Пазара на труда

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Re: Пазара на труда

Мнение от Мордехай » 26 Ное 2017, 22:02

Ейй, обърнáхте темата на мързел...
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 26 Ное 2017, 22:31

alekangg написа:само, че щом на село 700гр кисело краве малко е 3лв в града ше бъде 6! За това и мек пресен кашкавал под 22-25лв почти няма дори от мандра. За узрели да не говорим, те отиват на 40-50+

И тъй като говорим за хранителни продукти искам да добавя още нещо към това,което написа колегата
Имам възможност и всяка събота съм в Турция и Одрин поради работата ми ,с която се занимавам.
Ами започваме с кашкавала - цената му там в местния BIM е около 17 лири до 20 лири за кг. В момента 1 турска лира е 0.41лв.т.е цената е около 8 български лева /кг.
Дрехите в WALKIKI-TO ,което е турска верига - започват от 30-40 турски лири за дънки и 70 лири за якета, а тук в Бг цените във WALKIKI са 60-70,но ЛЕВА !!!!
Хубав дюнер в Турция е 3 турски лири + бонус айрян от 250 грама , пилешко месо започва от 3 лири и стига до 8 турски лири за кг пилешко филе от най-хубавото ,а тук при нас е 8-10 лв/.кг
Още да продължавам ли ?
И ако си мислите, че само с хранителните продукти е така ами да отправим поглед и към здравеопазването .
Лекарствата в Турция абсолютно всички са на 1/3 от цената отколкото тук в България .........

Продължавам да се питам как е възможно в най-бедната държава от ЕС да си купуваме най-скъпите хранителни продукти ,който са боклуци и не струват нищо. Купувам си боза в България - ами тя няма захар, а само със заместител цикламат ,от което ми тръгват киселини.
Пия боза в Турция или по-точно е ям с лъжичка ,защото е гъста като крем- точно една чаша и ми е достатъчно да се заситя ...

Относно персонала в България, няма качествени хора особено тези след набор 90 НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЯХ! НЯМАТ ЧУВСТВО ЗА ОТГОВОРНОСТ - НЕ ИМ ХАРЕСВА ТОВА,НЕ ИМ ХАРЕСВА ОНОВА, ПРИСЪРБЯЛО ГИ ТУК И ТАМ И ХОП ЗАРЯЗВАТ ВСИЧКО БЕЗ ДА МИСЛЯТ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА. Мога да дам хиляди примери, даже книга мога да напиша за това как се скатават и какви неща мислят персонала само и само да работят по-малко и за да не кажете,че защитавам работодателите, защото сега съм такъв, ще Ви кажа,че преди десет години съм бил и от другата страна - работник .Така ,че знам как стоят нещата от двете страни .Всички реват ,че няма работа аз пък ще кажа ,че няма качествен персонал ,защото всеки иска ако може как нищо да не прави ,а да си върви там заплатата .Ами нали тази заплата трябва да дойде все от някъде ? Пък и като толкова много всеки иска да бъде шеф нека си направи една фирма да види как са нещата и като вземе да плаща и да си изважда от собствения джоб пари за осигуровки , данъци , заплати на работниците как ще вземе ако има как и по 24 часа да стои на работното си място !!!
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 27 Ное 2017, 10:12

Съласен съм с почти всичко,но с някои неща Не! Бърка се понятието "началник/шеф" с понятието "собственик"! Едните работят за себе си,а другите са работници на заплата! При собствениците,"част от играта" е да плащат заплати и осигуровки! Така има кой да работи за тях и да им прави печалбата! Няма лошо! Иначе Да,повсевместно е пълни с михлюзи,които не искат да работят и измислят всякакви схеми,но за да "върви" работата в техните отдели/компании/бюра и т.н.,някой все пак трябва да я свърши! И на този някой му се "развинтват гайките",повярвайте! После защо не обичал колегите си?!?
Съгласен съм и за Турция! Цените са много по-различни! По-интересното е,че там повече хора вършат една работа! Сякаш насила си създават заетост! Къде им излиза сметката? Съгласен съм и с колегите по-горе! Идва време,когато трябва да се "оберат плодовете" на положените усилия!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аватар

Мнение от Хаос » 28 Ное 2017, 7:33

Тея дни се проведе едно мероприятие за деца и професиите, които биха им били интересни. На откриването питаха едно от децата и отговора му ме потресе и разкри фината душевност на българина.
Дете на видима възраст 11 години.
Каза, че като порасне ще стане футболист, после ще наследи фирмата на мама и тати,ще си купи апартаменти и ще ги дава под наем и ще си живее от парите.
Е, няма как едно общество да поощрява крадци и търтеи и да просперира.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 28 Ное 2017, 8:03

Това в за вицове, чак не ми се вярва да ги измисли едно 10-11 год дете

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 28 Ное 2017, 9:15

Каза го, и аз бях шокиран, но това вижда, това попива...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: DACIA

Мнение от Knoxville_ » 28 Ное 2017, 9:30

Аз не виждам нищо странно. Кой не е искал да стане футболист/пожарникар/полицай като малък? Мама и тати са му споменали, че ще му дадат фирмата и го е запомнил. Чул е отнякъде, че имат и някой имот, който дават под наем и готово.

Мен този ме радва :ok:
Последна промяна Knoxville_ на 28 Ное 2017, 10:07, променена общо 1 път

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 28 Ное 2017, 9:38

Ако мама и тати имаха фирма и аз сигурно щях да се включа в семейният бизнес. Нямаше да го кажа така директно, но да.
За съжаление(или пък не ?) нямат и се оправям сам. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 28 Ное 2017, 10:26

няма нищо лошо вашите да имат успешен бизнес ... въпроса е дали ще станеш директно "собственик" без въобще да имаш идея ... дали искаш въобще на готово да станеш собственик

има бая случаи и на хора работили в семейни компании и на най-ниските позиции и т.н. по стълбицата за да си разберат собствения бизнес и после вече с "разбиране" да го наследят ... ама тва надали са хората искащи да мятат салфетки яката ...

както казваше един колега "мен не ме интересува какво ще науча в университета, просто баща ми каза да си взема дипломата и отивам вицепрезидент на фирмата в Белгия" ... а първоначално (бях само чул, че семейството му има бизнес и не бях виждал човека да си отвори устата) си мислех, че е решил да си повиши квалификацията ... както се казва да влезе поне на равни начала в бизнес света ... колко съм грешал :conf:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Ное 2017, 10:29

И в крайна сметка е важно колко си се оправил, а не как и с чия помощ.

Щото живота си тече и на края разбираш, че е по-важно е как си живял, а не дали някой ти е помогнал за да постигнеш нещо.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 28 Ное 2017, 10:30

Наследството е хубаво нещо, но наследника би следвало да добави добавена стойност, а не да живее с чуждите(на родителите му) успехи в миналото.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 28 Ное 2017, 10:31

Това с наследяването на бизнес зависи до голяма степен от родителите. Предишния ми шеф в на баща му фирмата беше почнал от общ работник и така до шеф, ама 7-8 години беше блъскал като идиот във фирмата (и през това време учеше) на тате, и чак тогава се стигна до момента в който почна да работи заедно с баща му и след още няколко години го оставиха да движи на 95% нещата.

Изпратено от моят E2105 с помощта на Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 28 Ное 2017, 10:38

Българинът много обича да дава по наем. Сигурен доход, сигурен доход, нека капе. А най-много обича да дава под наем на фирма или на чужденци. Фирмите и чужденците в съзнанието българско са някакъв обект или същество, с мнооооого пари, които те дават с лека ръка. Остави това ами дават много повече от нЕкакъв гащник, българин, който не е фирма. Сигурен доход, сигурен доход. Нека капе. Ония са бизнесмени, имат много пари. Сигурен доход. А пък ако се намери банка да го наеме.... банка, къде чистачките зИмат по 3000 лева, още по-добра. Сигурен доход. Като върнаха земята, всички се втурнаха да я дават под наем на бизнесмени. Утрепаха се да я предлагат за мижави пари, защото ..сигурен доход, сигурен доход, по-добре да капе. Така с помощта на предприемчивия българин(и други фактори, разбира се) се създадоха крупните земеделци(дееба тиА изедници, къдЕ пиАт кръвта на народа). И сега като се заговори за инвестиции, веднага се споменава купуването на апартамент У СофиА и даването му под наем. На фирма или чужденци ако може. Сигурен доход, сигурен доход. А фирмата ако я наследи младия, и нея ще я даде под наем на чужденци или ще и даде помещенията под наем. Сигурен доход. Също така върхът на развитието за повечето млади е да са на сигурна работа, ако може с достъп до корупция. Тоест митничари. Другата линия на развитие е да станат бизнесмени. Как се става бизнесмен според един 20 годишен среден жител на Северозапада. Първо се прави малко квартално барче или гаражно магазинче. След това се наема персонал, счетоводител, секретарка(охооо :mhihi: ), тегли се кредит за фирмена кола и се наема и офис. Обектът в крайна сметка започва да работи някак си. През това време бизнесменът е паркирал фирмената кола и седи в заведените, където се събират и другите бизнесмени и заедно обсъждат как да забогатеят с акъл. Знаете ли, че дават субсидии за засаждане на тикви? БегА бе, вЕрно ли? И в главата на бизнесмена започват да се въртят мисли, как засажда тикви, наема още персонал, сменява колата с новия модел и валят едни пари. Ако на това нещо му дръпне и ДДС-то, веднага си купува апартамент У СофиА и започва да го дава под наем. Сигурен доход. Вечер бизнесмените със секретарките се събират в дискотеката, където се забавляват яко. Така е правилно. След много напрегната работа през деня, следва да се разпусне вечер. Тати и мама дават пари, докато фирмата потръгне. Разбира се бизнесменът успява да привлече и чужд капитал(все още се намират наивни баламурници), който се влага да се превърти. разбира се печалбата от тоя капитал, се взема ощ преди да е реализирана и се ъпгрейдва я колата я секретрката или се ходи някъде да се разпусне, защото си е голям стрес да се въртят пари в България.След два месеца, фирмата се скапва и младия бизнесмен заминава за Испания, където ще работи няколко години в строителството, за да си върне заемите. Лош късмет. Бизнесменът има акъл, разбира го бизнеса, даже е роден, да върти и да умножава пари, ама скапаната държава не създава никакви условия. А и в България е само бедночор. Ти знаеш ли ако това барче беше в Германия, кЪв Мерцедес да е карал и кВи пари да е правил младия бизнесмен. Абе там гащниците , къде не знаАт една крушка да си сменят, карат нови очиларки,, та представяте ли си един бизнес капацитет кЪде разбира от бизнес, кВа кола би карал( в България по колата посрещат, по Еконт изпращат :D ).
Последна промяна ukelichko на 28 Ное 2017, 10:42, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 28 Ное 2017, 10:41

bum_bum написа:И в крайна сметка е важно колко си се оправил, а не как и с чия помощ.

Щото живота си тече и на края разбираш, че е по-важно е как си живял, а не дали някой ти е помогнал за да постигнеш нещо.

Като кажа на някой , че смисъла на човешкия живот не е да работиш, а да живееш както ти е кеф и ме гледат :kuku:
Щото всичките ми познати само се правят на супер заети, супер работещи ... и накрая като ги видиш за кво висят до 23:30 в офиса ... (реално многократно съм виждал) ... еми висят от некомпетентност, липса на организираност в трудовия процеси и чист МЪРЗЕЛ и чесане по задните части по цял ден ... ама после като почнат "аз знайш ли колко работя, знаеш ли колко съм бачкал"

Иначе аз работя за себе си и работата НЯМА кой да ми я свърши, седял съм до 04:00ч в офиса, защото по независещи от мен причина са ставали фалове, и не щото някой ще го оцени ... ами защото знам какво е да ти забавят нещо, да не ти свършат работа и т.н. И всичко бих направил за да НЕ стоя пак до 04:00 ... щото знам, че е безмислено. Човек не е цял живот на 20г ... работата се върши не с "напъване" , а с мислене , в много голямата си част. Дори обикновени физически дейности си имат тънкости, няма какво да се хвалиш, че като простак си "блъскал цял ден" като има по-лесен, по-бърз и не по-скъп (примерно или пренебрежимо по-скъп заради спестеното време) начин пак да свършиш тая работа без да се убиеш от бъхтане.

Това да чакаш някой да го оцени ... че си взел някакви решения, че си свършил повече ... единици са тия хора - колеги или ръководство - които им дреме или и да го забележат "не ги касае". Каквото правиш трябва да го правиш за себе си (в работата си) и за клиента. И клиента не го забелязва в 90% от случаите ако си направил повече от колкото трябва, че не си "минал тънко" и т.н. обаче във времето ако клиента е твой ... рано или късно ще си проличи кой какво прави, а дори да не си проличи във финансово измерение като ++++ , то поне като си свършил всичко като хората работата в последствие върви по-лесно.

Ама има и хора дето хем работата не върви, хем още ги търсят и ти крадат клиенти и т.н. С тия смисъл няма да се гониш. Защо? Защото не те са проблема, а КЛИЕНТА. Тоя клиент никога не бил твой ... него само парата го гони... колко струвало "нещо". Той времето си собственото което му спестяваш, липсата на престой в работния му процес, и всякакви други неща които "кой го интересува , Х дава по-добра цена" не можеш да го вземеш за клиент, освен ако не искаш проблеми в последствие с постоянно мрънкане.

Ама много се отплеснах.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Ное 2017, 10:48

Някои просто си и висят без особена причина. После го броят като работни часове и лъжат дори самите себе си колко много са работили. :mhihi:

Няма кой да оцени, че нещо си направил. Нито кой да ти е благодарен, нито работодатели, нито работници. От 20 години работя с хора и едва в последните 2-3 се светнах, че никой никога не ти е благодарен за това, което си направил за него. Всеки ти е благодарен за това, което си мисли, че в бъдеще ще направиш за него.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата