По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
Re: По-добре ли бяхме през соца?
K_Ilkov написа:Аз пак не разбрах в САЩ преди 1990г. стоките също ли са били консуматорски като сега и днешните социалистически китайски стоки здрави и вечни ли са като българските социалистически стоки от преди 89г.?
Не съм живял в САЩ преди 90-та, но ще ти кажа как е сега тук. Общо взето китайските стоки са както европейското автомобилостроене. Има Ферари, Мазерати, Ролс Ройс, но има и Опел, Дачия и Фиат. Тук в Уолмарт 95% от стоките са китайски. По другите магазини също. Виетнамците са добри правенето на обувки. North Face зимните ми обувки бяха правени там. Инструментите ми са основно Mastercraft, правни в Китай и на всичките пише:
WARRANTY
This product carries a lifetime exchange warranty redeemable at any Canadian Tire store.
Иначе казано, стоки и стоки. Днес механиците (поне тук) взимат много сериозни пари на час и много често е по-евтино да си купиш ново, отколкото да ремонтираш старото. Стинката няма идея и пише тотален шит. Не му се връзвай. Казах ти, връзването на газова печка (чисто нова от магазина) към газта и пускането и се изразява в навиването на един щуцер и един маркуч. Оторизираните да го вършат това взимат $226 с таксите (ДДС-то). На нас ни дадоха талон за $100 отстъпка. Върза я едно приятелче, който има право да го върши срещу малка почерпка. Безкрайно съм му благодарен за това

Колите и техниката като цяло можем да я коментираме дълго.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Не разбирам защо ми пишеш тези неща
Не падам от Марс, а и съм живял в щатите, макар и кратко ...
Питам коя е причината за тези процеси със стоките и цената на труда, соца ли капитализма ли и изобщо кво общо има с темата?
Как е днес в социалистическите страни и как е било преди в капиталистическите?
С две думи искам да ми обясниш дали човечеството не се движи в развитието си от процеси,
които не винаги имат общо със социалния строй и дали соца може да спре и промени всичко на тоя свят и да го направи по-хубаво?

Питам коя е причината за тези процеси със стоките и цената на труда, соца ли капитализма ли и изобщо кво общо има с темата?
С две думи искам да ми обясниш дали човечеството не се движи в развитието си от процеси,
които не винаги имат общо със социалния строй и дали соца може да спре и промени всичко на тоя свят и да го направи по-хубаво?

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
K_Ilkov написа:Не разбирам защо ми пишеш тези нещаНе падам от Марс, а и съм живял в щатите, макар и кратко ...
Предполагам искаше да питаш за преди при соца и сега при капитала. Соц държави в момента няма. Е, има със сиденията на един колега, но затова трябва да се обърнеш към него.
Сложна история като цяло. Ще ти кажа, как виждам нещата аз. Ще съм лош пророк, за което съжалявам. Нямам идея кой ръководи Света като цяло и кой дърпа конците. Бялата раса (европейците) благодарение на ума и находчивостта си са завладяли почти цял Свят. Австралия, Африка, Америка, почти цяла Азия. Какво става 1945-90? Тръгна се по път, за който всеки си има своя гледна точка. Соц държавите без план Маршъл що годе докараха нещата до някакъв вид съществуване. Да, нямаше ги стоките от Кореком навсякъде, но това е обсъждано в темата. Западът пък си го втъкна по съвсем раличен начин. Германия докара турци, Холандия мароканци, Франция алжирци ... и Европа се напълни със сган, която не работи, а само лапа и се размножава. Докъде стигнаха нещата? Ми днес няма нищо по-срамно оттова да си мъж, бял и хетеросексуален. Малцинствата просто издевателстват над нормалните хора. Германия два пъти се опита да ликвидира Европа и на третия път успя. Сганта, която залива Европа ще я ликвидира за няма и две-три поколения. "Уроците на Косово". Благодарение на раждаемостта си, албанците от малцинство станаха мнозинство и тази исконна историческа област на Сърбия си замина. Албанците спечелиха войната в креватите. Същото ще стане и в другите страни. Германия застарява и оная бездетна крава "покани" мигрантите да дойдат. Виждаш какво става и тепърва ще става по-зле. Защо се прави това? Ми задава се глад за суровини. Куде има такива? В Русия, ама Русия иска за тях пари. Е, докарват се няколко милиона орки от Азия и Африка, които за два-три поколения ще станат поне сто милиона. Те четат само една книга в живота си, но там им е описано всичко и друго не им трябва. Германци, франсета и пр. генетично им е вкарано, че работа в Русия нямат. Но орките в името на господа си тръгват навсякъде без да питат.
Това в момента в бг ли е действителния капитализъм? Рушвето от санитаря в Пирогов до премиер министъра? Влиза се в дългова спирала, от която излизане няма да има. Поне да се влагат в нещо, което ще носи пари, а няма да се плащат стари задължения. Теглиш нов дълг, за да връщаш стар такъв. "Европрограми", "еврофондове" бла бла. Ще даде Европа пари за пътища. И после пак ще дойде добрия концесионер отвън и парите пак навън.
Горе резултатите от гласуването са уникални. Тук във форума има хора от всякави прослойки и затова има някакъв вид представителност и може да се вярва. Достатъчно е от 115 човека да извадиш 28 (10%). Това е процентът на хората "от другия бряг", искам да кажа тези, дето са под цветовете на дъгата. Те определено сега до един са по-добре Остават 87 човека. При 278 гласували, това са 31%. Аз съм съгласен, че 31% хората в страната сега са по-добре. Друг е въпросът, че ако от тези 31% се извадят хората тип "реституция", получили куфарче и събудили се милионери, екс БКП функционери и днешни бизнесмени, откровените престъпници и хора без нито един реално изкаран лев през живота си, нещата си идват по местата. Извинявай, но когато говорим за народът на една страна, няколко процента не са нищо.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Тц, тц от качеството на стоките кво се изля
Грешно предполагаш, питам това, което ме вълнува.
Как се е променил света в единия и в другия строй питам за да разбера има ли отношение общестевения строй към качеството на стоките или то зависи от други фактори... това питам?
Чудя се дали аз не мога да се изразя, ти не можеш да разбереш или квото и да напиша ти ще си напишеш квото имаш да си казваш

