Пазара на труда
Модератор: Общи модератори
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Re: Пазара на труда
Интересно е,че всички са прави! Момичето отишло да работи сервитьорка,защото се плаща по-добре! Тя колко години си мисли,че ще е на 22 с "яка" визия и ще работи като сервитьорка за хубави пари? Ами като стане на 35 реални
,примерно,кой ще я държи като сервитьорка? Иска се стаж,защото иначе няма реална полза от човека! Няма как да се взима голяма заплата през това време! След това идва момента,когато без теб работодателя има доста "проблеми" и твоята висока заплата му идва евтино,за да работи и да вади неговата си печалба (по-добре да ми дава хубави пари,да съм му на място под ръка,и да има малък престой при авария,отколкото да има часове престой,който му струва десетки хиляди левове,примерно)! Въпроса е да го осъзнае навреме и да върви крачка пред събитията (т.е. да индексира заплатата,за да не си и помисляш за смяна),а не да си мисли,че има хора колкото искаш и може и без теб! Защото при нас беше така дълги години и накрая осъзнаха,че всъщност 3-4 човека "теглят колата",а останалите 6-7-8 само гравитират отстрани с ефективност близка до 0-та! Сега ни дават пари,но пък идва и момента,че ти писва да работиш на това място с всичките идиоти покрай теб (в производствените сфери е така,за да им излиза сметката) ,но пък високата заплата тук ти пречи да си намериш работа другаде... Изобщо - България!

Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
e]
Който не го устройва ниска заплата отива и работи някъде в Европа за 3-4 пъти по високо заплащане от Бг. Това е положението.Аз примерно за 1500лв също не бих работил.Що ли? Ми щото няма да стигат затова.
Който не го устройва ниска заплата отива и работи някъде в Европа за 3-4 пъти по високо заплащане от Бг. Това е положението.Аз примерно за 1500лв също не бих работил.Що ли? Ми щото няма да стигат затова.
TNT написа:Хаос написа:В нормална компания, която бележи ръст всяка година, стандартната индексация на заплатата е 10% всяка година.
И по моите сметки с 10%, като започне на 700, след 5 години ще взима, колкото сервитьорка, а след 10 - колкото сервитьорка в елитно заведениеА ако нормалната компания не бележи ръст всяка година ? А докато намери нормална компания ? Че сме в България все пак. Ако всичко беше толкова лъскаво и розово при инженерите, колкото го изкарваш, нямаше да има проблеми с намирането им.
Братовчеда на приятелката ми е и той инжеренче от УАСГ. Само разправя и тежкарее колко пари вади (без конкретика), ама живее със 100 човека в квартира, бачка на 2 места и кола няма.
Сметката ти не е правилна.
След 5 години трябва да си качил на следващото ниво - да си израстнал или в хоризонтално (компетентност) или вертикално (корпоративната стълбица).
Хоризонталното израстване (компетенции) ти позволява да отидеш да работиш в по-добра обстановка, с по-готини хора, с по-нови технологии, с по-интересни проекти и ако си късметлия и по-голяма заплата. Мнозина не оценяват работната среда като еквивалент на част от заплатата, но е така. По-висок стандарт на живот един вид - също като дали ще живееш в панелка или затворен комплекс или къща, разликата е голяма. Тоест хоризонталното израстване води до положителни промени в професионален план.
Вертикалното израстване предполага, че вече си някой в компанията, предполага по-добри бонуси - служебна кола итн, по-добра заплата (+процент за постигнати цели от екипа), тоест също води до положителни промени (с изключение на повишените отговорности и напрежение).
Ако за 5 години не си успял да качиш ниво, значи не правиш нещата като хората.
Новото ниво предполага нова заплата, тук е множителя - х1,5 или х3, в зависимост от много фактори.
Тоест след 5 години ако си почнал на 700 би трябвало да отидеш на 2000+.
От 2000+ следващото ниво (по същата стълбица, същата професия) е или навън или нагоре. (навън да се чете като в чужбина или собствен бизнес, все пак си натрупал ноу-хау)
За ИТ-тата всичко това го изместваш с една по-голяма сума за начална заплата и възможност за по-бързо качване на ниво.
Тея неща ги пиша, не защото съм ги прочел в някоя мъдра книга, а защото сам съм извървял този път, без обаждания от чичо, влиятелен бизнесмен.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Хаос написа:Новото ниво предполага нова заплата, тук е множителя - х1,5 или х3, в зависимост от много фактори.
Ама дори и при твоя пример, 2000 е макса. В повечето случаи ще е х1,5, което е ~1000лв.
Хаос написа:От 2000+ следващото ниво (по същата стълбица, същата професия) е или навън или нагоре. (навън да се чете като в чужбина или собствен бизнес, все пак си натрупал ноу-хау)
Т.е. ако искаш да взимаш повече от сервитьорка в елитно заведение, трябва да започнеш частен бизнес или да отидеш в чужбина

Баща ми преди години работи в болница (лекар е), доста тежка работа. Всеки ден спасяваше животи. И е специфична, 30-40 човека в цялата страна го могат. По статистиките, които им водеха, двамата най-добри доктора напуснаха, поради неадекватно заплащане. Познайте какво става с отделението следващите месеци и колко работа можеха да поемат

Теориите с това, че сервитьорка може да взима много пари, докато стане на 30, не са съвсем правилни. Щото по по-елитните ресторанти и заведения, управители и зам.управители (които в повечето случаи са бивши сервитьори) докарват повече от сервитьорите под тях. Аз лично познавам управител на ресторант, 24 годишен, започнал от сервитьор. Другият такъв на към 29-30 стана управител.
Последна промяна TNT на 22 Ное 2017, 14:50, променена общо 1 път

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Като толкова много се наблегна на обслужването по кафенета и ресторанти и високото заплащане там, мен ме зачовърка въпросът, ако всички са толкова бедни и зле заплатени, както се изкарват, тогава откъде се вадят кинтите за пълните ресторанти/заведения/дискотеки и тлъстите бакшиши за персонала там?
TNT написа:В доста теми аргументите ти приключват по този начин![]()
Проблемът е, че такива като теб участват в темите. Аз ти пиша конкретно към какво може да се стреми човек, споделям как аз съм се справил с ниската стартова заплата, а ти ми говориш, че някои сервитьорки вземали по 2000лв.
Откъде се вземате такива неадекватни!?!
Същото момиче с приятна външност за същото време, за което може би някоя сервитьорка би станала управителка (без дупинг и духинг, да-да), със сигурност ще вземе висше образование и ще стане ценен кадър (инженер конкретно) и ще взема добра ИТ заплата - 4000лв например.
Разликата е, че след като затворят заведението и спадне клиентелата управителката ще яхне метлата, а образованата ще яхне новичката си лизингова колица към следващия работодател.
И да, това е конкретен пример от живота, момиче със страхотна външност, инженер от ТУ-София.
Последна промяна Хаос на 22 Ное 2017, 15:06, променена общо 1 път
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Да, ама не може всички да са началници и специалисти. Просто хората засегнати от темата се чувстват недооценени по нкакъв начин.
В София и големите градове е едно, в малките съвсем различно. Там стоят на по едно кафе/сода и се плюнчат по 2 часа пък нека са пълни.
dextuar написа:Като толкова много се наблегна на обслужването по кафенета и ресторанти и високото заплащане там, мен ме зачовърка въпросът, ако всички са толкова бедни и зле заплатени, както се изкарват, тогава откъде се вадят кинтите за пълните ресторанти/заведения/дискотеки и тлъстите бакшиши за персонала там?
В София и големите градове е едно, в малките съвсем различно. Там стоят на по едно кафе/сода и се плюнчат по 2 часа пък нека са пълни.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
- TNT
- младши ентусиаст
-
Хаос, пишеш се за много интелигентен. От мненията ти и общуването с останалите участници в темите обаче, друго показваш. Това не е първата тема, в която не можеш да водиш нормална дискусия, а всички останали са "неадекватни, идиоти, прости" и т.н. Прояви малко емоционална интелигентност.
Е това вече идва от манталитета на българина. За ядене и пиене да има, в кръчмата да ни видят. Салфетки да се мятат, уиски да се лее. И се почва от студенството още. Цяла седмица хляб и кренвирши, ама Плаза не се пропуска. Но на много хора и родителите са им така, та откъде да видят ? Няма ги случаите бащата да се спуква от кръчми и банкети, а после да няма за антибиотик на детето ли ? В другата тема и новите айфони са коментирани. Приоритети.
dextuar написа:Като толкова много се наблегна на обслужването по кафенета и ресторанти и високото заплащане там, мен ме зачовърка въпросът, ако всички са толкова бедни и зле заплатени, както се изкарват, тогава откъде се вадят кинтите за пълните ресторанти/заведения/дискотеки и тлъстите бакшиши за персонала там?
Е това вече идва от манталитета на българина. За ядене и пиене да има, в кръчмата да ни видят. Салфетки да се мятат, уиски да се лее. И се почва от студенството още. Цяла седмица хляб и кренвирши, ама Плаза не се пропуска. Но на много хора и родителите са им така, та откъде да видят ? Няма ги случаите бащата да се спуква от кръчми и банкети, а после да няма за антибиотик на детето ли ? В другата тема и новите айфони са коментирани. Приоритети.
Последна промяна TNT на 22 Ное 2017, 15:08, променена общо 1 път

- terorero
- младши ентусиаст
-
- Кара: M4 (F83)
TNT написа:Хаос написа:Новото ниво предполага нова заплата, тук е множителя - х1,5 или х3, в зависимост от много фактори.
Ама дори и при твоя пример, 2000 е макса. В повечето случаи ще е х1,5, което е ~1000лв.Хаос написа:От 2000+ следващото ниво (по същата стълбица, същата професия) е или навън или нагоре. (навън да се чете като в чужбина или собствен бизнес, все пак си натрупал ноу-хау)
Т.е. ако искаш да взимаш повече от сервитьорка в елитно заведение, трябва да започнеш частен бизнес или да отидеш в чужбинаТук вече сме на едно мнение
Щото другата опция е, да чакаш да станеш на поне 40, че да станеш супер незаменимия едва-ли-не. А такива хора няма.
Баща ми преди години работи в болница (лекар е), доста тежка работа. Всеки ден спасяваше животи. И е специфична, 30-40 човека в цялата страна го могат. По статистиките, които им водеха, двамата най-добри доктора напуснаха, поради неадекватно заплащане. Познайте какво става с отделението следващите месеци и колко работа можеха да поематТа това с оценяването в България е рядко срещано.
Теориите с това, че сервитьорка може да взима много пари, докато стане на 30, не са съвсем правилни. Щото по по-елитните ресторанти и заведения, управители и зам.управители (които в повечето случаи са бивши сервитьори) докарват повече от сервитьорите под тях. Аз лично познавам управител на ресторант, 24 годишен, започнал от сервитьор. Другият такъв на към 29-30 стана управител.
И кво викаш, дай да не се развиваме щото така или иначе една сервитьорка ще взима повече от нас

- TNT
- младши ентусиаст
-
Еми според колегата Хаос, ако искаме повече от 2к, трябва да бягаме в чужбина или да почваме бизнес. И е нормално.

- terorero
- младши ентусиаст
-
- Кара: M4 (F83)
TNT написа:Еми според колегата Хаос, ако искаме повече от 2к, трябва да бягаме в чужбина или да почваме бизнес. И е нормално.
Не мисля, че искаше да каже това, поне доколкото прочетох поста му... Както и да е, минал съм по същия път. Ниското заплащане ме стимулира на 27, 8 години тепърва да сменя тотално сферата си на развитие и да започна да се уча от нулата. Ей това е едно от най-хубавите неща на времето, в което живеем - има безкрайна информация и възможности за самообучение, стига да желаеш.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Така е, хубаво е. Вече има и доста безплатна информация. Само да имаш желание и да можеш да ползваш гугъл.
Чакаме и работодателите да се включат в темата с техните виждания за пазара на труда.
П.П. И аз не съм барман/сервитьор, просто изказвам различно мнение по въпроса. Имам широк кръг близки и познати във всякакви сфери. От такива, работещи за 480лв, до такива с джипове за 150к от магазина. За мен пазара на труда е сбъркан яко.
Чакаме и работодателите да се включат в темата с техните виждания за пазара на труда.
П.П. И аз не съм барман/сервитьор, просто изказвам различно мнение по въпроса. Имам широк кръг близки и познати във всякакви сфери. От такива, работещи за 480лв, до такива с джипове за 150к от магазина. За мен пазара на труда е сбъркан яко.

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Всички говорите неща и сте прави, но пропускате едно важно нещо.
Това, че например ХАОС е успял инженер и взима 4к заплата(или повече, няма значение), не означава, че утре, ако правиш 1:1 с него, ще стане така и с теб. Всеки си е ундивидуален.
Другият колега с неговата работа също.
Работната обстановка е много важна, както и приятелите.
И това го казвам, като човек, който "страда" в момента.
Това, че например ХАОС е успял инженер и взима 4к заплата(или повече, няма значение), не означава, че утре, ако правиш 1:1 с него, ще стане така и с теб. Всеки си е ундивидуален.
Другият колега с неговата работа също.
Работната обстановка е много важна, както и приятелите.

И това го казвам, като човек, който "страда" в момента.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите