По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
Re: По-добре ли бяхме през соца?
@BMW_POWER За да е коректно сравнението ти, да сравним какъв процент българи са почивали извън страната, или не, на произволен Великден преди 89-та? 

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
ukelichko написа:Съгласен съм с теб Повере, но и ти ще трябва да се съгласиш с мен, че много голяма част от тези, които не могат да си позволят екстрите на соца , са като трактористът, който нещо се заблудил преди три дни и без да иска изорал един каменен път, който е правен още по царско време. То бива да си прост и безхаберена ма чак толкова. Естествено счупил и плуга, но не се отказал и се преборил като един истински герой, защото навигацията така му показвала. Разбира се го уволнили и го съдят да плати и щетите. Или като сервитьорката в кварталното ни барче, която се сърди винаги като я разкарваме за някаква поръчка и ни геда на кръв. Може би като служителките в Пощенска банка, които като отворят и започват със злоба да мърморят срещу клиентите, защото са се "довлеки още от сутринта". Оня ден във Враца пред мен се разигра ебах ти случката. Пред болницата някакви скромни хора от село предложиха един плик с храна и то разни банани и други екстри на един полуклошар, който висеше пред болницата и той ги напсува, защото на него пари му трябвали, а всички му давали храна. Не мога да жаля и тези, които след 5 години пропаганда ли, разяснителна кампания ли да го нарека, пак ги ужилват разни телефонни измамници. Аз съм тук, не някъде на хиляда километра и всеки ден наблюдавам ситуацията и ще ти кажа, че всеки здрав, съвестен и средно умен някак си успява да се оправи. Не е лесно, но не познавам здрави свестни хора, които мизерстват. Разбира се, некадърниците са страшно манипулативни и успяват да предизвикат съжаление в хората, които не ги познават. Ако не успее тук един свестен човек, заминава за чужбина и пак се оправя, което е трагично, но е изход. Срамно е да нямаш пет лева в джоба си и да не предприемеш нещо. Как ще си обясниш, че в класа на дъщеря ми един здрав и прав мъжага на всяка родителска среща в продължение на 5 години се жалеше, че нямал пари, защото от десет години бил безработен. Ама нямало да им блъска за 500 лева на комунягите, да си ебели майката те. Ами нека си седи боклука беден. Ти си в Канада и знаеш, че не е достатъчно само да ти се работи, за да ползваш екстрите на капитализма. Трябва и да имаш някаква квалификация, да си отговорен и на моменти да работиш работа, която е под нивото ти. Идват и моменти, когато браншът в който работиш се скапва и трябва да положиш малко усилия и да се преквалифицираш, не да се жалиш и да чакаш някой политик да ти направи завод, защото ти се работело. Жал ме е много за болните и за възрастните, защото точно когато трябва държавата да им помогне, тя ги обрича на мизерия. Точно отношението на държавата към тези хора ни различава от цивилизования свят. Много е тъжно да си болен или пенсионер тук в България и Баце и другите нещастници-политици да се гаврят с теб, като огърмяват медиите, че са ти вдигнали пенсията с 10 лева.
Не е лошо да се прочете това мнение, така по-внимателно, за да се вникне в голяма част от проблемите у нас

ukelichko написа:Ама нямало да им блъска за 500 лева
Имам и аз такива приятели и познати ...
За толко нямало да работи

Батеееее работиш за колкото най-много може, като не може за много раотиш за малко и търсиш за повече ...
С баране на макарите и чакане "да те назначат" не става вече, тва е

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
А колко можеха да влязат в църква на Великден и запалят свещ преди 89-та?! 

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Всеки, който поиска? Аз съм кръщаван в църква по времето на соца. Е да, не се е гледало с добро око, но по-скоро това е важало за разни партийни членове и дейци ... обикновените хора никой не им е пречил на религията.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
streetz написа:Всеки, който поиска? Аз съм кръщаван в църква по времето на соца. Е да, не се е гледало с добро око, но по-скоро това е важало за разни партийни членове и дейци ... обикновените хора никой не им е пречил на религията.

p.s."не се е гледало/е важало"= така са ми казвали!
"не се гледаше/важеше"=така помня!
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
То по соца си е била жива демокрация бре 

