Извънземни, НЛО и подобни
Модератор: Общи модератори
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
Re: Извънземни, НЛО и подобни
alx написа:NGneer4eto написа:Grozdanoff написа:alx написа:дали има извънземни?
аз пък миналата седмица си купих 3д диск на аймакс за телескопа хъбъл.
и снощи с голям кеф си го пуснах на домашното кино и... който си мисли, че няма извънземни и ние сме някакви уникални- съветвам го/я да го гледа този филм. там са се опитали да предадат размерите на вселената с числа и разни много красиви снимки... като свърши взех, че се замислих...
Колега, я кажи как се казва този филм, че ми стана интересно. Иначе аз бях споделил в темата за телескопа Джеймс Уеб, обаче никой не коментира...През октомври 2018 ще изтрелят новият телескоп, който ще замести Хъбъл. Новия телескоп има повече от 2-пъти по-широки огледа от Хъбъл, ще имаме поглед по-надалеч
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 0%BE%D0%BF)
Говорил съм с един-двама астрономи и са ми споделяли, че Хъбъл е телескоп, който прави снимки единствено във видимия спектър, т.е. това, което вижда окото. За нас е голямо чудо, но за тях тази информация не е толкова съществена. Повечето мощни телескопи, които се намират на земята правят снимки в различни невидими спектри на светлината, чрез което определят състава на определена звезда или обект в зависимост от разстоянието до нея. Могат да откриват черни дупки, енергийни лъчения или планети. Не мога да намеря информация, дали новият телескоп ще има тези възможности, но ако е като Хъбъл, не съм сигурен, че ще допринесе толкова за човечеството колкото се очаква. Пише, че ще изследва планетарни системи и екзопланети, но силно се съмнявам, че ще се случи, тъй като светлината на звездате е прекалено силна, за да може да се види една планета около нея от такова разстояние. Камо ли да се види атмосфера и т.н. Не и с такъв телескоп. Дано не съм прав!
Хъбъл "вижда" в близкия инфрачервен, видимия и близкия ултравиолетов спектър... така, че не е баш само видимия ...
Да и аз съм чувал, че има някакви екстри да вижда в други спектри на светлината, NGneer4eto едва ли съм по-запознат от теб, но силно се надявам да грешиш за приложението на новия телескоп. Доколкото съм чувал Хъбъл е допринесъл доста за развитието на космологията.
en.wikipedia: "За разлика от космическия телескоп Хъбъл , който има 2.4-метрово огледало, първичното огледало JWST се състои от 18 хексагонални огледални сегмента за комбиниран огледален размер с диаметър от 6.5 метра". Ще можем да виждаме по-ясно обекти, които досега сме виждали бегло и разбира се ще виждаме по-надалеч

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
- Мечтае да кара: 612
Другите (предимно наземни) телескопи "гледат" в доста по-широк спектър от видимия. Като за по-лесно нека включим инфрачервените и ултравиолетовите "лъчи" във видимия спектър. Те обаче не "виждат" картинката толкова ясно, колкото Хъбъл и да се надяваме скоро Джеймс Уеб.
Предимството на огледалните телескопи е, че работят на принципа на фотографията и съответно могат да правят снимки като тази:
https://www.bryanbraun.com/2011/01/23/the-most-important-image-ever-taken/
А филмът се казва IMAX Hubble 3D. Довечера ще си го пусна пак на киното.
Добре, че е alx да ме подсети.
Иначе да, като се замислиш за необятността на космоса (то не, че можем да осъзнаем тази необятност де), ясно е че "нЕма начин, да нЕма начин". Абсурдно е да се твърди, че сме единствен живот във вселената. Но въпросите са безкрайни...
Дали наистина сме една от първите/най-развити цивилизации? Като се има в предвид колко време ни е отнело да еволюираме и че (според сметките на повечето) сме една от първите звездни (слънчеви) системи 2ро поколение, това изглежда правдоподобно. Твърде съмнително е в системите от първо поколение звезди да са се развили разумни цивилизации, т.к. не е имало достатъчно тежки елементи, а животът на тези звезди е доста кратък.
От друга страна може пък интелектът на нашата планета, поради някакви причини да е еволюирал твърде бавно и в такъв случай да сме малко поизостанали.
Обаче, имайки в предвид до къде са стигнали нашите радио сигнали, пътуващи със скоростта на светлината, от както сме започнали да ги излъчваме (виж снимката) шансовете скоро да намерим доказателства за разумен живот извън земята ми се струват микроскопични.
http://i.imgur.com/ZxEBHZI.jpg
И още безброй въпроси, при положение, че разбираме термините живот/интелект, в рамките на това, което сме научили на земята.
А ако включим и хипотезата, че живот и интелект може да се развие и по съвсем други начини от познатите на нас, безбройността на въпросите се увеличава експоненциално...
Предимството на огледалните телескопи е, че работят на принципа на фотографията и съответно могат да правят снимки като тази:
https://www.bryanbraun.com/2011/01/23/the-most-important-image-ever-taken/
А филмът се казва IMAX Hubble 3D. Довечера ще си го пусна пак на киното.

Иначе да, като се замислиш за необятността на космоса (то не, че можем да осъзнаем тази необятност де), ясно е че "нЕма начин, да нЕма начин". Абсурдно е да се твърди, че сме единствен живот във вселената. Но въпросите са безкрайни...
Дали наистина сме една от първите/най-развити цивилизации? Като се има в предвид колко време ни е отнело да еволюираме и че (според сметките на повечето) сме една от първите звездни (слънчеви) системи 2ро поколение, това изглежда правдоподобно. Твърде съмнително е в системите от първо поколение звезди да са се развили разумни цивилизации, т.к. не е имало достатъчно тежки елементи, а животът на тези звезди е доста кратък.
От друга страна може пък интелектът на нашата планета, поради някакви причини да е еволюирал твърде бавно и в такъв случай да сме малко поизостанали.
Обаче, имайки в предвид до къде са стигнали нашите радио сигнали, пътуващи със скоростта на светлината, от както сме започнали да ги излъчваме (виж снимката) шансовете скоро да намерим доказателства за разумен живот извън земята ми се струват микроскопични.
http://i.imgur.com/ZxEBHZI.jpg
И още безброй въпроси, при положение, че разбираме термините живот/интелект, в рамките на това, което сме научили на земята.
А ако включим и хипотезата, че живот и интелект може да се развие и по съвсем други начини от познатите на нас, безбройността на въпросите се увеличава експоненциално...
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
Cry...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Докато човечеството не открие начин за бързо придвижване из вселената , тя ще си остане същото каквото е и в момента - картинки от телескопите на които се базират теориите ни . Това също не е напълно реално защото виждаме картина която отдавна е променена заради разстоянията и времето които пътува светлината докато стигне до нашите телескопи. Реалната снимка на вселената не е тази която виждаме в момента на снимката . Подозренията ми обаче са че скороста на светлината е гранична за материята , а на това отгоре тази скорост е несъвместима със живота и неговите биологични форми .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
- Мечтае да кара: 612
Тя скоростта на светлината е несъвместима по принцип със всичко, което притежава маса. Мани биологичните форми...
Но червеевите дупки, са теоретично възможни, в общата теория на относителността. А в тази теория има вече съвсем малко неща останали, които все още не са доказани на практика.
Пак, това не значи, че от утре ще се возим в HyperWormLoop, до други галактики, но след няколко стотици години може пък и да може...
Но червеевите дупки, са теоретично възможни, в общата теория на относителността. А в тази теория има вече съвсем малко неща останали, които все още не са доказани на практика.
Пак, това не значи, че от утре ще се возим в HyperWormLoop, до други галактики, но след няколко стотици години може пък и да може...
Laugh...
Cry...
Cry...
Jordana написа:Докато човечеството не открие начин за бързо придвижване из вселената , тя ще си остане същото каквото е и в момента - картинки от телескопите на които се базират теориите ни . Това също не е напълно реално защото виждаме картина която отдавна е променена заради разстоянията и времето които пътува светлината докато стигне до нашите телескопи. Реалната снимка на вселената не е тази която виждаме в момента на снимката . Подозренията ми обаче са че скороста на светлината е гранична за материята , а на това отгоре тази скорост е несъвместима със живота и неговите биологични форми .
Не е нужно човечеството да открива такъв начин.
От клипа на КГБ е очевидно, че друга цивилизация го е открила, което пък на свой ред означава, че със сигурност тази цивилизация не е единствената такава.
Обаче въпреки невероятните си технологични постижения, завалиите са толкова зле, толкова са прости, че нищо не могат да предприемат, освен да се снимат в клипчета на човешките тайни служби.

Представете си само, свръхнапреднала цивилизация, която може да преодолее бездните на междузвездното пространство без проблем, праща някакво корабче с двама-трима пасажери, които да договарят разни неща с нас, великите земляни.
Че даже били сърдити, че ги снимали без да разберат.

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
KoolyO написа:Тя скоростта на светлината е несъвместима по принцип със всичко, което притежава маса. Мани биологичните форми...
Червеевите дупки и на мен са ми доста интересни, доколкото аз поне съм чувал е най-смислената теория за по-бързо пъруване из космоса.
Защо скоростта на светлината да не може да бъде осъществима за човек?! Стига да направим тази машина/кораб, ако тя ускорява достатъчно бавно(мнооого бавно) до скоростта на светлината и съответно намаля скоростта си достатъчно бавно, човек би могъл да пътува в такава машина. Не съм запознат добре с червеевата дупка обаче, на теория влизайки и излизайки оттам не говорим ли пак за голяма опасност за човека...или "хоп" докато щракнеш с пръст и вече си в друга галактика със същата скорост и ускорение?!?

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ами то е горе-долу като черните дупки - докато някой не влезе да каже какво има там, само ще си гадаем.
Уж нищо не излизало, дори светлина, там са, имат маса, но не се знае в крайна сметка какво е това нещо там.
Не знам плътността им каква ще е, но щом всичко влиза, а нищо не излиза, за толкова години бая неща може да има. Примерно плътността в една неутронна звезда е в един кубичен сантиметър 10 на 9-та степен ТОНА(
)което си е стряскащо. В тия дупки едва ли може да има чак такава плътност защото тогава нищо не може да живее там, но реално има огромни такива черни дупки. Една истински голяма може да е милион пъти по-голяма от нашето слънце.
Смятайте колко неща може да има вътре. А може би някаква свръх цивилизация да ги използва просто като прикритие и ние простите никога не можем да разберем за какво става дума.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Всъщност червеевата дупна не е като черната, защото на теория първата свързва две много отдалечени точки, а втората поглъща всичко и нищо не излиза от нея. Червеевата си е като тунел. В един филм гледах най-разбираемото описание беше - ако в пространството в нашето измерение разстоянието от т.А до т.Б е права линия, тя лежи в някаква равнина. Ако равнината се разглежда като лист хартия, то теорията е, че този лист би могъл да се сгъне на две и дупката свързва двата допиращи се ъгъла на листа да кажем. Разбира се това е свързано с други измерения. Изминава се огромно разстояние за никакво време. Разбира се ако това е възможно, излиза въпросът какво става с времето, защото, както колегата се изрази ние виждаме далечнното минало на космоса. Ако пропътуваме от раз 100 светлинни години може да попаднем на взривена планета от метеорит или друго неочаквано събитие, което при нас още не се вижда. А не се знае на другия край на вселената дали вече всичко не е само студени отломки. 

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
NGneer4eto написа:Всъщност червеевата дупна не е като черната, защото на теория първата свързва две много отдалечени точки, а втората поглъща всичко и нищо не излиза от нея. Червеевата си е като тунел. В един филм гледах най-разбираемото описание беше - ако в пространството в нашето измерение разстоянието от т.А до т.Б е права линия, тя лежи в някаква равнина. Ако равнината се разглежда като лист хартия, то теорията е, че този лист би могъл да се сгъне на две и дупката свързва двата допиращи се ъгъла на листа да кажем. Разбира се това е свързано с други измерения. Изминава се огромно разстояние за никакво време. Разбира се ако това е възможно, излиза въпросът какво става с времето, защото, както колегата се изрази ние виждаме далечнното минало на космоса. Ако пропътуваме от раз 100 светлинни години може да попаднем на взривена планета от метеорит или друго неочаквано събитие, което при нас още не се вижда. А не се знае на другия край на вселената дали вече всичко не е само студени отломки.

Така си е, всъщност нямаме никаква представа дали галактиките, на който се радваме на снимките все още съществуват! Кой знае може сега с Джеймс Уеб да видим края на света