Как се е променил света в единия и в другия строй питам за да разбера има ли отношение общестевения строй към качеството на стоките или то зависи от други фактори... това питам?
Чудя се дали аз не мога да се изразя, ти не можеш да разбереш или квото и да напиша ти ще си напишеш квото имаш да си казваш

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Мисля че при феодализма качестото на стоките е било най високо . А още по-високо при робовлоделския обществен строй , някои стоки са били толкова трайни че са се запазили до наши дни вече хиляди години . От днешните стоки не остава нищо след 20-30 години , затова хората дори ги събират и колекционират защото са истинска рядкост . 

Последна промяна Jordana на 26 Ное 2017, 21:41, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Jordana написа: ряткост .
Така и така скачаме от тема в тема, сигурно може да се върнем на образованието

...
K_Ilkov написа:Тц, тц от качеството на стоките кво се изля![]()
Не. Общественият строй няма отношение към качеството на стоките. То зависи от производителя.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
K_Ilkov написа:Jordana написа: ряткост .
Така и така скачаме от тема в тема, сигурно може да се върнем на образованието
Пиша с налучкване , на клавиатурата ми от кирилицата си личат само буквите ц ю й , ь э

А обществения строй има значение за качеството на стоките . Ето например пирамидите са се запазили , но от съвременния строй няма да има нищо след 3000 години . Въпреки че производителя е същия

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Всичко е въпрос на баланс ...
Аз лично съм впечатлен от качеството на изработка на пирамидите, но не бих желал да съм участник в изграждането им
Горе-долу и със соца е така - има си положителни страни ама бих пасувал и от него всеки път когато мога да избирам
Аз лично съм впечатлен от качеството на изработка на пирамидите, но не бих желал да съм участник в изграждането им

Горе-долу и със соца е така - има си положителни страни ама бих пасувал и от него всеки път когато мога да избирам

...
K_Ilkov написа:Всичко е въпрос на баланс ...
Аз лично съм впечатлен от качеството на изработка на пирамидите, но не бих желал да съм участник в изграждането им![]()
Мислите ли, че сграда в София построена след 1990г ще издържи 3000г? Погледнете и производството на коли. Много ме кефи цената на старите модели и особенно цитати като долния:
While the E30 M3 is a very cool, very rare car, the Sport Evolution is all of that but cranked up to eleven. It’s sharper, faster, better looking, ever more exclusive and even more expensive. It’s like an E30 M3 on steroids. But $150,000 is a lot of money. With that kind of money, you can choose between this Sport Evolution or a BMW i8, Porsche 911 Carrera 4s, BMW M6 Gran Coupe, Aston Martin Vantage S and a suite of other fantastic brand-new automobiles.
Как може модел отпреди 27 години да е по-скъп от чисто нов? И мислите ли че днешното производство има някакъв шанс изобщо да доживее такава възраст? Дори държано единствено и само в гараж при постоянна температура и без пряка слънчева светлина