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
В соца, точно на Великден бяхме заформили едни карти.....и ни биеха като "мъда у самар". Та решихме да отидем на църква, дано се обърнат картите, че после ще ни разнасят цяла седмица в барчето. Отидохме в църквата, която беше на 5 минути и никой не ни спря. Беше точно 23 и 30 на Великден. Имаше обаче двама цивилни милиционера, които гледаха кой влиза. Малък град сме и се познаваме. Запалихме по една свещ, партнера даже целуна и на попа ръката и светата книга и като се върнахме, ония ни довършиха. Биха ни като " мурляво маче у дувар". Детски истории.....да ме прощава бог за гаврата с църквата, точно на Божия ден.
Изпратено от моят SM-A310F с помощта на Tapatalk
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Хотентотите в Африка или папуасите в Гвинея ще се самоубият на момента в който някой ги светне че съществува капитализъм . При представата за рога на изобилието, как се излива върху племето а те изтърват голямата кирия ...
По същия начин и българите се самоубиха ритуално като папуаси при вида на капитализма , сега няма какво да опяват окаяното си положение . Мандалото лопна . Нацията съвсем скоро ще бъде една сбирщина от различни етноси , а държавата само отметка на картата . Ако някой смята това за нормално , то той определено не е българин .

По същия начин и българите се самоубиха ритуално като папуаси при вида на капитализма , сега няма какво да опяват окаяното си положение . Мандалото лопна . Нацията съвсем скоро ще бъде една сбирщина от различни етноси , а държавата само отметка на картата . Ако някой смята това за нормално , то той определено не е българин .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Опитваш се да обясниш проблеми свързани с най-различни неща включително глобални процеси с липсата на соц ...
Много добре

Много добре

...
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
streetz написа:Всеки, който поиска? Аз съм кръщаван в църква по времето на соца. Е да, не се е гледало с добро око, но по-скоро това е важало за разни партийни членове и дейци ... обикновените хора никой не им е пречил на религията.
Не са пречели на бабичките да се кръстят и да палят свещи, но ако си "комсомолец" - нямаш място в църквата. Спомням си като ученик, бяха ме сложили в някакъв "комсомолски контролен щаб" или нещо подобно беше, трябваше с още няколко "здрави другари" на Великден вечерта да висим в двора на църквата и да записваме наши съученици, които видим там. Отначало се изкуших, че ще имам достъп до нещо, което е забранено за другите, но после като разбрах, че ще трябва да "топя" съучениците си - отказах. Аз не съм бил бунтар и дисидент, свикнал съм да изпълнявам нареждания и никога не съм изпитвал влечение към забранени неща. Като ми кажат: "Не ходи там!" - ОК, не ходя. После съм имал възможност да ида на църква на Великден - е, не смятам, че като ученик съм бил лишен от нещо много важно в живота.
Всъщност, при соц-а забранените неща бяха "на кантар" със задължителните - в смисъл, че не мога да кажа, кои бяха по-гадни. Без църква, валута и западна музика беше кофти (спор няма), но също така гадно беше, като ни замъкнат под строй на някакъв съветски филм, рецитал или концерт по случай поредния "светъл празник" или годишнина, тържествена заря-проверка, митинг или манифестация, поредното комсомолско събрание или полит-информация, среща с ветерани-партизани или полит-затворници, откриване на нещо си или друго подобно... Тия мероприятия си бяха бая начесто и никога не бяха кратки, направо можеше да се изприщиш, докато данданията се размине и можеш да се прибереш у дома. Младите сега просто не оценяват от какво са се отървали...
Помня, някъде около 1300-годишнината (1981) бяха направили специален филм за възхвала на Първия, казваше се "Човек от народа". Следвайки завета на другаря Ленин: "От всички изкуства за нас най-важно е киното", цялата гимназия ни подкараха под строй (буквално) към киното. Тук няма майтап - даскали и комсомолски активисти вървят от двете страни на строя и следят някой от конвоираните да не се шмугне в магазин или вход и така да избегне филма. Както се казваше - крачка в ляво, крачка в дясно се смята за бягство... Набутаха ни в киното и след доста чакане ни пуснаха и филма. Който има нерви за това - може да пробва да го загледа, има го в Ю-туба. Ама ние нямахме избор... Изгледахме го от начало до край, заедно с надписите. Имам чувството, че като продължителност беше колкото трите серии на Властелинът на пръстените, а като забавление беше еквивалентен на... просто не мога да намеря подходящо сравнение, може би на колоноскопия? Някои от големите ученици започнаха да свиркат в тъмното, та директорът на гимназията прекъсна прожекцията и ни дръпна яко конско - как може такова неуважение към Човека, който... всичко за нас, за младите... отдал живот и младост в името и за благото... вечна признателност от благодарните поколения... изкара ни едва ли не врагове на народа, щото не харесваме филма за Тодор Живков. Та това ми е един от най-кошмарните спомени от младостта - дето ме накараха да изгледам тоя филм.
Excellent! Steven is my name!
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Нали сме от един град и почти набори, та си спомням точно моментa със свиркането, но съм останал с впечатление, че беше на някакъв руски филм. След това ни четоха сводка, как батковците не са уважили филма и колко лошо - по капиталистически са постъпили. Аз пък на този филм бях седнал до Цецка от съседния клас и си прекарах повече от чудесно. В това положение можех да изгледам 100 серии по 5 часа за Първия и щях да питам за още. Ееееех, спомени.Borymeckata написа:streetz написа:Всеки, който поиска? Аз съм кръщаван в църква по времето на соца. Е да, не се е гледало с добро око, но по-скоро това е важало за разни партийни членове и дейци ... обикновените хора никой не им е пречил на религията.
Не са пречели на бабичките да се кръстят и да палят свещи, но ако си "комсомолец" - нямаш място в църквата. Спомням си като ученик, бяха ме сложили в някакъв "комсомолски контролен щаб" или нещо подобно беше, трябваше с още няколко "здрави другари" на Великден вечерта да висим в двора на църквата и да записваме наши съученици, които видим там. Отначало се изкуших, че ще имам достъп до нещо, което е забранено за другите, но после като разбрах, че ще трябва да "топя" съучениците си - отказах. Аз не съм бил бунтар и дисидент, свикнал съм да изпълнявам нареждания и никога не съм изпитвал влечение към забранени неща. Като ми кажат: "Не ходи там!" - ОК, не ходя. После съм имал възможност да ида на църква на Великден - е, не смятам, че като ученик съм бил лишен от нещо много важно в живота.
Всъщност, при соц-а задължителните неща бяха "на кантар" със забранените - в смисъл, че не мога да кажа, кои бяха по-гадни. Без църква, валута и западна музика беше кофти (спор няма), но също така гадно беше, като ни замъкнат под строй на някакъв съветски филм, рецитал или концерт по случай поредния "светъл празник" или годишнина, тържествена заря-проверка, митинг или манифестация, поредното комсомолско събрание или полит-информация, среща с ветерани-партизани или полит-затворници, откриване на нещо си или друго подобно... Тия мероприятия си бяха бая начесто и никога не бяха кратки, направо можеше да се изприщиш, докато данданията се размине и можеш да се прибереш у дома. Младите сега просто не оценяват от какво са се отървали...
Помня, някъде около 1300-годишнината (1981) бяха направили специален филм за възхвала на Първия, казваше се "Човек от народа". Следвайки завета на другаря Ленин: "От всички изкуства за нас най-важно е киното", цялата гимназия ни подкараха под строй (буквално) към киното. Тук няма майтап - даскали и комсомолски активисти вървят от двете страни на строя и следят някой от конвоираните да не се шмугне в магазин или вход и така да избегне филма. Както се казваше - крачка в ляво, крачка в дясно се смята за бягство... Набутаха ни в киното и след доста чакане ни пуснаха и филма. Който има нерви за това - може да пробва да го загледа, има го в Ю-туба. Ама ние нямахме избор... Изгледахме го от начало до край, заедно с надписите. Имам чувството, че като продължителност беше колкото трите серии на Властелинът на пръстените, а като забавление беше еквивалентен на... просто не мога да намеря подходящо сравнение, може би на колоноскопия? Някои от големите ученици започнаха да свиркат в тъмното, та директорът на гимназията прекъсна прожекцията и ни дръпна яко конско - как може такова неуважение към Човека, който... всичко за нас, за младите... отдал живот и младост в името и за благото... вечна признателност от благодарните поколения... изкара ни едва ли не врагове на народа, щото не харесваме филма за Тодор Живков. Та това ми е един от най-кошмарните спомени от младостта - дето ме накараха да изгледам тоя филм.
Последна промяна ukelichko на 16 Ное 2017, 16:36, променена общо 1 път
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
ukelichko написа:Аз пък на този филм бях седнал до Цецка от съседния клас и си прекарах повече от чудесно. В това положение можех да изгледам 100 серии по 5 часа за Първия и щях да питам за още. Ееееех, спомени.
Значи изводът е, че е било много хубаво през соц-а

Както каза някой по-назад: "Как го дървех през соца... Искам това време да се върне."

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Москвичът в Англия през 1968 ~700 паунда (по официален курс ~1700 лв.), у нас - 4200 лв. (и чакаш ред с години). За англичанина около 10 заплати, за българина около 30.
Я кажете живелите по "онова време", вярно ли е това, така ли е, не е ли така
Да се образоваме по-младите 

Я кажете живелите по "онова време", вярно ли е това, така ли е, не е ли така

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Eй комерсиални 'ора дееба
Тук за ценности се говори, вие пак - коли, паунди, заплати ... 

...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911