винаги съм си мислел, че тези черни дупки на нас ни изглеждат точно така както на микроба тръбата на прахосмукачката...
абсолютно съм съгласен, че може би тези неща са толкова сложни, че ние може и да виждаме извънземните, но да не осъзнаваме изобщо... просто защото мащаба и може би характера им е такъв, че просто не са ни вързани жиците така, че да ни светне (каквато и да е) лампичката...
абсолютно съм съгласен, че може би тези неща са толкова сложни, че ние може и да виждаме извънземните, но да не осъзнаваме изобщо... просто защото мащаба и може би характера им е такъв, че просто не са ни вързани жиците така, че да ни светне (каквато и да е) лампичката...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
В такъв случай какво ни топли има ли , няма ли извънземни ?
Лично аз смятам че за много от въпросите за вселената ще трябва да почакаме появата на изкуствен интелект надхвърлящ човешките способности в тая материя . И мисля че това време няма да е далеч . Докато това стане ще трябва да се ограничим с пътуване във времето без напускане на планетата
https://www.youtube.com/watch?v=MHV5Vma ... 86.5765018
Лично аз смятам че за много от въпросите за вселената ще трябва да почакаме появата на изкуствен интелект надхвърлящ човешките способности в тая материя . И мисля че това време няма да е далеч . Докато това стане ще трябва да се ограничим с пътуване във времето без напускане на планетата

https://www.youtube.com/watch?v=MHV5Vma ... 86.5765018
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
NGneer4eto написа:Всъщност червеевата дупна не е като черната, защото на теория първата свързва две много отдалечени точки, а втората поглъща всичко и нищо не излиза от нея.
Eдна добавка само - от черните дупки все пак излиза нещо и това е хокинговата радиация. което пък от своя страна дава отговор на информационния парадокс, ама това вече е сериозна (теоретична) физика, която не е за тази тема, защото няма общо с малките зелени човечета.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Fear написа:NGneer4eto написа:Всъщност червеевата дупна не е като черната, защото на теория първата свързва две много отдалечени точки, а втората поглъща всичко и нищо не излиза от нея.
Eдна добавка само - от черните дупки все пак излиза нещо и това е хокинговата радиация. което пък от своя страна дава отговор на информационния парадокс, ама това вече е сериозна (теоретична) физика, която не е за тази тема, защото няма общо с малките зелени човечета.
Излизат и някакви данни за температура все пак.
NGneer4eto написа:Всъщност червеевата дупна не е като черната, защото на теория първата свързва две много отдалечени точки, а втората поглъща всичко и нищо не излиза от нея. Червеевата си е като тунел. В един филм гледах най-разбираемото описание беше - ако в пространството в нашето измерение разстоянието от т.А до т.Б е права линия, тя лежи в някаква равнина. Ако равнината се разглежда като лист хартия, то теорията е, че този лист би могъл да се сгъне на две и дупката свързва двата допиращи се ъгъла на листа да кажем. Разбира се това е свързано с други измерения. Изминава се огромно разстояние за никакво време. Разбира се ако това е възможно, излиза въпросът какво става с времето, защото, както колегата се изрази ние виждаме далечнното минало на космоса. Ако пропътуваме от раз 100 светлинни години може да попаднем на взривена планета от метеорит или друго неочаквано събитие, което при нас още не се вижда. А не се знае на другия край на вселената дали вече всичко не е само студени отломки.
О, не, аз не казах, че си приличат по нещо, просто казах, че разбираме едното, колкото и другото.

Иначе е много интересно какво става с времето да. По някакъв начин за широката публика се опитаха да го обяснят в "Интерстелар". Да, това все пак е филм, но който не го е гледал, нека го направи. Плюс това винаги е интересно да гледаш Матю Макконъхи да играе в каквато и да е роля.
In God we trust, all others we track.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Червеевата дупка е теория която дори теоретично не е потвърдена за сега да не говорим за някакъв експеримент . Само елементи от нея , а като видим каква колосална енергия е необходима за огъване на простарнството едва ли това ще бъде скоро подвластно на човека . А другата дупка е потвърдена
и дори са наблюдавани ефектите които оказва върху пространство времето . Дори сблъсъка на две такива черни дупки се оказва не толкова рядко явление и ни дава нови възможности за изследване на гравитацията и гравитационните вълни .

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
Jordana написа:Червеевата дупка е теория която дори теоретично не е потвърдена за сега да не говорим за някакъв експеримент . Само елементи от нея , а като видим каква колосална енергия е необходима за огъване на простарнството едва ли това ще бъде скоро подвластно на човека . А другата дупка е потвърденаи дори са наблюдавани ефектите които оказва върху пространство времето . Дори сблъсъка на две такива черни дупки се оказва не толкова рядко явление и ни дава нови възможности за изследване на гравитацията и гравитационните вълни .
Мен ме перна съчмата нещо и прочетох за червейната дупка

Аз не знам защо бях останал с впечетлението, че е съвременна теория, а се оказва че още Айнщайн ги е мислил тия неща... Лично за мен факта, че Айнщайн го споменава ме кара да вярвам повече в тази теория.