По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E 36 320i Touring
Мечтае да кара: Мазерати
Детайли за колата: Стар чук - сребристо комби Е36 от 96-та.

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от D.Stanev » 05 Яну 2018, 10:01

Най-готиното от соца беше детството. Хлапак от моето поколение изглеждаше по следния начин - колело сгъвайка (Балкан, голям хит бяха), на багажника на колелото футболна топка кожена (имаше два вида с правоъгълници за 21 лева и с петоъгълници за 28), на рамката или на кормилото тръба с фунийки (с издялан приклад), на врата прашка (с ластици от електричарски ръкавици), в джобовете джанки и стотинки... Предвид това описание, можете да се сетите какво сме правили... в общи линии неограничени по количество и във времето дивотии. Любимото занимание ни беше да интервенираме селския бостан понеже беше "охраняван" от пъдар. Разделяхме се на две групи - едната нахлува демонстративно за да привлече вниманието на пъдара да тръгне да ги гони и докато той се занимава с наглеците, останалите осъществяват истинския удар... Други любими дейности на шайката хлапаци беше "лов за лагери" в някое предприятие или "лов за карбид" (за гръмчета с кутии от блажна боя) в някое ТКЗС... Въобще всеки ден - ново приключение (дивотия) и така до минимум 22:30 часа... родителите ни бяха спокойни, че нищо не може да ни се случи. За мен това е най-хубавото от соца - спомените от безгрижното детство. Има и още нещо - тогава възпитанието беше някак отговорност на всички... като си спомня какъв шамар ми завъртя комшията домоуправител (справедливо естествено - за рязане на телефонните кабели на блока)... Та тогава беше някак естествено да направиш забележка или да упражниш възпитателна мярка на непознато хлапе. Сега това е невъзможо.
BMW Crash master

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 05 Яну 2018, 10:30

BMW_POWER написа:
ТПК Здравец е учредена през ноември 1990г. и наследява активите на ЦКС от Завода за безалкохолни напитки в Плевен

Колега Драго Павлов, соца какво :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Ако щеш в залено го подчертай, но ти е грешна информацията. Или по-точно дезинформацията.
Стандарт 1065-83 е валиден до 89 година, когато е заменен. Ако това сокче е правено след 90-та щеше да е цитиран следващия стандарт.

Повече чети, по-малко пиши :winky:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Аватар

Мнение от Хаос » 05 Яну 2018, 10:51

steeN написа:
Хаос написа:
steeN написа:а за първи май под радиоактивния дъжд

а ти скри ли се от радиацията от Фукушима?
Или ако не ти говорят по телевизията за нея тя не съществува?

Разбира се, заблудата ти идва от това, че в твоя свят има ЕДНА единствена телевизия и ти си ограничен да гледаш нея.

Разбира се, заблудата ти идва от това, че в твоя свят ВЪОБЩЕ има телевизия. Което е печално, всеки ден доброволно стоиш пред екрана да ти промиват мозъка.
Бил гледал по 24-часа на ден, то първите дни от ТЕПКО имаше такова информационно затъмнение, което много-много по-късно излезе наяве, когато по медиите историята вече беше неактуална. Какво даваха по телевизията първите седмици - дим от реакторите и това беше. Нито отидоха да правят нещо по тях, нито нищо! Дим от реакторите и спекулация дали и какво е засегнато. След известно време почнаха да показват и събраната почва, подредена чинно на бали - вижте колко ни е грижа за замърсяването. ТЕПКО от самото начало знаеха какво и колко се е случило там, надявам се не си си мислел, че тая централа се управлява от хора интелигентни колкото теб, че нищо да не могат да съобразят.
ТЕПКО бяха прикривали истинските нива на радиация в района на аварията, бяха прикривали истинските размери на засегнатото в реакторите и истинското състояние на горивото. Не бяха предупредили жителите ОКОЛО първоначално пресметнатите замърсени райони, че и те ще получат радиация, която поради редица причини беше много висока (скриване на истинските стойности в разчетните области).
Като цяло там мащаба на аварията и изхвърлената радиация е в пъти повече от Чернобил, просто не е удобно да се тръби по телевизията, този известен неподкупен и обективен източник на информация, лолрофл.

bioz написа:
Хаос написа:

Добре, че се появи и ни светна, верно ли Япония и Украйна били съседи :shock:

освен че не блестиш с познания по география (всъщност няма голямо значение коя държава на коя е съсед, когато Япония е съсед на целия свят чрез ОКЕАНА на който е АЕЦ Фукушима и където абсолютно неконтролируемо и до ден днешен ядреното гориво се оттича след като е потънало във водоносните слоеве), не блестиш и със съобразителност

Направо не знам как такива същества като вас съществуват, как не сте се гътнали от тъпотия все още?!
Последна промяна Хаос на 05 Яну 2018, 11:02, променена общо 8 пъти
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 05 Яну 2018, 10:52

Как се завъртат нещата... Не знам кога точно е учредено въпросното ТПК, но сега излиза като... Производител на продуктите на Кока Кола... :mhihi: :mhihi:

http://econ.bg/%D0%A2%D0%9F%D0%9A-%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%86-%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD_l.c_i.265547.html
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 05 Яну 2018, 11:03

D.Stanev написа:Най-готиното от соца беше детството. Хлапак от моето поколение изглеждаше по следния начин - колело сгъвайка (Балкан, голям хит бяха), на багажника на колелото футболна топка кожена (имаше два вида с правоъгълници за 21 лева и с петоъгълници за 28), на рамката или на кормилото тръба с фунийки (с издялан приклад), на врата прашка (с ластици от електричарски ръкавици), в джобовете джанки и стотинки... Предвид това описание, можете да се сетите какво сме правили... в общи линии неограничени по количество и във времето дивотии. Любимото занимание ни беше да интервенираме селския бостан понеже беше "охраняван" от пъдар. Разделяхме се на две групи - едната нахлува демонстративно за да привлече вниманието на пъдара да тръгне да ги гони и докато той се занимава с наглеците, останалите осъществяват истинския удар... Други любими дейности на шайката хлапаци беше "лов за лагери" в някое предприятие или "лов за карбид" (за гръмчета с кутии от блажна боя) в някое ТКЗС... Въобще всеки ден - ново приключение (дивотия) и така до минимум 22:30 часа... родителите ни бяха спокойни, че нищо не може да ни се случи. За мен това е най-хубавото от соца - спомените от безгрижното детство. Има и още нещо - тогава възпитанието беше някак отговорност на всички... като си спомня какъв шамар ми завъртя комшията домоуправител (справедливо естествено - за рязане на телефонните кабели на блока)... Та тогава беше някак естествено да направиш забележка или да упражниш възпитателна мярка на непознато хлапе. Сега това е невъзможо.

Браво колега. Това сигурно трябва да каже, че при соца всичко беше цветя и рози. И аз имах същото детство или подобно, но вече не съм дете и не разсъждавам по детски. Има доказани факти, документи и обстоятелства от онова време, а и не беше толкова отдавна. Но и сто линка да сложа тука към подобни документи, ти и другите ще си мислите, че тогава всичко е било цветя и рози, а някои даже не са и живели тогава. И че е оправдано, да избиеш стотици, да не кажа хиляди хора и после да компенсираш това със работа на останалите, здравеопазване, образование, уж безплатни и т.н. Истината не може да има две страни, иначе няма да е истина. Не може да зависи от гледната точка. Затова има информация, история, да се изучава, да се изследва и да се разбере кое как е било, да се разбере истината. А не, как си карах колелото едно време по лятното слънце. Докато в същото време някой е преследван, тероризиран или даже убиван, защото имал други убеждения, от властта. Това е една наивна и детинска представа за реалността, моето детство, моят живот. Тук говорим за държавна политика, за определен курс на развитие. На фона на някакви етикети, като горните, изведнъж в небитието се изпаряват лагери, където са изпращани политическите противници, въдворявания, прогонване от родните места и т.н. Разбити съдби, разбити животи, унищожени, тормозени, преследвани. Сякаш не е било. Я да си каже тоя, който е разказвал на всеослушание вицове за Тодор Живков, така, публично, не в къщи. Да го видя тоя дисидент форумен. А днес можете да кажете всичко, без да ви избият зъбите в МВР. Знаете ли, от позицията на времето, много лесно се говори. Пък като избягаш навън, е най-лесно. Стигам до извода, че пишещите и агитиращи за онова време, са били облагодетелствани от него, роднински връзки, лично, кой знае. И аз не съм живял зле по времето на комунизма, но да си затварям очите за това, което тогава е било скрито, хайде моля, на колко сме години. Спомнете си някои от вас, как марширувахме на 1 май, след аварията в Чернобил. Как рупахме зелени салатки. Никой нищо не каза, тотална дезинформация. Това ли искате вие, за това ли агитирате? Да живеете в заблуда, че както казах, вие докато си карате колелото, някой в този в това време тръгва за Белене, Скравена, Ловеч или Бог знае къде. Това е позицията на щрауса, който си е заровил главата в пясъка и нищо друго не го интересува.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 05 Яну 2018, 11:22

