Разнообразното хранене
Модератор: Общи модератори
Разнообразното хранене
От всички страни, в медиите и интернет ни залива постоянна информация за ползите от разнообразното хранене. Постоянно получаваме информация за всички онези храни, богати на витамини, антиоксиданти, белтъчини и т.н., които ще направят организма ни супер здрав, устойчив на болести, вечно млад и т.н. На пазара е пълно с хиляди храни от всички краища на планетата, които би трябвало да са някаква невероятна панацея за здравето ни. Освен всички тези безкрайно полезни храни се предлагат и безброй добавки с цел още по-пълноценно хранене и набавяне на необходимите и безценни за организма вещества.
От друга страна почти всички организми на планетата се хранят супер банално и еднообразно. Ако имаме възможност бихме хранили кучето си само с месо и кокали, храним конете си само с трева (според сезона суха или прясна), но за себе си наблягаме на разнообразието.
Не съм много вещ по въпроса, но наскоро се сблъсках със здравословен проблем и в четенето на литература по въпроса ми направи впечатление следното нещо - даден дефицит в тялото е много трудно да бъде компенсиран, без значение от приеманата храна и добавки. От друга страна ако човека е здрав, почти няма значение вида на приеманата храна, организма синтезира необходимото вещество в достатъчно количество.
Какво мислите по въпроса?
От друга страна почти всички организми на планетата се хранят супер банално и еднообразно. Ако имаме възможност бихме хранили кучето си само с месо и кокали, храним конете си само с трева (според сезона суха или прясна), но за себе си наблягаме на разнообразието.
Не съм много вещ по въпроса, но наскоро се сблъсках със здравословен проблем и в четенето на литература по въпроса ми направи впечатление следното нещо - даден дефицит в тялото е много трудно да бъде компенсиран, без значение от приеманата храна и добавки. От друга страна ако човека е здрав, почти няма значение вида на приеманата храна, организма синтезира необходимото вещество в достатъчно количество.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Re: Разнообразното хранене
Vra4anin написа:Аз по тема здравословно хранене съм лаик, но имам някакво мнение (колко е вярно, ева ли го), че съвремието ни заобикаля с храни, които са 99% боклуци, откровени отрови. Направени с цел печелене на пари, а не че имат полезно или хранително действие. След като само с отказването/спирането да ям въглихидрати (хляб, картофи, варива), сладките боклуци от магазините (вафли, бисквити, шоколади) и всички безалкохолни напитки били те газирани или не.... и само с премахването на тези неща аз успях да изхвърля от мен 43 кила за 7 месеца, значи нещо не е нормално в тия "храни", които съм спрял да ям. Започнах да ям буквално 2 или 3 яденета през седмицата и това се повтаря непрекъснато вече над година, т.е. еднообразно ядене. Нито изпитвам глад, нито драпам за някогашните навици и храни, с които съм се тъпкал първите 30 години от живота си.
Не знам до колко ми е правилно това горното, но за едно нещо съм сигурен и съм готов да апелирам всеки към него - намалете СОЛТА и ЗАХАРТА ! Не солете за щяло и нещяло и не употребявайте захар в промишлени количества (да пиете едно кафе или чай с 6 лъжици захар например). Като искате сладко, яжте мед.
Впрочем съдържанието на захар и производни в какви ли не храни е голяма мистерия за доста хора. Те си мислят, че ограничават захарта, но не подозират, че захар има в какво ли не което консумират.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
efren написа:От всички страни, в медиите и интернет ни залива постоянна информация за ползите от разнообразното хранене. Постоянно получаваме информация за всички онези храни, богати на витамини, антиоксиданти, белтъчини и т.н., които ще направят организма ни супер здрав, устойчив на болести, вечно млад и т.н. На пазара е пълно с хиляди храни от всички краища на планетата, които би трябвало да са някаква невероятна панацея за здравето ни. Освен всички тези безкрайно полезни храни се предлагат и безброй добавки с цел още по-пълноценно хранене и набавяне на необходимите и безценни за организма вещества.
След като имаш здравословен проблем най-наред трябва да изчистиш тялото си от всички натрупани боклуци, защото за това го имаш проблема. За целта преминаваш на диета с така наречените, според класификацията на йога, сатвични храни- те дават всичко необходимо на организма и го зареждат с енергия. Съчетаваш с еднодневно, след това с тридневно гладуване, във формата му с пресни сокове и билкови чайове+ 3 литра вода и ще забравиш за проблема си.
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Най-добре е да се спрат на 100% всякакви сладки, вафли и шоколади, газирани напитки и измислени сокове, мазни баници, пици на парче, дюнери.
Забравете пърженото!!! Когато растителна мазнина се загрее до 100 градуса, тя не може да се разгради в човешкия организъм! Това е отрова, която се трупа в червата!
Месото трябва да се ограничи, особено вечер изобщо не е желателно...тук се сещам, че повечето ще подскочат:))) Алкохола - вечер макс чаша вино или една бира 0,5л.
Ако спазвате тези прости правила, без да стъпите във фитнес и без друга физическа активност, ви гарантирам 10-12 кг за по-малко от три месеца!
Едно време българския народ е имал 200 дни според църковния календар без блажнотии. Сега без месо, не се сяда на масата:)))
Вечеря не по - късно от 19.00 часа и поне три часа преди лягане. Това трябва да бъде леко хранене, а не тъпкане с месо, полято с алкохол.
Трябва да се наблегне на сезонни плодове и зеленчуци.
Сутрин е добре да се започва деня с един фреш и след 30 минути закуска.
Плодовете се консумират първи, а не за десерт!
Забравете пърженото!!! Когато растителна мазнина се загрее до 100 градуса, тя не може да се разгради в човешкия организъм! Това е отрова, която се трупа в червата!
Месото трябва да се ограничи, особено вечер изобщо не е желателно...тук се сещам, че повечето ще подскочат:))) Алкохола - вечер макс чаша вино или една бира 0,5л.
Ако спазвате тези прости правила, без да стъпите във фитнес и без друга физическа активност, ви гарантирам 10-12 кг за по-малко от три месеца!
Едно време българския народ е имал 200 дни според църковния календар без блажнотии. Сега без месо, не се сяда на масата:)))
Вечеря не по - късно от 19.00 часа и поне три часа преди лягане. Това трябва да бъде леко хранене, а не тъпкане с месо, полято с алкохол.
Трябва да се наблегне на сезонни плодове и зеленчуци.
Сутрин е добре да се започва деня с един фреш и след 30 минути закуска.
Плодовете се консумират първи, а не за десерт!
За захарта знаех отдавна, но доскоро не знаех за млякото - освен в млечните продукти, мляко има в почти всички сладки неща, практически във всички пастети
, в една част от колбасите
, както и в много храни които се нуждаят от малко по-стабилна консистенция. Ако желаете да отидете на заведение и да хапнете нещо готвено без мляко, по-добре не ходете - в почти всички супи, в повечето основни ястия, практически във всички десерти, дори в замразените "пилешки" хапки е пълно с мляко, част от месата се мариноват с мляко, мляко има в кюфтетата, сосовете и салатите.

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Като чета имам чувството, че всеки втори е по 120+кг, ако е така това не е добре наистина.
Аз отдавна не ям захар и пр, шоколад само с над 75-80% какао и по-малко. Безалкохолно на годината 1л макс.
Хляб много малко 1 филия на ден макс и то гледам да е черен,ръжен или нещо подобно.
Месо не всеки ден и не в промишлени количества, салами и пр не близвам от години. Яд ме е, че в България има много малко избор от риба, иначе докато бях в чужбина ядях по 3-4 пъти седмично, като гледах да е дива рибата.
Всякакви вафли, марсове, кексове и разни купешки истории не близвам, готови храни дори по кръчми много рядко, всеки знае какви продукти се влагат от нашия кръчмар.
Като цяло гледам да ям това което се яде в южните държави на Европа, Италия, Испания, Португалия, там като цяло са едни от най-здравите и дълголетните.
Не съм взимал добавки или витамини от години, антибиотик за 10 години 2 или 3 пъти. Не знам как има хора, които се разболяват всеки месец, но явно имат проблеми. Иначе съм съгласен, че с витамини не се компенсира нищо.
Имам един проблем, хубавия холестерол ми е винаги и от години под минимума, правих опити да го вдигам, като се тъпчех с рибено масло, не пуша, ходих да спортувам всеки ден и т..н, все неща, които щели да го вдигнат. За 3-4 месеца не мръдна дори с 1 единица, няма и няма, остана обяснението, че съм така генетично и няма начин да се вдигне. След време разбрах, че и вуйчо ми е така, та май ще излязат прави.
Аз отдавна не ям захар и пр, шоколад само с над 75-80% какао и по-малко. Безалкохолно на годината 1л макс.
Хляб много малко 1 филия на ден макс и то гледам да е черен,ръжен или нещо подобно.
Месо не всеки ден и не в промишлени количества, салами и пр не близвам от години. Яд ме е, че в България има много малко избор от риба, иначе докато бях в чужбина ядях по 3-4 пъти седмично, като гледах да е дива рибата.
Всякакви вафли, марсове, кексове и разни купешки истории не близвам, готови храни дори по кръчми много рядко, всеки знае какви продукти се влагат от нашия кръчмар.
Като цяло гледам да ям това което се яде в южните държави на Европа, Италия, Испания, Португалия, там като цяло са едни от най-здравите и дълголетните.
Не съм взимал добавки или витамини от години, антибиотик за 10 години 2 или 3 пъти. Не знам как има хора, които се разболяват всеки месец, но явно имат проблеми. Иначе съм съгласен, че с витамини не се компенсира нищо.
Имам един проблем, хубавия холестерол ми е винаги и от години под минимума, правих опити да го вдигам, като се тъпчех с рибено масло, не пуша, ходих да спортувам всеки ден и т..н, все неща, които щели да го вдигнат. За 3-4 месеца не мръдна дори с 1 единица, няма и няма, остана обяснението, че съм така генетично и няма начин да се вдигне. След време разбрах, че и вуйчо ми е така, та май ще излязат прави.
- JayCutler
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 330D
- Мечтае да кара: E36 M3
Според наблюденията, които имам общо взето индустрията насочва нещата. Храненето само по себе си е бизнес за стотици милярди евро. В момента изключително много се злоупотребява със "здравословното" хранене. Естествено и това е изгряваща индустрия за милярди. В USA whole food market-ите растат ли растат. Отделно нещата са доста по сложни. Диетолозите се съобразяват с тенденциите на Световната Здравна Организация, в твърденията си. Тя от своя страна следи клинични проучвания провеждани доста често под спонсорството на дадена хранителна компания.
В общи линии храносмилателната ни система е способна да извлече енергия от много храни. Именно и затова магазините ни са толкова големи, пълни с храни, 90% от които нямат място на трапезата ни!
Колегата zvetiko е загатнал основното.
Без да изпадам в обременяващи подробности, избягват ли се продуктите съдържащи рафинирана захар, транс мазнини, и до някъде лактоза (ако няма дефицит на лактаза добре, но ако има се избягват) човек би бил една идея по-здрав и би се чувствал много по-добре
. Което на практика значи да се избягват пакетираните, предварително направени "храни".
Интермитентното хранене набира все по голяма скорост, като хранителен режим. То представлява хранене в определен интервал. Например 8/16, което ще рече прозореца за поемане на калории е 8 часа, а останалите 16 не. Има доста информация за режима, но в общи линии се подобрява значително метаболизма.
Глада сам по себе си е лечител. По време на гладуване, естествено по-продължително организма преминава в кетоза, което е една добра алтернатива за мозъка. В момента професор Мат Матсън (завеждащ катедра неврология в университета Джон Хопкинс изучава точно това, как гладуването отключва алтернативни пътища за изхранване на мозъчната тъкан. Което води до регенерация на неврони и до подобряване състоянието на деменция.
Темата е много обширна и се заплеснах, извинявам се за което.
В общи линии храносмилателната ни система е способна да извлече енергия от много храни. Именно и затова магазините ни са толкова големи, пълни с храни, 90% от които нямат място на трапезата ни!
Колегата zvetiko е загатнал основното.
Без да изпадам в обременяващи подробности, избягват ли се продуктите съдържащи рафинирана захар, транс мазнини, и до някъде лактоза (ако няма дефицит на лактаза добре, но ако има се избягват) човек би бил една идея по-здрав и би се чувствал много по-добре

Интермитентното хранене набира все по голяма скорост, като хранителен режим. То представлява хранене в определен интервал. Например 8/16, което ще рече прозореца за поемане на калории е 8 часа, а останалите 16 не. Има доста информация за режима, но в общи линии се подобрява значително метаболизма.
Глада сам по себе си е лечител. По време на гладуване, естествено по-продължително организма преминава в кетоза, което е една добра алтернатива за мозъка. В момента професор Мат Матсън (завеждащ катедра неврология в университета Джон Хопкинс изучава точно това, как гладуването отключва алтернативни пътища за изхранване на мозъчната тъкан. Което води до регенерация на неврони и до подобряване състоянието на деменция.
Темата е много обширна и се заплеснах, извинявам се за което.
alekangg написа:Като чета имам чувството, че всеки втори е по 120+кг, ако е така това не е добре наистина.
Това можеш да го провериш, макар да не е евтино, но като се замислиш колко грижи може да ти спести след време, не е чак толкова скъпо.
Повода за темата беше едно такова генно изследване и някак ми присветна в главата, че ако гените са различни и добавка директно да вземаш, нещата не се случват толкова лесно.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Ако човек тръгна да се изследва от-до, 80-90% ще намери някои кофти неща.
Хубавия холестерол у нас в повечето случаи не се изследва изобщо, при мен беше изследван в чужбина понеже там се гледа на контролен преглед, заедно с още 25 неща.
Та години наред е така и няма промяна, направено е всичко, което е възможно и уж е можело да го вдигне, остана само последния вариант, че не синтезирам такова чудо, което се потвърди след това от случайно видени изследвания на вуйчо ми, който е на 75+ год.
Хубавия холестерол у нас в повечето случаи не се изследва изобщо, при мен беше изследван в чужбина понеже там се гледа на контролен преглед, заедно с още 25 неща.
Та години наред е така и няма промяна, направено е всичко, което е възможно и уж е можело да го вдигне, остана само последния вариант, че не синтезирам такова чудо, което се потвърди след това от случайно видени изследвания на вуйчо ми, който е на 75+ год.
- JayCutler
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 330D
- Мечтае да кара: E36 M3
Без да се заяждам с никои, най-вече с колегата, който е прав до някъде искам само малко да поразсъждаваме върху материята.
Да ядейки месо естествено, че може да се отслабне, както и ядейки само фъстъци или каквато и да било друга храна.
Ако с еднообразна храна от дадена хранителна група успяваш да покриеш метаболитните си изисквания и същевременно поддържаш калориен дефицит, то започваш да губиш телесна маса.
По важно е обаче първата част на изречението, а именно за вредите на месото. Месото само по себе си не е вредно, ако не се прекалява с него. То е храна богата на протеин и мазнини и в зависимост от това от какво животно е и от коя негова част е месото с холестерол
. Най-големия ни приятел
. Няма да навлизам в детайли относно холестеролната консумация, понеже става страшно, но само ще кажа, че поради специфичния си аминокиселинен профил месото натоварва изключително много бъбречната функция и всеки с подагра знае, че хапне ли малко повече месце и хоп криза... и се започва Алопуринол, НСПВС и т.н.
За това консумацията на месо трябва да бъде умерена!
А сега относно начина на отглеждането на животното от което е добито месото, там нещата са вече доста неприятни. Всички смески, трупни брашна и много други неприятни и зле прикривани тайни относно храненето, както и хормоналният товар и антибиотичната профилактика накланят везните по-скоро към вреден от колкото към полезен хранителен продукт. Всичко, което може да се открие в месото, като разтежни хормони, антибиотици от различни генерации в суб терапевтични дози натоварват и без това претовареният ни метаболизъм.
никой не може да ме убеди, че месото е вредно или, че ядейки месо не може да отслабнеш.![]()
Да ядейки месо естествено, че може да се отслабне, както и ядейки само фъстъци или каквато и да било друга храна.
Ако с еднообразна храна от дадена хранителна група успяваш да покриеш метаболитните си изисквания и същевременно поддържаш калориен дефицит, то започваш да губиш телесна маса.
По важно е обаче първата част на изречението, а именно за вредите на месото. Месото само по себе си не е вредно, ако не се прекалява с него. То е храна богата на протеин и мазнини и в зависимост от това от какво животно е и от коя негова част е месото с холестерол

За това консумацията на месо трябва да бъде умерена!
А сега относно начина на отглеждането на животното от което е добито месото, там нещата са вече доста неприятни. Всички смески, трупни брашна и много други неприятни и зле прикривани тайни относно храненето, както и хормоналният товар и антибиотичната профилактика накланят везните по-скоро към вреден от колкото към полезен хранителен продукт. Всичко, което може да се открие в месото, като разтежни хормони, антибиотици от различни генерации в суб терапевтични дози натоварват и без това претовареният ни метаболизъм.
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Яжте си каквото и колкото ви е вкусно и не се занимавайте с глупости. Диети, ограничения, калкулации разни....простотии колкото щеш! За прокламациите пък, че трябвало даже хляба да се избягва....това за мен е едно от най-недомислените твърдения. Дедите ни, корените ни, гените ни далеч назад са свързани със земята и приказката НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА никал не е случайна.
Организма си казва винаги и ясно от какво има нужда, просто се научете да го чувате..
Организма си казва винаги и ясно от какво има нужда, просто се научете да го чувате..
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- FuRoRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Два умрели форда и 28ца
- Мечтае да кара: Танк
- Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile
Толкова епитети бях готов да ползвам в тая тема, ама ще съм сдържан.Баба ми бог да я прости доживя до 98 години с вечеря от 200 грама сланина , 100 грама хляб и 100 грама мастика. Ядеше си редовно сладко и си беше фиданка.
Кокошката на село си я преритваше от време на време щото и се пречка , та не мога да кажа че е била щастлива. Прасето умря с нож забит във врата. А краставиците и доматитата бяха пръскани със пестициди от селскостопанския самолет и син камък от мен като малък +-40 години финни прахови частици и чиста нефтена атмосфера от лукойла .
Та в тоя ред на мисли на село по спомен всеки ден закуската беше лютеница,сирене и препечени филии обяда беше пилешка супа от мисирката Колю ,а вечерята -пържени саламчета и луканки от прасето Сашо в слънчогледово олио.
Тук-там мъждукаха яйца ,ако бабата не ги беше счупила в момента на производството.
С риск да обидя всички диетолози в тая тема , вие драги господа до колко години смятате да живеете с тия глухарчета и маруля ? Какви са тия диети и с какво помагат ?
Аз съм си едни здравословни 110 кила ,работя на бюро ,но редовно мъкна торби с цимент и карам РК1. Заедно с тва често свалям скоростни кутии на ръка. Сексуалния живот ми е супер , та може да съм "дебел" ама пак ми връзват. На лекар не съм ходил от 4 години. Всичко тва се подхранва от тебеширено кисело мляко , полуготови храни от фризерите на Lidl и мазни дюнери от будката пред работа.
Аз лично съм на мнението - Ако ти се яде , яж , ако ти се пие , пий. Всичко друго еволюира в една нова форма на човешкото развитие характерна с трети полове, феминизъм и лиготия.
Кокошката на село си я преритваше от време на време щото и се пречка , та не мога да кажа че е била щастлива. Прасето умря с нож забит във врата. А краставиците и доматитата бяха пръскани със пестициди от селскостопанския самолет и син камък от мен като малък +-40 години финни прахови частици и чиста нефтена атмосфера от лукойла .
Та в тоя ред на мисли на село по спомен всеки ден закуската беше лютеница,сирене и препечени филии обяда беше пилешка супа от мисирката Колю ,а вечерята -пържени саламчета и луканки от прасето Сашо в слънчогледово олио.
Тук-там мъждукаха яйца ,ако бабата не ги беше счупила в момента на производството.
С риск да обидя всички диетолози в тая тема , вие драги господа до колко години смятате да живеете с тия глухарчета и маруля ? Какви са тия диети и с какво помагат ?
Аз съм си едни здравословни 110 кила ,работя на бюро ,но редовно мъкна торби с цимент и карам РК1. Заедно с тва често свалям скоростни кутии на ръка. Сексуалния живот ми е супер , та може да съм "дебел" ама пак ми връзват. На лекар не съм ходил от 4 години. Всичко тва се подхранва от тебеширено кисело мляко , полуготови храни от фризерите на Lidl и мазни дюнери от будката пред работа.
Аз лично съм на мнението - Ако ти се яде , яж , ако ти се пие , пий. Всичко друго еволюира в една нова форма на човешкото развитие характерна с трети полове, феминизъм и лиготия.
alekangg написа:Ако човек тръгна да се изследва от-до, 80-90% ще намери някои кофти неща.
Всъщност част от тези кофти неща, не са толкова кофти, а просто показват, че хората са различни и точно тук идва въпроса дали трябва да се опитваш да се храниш според повелята на медицинско изледване направено в САЩ, върху 5 поколения на азиатско семейство и спонсорирано от Германски концерн-производител на дадена храна или трябва да се храниш с храната, с която дадени гени са оцелели хилядолетия и са още живи в теб?
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Бих се съгласил, че е наистина вредно да се тъпче човек. То не случайно и си е греховно да се разхищава храна (да ме простят невярващите, знам как им звучи), бих се съгласил и да се ограничат колкото може определено токсичните храни. Но чак пък да спрем да живеем и да заприличваме(особено пък бидейки мъже я) на група глупави кифли, занимаващи се с лиготии не, не съм съгласен!
Аз също никого не ангажирам и никого не искам да обидя
Аз също никого не ангажирам и никого не искам да обидя
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- FuRoRR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Два умрели форда и 28ца
- Мечтае да кара: Танк
- Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile
Vra4anin написа:Опитах се да бъда далновиден и да надзърна в бъдещето, което бих имал с този начин на живот и нещо не ми се понрави да съм с бастун/патерици и да гълтам една шепа хапчета, замезвайки ги с любимите пепси, пакет майонеза и 4 сандвича на закуска (а вечер задължително две порции картофено пюре, 3 - 4 филии 'леб) и да си казвам "майната му, един живот се живее".![]()
За тъпкането не говорим , там е друга бира... Прекомерната употреба на въздух убива , пък кво да говорим за майонеза и пелин.