По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Разликата е , че сега си на където искаш и може да си дойдеш когато искаш , а тогава щеше да си избягал . И малкото останали роднини които имаш тук щеше да ги видиш през крив макарон
Последна промяна barabqga на 04 Окт 2017, 19:12, променена общо 1 път
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Повере, стига си се палил
. Говорехме за музика, кино и носталгия по младостта. Кажи сега, ти по онова време имаше ли прическа с опашка? Носил ли си лъвски панталони и мокасини с пискюлчета? А еспадрили на цената на супер обувки от естествена кожа? Имаше ли калъп у вас за леене на пирамидки или си ги купуваше от пчеларския магазин. Колко значки-капачки имаше на якето си? Кефеше ли те Модърн Токинг? Все пак се водят най-успешния дует на всички времена. Сърфира ли на "Новата вълна"? Помниш ли един от най-успешните български фолк изпълнители за всички времена - Хисарския поп. "Дай си сърцето на който искаш ти, виното СЪС отрова на мене остави". Цялата му личност беше обвита с мистерия. Никой не го беше виждал на снимка или на живо. Само се продаваха касетки с неговите песни по панаирите. При нас се слушаше и много сръбско. Класиката в селската дискотека беше, пиян младеж да танцува блус на сръбска балада със селска пръчка с прическа като овече руно и оная да му припява текста на ухото. Да, и аз слушах хард рок и метъл, но като станеше въпрос да ми се отвори парашута с някоя девойка, ако се наложеше бих слушал и тибетска чалга. Иначе класиката беше, когато дъртите са на село, каниш я у вас, вадиш Борото на масата и бутилката Мартини от Корекома, която се пазеше за такива случаи, пускаш нещо по-дискарско и леко се преминава на блусчета и...... Тогава с моите приятели се майтапехме, че като пораснем, ще създадем един касетофон, който да разпознава музиката, която свири и като започне някоя романтична песен, ще намаля автоматично осветлението в стаята. 

ukelichko написа:Повере, стига си се палил. Говорехме за музика, кино и носталгия по младостта. Кажи сега, ти по онова време имаше ли прическа с опашка? Носил ли си лъвски панталони и мокасини с пискюлчета? А еспадрили на цената на супер обувки от естествена кожа? Имаше ли калъп у вас за леене на пирамидки или си ги купуваше от пчеларския магазин. Колко значки-капачки имаше на якето си? Кефеше ли те Модърн Токинг? Все пак се водят най-успешния дует на всички времена. Сърфира ли на "Новата вълна"? Помниш ли един от най-успешните български фолк изпълнители за всички времена - Хисарския поп. "Дай си сърцето на който искаш ти, виното СЪС отрова на мене остави". Цялата му личност беше обвита с мистерия. Никой не го беше виждал на снимка или на живо. Само се продаваха касетки с неговите песни по панаирите. При нас се слушаше и много сръбско. Класиката в селската дискотека беше, пиян младеж да танцува блус на сръбска балада със селска пръчка с прическа като овече руно и оная да му припява текста на ухото. Да, и аз слушах хард рок и метъл, но като станеше въпрос да ми се отвори парашута с някоя девойка, ако се наложеше бих слушал и тибетска чалга. Иначе класиката беше, когато дъртите са на село, каниш я у вас, вадиш Борото на масата и бутилката Мартини от Корекома, която се пазеше за такива случаи, пускаш нещо по-дискарско и леко се преминава на блусчета и...... Тогава с моите приятели се майтапехме, че като пораснем, ще създадем един касетофон, който да разпознава музиката, която свири и като започне някоя романтична песен, ще намаля автоматично осветлението в стаята.
Не позна, не се паля. Дразня се от един двама, дето пишат без да имат идея за какво става въпрос. Теориите на Стинката са толкова далече от истината, колкото и факта за лошите АБПФК и добрите борци срещу социализма. Ма както и да е. На сърдития Смърф ще му отговоря в темата за Канада. допълнително.
Що се отнася до носталгията, то това е друг въпрос. Бяхме съвсем различни, но и това е нормално. Други времена и други нрави. Ще пусна една песен от онези времена
https://www.youtube.com/watch?v=UZR6dfjp6bE
Има я на унгарски и английски. На български имаше нещо от сорта
"Дъждецът тихо шумоли навън,
сълзите капят със страшен звън.
Аз видях едно момиче,
добро и нежно бе то с мен ..."
При някое от преместванията си изгубих голям процент от снимките. За съжаление и всички снимки от казармата

1981г това ...
Коса имах в казармата. Втората година си бях със сериозно "киче". Е, остригаха ме след едно влизане в ареста за 15 дни (дадени лично от командира на дивизията), но това няма значение. Попа го свързвам с автобусите по линията Кърджали - Пловдив. Звучеше непрекъснато по два часа и половина.
ММЦ Приморско, чехкини, рускини ... Летният театър там. Концерти на Щурците, Ритон, плажовете на Китен с много пясък и дюни, кръчмата "Кошарите" на Атлимана.
Лятното кино в Парка на свободата, Цирка (преди да изгори), бай Минавка (ха, кой го знае кой е този), флиперите на "единицата" ...
Бръмченето на моторите на Мотопистата ...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
"Хисарският поп" се появява през 1993 та година.
Иначе за еспадрилите, бяха бая модни, струваха на черно ( то на "бяло" нямаше де) около 12 до 20 лева ( кожени мокасини струваха 54 лева, спомням си, защото като ми ги купиха от ЦУМ беше събитие) и на еспадрилите им лепехме гума за подметка от долу, за да не се износват
Иначе за еспадрилите, бяха бая модни, струваха на черно ( то на "бяло" нямаше де) около 12 до 20 лева ( кожени мокасини струваха 54 лева, спомням си, защото като ми ги купиха от ЦУМ беше събитие) и на еспадрилите им лепехме гума за подметка от долу, за да не се износват

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Е.Димитров написа:"Хисарският поп" се появява през 1993 та година.
1993-та вече се правеха кавъри на Хисарския поп, иначе още през 80-те става популярен.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
86- та излезе Хисарският поп. Спомнам си, че бях си купил китара и исках да свиря рок. Комшията като ме видя, ме викна и ми пусна Попа и ми каза, че парите са в тая музика. На другия ден го викнах в нас и му показах и пуснах Мейдън. Реакцията беше, че това са маймунье и педерасе едновременно.
Изпратено от моят SM-A310F с помощта на Tapatalk

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
ukelichko написа:86- та излезе Хисарският поп. Спомнам си, че бях си купил китара и исках да свиря рок. Комшията като ме видя, ме викна и ми пусна Попа и ми каза, че парите са в тая музика. На другия ден го викнах в нас и му показах и пуснах Мейдън. Реакцията беше, че това са маймунье и педерасе едновременно.
Ти нещо си се объркал ... преди 89г чалга не е имало.
Тя се пръква от нищото на 11.11.1989г. към 12.30 на обяд заради гадната демокрация

Следобяд на същия ден вече масата хора я харесват защото рязко изпростяват заради гадната демокрация

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

РЕзко избиха кочината викаш

Дотогава едни прилежни, смирени и отрудени соц. хорица били...

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
ukelichko написа:... Комшията като ме видя, ме викна и ми пусна Попа и ми каза, че парите са в тая музика. На другия ден го викнах в нас и му показах и пуснах Мейдън. Реакцията беше, че това са маймунье и педерасе едновременно.
Можем само да поздравим човечеца за пророческия ми усет и реалистична визия за бъдещето на BG-музиката... Чалга при соц-а действително не си спомням, но това не значи, че не е имало. А ако наистина не е имало - причината не е високото културно равнище на гражданите, а невъзможността да разпространяваш собствена музика. Колегата Илков правилно иронизира - няма как музикалният вкус на народа да претърпи драстична промяна за един ден...
Excellent! Steven is my name!
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
Всичко е имало през соца, но да използвам един демократичен израз - не се е толерирало. И затова се разпространяваше на пиратски записи. Това което си спомням от чалгата през соца като безспорни хитове, създадени в България и излезли много преди Попа са:
1. Кючекът Шогун. Тогава вървеше сериалът по книгата на Джеймс Клавел - Шогун.
2. Кючекът Еверест, свързан с покоряването на Еверест от Христо Проданов на 22 -ри април. След това върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков.
-за покоряването на Еверест, не за кючека.
3. Камъните падат от небето - поне две лета беше в топ 3 на "колхозническия чарт".
4. Черно море на Тодор Колев. Единствената чалга, която беше издадена официално на плоча, макар и с други естрадни песни.
5. Елена дете на дивата пустиня - песен от неизвестен автор, присъстваща в репертоарите на всички сватбарски оркестри.
Самите автори бяха и изпълнители и печелеха от участия по сватби, новобрански и кръщенета. Това, което знам от сигурен източник е, че едно участие на Попа на сватба беше 3000 социалистически лева. Заплатите на простосмъртните бяха около 200 и нещо си лева.
Като заговорихме за официално издадена чалга, се сещам и за Ритъма Шакдъм на Георги Христов, макар че това не беше точно чалга, а нещо като сегашните песни на Планета, прекопирано от някаква турска песен.
Наред с това, в Северозапада се слушаше масово сръбско, тоест сръбски модерен фолклор, на Юг и по Морето -гръцка чалга и явно по турско говорещите области са се слушали "маанета". В областите населени с власи се слушаше румънска чалга като Тренуле машина мика, което в превод означава - влак, моя малка машина
малка се използва в гальовна форма.
Ебахти ретроспекцията дето направих на чалгата през соца.
Ще вземете да си помислите, че през тия години съм бил почетен председател на Клуба на комбайнерите.
1. Кючекът Шогун. Тогава вървеше сериалът по книгата на Джеймс Клавел - Шогун.
2. Кючекът Еверест, свързан с покоряването на Еверест от Христо Проданов на 22 -ри април. След това върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков.

3. Камъните падат от небето - поне две лета беше в топ 3 на "колхозническия чарт".
4. Черно море на Тодор Колев. Единствената чалга, която беше издадена официално на плоча, макар и с други естрадни песни.
5. Елена дете на дивата пустиня - песен от неизвестен автор, присъстваща в репертоарите на всички сватбарски оркестри.
Самите автори бяха и изпълнители и печелеха от участия по сватби, новобрански и кръщенета. Това, което знам от сигурен източник е, че едно участие на Попа на сватба беше 3000 социалистически лева. Заплатите на простосмъртните бяха около 200 и нещо си лева.
Като заговорихме за официално издадена чалга, се сещам и за Ритъма Шакдъм на Георги Христов, макар че това не беше точно чалга, а нещо като сегашните песни на Планета, прекопирано от някаква турска песен.
Наред с това, в Северозапада се слушаше масово сръбско, тоест сръбски модерен фолклор, на Юг и по Морето -гръцка чалга и явно по турско говорещите области са се слушали "маанета". В областите населени с власи се слушаше румънска чалга като Тренуле машина мика, което в превод означава - влак, моя малка машина

Ебахти ретроспекцията дето направих на чалгата през соца.

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
ukelichko написа:Като заговорихме за официално издадена чалга, се сещам и за Ритъма Шакдъм на Георги Христов, макар че това не беше точно чалга, а нещо като сегашните песни на Планета, прекопирано от някаква турска песен.
Тука ми се стори че го предОбри малко и реших да проверя, че съм бегло запознат с творчеството на тоз човечец
Ся и аз ше изляза фен на Гошката като теб с познанията ти по соц чалга

1995 – „Майчице“
1.С ритъма „Шакадъм“ – м.С.Акс, т.Георги Христов
Въпроса обаче е принципен.
Не всичко гнило днес се е появило на 11.11.1989.
Много неща са процес ... за съжаление изкуственото подтискане не е решило, а само забавило разцвета на проблемите на БГ обществото, които избуяха при преминаването от една крайност в друга - от тотален контрол към никакъв контрол над нищо ...
Ако има нещо по-лошо от соца и демокрацията (в БГ варианта им) е ефекта на махалото между двете.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Темата си е грешно формулирана и затова не върви вече 2 милиона страници и се разширява като вселената..
Въпросът трябва да е : КоИ бяха по-добре през оня строй (който за по-незапознатите пак ще уточня ,НЕ е бил соцализъм).
Другите детайли ги обсъдихме
Въпросът трябва да е : КоИ бяха по-добре през оня строй (който за по-незапознатите пак ще уточня ,НЕ е бил соцализъм).

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:Темата си е грешно формулирана и затова не върви вече 2 милиона страници и се разширява като вселената..
И ти не го формулираш правилно. Трябва да бъде: Кои бяха по-добре благодарение на оня строй. Защото нали разбираш, че на 20 години съм се чувствал много по-добре от сега, когато гоня педесетунката. Но това в никакъв случай не е благодарение на оня строй.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Да, правилно за "Хисарският поп", прочел съм грешно годината в википедията.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0 ... 0%BE%D0%BF
Темата може да се "разцепи" на две.
През соца е било по-добре от към сигурност, здравеопазване и да кажем работа.
През така наречената демокрация, вече се набляга повече на материалните блага и вече след 2007 ма година и изколешната мечта на българина да пътува свободно и да види свят.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0 ... 0%BE%D0%BF
Темата може да се "разцепи" на две.
През соца е било по-добре от към сигурност, здравеопазване и да кажем работа.
През така наречената демокрация, вече се набляга повече на материалните блага и вече след 2007 ма година и изколешната мечта на българина да пътува свободно и да види свят.
K_Ilkov написа:Ти нещо си се объркал ... преди 89г чалга не е имало.
Тя се пръква от нищото на 11.11.1989г. към 12.30 на обяд заради гадната демокрация![]()
Следобяд на същия ден вече масата хора я харесват защото рязко изпростяват заради гадната демокрация
Nickelback написа::owned:
РЕзко избиха кочината викаш![]()
![]()
Дотогава едни прилежни, смирени и отрудени соц. хорица били...
Мда, това са доводи. Ми факт е, че в ония черни години беше отврат. Всички крадяха и не бачкаха. Вечер като си тръгвах, на портала гледка. Един влачи хидравлични маркучи, за да си полива градината с тях,

Втори понесъл вилици, да прави навес на вилата

трети помъкнал две гуми за москвето, защото беве наистина трудно с тях

Есенно време беше популярно да видиш как двама по двама изнасяха противотежести

Бяха много популярни, за затискане на бидона с кисело зеле

И задължително, ама задължително всички поклащаха глави в ритъма на Попа.

Друга тъпотия бяха Ленинските съботници. В тон с горните двама колеги шефът на фабриката веднъж заяви, че с икономисани материали сме щели да произведем един мотокар