Купона започна в Пампорово ама приключи в Чепеларе ...
Модератор: Общи модератори
Re: Купона започна в Пампорово ама приключи в Чепеларе ...
колегата да не ми се сърди, знам, че са му разбили цялата ваканция, ама твоето преживяване за мене е някакъв светъл лъч... че нещата може би са тръгнали да се оправят.
мисли го така- ако беше изтряскал по някаква схема някой скъп автомобил- твоя застраховател нямаше да покрие разходите щото не само, че не си изряден, ми по закон все едно си изобщо без книжка... и щеше да се гледате тъжно със застрахователя на ответната страна... и щеше да имаш проблеми.
между другото в щатите за изтекла книжка (дори с един ден) влизаш автоматично, на място, директно в затвора.
мисли го така- ако беше изтряскал по някаква схема някой скъп автомобил- твоя застраховател нямаше да покрие разходите щото не само, че не си изряден, ми по закон все едно си изобщо без книжка... и щеше да се гледате тъжно със застрахователя на ответната страна... и щеше да имаш проблеми.
между другото в щатите за изтекла книжка (дори с един ден) влизаш автоматично, на място, директно в затвора.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Vra4anin написа:Прав си, така е.
Редактирах си мнението (явно не си прочел редактирания пост), затова ще го напиша пак - системата е опорочена. Направена е с цел не толкова да се отсяват грамотни водачи от идиоти, а просто държавата (в случая КАТ) и всички по пътеката с подновяване на книжките (тия с психотестовете, докторите) да си взимат едни пари и те така.
Но нищо не можем да направим, освен да спазваме закона и да играем играта по тези правила. Затова както каза колегата - проверявайте/следете тези неща (сроковете).
не мисля, че системата е опорочена. просто има червиви ябълки- особено ако ги търсиш умишлено.
мога съвсем отговорно да ти кажа, че последния път като трябваше да си подновявам родната книжка си минах по каналния ред и никой нищо допълнително не ми поиска, нито съм предлагал и не са ми правили проблеми.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
на мен най интересното в цялата случка е как те пускат после да караш колата без номера
Та камери ако те снимат ако направиш някакво ПТП или престъпление как може да се докаже че тази кола е на еди кой си като няма номера. Говоря за случаи в които не си спрян. То и да тръгнат да те спират ако избягаш после кой и как ще докаже че ти си карал. Говоря хипотетично за колегата. Сигурни ли сте, че това го има в закона. То реално не можеш да закараш кола нов внос до КАТ без номера, а тука те пускат да обиколиш половин България.

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
Както ли да ми говорите за "системата", това наказание е просто безумие. В повечето млади семейства шофьорите са двама, и какво става като накажат единия автоматично се наказва и другия и накрая няма кой да закара децата на градина, заради някой си бай мангал, който карал без книжка и се блъснал. Всички знаем колко мангали има без книжка зад волана, но отново има други потърпевши заради безумно измислен закон. Просто няма общо това да ти е изтекла книжката и да ти махнат номерата на пътя, че аз и плащам данъци на тая кола и освен това съм и платил и техническия преглед, къде е логиката?!? Мен ако ми вземат книжката има кой да ме вози, но ще ме лишат от това
Ако съм решил да спра да шофирам кола, не може ли да притежавам кола, а някой друг да ме вози?! В нашия вход има инвалид, който има кола, но не може да кара, и изглежда когато му се налага един негов приятел го вози. Могат ли сега да лишат човека от кола, заради това безумие и редно ли е? Просто това наказание е много крайна мярка, това че КАТ очевидно не може да се справи с проблема с "шофьорите" без книжка е ясно, ами да им слагат по-високи парични глоби на такива, в затвора да ги вкарват ако трябва!

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
Vra4anin написа:Защото нещата са различни от земята до небето, но наказанието е еднакво, затова. Едно е просто един срок да си изпуснал, друго е да караш пиян или дрогиран на гъз, ама и за двете санкцията е една. Това с книжката е просто един фиктивен срок.
Санкцията не е една, провери моля те

Аз имам книжка за категория С (камион не съм карал от 10+ години, ама я имам тази книжка), ако нямах категория С, а само В, книжката щеше да ми е валидна 10 години. Игра на думи, нищо повече. Като отиде човек да подновява книжка какво се случва - за категория В само отиваш при личния, дава ти един хвърчащ лист с който фиктивно ти попълват докторите, че нямаш здравословни проблеми и айде, отивай в КАТ да се редиш на гешетата. Няма никаква превенция и няма никакво отсяване на шофьорите с подновяване на книжка ! Познавам хора, които не са завършили и 8- клас и карат без да знаят кой е с предимство със светофар, без светофар (само на знаци), на кръгово и т.н., единия даже не вижда с едното око - тотален ужас и анархия, ама според закона е СУПЕР ИЗРЯДЕН ШОФьОР, минал всички прегледи и т.н. Какво да кажем за таксиметровите шофьори или тези с повечето категории, които минаван психо тест и не могат реално да го вземат, защото някои от тях са тотално луди и неадекватки? Плащат си като попове и минава. Ама са си подновили книжките и закона не ги хваща, а момчето от Бургас (не го знам и познавам, но съдейки по начина му на писане, не ми звучи да е гамен) му резват зелката, преебава го лайнарската система, съсипват му 3 дневния уинекд, прецаквам му и еб*нето така де, почивкатаи те така. Защо - защото е изпуснал някакъв си тъпанарски фиктивен срок.
Тук прочетох - хем сърби, хем боли .... Аз пък познавам хора, които са си подновили книжките на време!!!! Даже са и свястни! Даже и виждат с двете очи!
Системата е опорочена и всичко се прави не за да има само грамотни водачи на пътя, а за да може държавата да цоца и да събира пари. Това е. Важното е да платиш.
Не знам как определяш кой водач е грамотен и кой не, но като цяло идеята на книжката не е да определя кой е грамотен и кой не!
Към колегата който е потърпевш съжалявам, че се е случило така с теб. Искрено се надявам да не си изключение, а правило, което важи за всички. Ако нямаш валидна книжка и караш кола и направиш беля или дори ако някой те бутне и той е виновен, тогава става доста неприятно и за двете страни.
Grozdanoff написа:Както ли да ми говорите за "системата", това наказание е просто безумие. В повечето млади семейства шофьорите са двама, и какво става като накажат единия автоматично се наказва и другия и накрая няма кой да закара децата на градина, заради някой си бай мангал, който карал без книжка и се блъснал. Всички знаем колко мангали има без книжка зад волана, но отново има други потърпевши заради безумно измислен закон. Просто няма общо това да ти е изтекла книжката и да ти махнат номерата на пътя, че аз и плащам данъци на тая кола и освен това съм и платил и техническия преглед, къде е логиката?!? Мен ако ми вземат книжката има кой да ме вози, но ще ме лишат от товаАко съм решил да спра да шофирам кола, не може ли да притежавам кола, а някой друг да ме вози?! В нашия вход има инвалид, който има кола, но не може да кара, и изглежда когато му се налага един негов приятел го вози. Могат ли сега да лишат човека от кола, заради това безумие и редно ли е? Просто това наказание е много крайна мярка, това че КАТ очевидно не може да се справи с проблема с "шофьорите" без книжка е ясно, ами да им слагат по-високи парични глоби на такива, в затвора да ги вкарват ако трябва!
мисля, че логиката ти вярна (и човешка), но гледа в грешната посока. идеята е, че като ти вземат колата те пазят от.. самия себе си. защото както ти казах иначе си финансов/ юридически проблем чакащ да се случи на пътя...
в родината има много сериозни недомислени закони, но аз съм с две ръце "за" хора без застраховки (а като нямаш книжка си точно такъв) да бъдат отстранявани от пътя по най-късата процедура. а какво по-късо от това да ти вземат колата (с оглед на това че нешенеца иначе пак ще си кара- "точно мене ли ще хванат")?
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:Grozdanoff написа:Както ли да ми говорите за "системата", това наказание е просто безумие. В повечето млади семейства шофьорите са двама, и какво става като накажат единия автоматично се наказва и другия и накрая няма кой да закара децата на градина, заради някой си бай мангал, който карал без книжка и се блъснал. Всички знаем колко мангали има без книжка зад волана, но отново има други потърпевши заради безумно измислен закон. Просто няма общо това да ти е изтекла книжката и да ти махнат номерата на пътя, че аз и плащам данъци на тая кола и освен това съм и платил и техническия преглед, къде е логиката?!? Мен ако ми вземат книжката има кой да ме вози, но ще ме лишат от товаАко съм решил да спра да шофирам кола, не може ли да притежавам кола, а някой друг да ме вози?! В нашия вход има инвалид, който има кола, но не може да кара, и изглежда когато му се налага един негов приятел го вози. Могат ли сега да лишат човека от кола, заради това безумие и редно ли е? Просто това наказание е много крайна мярка, това че КАТ очевидно не може да се справи с проблема с "шофьорите" без книжка е ясно, ами да им слагат по-високи парични глоби на такива, в затвора да ги вкарват ако трябва!
мисля, че логиката ти вярна (и човешка), но гледа в грешната посока. идеята е, че като ти вземат колата те пазят от.. самия себе си. защото както ти казах иначе си финансов/ юридически проблем чакащ да се случи на пътя...
в родината има много сериозни недомислени закони, но аз съм с две ръце "за" хора без застраховки (а като нямаш книжка си точно такъв) да бъдат отстранявани от пътя по най-късата процедура. а какво по-късо от това да ти вземат колата (с оглед на това че нешенеца иначе пак ще си кара- "точно мене ли ще хванат")?
Аз ако имам нужда да ме пазят от самия себе си(да продължавам да карам без книжка) значи съм пълен глупак! Глупака като го хванат втори път да му слагат 10 пъти по-тежка глоба, но да не наказват масата от хората, които няма да си карат колата без книжка!
Виж това за гражданската отговорност е съвсем различно нещо...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Аре бе, ще кажете, че да си погледнеш кога ти изтича книжката е толкова сложно
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

dextuar написа:Аре бе, ще кажете, че да си погледнеш кога ти изтича книжката е толкова сложно![]()
не е сложно, но се забравя ,в което няма нищо лошо.
Истината е, че повечето хора не осъзнават какви биха могли да са последиците от липсата на книжка и го приемат с лека ръка.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
vlad0 написа:dextuar написа:Аре бе, ще кажете, че да си погледнеш кога ти изтича книжката е толкова сложно![]()
Истината е, че повечето хора не осъзнават какви биха могли да са последиците от липсата на книжка и го приемат с лека ръка.
Моята система е супер проста, помня просто, че съм изкарал книжката на 18, следователно имам 10 години, преди да изтече. Отделно не е сложно да погледнеш на 01.01.20ХХ и да си видиш кога ти изтича и да си лепнеш едно червено листче да те подсеща, ако е в тази календарна година, а после в най-добрия случай имаш едни 10г. да не го мислиш. Веднъж да направят нещо донякъде смислено и веднага да го оплюем, не става така, просто при нас со кротце и со благо не става, трябва си со мало кютек

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
dextuar написа:vlad0 написа:dextuar написа:Аре бе, ще кажете, че да си погледнеш кога ти изтича книжката е толкова сложно![]()
Моята система е супер проста, помня просто, че съм изкарал книжката на 18, следователно имам 10 години, преди да изтече. Отделно не е сложно да погледнеш на 01.01.20ХХ и да си видиш кога ти изтича и да си лепнеш едно червено листче да те подсеща, ако е в тази календарна година, а после в най-добрия случай имаш едни 10г. да не го мислиш. Веднъж да направят нещо донякъде смислено и веднага да го оплюем, не става така, просто при нас со кротце и со благо не става, трябва си со мало кютек
ти майтапиш ли се?!?!?

Аз имам чувството, че ако утре от КАТ обявят, че ще ни еб*т два пъти годишно, все ще се намерят хора, които ще го подкрепят и ще твърдят че така е по-добре

Ти изобщо прочете ли моя пост, където попитах какво ще стане с човека от моя вход и с други подобни случеи. Едно е колата да няма някакъв необходим документ, друго е ти да нямаш книжка да ти спират колата от движение. Като ми изтече личната карта какво ще стане, ще ми запечатат апартамента ли?!?
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
alx написа:колегата да не ми се сърди, знам, че са му разбили цялата ваканция, ама твоето преживяване за мене е някакъв светъл лъч... че нещата може би са тръгнали да се оправят.
Няма нужда да блъска скъпа кола за да го издуха здраво. Може дори с кошник за 1000 лв. да стане ПТП в което той да е невинен, но като няма книжка и отива по дяволите. Да не говорим ако има пострадал при това ПТП, а дори да е виновен, но ИМА валидна книжка, то гражданската ще покрие щетите на другата страна, дори ако има ударен човек, пешеходец и т.н. Като няма книжка обаче НИЩО няма да покрие, та и според мен всяко зло за добро. Аз лично винаги си следя документите, но при мен е малко по-различно, че е възможно и често да ме проверяват. Книжката ми обаче отдавна ми е набито в акъла, че някъде в началото на лятото 2019-та изтича и си го помня, като наближи ще погледна и един месец предварително ще подам документите с нормална поръчка. Нищо сложно, стига да те вълнува книжката ти. Моята би ми излезнала доста скъпо ако я нямам и затова може би я следя.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- Pe3a4
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е30 палатка и Е38 735и баткомобила
- Мечтае да кара: М20-ката дълги години
- Детайли за колата: Необикновена
Днес ходих да си подновя книжката и в Четвъртък е готова. Няма никакво наказание ,че я подновявам след като е изтекла , което малко ме потриса в крайна сметка нали съм нарушител на закона. Очаквах ,че след като ми е изтекла книжката , може да ми наложат глоба за това ,че не съм я подновил в срок и т.н. да ама не ... Системата е малко объркана каквото и да си говорим. Реално КАТ ме ощетяват да си возя семейството комфортно и по-сигурно от сегашната ми ситуация , защото ще трябва да изкараме зимата с кабриото, а друга кола на този етап не ми се купува. Днес ми казаха ,че минималният срок за спиране на колата от движение е 6 месеца , което може да бъде до година. Не се жалвам и съм далеч от тази мисъл , но ако нямах втора кола щеше ситуацията ми да е доста по-шибана от досегашната. Според мен трябва да има някаква промяна в закона за в бъдеще и водачи с изтекли книжки да не се слагат под общ знаменател с другите нарушители. Всеки вярвам ,че може да си понесе вината така както аз си я понасям , но предлолагам ,че дори една по-солена глоба щеше да ми бъде достатъчно добра обеца на ухото. Както и да е минало свършено ще се справим някак си.
По принцип идеята е да има глоба, но държавата има лек проблем със събираемостта. За което ние не сме виновни, но страдаме.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
efren написа:По принцип идеята е да има глоба, но държавата има лек проблем със събираемостта. За което ние не сме виновни, но страдаме.
А кой е виновен?