По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от K_Ilkov » 13 Сеп 2017, 23:48

Jordana написа:Сега и сьомгата и бананите ако ги вкарате в капиталстическото меню , направо го убихте соца с мотиката :mhihi:
СирЬенето било натрошено :mhihi: .....кое, това дето сега го продават за сирене ама не го правят от мляко или онова от соца ? Имало сирене с връзки , има и сега половин европа е с "връзки" другата половина я хранят и поят със стоки за второ качество хора . Не Не ме разбрахте - не стоките са второ качество а са произведени като за второ качество хора , но иначе са си качествени :dunno:

Написал съм факти от соца, ако вникнеш в същността им ще разбереш колко са безумни също като целия строй ...

Иначе си иронизирай, не съм писал, че е било натрошено сиренето, нито, че е било лошо или по-лошо от сегашното :idea:

То и сега има натрошено, и съм купувал жената като прави баница, ама никой не ми го дава насила като си взимам бучка ... сещаш ли се?

Месо мога да кажа тва парче, не ... не тва, онова ... не другото ... не не ми харесват, благодаря! и да отида в съседния магазин където да повторя процедурата докато намеря това, което заслужава да похарча парите, зад които седи трудът ми, а не да се моля на месаря и да го черпя за да ми даде квото той прецени щото хубавото е за монтьора му, плочкаджията или склададжията дето ще му уреди телевизор ...

Ма кво му е то и така ше си уреди месо човек всъщност, важното е да си нахраниш животните със заводски хляб,
щото е по-евтин и лесен за уреждане от фуража :winky:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 14 Сеп 2017, 2:44

Преди няколко страници ги разнищихме доматите, сега със сиренето ли започваме. Не знам някои от вас що за хора сте. Искате да влезете в най-скапания магазин от типа на Лидъл, от там да си купите възможно най-евтините стоки, пък и да са качествени. И то най-вече от мързел, защото иначе трябва да обикаляте и да търсите в няколко други обекта и няма да остане време за кафе и за зяпане на риалитита. При положение, че имате пари за някаква нова кола, си купувате някакъв разкован премиум дарак, защото е престижно, като сами се убеждавате, че не е заради гъзарията, ами защото е по-здрава и след това пак ревете, че карате стари коли. Междувременно сте оставили изцяло на училището да ви възпитава децата, като постоянно ги надъхвате да нямат никакво уважение към учителите и пак рев, че било калпаво образованието. Искаха да пуснат по-евтини учебници за хората с ниски доходи, които сами се наричат бедни и пак рев, че щели да ги помислят за бедни. Ами те са си бедни и да ги помислят за богати, пак си остават бедни. Някога всички имали работа. Че аз през целия гаден преход най-много два месеца съм оставал без работа. Е, не винаги са ми изнасяли заплатата и шефовете, но съм търпял и съм гледал напред, не назад.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Сеп 2017, 5:29

steeN написа:
По времето на бай Тошо 3/4 от тия неща дето са в хладилника не съществуваха... :D Много удобно са им премахнати етикетите.
Например кетчуп Хайнц и бира в кенчета само в каталозите Некерман на картинка (само да уточня, не помня вече дали те продаваха храни... щото ще скочи пак някой ясно ми е).

Стинка, аз 1986 съм пил Астика в кенче. Купено от магазин с левове, а не с $. Бях в казармата тогава и дори носих в София, за да почерпя дъртия. Не коментирам фотошопа, но кенчета имаше.

Апропо, коя партия е ръководна в най-богатата латиноамериканска страна?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Сеп 2017, 8:56

Абе то ясно че работата е като в оня стар виц за еването и душата в рая , ама е изключително дразнещо когато се плюе всичко наред . Това е някакъв механизъм за самоунищожение генетично заложен в българина който не знам дали има в друго племе . В Германия примерно дали има такива теми - колко лошо беше при Хитлер или колко лошо се живееше в източната част или подобни ? Всичките си хвалят това което са имали а когато опре въпроса до реални факти почват да мънкат - но никой не плюе и не сере върху собствената си държава . В тая нашта тема най-смисленото от соца се оказва какви домати и сирене имало и как се чакало на опашка пък всеки работел много пък получавал еднакво и затова му било тъжно и не искал да работи . ..??! За бананите и сьомгата вече е ясно - там всички до 1945 са отгледани и изхранени със банани и сьомга но после соца им отнема тази едничка радост в живота да се натъпчат с тези божи дарове . Все едно тая държава до 89та е била населена с орки а от 90та нататък с елфи и горски феи . Българина докато не се научи да извлича позитивното от историята си все така ще бъде .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 14 Сеп 2017, 9:07

Колеги, правете разлика между София и провинцията. Столицата беше лицето на соц-а за пред чужденците, там снабдяването беше друго. Аз имам доста добра памет и мога да ви кажа, че ТАКЪВ хладилник не съм виждал при соц-а, разбира се - говоря за провинцията. Половината от нещата на картинката изобщо не съм ги виждал в кварталния магазин... Луканка, шпек и шунка баща ми носеше като го пращаха командировка в София, купуваше ги от един гастроном под ЦУМ-а или от Халите. Иначе в нашия градец - само по празниците, за който има късмет и е навит да виси по опашки...

