Разплащане с карта - дискусия и анкета

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За и против за разплащане с карта

За
106
76%
Против
34
24%

Общо гласове : 140
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Разплащане с карта - дискусия и анкета

Мнение от TNT » 24 Яну 2018, 23:46

Просто не държа много пари кеш в една сметка. Имам левова и еврова. Ако се натрупат много в едната, местя към другата. До 2-3 бона в карта според мен, няма кой да се занимава с теб. Има хора с кредитни лимити от 5 цифрени суми, а има и такива с 5-6 цифрени, ама дебитни :mhihi: Аз също плащам основно с карта. Изобщо не ми дреме минал ли съм през банкомат, не съм ли минал. Имат ли да ми върнат или не. А 10лв ресто на стотинки ? Не, мерси. И никой не може да ме убеди, че до 25лв с безконтактна си по-бърз с 50лв банкнота. Ако станат повече пари, сигурно и аз ще направя номера със сметка без карта към нея. Засега обаче си инвестирам парите постоянно насам-натам :mhihi: и нямам налични много кеш.

Има си и минуси обаче. Вчера исках да си взема едно Киндер Буено от автомата на работа. Имах 150лв кеш и 3 карти в мен, ама деба... 1,40лв на стотинки нямах :mhihi: Бал съм ти и картите, и банкнотите. Гладен си останах.

Но като цяло с удоволствие бих имал стабилни недекларирани доходи, за да ми се налага да ползвам гадния кеш. Да ми пречат стотинки, да ми падат от джобовете, да ми е издуто портмонето... Иначе то и с карти не пречи да имаш недекларирани доходи. Зора е да не правиш впечатление, че да ти правят проверки. Иначе онлайн портфейли колкото искаш. Съмнява ме, че примерно ДСК знаят, че аз имам Skrill.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Два умрели форда и 28ца
Мечтае да кара: Танк
Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile

Мнение от FuRoRR » 24 Яну 2018, 23:54

Картата е дебитна и се ползва главно в чужбинско и за онлайн покупки. Седи вързана с пейпала и App Store . И има винаги едни вързани 2-300 лева в нея за зор-заман.Концепцията на кредитните въобще не ми е понятна и предпочитам да си платя за нещо като изкарам парите, а не 2 месеца преди това. Иначе всичко си плащам кеш по три причини.
Първо - у нашенско като понеча да си платя безконтактно ме гледат като полезно изкопаемо , било то с телефон или с карта. На много места все още ме карат да се подписвам и реално това да вкарам картата, да напиша пина , да изчакам терминала да се обади на борика и да изпечата бона ,а и да се подпиша на него е по-бавно и трудоемко от това да изкарам 15,35лв и да си платя цигарите,ляба,салама и бирата.
Факт е обаче ,че понякога прибирането на рестото в супермаркета докато трябва да опаковам и покупките е доста напрягащо начинание. :mhihi:
Другата причина е че на голяма част от местата на които ходя няма терминали. В ежедневието примерно няма как да си платя сутрешната баничка с айрян с карта , нито кафето от автомата,нито вечерната бира в кръчмето(щото не ме кефи да съм левел и предпочитам мазни кюфтета и препържени картофи пред суши и глухарчета). Сделките за коли и разни други шукарии втора ръка стават доста по лесни като човека види кеш парата , а нова техника купувам на високосна година веднъж,евентуално.

Третата причина е описана в първия пост перфектно. Ако данъците ми директно отиваха за запушване на дупки и хващане на престъпници , нямаше да счупя пружина на път за еконта ,където да си получа новото огледало ,щото са ми откраднали старото.
Щом счупих пружина и ми откраднаха огледалото , и щом трябва да плащам на някой да седи на бюро и да ми брои парите , предпочитам да му плащам по малко , и да не му създавам по-големи числа за смятане.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 25 Яну 2018, 1:04

не знам дали в БГ се е променило нещо, но преди като съм плащал с карта винаги са ми я взимали касиерките да нацъкат нещо на пос терминала. Това на мен естествено не ми харесва и даже ме дразни, особено и като ме карат да се подпиша на касовата бележка...Иначе в Германия и Дания никога не ми се е случвало, тук направо си плащам с картата или с телефона. Особено ако сумата е под лимита на безконтактното, е адски бързо и лесно. Последните години кеш съм ползвал само в БГ май...тук не виждам нужда. Даже има доста бензиностанции където вече не работят с кеш, тоест можеш да платиш с кеш, но те не могат да ти върнат защото нямат. Имат само машини за стотинки дето могат да пускат обратно.

Тоест мнението ми е, че е много много по-удобно с картата. За сигурността обаче е друг въпрос. И аз съм IT както един колега написа, и наскоро гледах в нашата датабаза, че имаме хиляди номера на кредитни/дебитни карти на клиенти, включително и CVC-то, в plain text of course. :D Доколкото знам има закон, че CVC номера не трябва да бъде запазван (ако не бъркам, имаше нещо), но със сигурност ние не сме единствената фирма :mhihi:

Иначе като цяло избягвайте разни shady магазини и с малко късмет би трябвало да няма проблеми :D

p.s. пропусна да напиша, че е добре картата да е вързана с някаква разплащателна сметка, не със спестовна (естествено), така че дори и да изгорят парите поне да не е някаква значителна сума...a и дори и да изгорят, банките могат много лесно да видят и евентуално да ги възстановят.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Яну 2018, 1:38

Аз кеш нямам във себе си и не ползвам от години и с карти ми е по лесно защото не трябва непрекъснато да си правя сметка имам ли достатъчно пари в джоба или не. Да не говориме, че много пътувам по чужбина и гледам дс плащам всичко с карти за да не се обременявам да сменям пари и да гледам курс. В чейндж бюро не съм влизал от години... Също много по лесно ми е да водя сметка къде какво купувам като после си погледна справката по картата онлайн.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Яну 2018, 3:35

нито ЗА, нито ПРОТИВ

Всеки инструмент си има конкретно приложение. Няма инструмент, който става за всичко. Има места където парите в брой са подходящи, има места където картите са подходящи. Не бих се отказал от нито едно от двете.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Потребител
Аватар
Кара: 535i e39

Мнение от spitfire924 » 25 Яну 2018, 7:44

Аз пък съм на мнение, че кешовото плащане трябва да се сведе до минимум,както да се натиснат тия дето се и осигуряват на минималната, за да се свие сивата икономика иначе така страдат единствено изрядните работодатели и работници.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 25 Яну 2018, 7:58

ше стане - има го заложено като концепция. :clap:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 25 Яну 2018, 8:41

Аз чакам да се разплащам с телефона ама кога ще стане :dunno: , кешовицата в джоба е отживелица отдавна, само ние тука с "големите" пари се страхуваме от карти, безконтактни плащания и т.н.
Патил съм с теглене от банкомат, където след това ми дръпнаха 500лв от Сан Франциско :mhihi: Но до една седмица парите ми бяха върнати и ми беше издадена нова карта в същия срок.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 25 Яну 2018, 9:10

Аз някак няма доверие на тези картови транзакции, особено като плащам безконтактно... Цък и готово, ама колко си дал - нямаш представа. Също така ме дразни, като някоя лелка на опашката пред мен се затутка - ама къде съм си оставила картата, ама къде съм си записала пина, че 3 - 4 пъти го въвежда, че чакаме терминалът да направи връзка с банката, после да се изпечатат бележките, че накрая слага очилата и чете бележката - да не са я минали случайно... Ако това е "удобство" - не благодаря.

За мен има някакво очарование да бръкнеш в джоба и да хвърлиш кеш-а на тезгяха: пито - платено... :mhihi: :mhihi:
Excellent! Steven is my name!

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 25 Яну 2018, 9:36

spitfire924 написа:Аз пък съм на мнение, че кешовото плащане трябва да се сведе до минимум,както да се натиснат тия дето се и осигуряват на минималната, за да се свие сивата икономика иначе така страдат единствено изрядните работодатели и работници.

Направо трябва всеки от нас да попълни пред нотариус, че е роб на банката и тя разполага с цялото му имущество. :mhihi:
При нормален процент надценка в една голяма част от търговията от около 20 %, от които 20 % се плащат разходи, заплати и осигуровки и трудно остава повече от 10% чисто, а от тези 10 % се плаща данък печалба за държавата 10%, което вече прави 1% от оборота. Така данък печалба е 1% от оборота, а таксата на банката 2% :clap: :kuku: Хубавото е, че същите хора които го искат, се мотивират с това, че така влизат повече пари в бюджета :kuku:
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 25 Яну 2018, 9:36

Същата ситуация е възможна и парите в брой, представи си тая баба с големите очила започне да си търси из портмонето и джобите 68 стинки, щото не й се развалят 10лв :mhihi: Ама след 1 минута ровене установява, че има едва и 24 стотинки и дава колебливо банкнотата от 10лв :mhihi: После касиерката ако се случи, някоя с основно образование вади големиЯ калкулатор и смята : 10-5.68=4.32 и започва да тропа по касата за 4 лв и 32 стинки ресто. От там насетне наща бабичка започва да си събира богатството, обаче без да иска изтърва монетата от 2 стотинки и отново пада едно голямо търсене и гъзене около касата при което ситуацията става още по-напрегната :mhihi:
Не мисля, че има нужда да продължавам :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 25 Яну 2018, 9:58

efren написа:
Направо трябва всеки от нас да попълни пред нотариус, че е роб на банката и тя разполага с цялото му имущество. :mhihi:
Иммам познати които отдавна нямат нищо лично - но разполагат с много, дадено им от бамки. Сещате се.
Последна промяна bavarec на 03 Фев 2018, 7:54, променена общо 1 път

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 25 Яну 2018, 10:18

steeN написа:нито ЗА, нито ПРОТИВ

Всеки инструмент си има конкретно приложение. Няма инструмент, който става за всичко. Има места където парите в брой са подходящи, има места където картите са подходящи. Не бих се отказал от нито едно от двете.

:yes:

Всичко останало са крайности особенно суперантикарта доводите.

В определени моменти е много удобно да знаеш, че разполагаш с пари без да ги мислиш.
Естествено тази разполагаемост си има цена ...

От друга страна аз лично без кеш в джоба не се чувствам ОК :dunno:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 25 Яну 2018, 10:31

Плащам и по двата начина. Както ми падне..
Връщането на стотинки има една голяма полза.. От няколко години не използвам стотинки и си ги събирам. Като събера 30-50лв и като ходя на автомивка си ги обръщам на левчета и подреждам в кутията от гопро. Последно имаше към 900лв.. :)

Колегите IT-та ме замислихте по въпроса и ще си прехвърля спестяванията в една спестовна смека, а в разплащателната ще имам едни къси пари, когато не ми достигнат за бутилка водка в Плаза. :mhihi:

Ще гледам и повече по ПОС терминалите. Благодаря!
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 25 Яну 2018, 11:01

bavarec написа:
efren написа:

Смееш се но то си е почти станало. Иммам познати които отдавна нямат нищо лично - но разполагат с много, дадено им от бамки. Сещате се.

Не се смея, въпреки, че моята зависимост към банки е доста малка и имам само три карти, като едната е единствено и само за интернет плащания.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата