаст
Аватар

Re: Туристическа агенция - има ли смисъл?

Мнение от pinko_23 » 11 Авг 2014, 9:58

Здрасти колега

Интересна тема, отговорът е и да и не. Не защото интернет обива туристическите агенции същото важи и ако имаш човек с ЯТА за самолетни билети, самолетни билети по интернет са с по ниска комисионна.

Да ако имаш връзки и корпоративни клиенти които са доволни от твойте услуги и са ти редовни, ако имаш 50 000 евро да накушиш доста стай по черноморието и след това да ги продаваш на контингент.

Пазарът от години е преразпределен и ако нямаш собствен продук а си поредният шанаджия нема да искараш дълго.

Поздрави
Няма начин да няма начин

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 11 Авг 2014, 10:23

То всичко хубаво, но ми е чудно защо трябва да запишеш магистратура Туризъм, за да си отвориш агенция след време? Бизнес с една магистратура не се води, запиши си една "читава" магистратура финанси да речем, хем ти е застраховка че можеш да търсиш работа и другаде след време, хем и повече ще научиш. Пък като дойде време да отваряш агенцията, ще седнеш и ще прочетеш каквото ти е нужно, тапия няма да ти трябва.

Не защото интернет Убива туристическите агенции

то интернет колкото убива, толкова и възможности предлага, Не се притеснявай за това.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 11 Авг 2014, 11:15

pinko_23 написа:Здрасти колега

Интересна тема, отговорът е и да и не. Не защото интернет обива туристическите агенции същото важи и ако имаш човек с ЯТА за самолетни билети, самолетни билети по интернет са с по ниска комисионна.

Да ако имаш връзки и корпоративни клиенти които са доволни от твойте услуги и са ти редовни, ако имаш 50 000 евро да накушиш доста стай по черноморието и след това да ги продаваш на контингент.

Пазарът от години е преразпределен и ако нямаш собствен продук а си поредният шанаджия нема да искараш дълго.

Поздрави

Не Обива интернета туристическите агенции, а точно обратното. Просто въпроса е да имаш вървежен сайт с голяма посещаемост. Инак и аз не виждам смисъл от някакво специално образование, за да си отвориш агенция :dunno:
Не Мы такие, Жизнь такая

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bokrael » 11 Авг 2014, 13:13

stefanoff написа:
pinko_23 написа:Здрасти колега

Поздрави

Не Обива интернета туристическите агенции, а точно обратното. Просто въпроса е да имаш вървежен сайт с голяма посещаемост. Инак и аз не виждам смисъл от някакво специално образование, за да си отвориш агенция :dunno:

Доколкото бях разбрал, немога да си отворя такава агенция без да съм го завършил? Както при аптеките, не можеш да си отвориш аптека, без да си магистър-фармацевт. :dunno:

Аватар

Мнение от Хаос » 11 Авг 2014, 13:32

Не магистратура ти трябва, а средно образование.
Правописа ти е под всякаква критика, след 3-тата грешка спрях да ги броя...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 11 Авг 2014, 13:41

Мани я тапията, по закон стаж ти трябва.

1. да има завършено висше образование в областта "Социални, стопански и правни науки" и най-малко 3 години стаж в областта на туризма или
2. да има завършено висше образование и най-малко 5 години стаж в туризма, или
3. да има завършено средно образование и придобита професионална квалификация в областта на туризма и най-малко 7 години стаж в туризма.

Ама тези не ги гледай кой знае колко, има милион хватки, които агенциите прилагат.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 11 Авг 2014, 17:59

Хляб има в почти всеки бизнес, важното е ти да си конкурентно способен, с нещо да изпъкваш пред другите!
Ако обаче мислиш да се захващаш само защото отстрани ти изглежда "далавера" по-добре недей.
Бизнес се захваща когато имаш ноу-хау, вътре си в нещата, имаш готови клиенти и т.н.
Тогава нещата стават от само себе си!
А, и ако намериш книгата "Една мисъл напред" на еврейският бизнесмен Шломо Борохов си я купи! Изключително практична!
:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 12 Сеп 2017, 0:36

Хайде да изровим малко темата от прахта.:)) Интересно ми е колегата,който мислеше да си отваря Туристическа Агенция , какво се случи с него ? Записа ли туризъм , отовори ли Агенцията или това е било някакво моментно увлечение ?
Винаги е интересно така след няколко годинки да изровиш стара темичка, да изтупаш прахоляка така :))) и докато четеш мненията и мислено се пренасяш във времето когато са писани, можеш да направиш сравнение със сега как са се променили нещата, към по-добро или към по-лошо. Винаги е хубаво човек да си сверява часовника за да не се налага след това да догонва тичайки , че времето отминава и никой не може да го излъже, спре или победи !!!
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Сеп 2017, 7:42

Агенциите залязват, ако чакат на случайни хорица ми се струва.
Все повече хора си взимат всичко сами, като в повечето случаи това може да излезе почти на половина спрямо цената в агенцията, особено, ако човек има опит и знае кое от къде да вземе.
Разбира се, винаги ще има и хора, които ще отидат и ще дадат пари в агенция, като само кажат, искам ей там за Х дни и край. Проблема в агенциите е, че са много алчни, но кой не е??

Лично виждам как действа една от големите агенции у нас. Явно има договор за различни фирми, както и с тази в която работя в момента.
Почти ежедневно има хора, които ги изпращат в командировки в Европа, мен също са ме изпращали 3 пъти за 1 година.
Когато ми дадат да си избирам полети от 2-3 варианта, които те ми предлагат, след проверка от мен се оказва, че всички предложени варианти са най-скъпите възможни като цени.
Просто няма по-скъпо, като махнем бизнес класа разбира се. Явно имат % и колкото по-скъп билет, по-добре и това е масова практика на много места. Най-вероятно има делене на пари някъде по веригата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квоту има
Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта

Мнение от c7aH4eB » 13 Сеп 2017, 10:06

Като стигнах до средата на темата тогава разбрах, че всъщност е стара :mhihi: И на мен ще ми е интересно да разбера какво се е случило с автора, захапал ли е, завършил ли е магистратурата и така. :bchug:

Иначе моето мнение в БГ всичко е Съни Турс и TUI, които въртят скандинавци, поляци и други чужденци, останалото букинг, триваго, визит-а който си е на сънито а и може другите сайтове да са някак свързани с тях. Има още малки фирмички, които също завъртат нещо с по-малко стаи опарят хотелите с по някви 5-6 бона дет нито да ги съдиш, нито да ги търсиш сменят името абе знаете схемата.
Ако не си захванал по-добре и недей :ok:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 13 Сеп 2017, 14:30

Бившият ми шеф вадеше някаква такава сентенция, че "за да имаш сигурен успех в даден бизнес, трябва да си пръв, единствен или най-добър". Аз никога и в нищо не съм бил най-добър - не съм особено амбициозен и конкурентен тип. Единствен също няма как да останеш - като се напипа нещо печелившо, веднага ще се накачат всичките маймуни на този клон, дакато накрая го строшат... Но по стечение на обстоятелствата веднъж се оказах пръв в една работа и... да ви кажа - вярно е. Позицията не беше никак атрактивна, затова и нямаше почти никакви желаещи. Аз се хванах на хорото и... работата се оказа супер, във всяко отношение. Няколко години бях пръв и единствен - както казах, нямаше други желаещи. После започнаха да се примъкват и други "колеги", но аз вече бях дръпнал напред с експириънса и бях станал "старото куче". Накрая далаверата се разтури по независещи от мен причини, но ми остана хубав спомен - това бяха най-успешните ми години.
Excellent! Steven is my name!

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 13 Сеп 2017, 14:36

alekangg написа:Лично виждам как действа една от големите агенции у нас. Явно има договор за различни фирми, както и с тази в която работя в момента.
Почти ежедневно има хора, които ги изпращат в командировки в Европа, мен също са ме изпращали 3 пъти за 1 година.
Когато ми дадат да си избирам полети от 2-3 варианта, които те ми предлагат, след проверка от мен се оказва, че всички предложени варианти са най-скъпите възможни като цени.
Просто няма по-скъпо, като махнем бизнес класа разбира се. Явно имат % и колкото по-скъп билет, по-добре и това е масова практика на много места. Най-вероятно има делене на пари някъде по веригата.

:yes:

Случайна агенция или не се дорежда или се подменя с "подходяща" :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Сеп 2017, 23:24

Мда, още преди 6-7 години, самолетен билет от туристическа агенция е гарантирано по-скъп от такъв от големите Интернет компании (kayak.com и т.н.)

520i написа:Мани я тапията, по закон стаж ти трябва.

1. да има завършено висше образование в областта "Социални, стопански и правни науки" и най-малко 3 години стаж в областта на туризма или
2. да има завършено висше образование и най-малко 5 години стаж в туризма, или
3. да има завършено средно образование и придобита професионална квалификация в областта на туризма и най-малко 7 години стаж в туризма.

Ама тези не ги гледай кой знае колко, има милион хватки, които агенциите прилагат.

Любимата ми регулация... колко съм писал против този абсолютен тъпизъм тука, само аз си знам.
Забрави и членство в браншова организация :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 28 Сеп 2017, 6:38

Виж сега колега, туризма попринцип е безсмилено образование :mhihi: Аз съм машинен инженер, а средното ми образование е туризъм. Казвам ти го, че е безсмилено образование, защото няма кой знае какво да научиш. Ако ще си отваряш твоя агенция кетап по туризъм не ти трябва, по-добре запиши някаква друга магистратура. Успех!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

Назад към Извън Темата