Разплащане с карта - дискусия и анкета
Модератор: Общи модератори
Re: Разплащане с карта - дискусия и анкета
alx написа:steeN написа:Аз не я разбирам тази война върху кеша. В България всички касови апарати са свързани с НАП електронно.
Така, че не можеш да мамиш ако издаваш касова бележка.
знаеш ли колко обекти в родината имат повече касови апарати от колкото нап-а знае? а знаеш ли от тези закачените за нап на колко от тях мд5 хашовете на фърмуеър-а не са каквито трябва да бъдат?казвам ти го съвсем отговорно. както казах- не подценавяй аудиторията.
Кажи честно, ти като видиш такъв обект звъниш ли на дежурните телефони на НАП или борбата ти с укриването на данъци е само във форума?
Аз в един планински град (под силното влияние на едн партия) на нашата татковина видях обект (и то доста оборотен) в който номера на ФУ и на ФП бяха само нули. Естествено не съм звънял. Предполагам, че преди да дойдат данъчните звънят по телефона и питат кога ще е подходящо да запазят час за проверка. Пък вие си вярвайте като искате в това, че като плащате с карти и се борите с укриването на данъци.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Разплащане с карта - дискусия и анкета
Начи по IBAN само не знам дали е възможно. Но само с ЕИК на фирма е не само възможно, но и абсолютно просто някой да си прехвърли фирмата на свое име без твое знание и разрешение.
От там контрол върху сметките и т.н..
На мен ми се случи. С мое знание и разрешение, като сменях управителя, но целия процес си остава същия без изобщо текущият собственик и управител да има някаква намеса.
На мен ми се случи. С мое знание и разрешение, като сменях управителя, но целия процес си остава същия без изобщо текущият собственик и управител да има някаква намеса.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
alx написа:steeN написа:Аз не я разбирам тази война върху кеша. В България всички касови апарати са свързани с НАП електронно.
Така, че не можеш да мамиш ако издаваш касова бележка.
знаеш ли колко обекти в родината имат повече касови апарати от колкото нап-а знае? а знаеш ли от тези закачените за нап на колко от тях мд5 хашовете на фърмуеър-а не са каквито трябва да бъдат?а тези дето имат верния хаш- знаеш ли колко от тях редовно виждат разни zappers? не бъди наивен. казвам ти го съвсем отговорно. както казах- не подценавяй аудиторията.
Тва е работа на данъчните инспектори. Ти също подценяваш аудиторията. Ако искам да купя нещо off the books и другата страна е съгласна ще го направя ако ще кеша да е незаконен, както по времето на бай Тошо не е можело имаш долари и се влиза в затвора за тва.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
bum_bum написа:Начи по IBAN само не знам дали е възможно. Но само с ЕИК на фирма е не само възможно, но и абсолютно просто някой да си прехвърли фирмата на свое име без твое знание и разрешение.
Това няма как да стане. Никой нотариус няма да си сложи главата в торбата...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
При смяна на управител никой не търси нотариус.
Казах, че ми се е случвало. Не съм го чул, прочел, разбрал от някой. Случи ми се 1:1 - управителя беше сменен без аз да положа и един подпис като текущ управител или собственик на капитала. После аз отидох да тегля от фирмената сметка в банката и ми казаха, че като собственик на капитала съм никой и да дойде управителя.
Дали процедурата действително е такава или нещо объркаха в агенцията по вписвания не знам, но ако беше свършено с различни намерения можеше да ме занулят без никакъв проблем.
Казах, че ми се е случвало. Не съм го чул, прочел, разбрал от някой. Случи ми се 1:1 - управителя беше сменен без аз да положа и един подпис като текущ управител или собственик на капитала. После аз отидох да тегля от фирмената сметка в банката и ми казаха, че като собственик на капитала съм никой и да дойде управителя.
Дали процедурата действително е такава или нещо объркаха в агенцията по вписвания не знам, но ако беше свършено с различни намерения можеше да ме занулят без никакъв проблем.
efren написа:Кажи честно, ти като видиш такъв обект звъниш ли на дежурните телефони на НАП или борбата ти с укриването на данъци е само във форума?
Пък вие си вярвайте като искате в това, че като плащате с карти и се борите с укриването на данъци.
не разбира се - не звъня, защото не е моя работа да си губя времето да клепам мастити търговци. ако беше моя работа можеш да бъдеш сигурен, че положението по търговските обекти нямаше да е такова каквото е в момента и нап щяха да са изключително доволни- друга тема. аз съм професионалист и каквото се захвана да правя обикновено надминава всички очаквания. скромно, нескромно- просто факт.
идеята на всички "балъци" като нас дето искаме да плащаме с карти е че в един момент като стигнеме критична маса и инфраструктурата го позволява ще може да се приемат следващите стъпки които са забрана на физическите пари- банките просто престават да работят с физически пари. нито приемат, нито предават никаква валута от бизнеси и граждани. разбира се има изключения, но те са документирани и рядкост. ако една шибана огромна държава като индия в която 98% от всички транзакции са кеш е на път да го постигне - за нашата бананова република трябва да е много по- лесно.
http://money.cnn.com/2017/01/04/news/in ... index.html
както казах- въпрос на професионалност и политическа воля. проблема е, че в родината липсват или са се изродили и двете по една или друга причина.
за цигарите и цените им- тъпо- не знаех. тогава или ги продавай с по-малко печалба когато някой си плаща с карта (по-добре от колкото да не ги продадеш на този с картата все пак - нали?) или просто не приемай карти за цигари ако няма смисъл финансово за тебе. което както каза- го правиш та не знам какво се оплакваш? намерил си му решението а и моя коментар не беше конкретно отправен към тебе.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:При смяна на управител никой не търси нотариус.
Това е смяна на управител. В първото мнение говореше за прехвърляне на фирмата.
Кога е станало това? Вероятно преди промените от миналата година. Вече се иска нотариално заверено решение на ОС, за да се впишат промени в ТР.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Ми той управителя е човекът явно. Аз като собственик на капитала в банката ми казаха, че съм никой. Не знам каква функция има собственика изобщо.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Ми той управителя е човекът явно. Аз като собственик на капитала в банката ми казаха, че съм никой. Не знам каква функция има собственика изобщо.
Да, управителят е човека - той носи отговорността, той има правата.
Ти имаш право да сменяш управителя. Вече само с нотариална заверка.
- steeN
- старши ентусиаст
-
alx написа:идеята на всички "балъци" като нас дето искаме да плащаме с карти е че в един момент като стигнеме критична маса и инфраструктурата го позволява ще може да се приемат следващите стъпки които са забрана на физическите пари- банките просто престават да работят с физически пари. нито приемат, нито предават никаква валута от бизнеси и граждани. разбира се има изключения, но те са документирани и рядкост. ако една шибана огромна държава като индия в която 98% от всички транзакции са кеш е на път да го постигне - за нашата бананова република трябва да е много по- лесно.

И тогава ще си плащам с биткойн или една от 500те криптовалути, които се появиха именно поради тази причина... наистина ли мислиш, че шепа чиновници, дори от хора като теб, могат да победят в "technology arms race"?
А за Индия, този "гений" финансов министър погреба икономиката с това изпълнение.
Най-богатите държави са и най-свободните... за тва в САЩ все още може да отидеш и да изсипеш сака с пари и да си купиш каквото искаш.
Последна промяна steeN на 25 Яну 2018, 20:55, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
9/10 противници на разплащанията по банков път ги мразят защото са в сивия сектор и с картата излизат на светло.
Всякакви други глупости как някой щели да го ограбят са плод или на параноя или на липса на информация.
Всякакви други глупости как някой щели да го ограбят са плод или на параноя или на липса на информация.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
alx написа:развоя на тази тема е добър показател за манталитета на хората в родината... има положителен елемент - хората които ползват карти защото е по-бързо, по просто и улеснява живота... а има и отрицателни елементи- всичко останало...
аз може да съм малко краен, но държавата трябва да забрани разплащанията с кеш над да кажеме 20 лева. тогава бизнесите ще са принудени да излязат на яве и които може ще може, а които не може и е правил врътки- ще угасне. така ще се пресече много ефикасно цялата сива и черна икономика и ще е много лесно да се сравнява начин на живот с доходи и като не излезе сметката- да се търси сметка.
ама... защо да се прави.... пък и аз кВо разбирам... оня ден бях за две седмици пак в холандия. всичко е дигитално. заплати, данъците от тях, плащането на наемите. и те глупавите холандци некви щастливи такива и загладени. и държавата им държава и пътищата и инфраструктурата им инфраструктура... и нямат ни една тол магистрала (тъпанари някакви идват щото нали сега тол-а е модерен в банановите държави)...
та тази нашата държава може за 90 дена да се оправи (да не се бърка със 700-те (?) дни на царя). ама виж по-горния параграф... и кучетата си лаят, кервана си върви и на всички само ни изтича времето да сме щастливи
Те Холандците ако не са щастливи, кой да е?

И какво ще сравняваш с нас приходите им като те имат легални проституция и наркотици? Ти имаш ли идея колко пари изкарва държавата им само от тях? А нашата държава с Географското си положение, планински и морски курорти знаеш ли колко пари би правила?

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
steeN написа:И тогава ще си плащам с биткойн или една от 500те криптовалути, които се появиха именно поради тази причина... наистина ли мислиш, че шепа чиновници, дори от хора като теб, могат да победят в "technology arms race"?
ларджли ирелевант- убягва ти голямата картина на финансовата система на светло- държавата ще ти регламентира какви са каналите за получаване и даване на пари. от там дали ще ги следваш или не си е твоя работа-
дали ще въртиш биткойни или китайски юани или девственици е все едно - защото всички честни доходи и всички по-сериозни разходи (щото то и сега се знае от нап-а колко си похарчил за дом, кола и тн) ще са в системата и е елементарно процеса на "разходи > доходи = проблем" да се автоматизира и да лъснат мишките.
тънката ми мисъл е че, когато цялата търговия е електронна, всичко е зиро съм гейм. и ако не е и има некви фъни мъни - си личат отдалече...
затова както ачко каза- от електронните пари се страхуват само тези.. които имат нещо (доходи) да крият.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Top Gun Maverick написа:...
това което написа е така, но е без значение за идеята която развих и защо дадох холандците за пример.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
alx написа:затова както ачко каза- от електронните пари се страхуват само тези.. които имат нещо (доходи) да крият.
Изобщо не е толкова ирелевантно, защото според теб 90% от хората крият приходи и ти си мислиш, че ще ги изкараш на светло. В същност е обратното... хората, които крият някакви смислени пари, които има смисъл да се преследват (т.е. не са от кварталната вестникарска будка)... са 10% и тях не ги интересуват изобщо паричните потоци в държавата в каква валута са... да започнем с именно наркотици, проституция, оръжия...
Но дълга тема. Не съм съгласен. Повтарям се, но тези, които имат да крият доходи си ги крият и не ги интересуват такива подробности. Тези неща засягат само някакви дребни риби. Но за сметка на това ще вкарат огромни неефективности в цялата система и ще нахранят една шепа компании.
Общо взето войната с кеша е точно толкова безсмислена колкото войната с наркотиците и проституцията. Основното ми възражение, е че аз не искам да плащам за войните на някой, който се бори с вятърни мелници. Най-вероятно когато държавите успеят да забранят хартиените пари, всички отдавна ще са минали на криптовалути и подобни технологии и ще е точно вятър работа.