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Има едно нещо, наречено Статистика. Има и друго, наречено Финанси. Този период от време, който се коментира тук, в светлината на тези два прожектора, изглежда точно обратното на това, което мнозина си мислят за него, а именно, че е било някакво благоденствие. Скоро гледах едно интервю с Иван Костов. Знам какво предизвиква само споменаване името на този човек, затова ще кажа само едно изречение, което той каза, цитирам "На мен не ми трябва народната любов. На народа му трябва да знае истината, тя ще го спаси и излекува". Аз напълно споделям тези думи. Нищо друго като народ не ни трябва, освен да знаем истината за времето, в което живеем или сме живели(някои). И истината е документирана каква е била. Има предостатъчна информация, официална при това, а не вестникарски измислици. Въпроса е човек, какъв стремеж има към истината или предпочита да живее удобно със заблуждения. Защото днешните българи не им изнася истината, те говорят за промяна, но не са съгласни да платят цената за нея. Не са доволни от много неща, но не смеят да направят нещо радикално. Това показва, колко са силни убежденията им. После се питаме, защо днес живеем едва ли не по- лошо от времето на комунизма. Това е огромно заблуждение. И то се води от водещи политици, начело с г-н Бойко Борисов, да не припомням думите му за Тодор Живков. На кого вярвате? Има цифри, данни, самият живот го опровергава. Всички говорят за какво ли не, но забравят, че България за 10 г., фалира 2 пъти. После, защо сме били бедни. А какви да сме, след такива кризи? И въпреки това, днес сме членове на ЕС и е възможно да пътуваме свободно, да правим бизнес къде ли не, вкл. и чужбина, и т.н. и т.н. Въобще, защо се води тази дискусия тук вече на 300 стр., за мен е напълно непонятно. Това някаква образователна цел ли има или е поле за изява на някои съфорумци, които май нямат работа.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Кому нужна ваша правда, если она мешает нам жить?
Алексе́й Алексе́евич Е́пишев — советский партийный и военный деятель, дипломат, генерал армии (1962). Герой Советского Союза (1978). Начальник ГлавПУР СА и ВМФ (1962—1985). Член ЦК КПСС (1964—1985).
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87
Алексе́й Алексе́евич Е́пишев — советский партийный и военный деятель, дипломат, генерал армии (1962). Герой Советского Союза (1978). Начальник ГлавПУР СА и ВМФ (1962—1985). Член ЦК КПСС (1964—1985).
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87
Excellent! Steven is my name!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Ефрен , ти за 300 страници не разбра ли че тия неща нямат почти никакво значение защото просперитета на една страна страна се гради от хората . Не от статистики машини банки сметки бизнеси пътувания и други бля бля бля глупости на търкалета . Затова и България никога няма да стане САЩ , САЩ няма да стане Германия , Сърбия ще си е Сърбия , Румъния ще си е Румъния и така нататък . Такъв ни е човешкия потенциал и ресурс , за толкова стига . Ако ще да се изсипе тука рога на изобилието всичко ще бъде откраднато и разграбено а не инвестирано умножено развито и т.н Вавилонска кула , кво да прайш . Господ ни е създал различни , създал е земята различна , отредил е различни места за всеки народ и ни е разделил езика и културата за да не се сговаряме и да гневим бога . А неверниците е отредил да покръстваме с огън и меч 

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
BMW_POWER написа:K_Ilkov написа:Всичко е въпрос на баланс ...
Аз лично съм впечатлен от качеството на изработка на пирамидите, но не бих желал да съм участник в изграждането им![]()
Мислите ли, че сграда в София построена след 1990г ще издържи 3000г? Погледнете и производството на коли. Много ме кефи цената на старите модели и особенно цитати като долния:While the E30 M3 is a very cool, very rare car, the Sport Evolution is all of that but cranked up to eleven. It’s sharper, faster, better looking, ever more exclusive and even more expensive. It’s like an E30 M3 on steroids. But $150,000 is a lot of money. With that kind of money, you can choose between this Sport Evolution or a BMW i8, Porsche 911 Carrera 4s, BMW M6 Gran Coupe, Aston Martin Vantage S and a suite of other fantastic brand-new automobiles.
Как може модел отпреди 27 години да е по-скъп от чисто нов? И мислите ли че днешното производство има някакъв шанс изобщо да доживее такава възраст? Дори държано единствено и само в гараж при постоянна температура и без пряка слънчева светлина
А кому е нужно сградата да издържи 3000г.?
Подобен пример на пирамидите е замъка Нойшванщайн в Бавария. Прекрасен архитектурен артефакт построен от Лудвиг 2 с цената на почти фалирането на Бавария, считан за луд и убит главно заради този и няколко други замъка, които са били единственото му занимание като владетел.
Да, днес се радваме на замъка, но дали поданниците му са били щастливи, че изработеното от тях отива з атия замъци?
Соца не е ли същото? Едни бачкат, друг решава кво да прави с изработеното.
За 30 ки викам да не започваме тук

За БГ мащабите лафа е - за тия пари има е60

...