D.Stanev написа:Най-готиното от соца беше детството. ...

Аз те предупредих, Колега... Сега ще ти обяснят, че нищо не разбираш, че само си мислиш (погрешно!) колко весело детство си имал, а в действителност си бил дълбоко угнетен и нещастен поради потъпканите си права (да разказваш вицове за Тодор Живков на мегдана) и от липсата на банани в селския плод-зеленчук.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 05 Яну 2018, 11:25

Borymeckata написа:Как се завъртат нещата... Не знам кога точно е учредено въпросното ТПК, но сега излиза като... Производител на продуктите на Кока Кола... :mhihi: :mhihi:

http://econ.bg/%D0%A2%D0%9F%D0%9A-%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%86-%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD_l.c_i.265547.html

Не всичко, което четем в нета е истина... :idea: Еле пък източниците на радио Канада :mhihi:

Заводът на Кока Кола в Плевен не работи от има-няма 10-15 години :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 05 Яну 2018, 11:29

Borymeckata написа:
D.Stanev написа:Най-готиното от соца беше детството. ...

Аз те предупредих, Колега... Сега ще ти обяснят, че нищо не разбираш, че само си мислиш (погрешно!) колко весело детство си имал, а в действителност си бил дълбоко угнетен и нещастен поради потъпканите си права (да разказваш вицове за Тодор Живков на мегдана) и от липсата на банани в селския плод-зеленчук.

Аз няколко пъти казах, че много хора бъркат соца, с носталгия по детството или младостта си.
Ми аз имах същото детство в зората на демокрацията. Значи ли това, че са били най-хубавите времена в историята?
Я да питаме някой дето не е бил дете 91-92-ра, а се е чудел как да си храни децата. Или някой, дето са му счупили капачките мутрите... Или са му взели бизнеса, апартамента...

Въпрос на гледна точка.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 05 Яну 2018, 11:33

Elesar74 написа:
D.Stanev написа:Най-готиното от соца беше детството. Хлапак от моето поколение изглеждаше по следния начин - колело сгъвайка (Балкан, голям хит бяха), на багажника на колелото футболна топка кожена (имаше два вида с правоъгълници за 21 лева и с петоъгълници за 28), на рамката или на кормилото тръба с фунийки (с издялан приклад), на врата прашка (с ластици от електричарски ръкавици), в джобовете джанки и стотинки... Предвид това описание, можете да се сетите какво сме правили... в общи линии неограничени по количество и във времето дивотии. Любимото занимание ни беше да интервенираме селския бостан понеже беше "охраняван" от пъдар. Разделяхме се на две групи - едната нахлува демонстративно за да привлече вниманието на пъдара да тръгне да ги гони и докато той се занимава с наглеците, останалите осъществяват истинския удар... Други любими дейности на шайката хлапаци беше "лов за лагери" в някое предприятие или "лов за карбид" (за гръмчета с кутии от блажна боя) в някое ТКЗС... Въобще всеки ден - ново приключение (дивотия) и така до минимум 22:30 часа... родителите ни бяха спокойни, че нищо не може да ни се случи. За мен това е най-хубавото от соца - спомените от безгрижното детство. Има и още нещо - тогава възпитанието беше някак отговорност на всички... като си спомня какъв шамар ми завъртя комшията домоуправител (справедливо естествено - за рязане на телефонните кабели на блока)... Та тогава беше някак естествено да направиш забележка или да упражниш възпитателна мярка на непознато хлапе. Сега това е невъзможо.

Браво колега. Това сигурно трябва да каже, че при соца всичко беше цветя и рози. И аз имах същото детство или подобно, но вече не съм дете и не разсъждавам по детски. Има доказани факти, документи и обстоятелства от онова време, а и не беше толкова отдавна. Но и сто линка да сложа тука към подобни документи, ти и другите ще си мислите, че тогава всичко е било цветя и рози, а някои даже не са и живели тогава. И че е оправдано, да избиеш стотици, да не кажа хиляди хора и после да компенсираш това със работа на останалите, здравеопазване, образование, уж безплатни и т.н. Истината не може да има две страни, иначе няма да е истина. Не може да зависи от гледната точка. Затова има информация, история, да се изучава, да се изследва и да се разбере кое как е било, да се разбере истината. А не, как си карах колелото едно време по лятното слънце. Докато в същото време някой е преследван, тероризиран или даже убиван, защото имал други убеждения, от властта. Това е една наивна и детинска представа за реалността, моето детство, моят живот. Тук говорим за държавна политика, за определен курс на развитие. На фона на някакви етикети, като горните, изведнъж в небитието се изпаряват лагери, където са изпращани политическите противници, въдворявания, прогонване от родните места и т.н. Разбити съдби, разбити животи, унищожени, тормозени, преследвани. Сякаш не е било. Я да си каже тоя, който е разказвал на всеослушание вицове за Тодор Живков, така, публично, не в къщи. Да го видя тоя дисидент форумен. А днес можете да кажете всичко, без да ви избият зъбите в МВР. Знаете ли, от позицията на времето, много лесно се говори. Пък като избягаш навън, е най-лесно. Стигам до извода, че пишещите и агитиращи за онова време, са били облагодетелствани от него, роднински връзки, лично, кой знае. И аз не съм живял зле по времето на комунизма, но да си затварям очите за това, което тогава е било скрито, хайде моля, на колко сме години. Спомнете си някои от вас, как марширувахме на 1 май, след аварията в Чернобил. Как рупахме зелени салатки. Никой нищо не каза, тотална дезинформация. Това ли искате вие, за това ли агитирате? Да живеете в заблуда, че както казах, вие докато си карате колелото, някой в този в това време тръгва за Белене, Скравена, Ловеч или Бог знае къде. Това е позицията на щрауса, който си е заровил главата в пясъка и нищо друго не го интересува.

:bowdown: Това много хора не го разбират и това си е.
Може да дам пример с която и да е страна от Африка, където като се разболееш и умираш понеже няма ни доктор, ни хапче, ама на черните деца си бягат голи на воля в прахоляка подир парцалената топка и са супер щастливи. Нямат нужда от нищо, там и сега колело Балкан ще е нещо много ефектно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Яну 2018, 12:02

Абе зависи кой какво търси, съответно мисли, че онова или това време са по-добри.
Ако търсиш някакво спокойствие, но за сметка на материални неща, то по онова време соца си беше ок.
Но ако търсиш реализация, материални неща и динамика, то сегашното време е по-добро.
Има и голям процент, които бъркат отминалата си младост с отминалото време и смятат, че тогава е било по-добре, защото са били млади.
Има и такива, които тотално бъркат, като смятат, че само по ония строй е имало репресии и политически затворници, всъщност по всяко време и на всякъде е имало политически затворници и репресии на неудобни на властта.
Още по царско време са изградени някой от лагерите, които в последствие се използват и от "комунистите"
Пък и ето тест, я отидете пред Белият дом и започнете да крещите срещу президента някакви псувни, почти съм убеден, че ще ви арестуват и може да прекарате някакво време в пандиза...ако някой не ви гръмне междувременно ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E 36 320i Touring
Мечтае да кара: Мазерати
Детайли за колата: Стар чук - сребристо комби Е36 от 96-та.

Мнение от D.Stanev » 05 Яну 2018, 12:24

Да... работата е ясна с непримиримостта на позициите и тълкуването на написаното. Без да имам каквото и да било намерение да влизам в спорове, следва да уточня някои неща - първо, за детството - никой не си избира кога и къде да се роди и съответно в каква среда ще расте, но аз мога да кажа, че това беше едно безгрижно и щастливо детство. Това не означава, че възхвалявам онова време. Единия ми дядо беше репресиран "кулак", прекарал 5 години по затворите, включително и в Белене, другия ми дядо беше отечественофронтовец, активен борец против фашизма... баща ми никога не е бил партиен член, но за сметка на това е уволняван заради погребение с поп... Второ - това, че режима е бил репресивен, не значи, че всичко постигнато и направено трябва да се отрича. Трето, човек (особено мъж) трябва да се стреми да бъде обективен и с устойчиви принципи, което изключва правенето на произволни изводи. Четвърто, днес в съвременна "демократична" България мракобесието, престъпността, цинизма и безхаберието са факт.
Понеже се мъча да развивам самостоятелен бизнес, мога да кажа, че средата е силно деформирана - има един куп нормативни и законови спънки, държавата се държи нетолерантно и репресивно, не се създават подходящи (или поне не в достатъчна степен) условия за инвеститори, опорочени са механизмите на провеждане на обществени поръчки, създадени са и оперират необезпокоявано партийни обръчи от фирми... И трите най-важни неща - здравеопазване, образование и сигурност са компрометирани и функционират неефективно. На пазара на труда цари хаос, липсва единна държавна политика по отношение на бъдещото развитие на страната. Хоризонта на властта е не по-широк (и по-дълъг) от мандата, т.е. 4 години... Мога да продължа още много, но няма смисъл. Каква е идеята ми - няма смисъл да се правят подобни генерални изводи и обобщения. Да соца не беше върха на сладоледа, но и сега не сме цъфнали и вързали. Истината винаги е някъде по средата и винаги е ЦВЕТНА, а не черно-бяла... а историята свършва 1945 г., от там на сетне вече е политика. Ще бъде история, когато минат поне 100 години.
И по този повод (за гледната точка) и медиите формиращи общественото мнение (като основна придобивка на демокрацията):
444868153.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
BMW Crash master

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 05 Яну 2018, 13:14

И кажи колега, кое е това, което е постигнато и направено и се отрича? Магистралите, Кремиковци, АЕЦ Козлодуй? Това ли се вижда само от онова време? След като самите ръководители на тази държава, през 1990 г. в официални документи признават, че държавата, икономиката на практика е ФАЛИРАЛА. От което последва обявяване на мораториум върху плащанията на външния дълг. Същият дълг, натрупан не от кой да е, ами от кликата на другаря Тодор Живков. Който дълг ни и завещаха, пък последвалите и го увеличиха, щото са добри ученици, еле пък хептен последния, настоящ. Явно всичко опира до ценностна система и мироглед. Комунизма направи от българите безбожници и атеисти, нещо, на което малко или никой не обръща внимание. Плодовете от това атеистично образование, ще ги сърбаме дълги години. Българите не са бедни материално, те са много повече бедни духовно. И затова е виновно времето на комунизма, което възпита хора без вяра, без дух, без Бог, материалисти. Същото образование произвежда същите хора и днес и възпитава стремеж към материалното, като признак за "успех". Докато образованието на младите хора не се промени, нищо друго няма да се промени в тази държава.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 05 Яну 2018, 13:27

Хаос написа:
bioz написа:
Хаос написа:

Добре, че се появи и ни светна, верно ли Япония и Украйна били съседи :shock:

освен че не блестиш с познания по география (всъщност няма голямо значение коя държава на коя е съсед, когато Япония е съсед на целия свят чрез ОКЕАНА на който е АЕЦ Фукушима и където абсолютно неконтролируемо и до ден днешен ядреното гориво се оттича след като е потънало във водоносните слоеве), не блестиш и със съобразителност

Направо не знам как такива същества като вас съществуват, как не сте се гътнали от тъпотия все още?!

Евала, господин съобразителност, чесно казано и аз още се чудя как оцелявам толкова тъп и тая гадна демокрация.

Ма добре, че са такива светила като тебе да обясняват на простолюдието, че няма никакво значение дали ще ти гръмне аеца в задния двор или на 10к километра. И още по-малко има значение да за хората да знаят, че барем земат малко йод да пият наред с радиоактивната марула. Ма кво ли разбирам аз от география... ще питам съседа си японец :mhihi:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 05 Яну 2018, 16:09

Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Яну 2018, 16:26

Е, това за фалитите на държавата не е само при нас.
Има редица държави, които са обявявали фалити през годините, така че, това не е показател за някаква сериозна криза...Абе сериозна си е, но все пак..
Пък и Гърция, капиталистическа страна, ама ей на, към фалит отиват нещата...

Да да, знам ви доводите за Гърция :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата