По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от K_Ilkov » 20 Дек 2017, 13:30

Подкрепям абсолютно! В тази връзка американския модел е далеч от перфектен.
Тази постоянна надпревара за всичко и АЗ модела рано или късно се самоизяждат.
Създава се класа от хора "правещи кариера", не че могат нещо, могат да правят кариера :dunno:

Borymeckata написа:прекалено

Всичко прекалено не е ОК.

Истината е в баланса, и проблема не е, че сега не сме соц или комунизъм, а сме някаква тотална противополжност и има тотална липса на общество.

Скандинавските модели вероятно са най-балансирани в това отношение, но за съжаление често залитат и те доста към утопията.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 20 Дек 2017, 13:37

Borymeckata написа: Още първобитните са установили, че ако действат заедно, могат да повалят по-едър дивеч и накрая ще има по мръвка от него за всички - за жените в пещерата, за децата и за не-толкова успешните ловци. Иначе - какво? Ще ядат само най-добрите ловци, а всички останали ще пукнат от глад. И родът в крайна сметка ще се затрие, защото някой може да е кофти ловец, но пък да има други полезни умения - да изработва кремъчни върхове за копия, да опушва месо, да лекува рани или да шие цървули - все неща, за които ловците нямат време или умения...

Искам да кажа - нека амбициозните се конкурират помежду си (щом имат желание за това), но не принуждавайте всички да тичат в това състезание.

Като гледам как се случват нещата в България си мисля , че при българските ловци , винаги е имало такива дето само тръгват с дружинката на разходка , а накрая делат на равно с тях!По времето на комунизма имаше една максима: "На всеки му според възможностите , на всеки му според нуждите"- чист комунизъм !!! Как да се стимулира моженето и знаенето , като колкото по-малки възможности симулираш и колкото по-големи нужди , излъжеш че имаш , толкова по-малко те гърчат и толкова повече получаваш!Всички само гледаха как да се скатаят от работа и да гепят нещо от завода.Сега това мислене е наследено от онова време в т.н държавна и общинска администрация , директно завещана ни от комунизма.Мързи ги да гледат и само гледат да гепят нещо, а без връзки и пари нищо не става-жив комунизъм!
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Дек 2017, 14:02

Borymeckata написа:...

Само един въпрос ще ти задам за негативите на конкуренцията... защо поставяш работата в екип, противоположно на конкуренцията? Когато играе един футболен отбор срещу друг... винаги има паднал и загубил нали? В краен случай равен... но НИКОГА 2ма победители... въпреки това аз трябва да уча децата си, че всички са победители?

Иначе за принуждаването е точно обратното... как аз който нямам никакво желание да казвам на хората как да гледат децата си принуждавам някой да прави нещо?
За сметка на това изкачат хора и ми казват... децата ти ще се образоват по този начин само и точка... Кой кого принуждава в случая... мисля, че е очевидно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 20 Дек 2017, 14:25

K_Ilkov написа:Подкрепям абсолютно! В тази връзка американския модел е далеч от перфектен.
Тази постоянна надпревара за всичко и АЗ модела рано или късно се самоизяждат.
Създава се класа от хора "правещи кариера", не че могат нещо, могат да правят кариера :dunno:

Borymeckata написа:прекалено

Всичко прекалено не е ОК.

Истината е в баланса, и проблема не е, че сега не сме соц или комунизъм, а сме някаква тотална противополжност и има тотална липса на общество.

Скандинавските модели вероятно са най-балансирани в това отношение, но за съжаление често залитат и те доста към утопията.

Тоя мит със скандинавските страни ме кефи много. Там е супе, ама да гледаш отдалеч и в никакъв случай да не живееш. Ето поредната екстра от тях, има я и в много други медии.

http://www.mediapool.bg/ot-yuli-v-shvet ... 73276.html

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 20 Дек 2017, 14:36

Може да са били най-близо до идеала, де да знам, последните години наистина някакви крайности и там стават.
Включително и тия опитити за заплата без да работиш както и да и се вика там.

Аз лично не бих отишъл да живея там - много стерилно ми се струва всичко ...

Турбопроектите им ме кефят обаче :ok:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Дек 2017, 15:04

steeN написа:Когато играе един футболен отбор срещу друг... винаги има паднал и загубил нали? В краен случай равен... но НИКОГА 2ма победители... въпреки това аз трябва да уча децата си, че всички са победители?

Естествено, че има и ще има конкуренция между отборите, нали затова се прави състезание, шампионат или каквото е там. Важното е да няма конкуренция (или по-точно - да не се прекалява с конкуренцията) в самия отбор, между играчите. И да - наистина всички играчи от отбора са победители, когато отборът спечели. Ако отборът стане шампион, шампион става не само капитанът или този, който е вкарал пиобедния гол, нали така? Шампиони стават всички играчи на терена, и резервите, и треньорите, и лекарят, дори масажистите - всички са шампиони. Затова е важно да играеш за отбора, а не за себе си...

А за принудата - нямах предвид, че ти лично или някой друг човек ще ме принуди да се конкурирам в някаква област. Против съм не срещу амбициозните хора персонално, а срещу психозата в обществото, която се налага от медии или кой знае от кого... Тия лафове за надъхване, как трябва на всяка цена да пробиеш, да работиш 24/7, никога и в никакъв случай да не се отказваш, да дадеш 110% от себе си и да си сцепиш задника от бачкане за да постигнеш нещо си - някои хора, особено по-младите ги приемат насериозно и си прецакват живота. Е, все някога се усещат, но обикновено е късно.
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Дек 2017, 15:07

alekangg написа:Тоя мит със скандинавските страни ме кефи много. Там е супе, ама да гледаш отдалеч и в никакъв случай да не живееш. Ето поредната екстра от тях, има я и в много други медии.

http://www.mediapool.bg/ot-yuli-v-shvet ... 73276.html

Защо бе, това е хитро. Може да подготвя стотина такива бланки за съгласие и да ги раздам на колежките. И която я върне подписана - сигурна бройка!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 20 Дек 2017, 15:12

K_Ilkov написа:Може да са били най-близо до идеала, де да знам, последните години наистина някакви крайности и там стават.
Включително и тия опитити за заплата без да работиш както и да и се вика там.

Аз лично не бих отишъл да живея там - много стерилно ми се струва всичко ...

Турбопроектите им ме кефят обаче :ok:

Най-гадното там са на първо място чаршафосаните и онея с цвета на нощта, на второ място климатът.
Всичко друго е 6 точки.

И да, скучничко е като цяло през седмицата, затова преяждането и битовият алкохолизъм са на висота :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 20 Дек 2017, 19:51

Скандинавски модел? Какво е това? В Швеция има ваучерна система. Държавата ти дава “ваучер” и с него можеш да си дадеш детето на държавно или частно училище по твой избор...

Тука се опитаха да го въведат тва и скочиха до небето... Та коя е по-точно скандинавската система

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 20 Дек 2017, 21:14

А коя е "правилната" система ? Кой може да твърди че неговия модел е най-добър ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Дек 2017, 0:57

Правилната система е тази, която дава най-голяма свобода да образоват децата си както решат... !

за всеки правилната е различна... за мен проблема е когато някой почне да ми налага неговите виждания.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Дек 2017, 5:07

K_Ilkov написа:Цялата история наистина се крие в желанието за развитие и свободата :yes:
Може би и резултата на анкетата е съвсем естествен в такъв случай :D

Колега Илков, не спираш да ме изненадваш напоследък. "Желание за развитие и свобода" :!:

Я да сметнем

681 до 2017 - 1336 години (баси, сякаш вчера чествахме 1300 години ...)

Та:

170 години Византийско владичество
500 години Османска империя
45 руско господство
-----
715 години (от 1336 - повече от 1/2) под чуждо владичество. Има ли друг такъв народ с такова "желание за развитие и свобода"?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Дек 2017, 7:16

Чакай сега ...какво господство , какво владичество ? Без източната римска империя какво щяхме да показваме сега на туристите ? А баклавата , имамбаялдъто и ибрика ? Това малко ли е за 500 години османско присъствие ? За последните 28 години американско присъствие и 4 военни бази на българска земя е безсмислено да се коментира защото приноса им е очевиден за свободата и демокрацията . Дори мисля че с такива приятели армия не ни трябва и е време да се прекрати това безумие с подръжката на 20-30 хиляди офицери служители и войници в БА . Музеите са достатъчни да се запознаят новите българи с армията .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 21 Дек 2017, 12:09

steeN написа: Та коя е по-точно скандинавската система ?

Тази, при която си имат Статойл, Маерск, Нокия, Волво, Ериксон и т.н. - за цоцане :mrgreen: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Дек 2017, 12:19

Колеги - край! Въпросът е решен - сега сме по-добре! Да живее демокрацията!

Тогава (при соц-а) бях ученик и само си мечтаех за касетофон, какъвто и да е... Но родителите ми бяха обикновени хора, долари изобщо не бяхме виждали и в Кореком не бяхме стъпвали - откъде касетофон? Но ето, минаха някакви си 35 - 40 години - изтъркаляха се додет' да видиш... Аз завърших училище, изкарах си военната служба, започнах да следвам, после дойде демокрацията, завърших и се дипломирах, започнах работа и бачках яко... И ето - мечтата ми се сбъдна, и то - как?!?! Вече имам цяла стена касетофони, само най-скъпи и качествени модели на големите японски марки:

Изображение

Изображение

Изображение

Благодарение на демокрацията и свободния пазар успях да сбъдна детската си мечта! Повече да не съм чул някой да ми хвали някакъв пропаднал соц, мамка му... :mhihi: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата