Мнение за печка на дърва
Модератор: Общи модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- Хрuсто
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 3.0TFSI със Revo stage 3 ;)
Мнение за печка на дърва
Гледам форума е активен за всевъзможни теми( от тая за визите за Канада, та чак по теми за хемороиди
) и да питам какво ви е мнението и дали някой е виждал лично такава печка, преки впечатления. Понеже искам да топля целия етаж от къщата, а не ми се занимава с прекрване на радиатори, на тока не искам да разчитам... и единствения вариант остава по-мощна печка на теърдо гориво. Добре ама избора е охраничен ако ти трябва нещо по-мощно. Та случайно ми попадна въпросния тип печки
Естетиката ще се нагласи. Така като я гледам с малко въображение може да се преправи с въздуховоди към всяка стая... Има български сайт, който ги предлага и според данните за мощност в сйта започват от 6 киловата до ехеее... чак и на съседа къщата да топля. Та ще съм ви благодарен ако изкажете мнение, доса полезни ше са и преките воечатления.

Естетиката ще се нагласи. Така като я гледам с малко въображение може да се преправи с въздуховоди към всяка стая... Има български сайт, който ги предлага и според данните за мощност в сйта започват от 6 киловата до ехеее... чак и на съседа къщата да топля. Та ще съм ви благодарен ако изкажете мнение, доса полезни ше са и преките воечатления.
- cmdkick
- младши ентусиаст
-
- Кара: e70 3.0d
- Детайли за колата: remapped
ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998
Re: Мнение за печка на дърва
Не че аз разбирам, ама без радиатори в стаята в която е печката не трябва ли да стане ад че в другите стаи да е топло? Особено ако има врати и се затварят, топлия въздух така или иначе отива нагоре а студения надоло... Иначе с радиатори такав котел може и цяла къща да топли не само етаж...
Tires are evil - destroy them all ...
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Аз също не разбирам, но съм направил две "сухи" камини с горивна камера
Та ще споделя какво съм установил и чел:
- няма полезната инертност на такава с водна риза
- Както се каза до нея жега, надалече няма никой (грубо казано но пак). Водната риза освен, че пренася топлината на практика е и известен изолатор на камерата или печката
-движението на въздуха е проблем ако се правят въздуховоди. Пренася миризми и прах.
По-лесно е факт, но ако се прави читаво отопление си трябва вода. За мен най-доброто е водно подово ако помещенията са подходящи за термоотдаващи настилки.
Тва въпросното не е лошо, но не виждам нещо специално в него. За тези размери и грозотия е нормално да се направи с такова добро топлоотдаване и тая схема с тръбите. Просто е доста грубо, голямо и някак недодялано поне според видяното. За Канада или много на север и дървена хижа може и да е ОК, но мен лично не ме кефи баш. Все пак ги виж на живо, аз бих ги огледал. Интересно е.

Та ще споделя какво съм установил и чел:
- няма полезната инертност на такава с водна риза
- Както се каза до нея жега, надалече няма никой (грубо казано но пак). Водната риза освен, че пренася топлината на практика е и известен изолатор на камерата или печката
-движението на въздуха е проблем ако се правят въздуховоди. Пренася миризми и прах.
По-лесно е факт, но ако се прави читаво отопление си трябва вода. За мен най-доброто е водно подово ако помещенията са подходящи за термоотдаващи настилки.
Тва въпросното не е лошо, но не виждам нещо специално в него. За тези размери и грозотия е нормално да се направи с такова добро топлоотдаване и тая схема с тръбите. Просто е доста грубо, голямо и някак недодялано поне според видяното. За Канада или много на север и дървена хижа може и да е ОК, но мен лично не ме кефи баш. Все пак ги виж на живо, аз бих ги огледал. Интересно е.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
На това ако му използваш топловодите- 2 оставяш свободни и от останалите изкарваш въздуховоди към всяка стая ще стане и без водна риза. Като недостатък може би е, че ще отнема повече време докато навакса топлинните загуби по въздуховодите. От друга страна този тип печки са предназначени и доста добре се справят с отоплението на големи помещения, така, че ефекта може да е задоволителен.
Като предимство пред тези с водната риза е, че нямат рециркулационна помпа. Тоест ако запалиш печката и не пуснеш помпата(която в случая я няма) нищо не се случва.
Имаше и вариант на преход на въздуховодите с цел намаляване на топлинните загуби като за целта обаче се смятат много неща, а аз по професия съм парнаджия, дефакто съм на студено
Колегата горе е прав за изброените от него неща. По принцип и с водна риза никога не е късно да пуснеш едни тръби.
За въздуховодите не е лошо да има вентилатори
Като предимство пред тези с водната риза е, че нямат рециркулационна помпа. Тоест ако запалиш печката и не пуснеш помпата(която в случая я няма) нищо не се случва.
Имаше и вариант на преход на въздуховодите с цел намаляване на топлинните загуби като за целта обаче се смятат много неща, а аз по професия съм парнаджия, дефакто съм на студено

Колегата горе е прав за изброените от него неща. По принцип и с водна риза никога не е късно да пуснеш едни тръби.
За въздуховодите не е лошо да има вентилатори

ATR-42/72
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Лично според мен такова нещо е подходящо за вила, ако се прибереш в 6 вечерта от работа докато запалиш печката, да загрее всички стаи ще стане време да си лягаш.
Вариант е да направиш топлообменник и да пуснеш въздуховоди, но мисля че става по-сложно отколкото да метнеш няколко радиатора и тръби...
Пробвал съм да стопля 70 квадрата апартамент с камина (18-24kw не помня точно беше правена отвътре с огнеупорни тухли) е не става, в стаята с печката беше ад в другите хладно. Печката от видеото по-скоро става за голямо помещение (хале или голям хол на вилата), но като е цял етаж със стаи коридори незнам дали ще е ефективна.
Изпратено от моят E2105 с помощта на Tapatalk
Вариант е да направиш топлообменник и да пуснеш въздуховоди, но мисля че става по-сложно отколкото да метнеш няколко радиатора и тръби...
Пробвал съм да стопля 70 квадрата апартамент с камина (18-24kw не помня точно беше правена отвътре с огнеупорни тухли) е не става, в стаята с печката беше ад в другите хладно. Печката от видеото по-скоро става за голямо помещение (хале или голям хол на вилата), но като е цял етаж със стаи коридори незнам дали ще е ефективна.
Изпратено от моят E2105 с помощта на Tapatalk
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
За истинско отопление с въздуховоди си трябват вентилатори. Ама хубави, че иначе ше има повече звук от топлинаDLVasilev написа:За въздуховодите не е лошо да има вентилатори

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Виждал съм го на практика това с въздуховодите - един комшия така отопляваше двуетажна къща. Най-обикновено кюмбе бумтеше денонощно, ама човекът е дърводелец и стърготина имаше тонове в мазето. Един вентилатор засмукваше топлия въздух от помещението и разнасяше по стаите. Беше добавил и 2-3 такива за вдигане на КПД-то 

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
а защо не печка на пелети? само питам... дървата са си работа - да цепиш, носиш.. подържаш/ наглеждаш огъня, чистиш пепел...
за разпространението по стайте - може да използваш виж нещо такова- suncourt rr100... аз едно време като живях в апартамент имах такива и циркулираха въздуха доста добре.. малко бяха шумни.. новите не ги знам колко шум вдигат...
за разпространението по стайте - може да използваш виж нещо такова- suncourt rr100... аз едно време като живях в апартамент имах такива и циркулираха въздуха доста добре.. малко бяха шумни.. новите не ги знам колко шум вдигат...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
В Канада съм виждал такива в разни халета. Всичките бяха дооборудвани с принудителна циркулация - вентилатор и колектор да надува във входа на тръбите. Иначе не се отличава особено от циганската любов
Тоя варел след два месеца е целия в ръжда . Ако си толкова навит поне погледни колко е дебел материала, да не прегори още на втория сезон. Ако щъкат дечурлига покрай него - забрави. Гори си добре - влаченето и мизерията също ще те откажат. Ако си се затворил добре с дограми и не можеш да му осигуриш достатъчно въздух - пуши подобаващо...

Ubi dubium, ibi libertas
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

alx написа:а защо не печка на пелети? ...
Всъщност това е единственото смислено твърдо гориво ако говорим наистина за отопление и нямаш намерение да си огняр ...

...
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
Мой колега си поръча преди около месец въпросната "канадска камина" серия Ванкувър-11кВ. Излезна му около 850-900лв с доставката до вкъщи. Неговия варел тежи 95кг и отоплява около 70 квадрата без допълнителни въздуховоди,само на отворени врати (засега). Твърди ,че гори всичко (пдч,дърва,въглища,пелети и т.н.) и била много икономична, процеса на горене бил тлеене на принципа на газ-генератор ... Как ще се държи в истинските студове и колко ще изкара ,времето ще покаже 
Много е доволен засега ,но като паднат температурите на -10 ,-15 ще имам по-меродавни отзиви

Много е доволен засега ,но като паднат температурите на -10 ,-15 ще имам по-меродавни отзиви

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
plradev написа:Мой колега си поръча преди около месец въпросната "канадска камина" серия Ванкувър-11кВ. Излезна му около 850-900лв с доставката до вкъщи. Неговия варел тежи 95кг и отоплява около 70 квадрата без допълнителни въздуховоди,само на отворени врати (засега). Твърди ,че гори всичко (пдч,дърва,въглища,пелети и т.н.) и била много икономична, процеса на горене бил тлеене на принципа на газ-генератор ... Как ще се държи в истинските студове и колко ще изкара ,времето ще покаже
И мен ме вълнува, че съм се огледал точно в такава и аз за вилата
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Хрuсто
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 3.0TFSI със Revo stage 3 ;)
Бе като цяло няма много информация... Притеснява ме най-много да не избие ръжда и да почне да се люспи...
Камината на пелети е нож с две остриета (говоря от личен опит) Ако си вземеш да уют и топлината на печката с доста повече плюсове. Аз например си взех ето такава - https://kuoreterm.com/%D0%BA%D0%B0%D0%B ... 1%82%D0%B8 модел OLIMPIA (отоплявам апартамент 90кв.м2 с дограма и частична изолация) с дистанционно и може да се настройва от интернет и др. есктри ,.... НО .. имайте предвид, че в България пелетите по-често са с кофти качество и каминката трябва често да се почиства и сервизира. Като цяло не е евтино отопление, но е удобно и може да си пуснеш лесно централно и без да къртиш - взимаш подходящ модел с водна риза и слагаш pvc тръби и си готов.
14 мнения
• Страница 1 от 1