Май сте забравили какви опашки ставаха, когато "пуснат" нещо "по-така" - кашкавал, маслини, портокали (нарочно не споменавам за бананите :mhihi: :mhihi: ), салам или друго, различно от "кучешката радост", светлата бира в бутилка и киселото мляко в стъклен буркан? Още си спомням (след 30 години) как веднъж чаках час и половина за някакви смърдели кренвирши и свършиха точно преди мен, въпреки, че даваха само по кило, не повече. Всека сутрин през лятната ваканция нашите ме пращаха да чакам за топъл хляб, опашката се виеше на "S" в хлебарницата, по стълбите навън и чак на улицата, а хлябът още не беше пристигнал от хлебозавода... По някое време идваше ГАЗ-ката и започваха да разтоварват касетите с хляба, чакахме хлебарката да се оправи с доставката и чак тогава започваше да продава. Поне час чакане падаше, хората четяха книги на опашката. И това е само за хранителните продукти, изобщо не искам да коментирам как се купуваха мебели, електроника или друга "дефицитна" стока. То като се замислиш - тогава май всичко си беше дефицитно... Но все пак, въпреки всичко това - живеехме...

Jordana написа:Българина докато не се научи да извлича позитивното от историята си все така ще бъде .

:clap: :clap: :clap:
Последна промяна Borymeckata на 14 Сеп 2017, 9:50, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 14 Сеп 2017, 9:47

Първо искам горещо да ти благодаря за отново обективното ти мнение :clap:

Да бе то се е живяло спор няма ... , никой не е умрял от глад, студ и тн. тук е ясна работата. Екзистенц минимума е бил осигурен.
Образованието, медицинските грижи са били осигурени. Упойката е била бита на обществото много добре.
Имате ли - имате. Нямате всичко ама си налягайте парцалите щото може и тва да нямате.
Лукса и глезотиите не са нужни на никое общество за да просперира. Обаче ...

Обаче ... кое е смислено, градивно, ефективно ... (не че всичко днес е такова, напротив)

Това ли?

Borymeckata написа:Всека сутрин през лятната ваканция нашите ме пращаха да чакам за топъл хляб, опашката се виеше на "S" в хлебарницата, по стълбите навън и чак на улицата, а хлябът още не беше пристигнал от хлебозавода... По някое време идваше ГАЗ-ката и започваха да разтоварват касетите с хляба, чакахме хлебарката да се оправи с доставката и чак тогава започваше да продава. Поне час чакане падаше, хората четяха книги на опашката.

Толкова хора да седят да си губят времето за да чакат за хляб. Ефективност по комунистически :dunno: :dummy:

Дали пък не са можели да свършат нещо тия хора за цялото това време за обществото, за семейството си за дома си ...
Ако искат ... не на сила, щото се оказва, че реално си принуден да седиш да чакаш да дойде хляба за да ти започне деня.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 14 Сеп 2017, 10:30

ukelichko написа:...............Искате да влезете в най-скапания магазин от типа на Лидъл, от там да си купите възможно най-евтините стоки, пък и да са качествени. И то най-вече от мързел, защото иначе трябва да обикаляте и да търсите в няколко други обекта и няма да остане време за кафе и за зяпане на риалитита. ...........

Напълно подкрепям :yes:

Важи за цялата страна не само за София, да не кажа че в малките населени места даже по-лесно/бързо си набавяш това което ти трябва.

Масата продукти които се продават по супермаркетите(и не само) са боклуци, но има качествени неща, понякога на доста по-ниски цени(често обаче хубавите продукти са по-скъпи).
Само че не трябва да робуваш на "лесното" пазаруване в Кауфланд, Била и компания, трябва да четеш етикети и да се интересуваш.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 14 Сеп 2017, 11:41

Чат-пат отварям темата и продължавам да се чудя как още има хора, които мечтаят за и искат онова време... само който не е живял тогава може да рони сълзи за комунизма.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Сеп 2017, 12:28

BMW_POWER написа:
steeN написа:
По времето на бай Тошо 3/4 от тия неща дето са в хладилника не съществуваха... :D Много удобно са им премахнати етикетите.
Например кетчуп Хайнц и бира в кенчета само в каталозите Некерман на картинка (само да уточня, не помня вече дали те продаваха храни... щото ще скочи пак някой ясно ми е).

Стинка, аз 1986 съм пил Астика в кенче. Купено от магазин с левове, а не с $. Бях в казармата тогава и дори носих в София, за да почерпя дъртия. Не коментирам фотошопа, но кенчета имаше.

Апропо, коя партия е ръководна в най-богатата латиноамериканска страна?

Astika беше бира, която се правеше за износ. Не ми ги пробутвай тези глупости. Това е било с връзки или на някакво особено място, но не и от магазина (т.е. кварталния "супер").
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 14 Сеп 2017, 13:18

Zagy написа:Чат-пат отварям темата и продължавам да се чудя как още има хора, които мечтаят за и искат онова време... само който не е живял тогава може да рони сълзи за комунизма.

ти , ако видиш във фейсбук лелките на 50-60 години, какви сълзи ронят по комунизма и как милеят... направо ще ти се доповръща... :puke:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 14 Сеп 2017, 13:51

Zagy написа:Чат-пат отварям темата и продължавам да се чудя как още има хора, които мечтаят за и искат онова време... само който не е живял тогава може да рони сълзи за комунизма.
Хора ,на които им импонира този начин на мислене и живот,все още ни дърпат назад и затова за 30 години сме крачка напред-крачка назад, а после плюят как "е станало по-зле " през "дИмокрацията" .. :dunno: :mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: samolet
Мечтае да кара: F10 M5

Мнение от stefan8898 » 14 Сеп 2017, 14:05

И ако нямаш връзки да те назначат на хубава работа - отиваш по разпределение в някое село или малко градче за 3 - 4 години, няма не искам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 14 Сеп 2017, 14:09

ти , ако видиш във фейсбук лелките на 50-60 години, какви сълзи ронят по комунизма и как милеят... направо ще ти се доповръща... :puke:

Е как няма да милеят. Такова разхищение, безхаберие и мързел никъде го нямаше. Не се налага да се доказваш в работата, просто трябва да преседиш 8 часа и ако ти падне нещо да го отвлечеш. Ако те уволнят, за което не знам колко трябваше да си алтав, веднага се хващаш за същите пари на друго място и пак си ОК. Жилището, може и мижаво да е, но ти го осигурява общината или фирмата. Партията ти възпитава децата, дъртите на село ти гледат животни и зеленчуци и ти само ходиш да пълниш багажника. Партията те праща в мизерията на море, ама пък нали ти е евтинко, почти без пари. Не мислиш за нищо, освен какво да откраднеш от завода или службата и как да си набавиш някоя дефицитна стока по "втория начин". Шефовете и те на ниски заплати и при тях дефицит и с едно агне или нещо шаренко ги подкупваш и си ти. Сега моя шеф взема 10К на месец без бонусите и за да го подкупя с едно банкетче, ще трябва да го направя най-вероятно на някоя частна яхта на Ривиерата. А пък да си продавач, милиционер, партиен секретар...еби му дреата......всички са ти в краката. Защото иначе ще получат натрошената част от сиренето или гадна характеристика за следване на децата във ВУЗ. Няма битова престъпност, защото колко трябва да си прост, че да не открадеш нещо от държавата, където за малки количества никой няма да те закача, а да крадеш от частна къща, където ако те гепи собственика, жална ти майка. Пък и то в частните домове, ако собственикът не е работил някъде в чужбина, какво да забършеш. Цветния телевизор Рубин, който тежеше над 60 оки ли. За по-младите, които не са опитали от блаженствата на соца, има филми. Гледайте ги и си направете сметка как се е живеело. Баш майсторът, Маневри на третия етаж, Двойникът и други подобни много точно пресъздават атмосферата на онова време. Ако това е вашият идеал за добър живот, ОК. Аз никога не можах да се впиша в онова общество. Все летях в облаците и най-много от всичко съм мразел и мразя посредствеността. Един вид "манастирът тесен за мойта душа е"
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 14 Сеп 2017, 14:17

:yes:

ukelichko написа:еби му дреата

:mhihi:

ukelichko написа:Баш майсторът, Маневри на третия етаж, Двойникът и други подобни ...

"Топло"
Изображение

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 14 Сеп 2017, 14:21

из "Задочни репортажи за България" на Георги Марков

Колко пъти ми беше казвано в очите: „Аз не искам работа, служба ми дай!
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата