Избор фотоапарат

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х4 2025
Мечтае да кара: e60 M Power

Избор фотоапарат

Мнение от whisky_touch » 01 Фев 2018, 19:43

Здравейте колеги. Трябва ми фотоапарат дслр за снимки на зъби в устата на пациенти, следователно не съм наясно дали има значение апарата или обектива. Трябва да фокусира на близки разтояния и най вероятно дпециална светкавица. Препоръчайте нещо подходящо в ценови диапазон 500-1000 лв. Като ако разликата между по ефтиния и по скъпия не е фрапантна, ще се вземе по ефтиния. Апарата ще се ползва от аматьор и ще му е първи.
Съществува един фантастичен свят събран в една композиция даваща толкова радост на пътя! Вулгарно красив свят на брутална мощ, в които няма въздух, а само пушек от изгорели гуми.Там властват технологичния гении,красивия дизаин, красотата. Там няма животни, а само озверели расови коне. Там, всичко се случва на високи обороти и размазващо високите скорости.- Свят на кристално чиста мощ и бензинови пари-светът на автомобилите, светът на БМВ... !

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Избор фотоапарат

Мнение от MartinP » 01 Фев 2018, 20:09

Според мен nikon d3400 ще е добър избор

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 01 Фев 2018, 20:32

Апарата е почти без значение, ако нямаш високи критерии. Отвори си фотопавилиона и разгледай макро обективите и макро светкавиците. Цените им бързо ще покажат кои са ти фаворити. Ако все пак искаш да видиш ревю на някой обектив - пробвай photozone.de, има много ревюта.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от whisky_touch » 01 Фев 2018, 21:16

Да разбирам че няма значение кой фотоапарат до 1000лв се вземе, дали ще е сони, никон или канон?
Или има марка или модел който да избягвам?
Съществува един фантастичен свят събран в една композиция даваща толкова радост на пътя! Вулгарно красив свят на брутална мощ, в които няма въздух, а само пушек от изгорели гуми.Там властват технологичния гении,красивия дизаин, красотата. Там няма животни, а само озверели расови коне. Там, всичко се случва на високи обороти и размазващо високите скорости.- Свят на кристално чиста мощ и бензинови пари-светът на автомобилите, светът на БМВ... !

Аватар

Мнение от efren » 01 Фев 2018, 22:41

Нямам много опит с марки и модели. Аз си щракам с Канон 600Д. При теб мисля дори и по нисък клас като 1100Д или 1200д (или съответните никонски алтернативи ще свършат работа). Ако трябва да избирам, аз бих избрал канон или никон най-вече заради многото обективи и светкавици втора ръка на пазара. Проблема при теб е, че макрообективите и макросветкавиците не са много евтини и с бюджет от 500-1000 лв не е много лесно да се окомплектоваш, като няма шанс всичко да е ново. Най-доброто, което можеш да направиш е да отидеш в някой магазин за такава техника и да направиш пробни снимки, за да знаеш горе долу какво ти трябва. Ще е кофти да похарчиш 1000 лв и да имаш апарат с който да снимаш всичко друго освен това, което ти трябва (то и за другите неща трябват хубави обективи и светкавици).
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Аватар

Мнение от Хаос » 01 Фев 2018, 23:42

Ако не е тайна за какво ще се използват снимките?
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 01 Фев 2018, 23:47

В твоя случай виждам два важни момента - светлина и фокус.

Първи въпрос е на какво ще разчиташ да осветява устата на пациента - апарата и неговата светкавица или ти ще светиш вътре с нещо ( не разбирам въобще, само пациент съм :mhihi: )

Втори момент е искаш снимки на 2-3-5 зъба или на цлята уста. Предполагам искаш макро ( приближени ) снимки на отделни части от устата.

Най-евтиния DSLR апарат който намериш ще ти свърши до някъде работа с един китов 18-55 обектив. Вече ако търсиш голямо приближаване ще ти трябва макро обектив. Това е добре да го предвидиш предварително, защото може да има разлика в цените между производителите. Както вече предложиха най - ниския клас на никон д3ххх серия ще е ок според мен и евентуално един макро обектив ( пише си Макро в модела му ) . Тези неща са валидни само ако ще осветяваш с нещо външно, при тези апарати според мен е невъзможно да ползваш тяхната светкавица, защото тя ще е някъде високо и най-много да си ослепиш някой пациент с нея. Ако имаш добра светлина според мен ще стават снимките, но ако нямаш добра светлина само ще се разочароваш.

Приятелски съвет. Отиди във фотопавилион и си наеми едно тяло на никон и един макро обектив и експериментирай. Ще ти излезне 40-60лв за 2-3 дена, но на фона на 1200+++ лв инвестиция, според мен тези 50тина лв са си оправдани. Така ще видиш дали снимките стават както очакваш и дали си струва да даваш толкова пари :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от whisky_touch » 01 Фев 2018, 23:56

Предполагам ми трябва ето това като комплект за макрофотография:
Nikon 3400 + sigma 105mm, което обаче стъпва на почти 2000лв.
Ако има по ефтин вариянт за макро обектив, предложете. И не мога да разбера по кои параметри мога да се ориентирам колко см. е минималното разтояние да фокусира предмета? Също така, като обектива е фикснат, а не варио, това означава ли че не мога да приближавам изображението?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от whisky_touch » 01 Фев 2018, 23:59

Хаос написа:Ако не е тайна за какво ще се използват снимките?

Трябва да изглеждат професионално, за архив, за конкурси, за доста неща

Аватар

Мнение от efren » 02 Фев 2018, 0:24

whisky_touch написа:

За да изглеждат професионално, ще ти трябва хубава светлина, не знам дали ще се получи с работната в стоматологичния кабинет. Не съм мн сигурен дали китовите 18-55 ще свършат работа, обикновено им трябват 50-60 см минимално разстояние за да фокусират, а дори и с кропнат апарат ми се струва, че освен устата ще се виждат и други неща, можете да направите общи снимки с колегата УНГ (това в кръга на майтапа). Минималното разстояние за фокусиране го пише в характеристиките на обективите.

Аватар

Мнение от efren » 02 Фев 2018, 0:52

efren написа:
whisky_touch написа:

За да изглеждат професионално, ще ти трябва хубава светлина, не знам дали ще се получи с работната в стоматологичния кабинет. Не съм мн сигурен дали китовите 18-55 ще свършат работа, обикновено им трябват 50-60 см минимално разстояние за да фокусират, а дори и с кропнат апарат ми се струва, че освен устата ще се виждат и други неща, можете да направите общи снимки с колегата УНГ (това в кръга на майтапа). Минималното разстояние за фокусиране го пише в характеристиките на обективите.

Тука съм излъгал, на моя EF-S 18-55 IS II минималното фокусно е 25 см, с което вече може да се снима уста, но пак ще виждаш цялата уста.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MartinP » 02 Фев 2018, 1:10

На прилични цени може да намериш софтбоксове най - различни за да стават снимките по добри ,а обектив може и 2-ра ръка ако намериш читав :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 02 Фев 2018, 1:23

MartinP написа:На прилични цени може да намериш софтбоксове най - различни за да стават снимките по добри ,а обектив може и 2-ра ръка ако намериш читав :yes:

Представих си софтбокса в устата на пациента :mhihi: :mhihi: :mhihi:
А на автора му трябва сериозно макро предвид типа фотографии.
Изображение

Аватар

Мнение от efren » 02 Фев 2018, 1:30

cod-cdbp написа:
MartinP написа:На прилични цени може да намериш софтбоксове най - различни за да стават снимките по добри ,а обектив може и 2-ра ръка ако намериш читав :yes:

Представих си софтбокса в устата на пациента :mhihi: :mhihi: :mhihi:
А на автора му трябва сериозно макро предвид типа фотографии.

Сега трябва да си представиш как го вадят от устата на първия и го слагат в устата на следващия :mhihi: .

Аватар

Мнение от efren » 02 Фев 2018, 1:37

https://www.photopavilion.bg/продукти/Светкавици-8/филтър/Metz-673/продукт/%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0-METZ-15-MS-1-826

Мисля, че някоя светкавица от този тип ще е най-подходяща, но все пак винаги може да се пробва със софтбокса :mhihi: .

Ако вярваш в комбинацията фотография и алиекспрес виж това:

https://www.aliexpress.com/store/produc ... 01091.html

Следваща

Назад към Извън Темата