По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от barabqga » 04 Окт 2017, 9:15

Разликата е , че сега си на където искаш и може да си дойдеш когато искаш , а тогава щеше да си избягал . И малкото останали роднини които имаш тук щеше да ги видиш през крив макарон
Последна промяна barabqga на 04 Окт 2017, 19:12, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 04 Окт 2017, 11:21

Повере, стига си се палил :bchug: . Говорехме за музика, кино и носталгия по младостта. Кажи сега, ти по онова време имаше ли прическа с опашка? Носил ли си лъвски панталони и мокасини с пискюлчета? А еспадрили на цената на супер обувки от естествена кожа? Имаше ли калъп у вас за леене на пирамидки или си ги купуваше от пчеларския магазин. Колко значки-капачки имаше на якето си? Кефеше ли те Модърн Токинг? Все пак се водят най-успешния дует на всички времена. Сърфира ли на "Новата вълна"? Помниш ли един от най-успешните български фолк изпълнители за всички времена - Хисарския поп. "Дай си сърцето на който искаш ти, виното СЪС отрова на мене остави". Цялата му личност беше обвита с мистерия. Никой не го беше виждал на снимка или на живо. Само се продаваха касетки с неговите песни по панаирите. При нас се слушаше и много сръбско. Класиката в селската дискотека беше, пиян младеж да танцува блус на сръбска балада със селска пръчка с прическа като овече руно и оная да му припява текста на ухото. Да, и аз слушах хард рок и метъл, но като станеше въпрос да ми се отвори парашута с някоя девойка, ако се наложеше бих слушал и тибетска чалга. Иначе класиката беше, когато дъртите са на село, каниш я у вас, вадиш Борото на масата и бутилката Мартини от Корекома, която се пазеше за такива случаи, пускаш нещо по-дискарско и леко се преминава на блусчета и...... Тогава с моите приятели се майтапехме, че като пораснем, ще създадем един касетофон, който да разпознава музиката, която свири и като започне някоя романтична песен, ще намаля автоматично осветлението в стаята. :D
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Окт 2017, 3:59

ukelichko написа:Повере, стига си се палил :bchug: . Говорехме за музика, кино и носталгия по младостта. Кажи сега, ти по онова време имаше ли прическа с опашка? Носил ли си лъвски панталони и мокасини с пискюлчета? А еспадрили на цената на супер обувки от естествена кожа? Имаше ли калъп у вас за леене на пирамидки или си ги купуваше от пчеларския магазин. Колко значки-капачки имаше на якето си? Кефеше ли те Модърн Токинг? Все пак се водят най-успешния дует на всички времена. Сърфира ли на "Новата вълна"? Помниш ли един от най-успешните български фолк изпълнители за всички времена - Хисарския поп. "Дай си сърцето на който искаш ти, виното СЪС отрова на мене остави". Цялата му личност беше обвита с мистерия. Никой не го беше виждал на снимка или на живо. Само се продаваха касетки с неговите песни по панаирите. При нас се слушаше и много сръбско. Класиката в селската дискотека беше, пиян младеж да танцува блус на сръбска балада със селска пръчка с прическа като овече руно и оная да му припява текста на ухото. Да, и аз слушах хард рок и метъл, но като станеше въпрос да ми се отвори парашута с някоя девойка, ако се наложеше бих слушал и тибетска чалга. Иначе класиката беше, когато дъртите са на село, каниш я у вас, вадиш Борото на масата и бутилката Мартини от Корекома, която се пазеше за такива случаи, пускаш нещо по-дискарско и леко се преминава на блусчета и...... Тогава с моите приятели се майтапехме, че като пораснем, ще създадем един касетофон, който да разпознава музиката, която свири и като започне някоя романтична песен, ще намаля автоматично осветлението в стаята. :D

Не позна, не се паля. Дразня се от един двама, дето пишат без да имат идея за какво става въпрос. Теориите на Стинката са толкова далече от истината, колкото и факта за лошите АБПФК и добрите борци срещу социализма. Ма както и да е. На сърдития Смърф ще му отговоря в темата за Канада. допълнително.

Що се отнася до носталгията, то това е друг въпрос. Бяхме съвсем различни, но и това е нормално. Други времена и други нрави. Ще пусна една песен от онези времена

https://www.youtube.com/watch?v=UZR6dfjp6bE

Има я на унгарски и английски. На български имаше нещо от сорта

"Дъждецът тихо шумоли навън,
сълзите капят със страшен звън.
Аз видях едно момиче,
добро и нежно бе то с мен ..."

При някое от преместванията си изгубих голям процент от снимките. За съжаление и всички снимки от казармата :banghead: В краят на 8-ми клас се бяхме качили на голямото бюро на класната (121 училище) и сме взели "бойни стойки". Отгоре на снимката седеше надпис RAINBOW :mhihi:

1981г това ...

Коса имах в казармата. Втората година си бях със сериозно "киче". Е, остригаха ме след едно влизане в ареста за 15 дни (дадени лично от командира на дивизията), но това няма значение. Попа го свързвам с автобусите по линията Кърджали - Пловдив. Звучеше непрекъснато по два часа и половина.

ММЦ Приморско, чехкини, рускини ... Летният театър там. Концерти на Щурците, Ритон, плажовете на Китен с много пясък и дюни, кръчмата "Кошарите" на Атлимана.

Лятното кино в Парка на свободата, Цирка (преди да изгори), бай Минавка (ха, кой го знае кой е този), флиперите на "единицата" ...

Бръмченето на моторите на Мотопистата ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Окт 2017, 5:57

"Хисарският поп" се появява през 1993 та година.
Иначе за еспадрилите, бяха бая модни, струваха на черно ( то на "бяло" нямаше де) около 12 до 20 лева ( кожени мокасини струваха 54 лева, спомням си, защото като ми ги купиха от ЦУМ беше събитие) и на еспадрилите им лепехме гума за подметка от долу, за да не се износват ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 05 Окт 2017, 9:26

Е.Димитров написа:"Хисарският поп" се появява през 1993 та година.

1993-та вече се правеха кавъри на Хисарския поп, иначе още през 80-те става популярен.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 05 Окт 2017, 10:37

86- та излезе Хисарският поп. Спомнам си, че бях си купил китара и исках да свиря рок. Комшията като ме видя, ме викна и ми пусна Попа и ми каза, че парите са в тая музика. На другия ден го викнах в нас и му показах и пуснах Мейдън. Реакцията беше, че това са маймунье и педерасе едновременно.

Изпратено от моят SM-A310F с помощта на Tapatalk
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 05 Окт 2017, 11:16

ukelichko написа:86- та излезе Хисарският поп. Спомнам си, че бях си купил китара и исках да свиря рок. Комшията като ме видя, ме викна и ми пусна Попа и ми каза, че парите са в тая музика. На другия ден го викнах в нас и му показах и пуснах Мейдън. Реакцията беше, че това са маймунье и педерасе едновременно.

Изпратено от моят SM-A310F с помощта на Tapatalk

Ти нещо си се объркал ... преди 89г чалга не е имало.
Тя се пръква от нищото на 11.11.1989г. към 12.30 на обяд заради гадната демокрация :mhihi:
Следобяд на същия ден вече масата хора я харесват защото рязко изпростяват заради гадната демокрация :ok:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 05 Окт 2017, 11:49

:owned:
РЕзко избиха кочината викаш :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Дотогава едни прилежни, смирени и отрудени соц. хорица били... :ok:

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 05 Окт 2017, 12:17

ukelichko написа:... Комшията като ме видя, ме викна и ми пусна Попа и ми каза, че парите са в тая музика. На другия ден го викнах в нас и му показах и пуснах Мейдън. Реакцията беше, че това са маймунье и педерасе едновременно.

Можем само да поздравим човечеца за пророческия ми усет и реалистична визия за бъдещето на BG-музиката... Чалга при соц-а действително не си спомням, но това не значи, че не е имало. А ако наистина не е имало - причината не е високото културно равнище на гражданите, а невъзможността да разпространяваш собствена музика. Колегата Илков правилно иронизира - няма как музикалният вкус на народа да претърпи драстична промяна за един ден...
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 05 Окт 2017, 14:28

Всичко е имало през соца, но да използвам един демократичен израз - не се е толерирало. И затова се разпространяваше на пиратски записи. Това което си спомням от чалгата през соца като безспорни хитове, създадени в България и излезли много преди Попа са:
1. Кючекът Шогун. Тогава вървеше сериалът по книгата на Джеймс Клавел - Шогун.
2. Кючекът Еверест, свързан с покоряването на Еверест от Христо Проданов на 22 -ри април. След това върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков. :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: -за покоряването на Еверест, не за кючека.
3. Камъните падат от небето - поне две лета беше в топ 3 на "колхозническия чарт".
4. Черно море на Тодор Колев. Единствената чалга, която беше издадена официално на плоча, макар и с други естрадни песни.
5. Елена дете на дивата пустиня - песен от неизвестен автор, присъстваща в репертоарите на всички сватбарски оркестри.

Самите автори бяха и изпълнители и печелеха от участия по сватби, новобрански и кръщенета. Това, което знам от сигурен източник е, че едно участие на Попа на сватба беше 3000 социалистически лева. Заплатите на простосмъртните бяха около 200 и нещо си лева.

Като заговорихме за официално издадена чалга, се сещам и за Ритъма Шакдъм на Георги Христов, макар че това не беше точно чалга, а нещо като сегашните песни на Планета, прекопирано от някаква турска песен.

Наред с това, в Северозапада се слушаше масово сръбско, тоест сръбски модерен фолклор, на Юг и по Морето -гръцка чалга и явно по турско говорещите области са се слушали "маанета". В областите населени с власи се слушаше румънска чалга като Тренуле машина мика, което в превод означава - влак, моя малка машина :lol: малка се използва в гальовна форма.

Ебахти ретроспекцията дето направих на чалгата през соца. :cry: Ще вземете да си помислите, че през тия години съм бил почетен председател на Клуба на комбайнерите.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 05 Окт 2017, 15:57

ukelichko написа:Като заговорихме за официално издадена чалга, се сещам и за Ритъма Шакдъм на Георги Христов, макар че това не беше точно чалга, а нещо като сегашните песни на Планета, прекопирано от някаква турска песен.

Тука ми се стори че го предОбри малко и реших да проверя, че съм бегло запознат с творчеството на тоз човечец
Ся и аз ше изляза фен на Гошката като теб с познанията ти по соц чалга :mhihi:

1995 – „Майчице“
1.С ритъма „Шакадъм“ – м.С.Акс, т.Георги Христов

Въпроса обаче е принципен.

Не всичко гнило днес се е появило на 11.11.1989.
Много неща са процес ... за съжаление изкуственото подтискане не е решило, а само забавило разцвета на проблемите на БГ обществото, които избуяха при преминаването от една крайност в друга - от тотален контрол към никакъв контрол над нищо ...

Ако има нещо по-лошо от соца и демокрацията (в БГ варианта им) е ефекта на махалото между двете.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 05 Окт 2017, 20:23

Темата си е грешно формулирана и затова не върви вече 2 милиона страници и се разширява като вселената..

Въпросът трябва да е : КоИ бяха по-добре през оня строй (който за по-незапознатите пак ще уточня ,НЕ е бил соцализъм).
Другите детайли ги обсъдихме :)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 05 Окт 2017, 20:41

Bogat-Beden написа:Темата си е грешно формулирана и затова не върви вече 2 милиона страници и се разширява като вселената..

Въпросът трябва да е : КоИ бяха по-добре през оня строй (който за по-незапознатите пак ще уточня ,НЕ е бил соцализъм).
Другите детайли ги обсъдихме :)

И ти не го формулираш правилно. Трябва да бъде: Кои бяха по-добре благодарение на оня строй. Защото нали разбираш, че на 20 години съм се чувствал много по-добре от сега, когато гоня педесетунката. Но това в никакъв случай не е благодарение на оня строй.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 06 Окт 2017, 11:38

Да, правилно за "Хисарският поп", прочел съм грешно годината в википедията.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0 ... 0%BE%D0%BF

Темата може да се "разцепи" на две.
През соца е било по-добре от към сигурност, здравеопазване и да кажем работа.
През така наречената демокрация, вече се набляга повече на материалните блага и вече след 2007 ма година и изколешната мечта на българина да пътува свободно и да види свят.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Окт 2017, 15:54

K_Ilkov написа:Ти нещо си се объркал ... преди 89г чалга не е имало.
Тя се пръква от нищото на 11.11.1989г. към 12.30 на обяд заради гадната демокрация :mhihi:
Следобяд на същия ден вече масата хора я харесват защото рязко изпростяват заради гадната демокрация :ok:

Nickelback написа::owned:
РЕзко избиха кочината викаш :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Дотогава едни прилежни, смирени и отрудени соц. хорица били... :ok:

Мда, това са доводи. Ми факт е, че в ония черни години беше отврат. Всички крадяха и не бачкаха. Вечер като си тръгвах, на портала гледка. Един влачи хидравлични маркучи, за да си полива градината с тях,

Изображение

Втори понесъл вилици, да прави навес на вилата

Изображение

трети помъкнал две гуми за москвето, защото беве наистина трудно с тях

Изображение

Есенно време беше популярно да видиш как двама по двама изнасяха противотежести

Изображение

Бяха много популярни, за затискане на бидона с кисело зеле :bowdown:

И задължително, ама задължително всички поклащаха глави в ритъма на Попа.

Изображение

Друга тъпотия бяха Ленинските съботници. В тон с горните двама колеги шефът на фабриката веднъж заяви, че с икономисани материали сме щели да произведем един мотокар :shock:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата