Избор фотоапарат
Модератор: Общи модератори
49 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
- whisky_touch
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х4 2025
- Мечтае да кара: e60 M Power
Re: Избор фотоапарат
Въпроса с обрктива , поне според мен няма голям избор, а именно:
Sigma 105mm
Tamron 90mm
Nikon 85mm macro
Nikon 105mm macro
Като последния обектив е точно за тази цел, но е около 1500лв и като сложим апарата и нещата стават безумни.
Ако някий има друго предложение за обектив да сподели или наистина са дамо тези вариянтите?
Ако се реша да вземам втора ръка обектив, защото апарата искам със сигурност да е нов, какво трябва да гледам, той като е фикснат на 105мм примерно има ло движещи се части или почти няма какво да му се прецака?
Sigma 105mm
Tamron 90mm
Nikon 85mm macro
Nikon 105mm macro
Като последния обектив е точно за тази цел, но е около 1500лв и като сложим апарата и нещата стават безумни.
Ако някий има друго предложение за обектив да сподели или наистина са дамо тези вариянтите?
Ако се реша да вземам втора ръка обектив, защото апарата искам със сигурност да е нов, какво трябва да гледам, той като е фикснат на 105мм примерно има ло движещи се части или почти няма какво да му се прецака?
Съществува един фантастичен свят събран в една композиция даваща толкова радост на пътя! Вулгарно красив свят на брутална мощ, в които няма въздух, а само пушек от изгорели гуми.Там властват технологичния гении,красивия дизаин, красотата. Там няма животни, а само озверели расови коне. Там, всичко се случва на високи обороти и размазващо високите скорости.- Свят на кристално чиста мощ и бензинови пари-светът на автомобилите, светът на БМВ... !
whisky_touch написа:Въпроса с обрктива , поне според мен няма голям избор, а именно:
Sigma 105mm
Tamron 90mm
Nikon 85mm macro
Nikon 105mm macro
За съжаление, като почнеш да купуваш някаква фото техника много бързо установяваш, че хиляди левове са "жълти стотинки".
Разбира се всеки обектив има движещи части, независимо дали е твърд, по простата причина че трябва да фокусира. Не винаги това, че един обектив е по-скъп означава, че ще ти върши повече работа. Намери някой фотограф, почти всеки има поне един макро обектив и пробвай за да видиш ефекта, според мен поне добрата светкавица ще е водеща за твоята цел, като за това също можеш да разпиташ фотографа, би трябвало да знае доста повече от хора като мен.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- M5
- младши ентусиаст
-
- Кара: '97 520i - продадена
- Мечтае да кара: M5
На мен не ми е ясно как ще се навре обектив в устата на човек, за да се снима зъб.
Моят зъболекар има една камера, която прилича на машинките за пилене, но има фенерче и камера на края.
Фокусира на някакви милиметри от зъба и се вижда доста добре какво се случва.
Свързана е към външен монитор и се гледа в реално време какво снима.
Не съм се интересувал обаче с каква резолюция снима.
Моят зъболекар има една камера, която прилича на машинките за пилене, но има фенерче и камера на края.
Фокусира на някакви милиметри от зъба и се вижда доста добре какво се случва.
Свързана е към външен монитор и се гледа в реално време какво снима.
Не съм се интересувал обаче с каква резолюция снима.
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
Не знам как точно си го представяте с външна светкавица, софтбоксове и тн. Как по точно тази светлина ще влезне в устата на пациента според вас?
Колега, честно казано така не мога да се ориентирам дали 40мм ще са достатъчни, но ето един достъпен макро обектив:
http://magazin.photosynthesis.bg/oferta ... -52mm.html
Пак казвам, супер важно е да опредлиш от къде искаш да идва светлината, като според мен с нещо да светиш вътре ти е единствения вариант, външна светкавица не виждам как по точно ще светне в устата на човек
Най-добрия вариант е преди да хвърлиш една торба пари за апарат и обектив, ходи си наеми едно тяло и 1-2-3 обектива за 2-3 дни. Да ти излезне това на 100лв, което е напълно оправдано. Ще иаш достатъчно време да разцъкаш, само ти трябва един 'модел' за снимките и това е.

Колега, честно казано така не мога да се ориентирам дали 40мм ще са достатъчни, но ето един достъпен макро обектив:
Пак казвам, супер важно е да опредлиш от къде искаш да идва светлината, като според мен с нещо да светиш вътре ти е единствения вариант, външна светкавица не виждам как по точно ще светне в устата на човек

Най-добрия вариант е преди да хвърлиш една торба пари за апарат и обектив, ходи си наеми едно тяло и 1-2-3 обектива за 2-3 дни. Да ти излезне това на 100лв, което е напълно оправдано. Ще иаш достатъчно време да разцъкаш, само ти трябва един 'модел' за снимките и това е.

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Едно не разбрах - ще снимаш усмивки или пломби/коронки и т.н.
Едното е външна снимка и предвид, че има документална, а не художествена стойност, то всеки фотоапарат(да не кажа и по-съвремемен телефон с някоя притурка обективче) ще ти свърши добра работа, стига да вземеш един хубав софтбокс(може да пробваш и да разсееш светлината от стоматологични ти стол, но не знам какво ще се получи).
Ако говорим за снимки вътре с устата, тогава е по-сложно, защото трябва цялата тая светлина да влезе в устата на пациента - тогава е хубаво да се ползват съответните огледала
Ето два линк в които е описано грубо към какво да се насочиш и какви са основните настройки:
http://www.dentistryiq.com/articles/201 ... ctice.html
http://www.dentaldigitalphotography.com ... -settings/
и наистина наеми от някой магазин или вземи назаем от познат/приятел един фотоапарат и отдели един ден да си поиграеш и да се ориентираш какво ти трябва
Едното е външна снимка и предвид, че има документална, а не художествена стойност, то всеки фотоапарат(да не кажа и по-съвремемен телефон с някоя притурка обективче) ще ти свърши добра работа, стига да вземеш един хубав софтбокс(може да пробваш и да разсееш светлината от стоматологични ти стол, но не знам какво ще се получи).
Ако говорим за снимки вътре с устата, тогава е по-сложно, защото трябва цялата тая светлина да влезе в устата на пациента - тогава е хубаво да се ползват съответните огледала
Ето два линк в които е описано грубо към какво да се насочиш и какви са основните настройки:
http://www.dentistryiq.com/articles/201 ... ctice.html
http://www.dentaldigitalphotography.com ... -settings/
и наистина наеми от някой магазин или вземи назаем от познат/приятел един фотоапарат и отдели един ден да си поиграеш и да се ориентираш какво ти трябва
Последна промяна Cyberloner на 02 Фев 2018, 13:09, променена общо 1 път
- whisky_touch
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря за насоките, става въпрос както за снимки на усмивки, така и за снимки вътре в устата на 2-3 зъба, това е по сложното и явно ще се наложи инвестиция от порядъка на 1000лв за обектив и поне още толкова за светкавица ринг
Съществува един фантастичен свят събран в една композиция даваща толкова радост на пътя! Вулгарно красив свят на брутална мощ, в които няма въздух, а само пушек от изгорели гуми.Там властват технологичния гении,красивия дизаин, красотата. Там няма животни, а само озверели расови коне. Там, всичко се случва на високи обороти и размазващо високите скорости.- Свят на кристално чиста мощ и бензинови пари-светът на автомобилите, светът на БМВ... !
k.milanov написа:Не знам как точно си го представяте с външна светкавица, софтбоксове и тн. Как по точно тази светлина ще влезне в устата на пациента според вас?![]()
Пак казвам, супер важно е да опредлиш от къде искаш да идва светлината, като според мен с нещо да светиш вътре ти е единствения вариант, външна светкавица не виждам как по точно ще светне в устата на човек :lalala:
Според мен с макро светкавица ще стане, без да твърдя на 100 процента.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- whisky_touch
- кандидат ентусиаст
-
Това са двата вариянта за качествена снимка в уста:
https://www.photopavilion.bg/продукти/Светкавици-8/продукт/Светкавица-Canon-Macro-Ring-Lite-MR-14EX-II-805
https://www.photopavilion.bg/продукти/Светкавици-8/продукт/Светкавица-Canon-Macro-Twin-Lite-MT-24EX-806
Говорих и с колеги и попрочетох по чужди форуми, доста солено идва за една светкавица. Аз наидтина не знам какви са тия безумни цени за 2 крушки, по просташки казано. Явно наистина-1000лв при фотографията са жълти стотинки...
https://www.photopavilion.bg/продукти/Светкавици-8/продукт/Светкавица-Canon-Macro-Ring-Lite-MR-14EX-II-805
https://www.photopavilion.bg/продукти/Светкавици-8/продукт/Светкавица-Canon-Macro-Twin-Lite-MT-24EX-806
Говорих и с колеги и попрочетох по чужди форуми, доста солено идва за една светкавица. Аз наидтина не знам какви са тия безумни цени за 2 крушки, по просташки казано. Явно наистина-1000лв при фотографията са жълти стотинки...
whisky_touch написа:Това са двата вариянта за качествена снимка в уста:
Какво не ти хареса на metz-а, защото разликата в цената е доста сериозна. Аз снимам с външна Nissin и въпреки, че е 2 пъти по-евтина от канонския еквивалент не забелязвам нещо с което да е по-лоша. Гаранцията все си е 24 месеца, независимо коя ще вземеш. Недей да мислиш, че като е канон или никон не ходят на сервиз. Лошото е, че metz-а е само по поръчка и не можеш да го пробваш, но пък почти остават пари за обектив
M17cH написа:С 2 ръце за Sony a6000 със 35 или 50, ф1.8.
Шегуваш се нали? Ще пробваш ли да снимаш 2-3 зъба с обектив 35мм и да ни покажеш снимката?
- ka4i
- ентусиаст
-
- Кара: Е46 touring
- whisky_touch
- кандидат ентусиаст
-
Metz-а е 609 лв и може би ще е тя, щом казваш че няма разлика. Чак сега обръщам внимание на тази марка, цената наистина е доста по ниска от другите марки. Така идваме на 900лв за никон 3400 плюс 1000лв за 85мм обектив никор или сигма(не знам дали има разлика) и 600лв за светкавица, което прави около 2 бона, което е много над бюджета, но май няма друг вариянт. Единсвеното колебание ми е сега дали да взема никона или канон 1300 или Т6 както го водят в щатите, тъй като цената му е с около 200лв по ниска и ако няма някакви големи разлики може и той да е избора. Все пак ще се ползва и извън денталния кабинет в свободно време. Не знам между двата апарта какво бихте избрали? Има ли разлика между снимка 18 и 24 мегапиксела? Другата разлика са снимките в секунда, което е само за бързи движения и не ме вълнува много. Никона също така издържа два пъти повече снимки с една батерия. Интересува ме глаено като марка, кое е по надежно и изпитано, с по ефтини консумативи и поддръжка?
Редовния отговор на твоя въпрос е - отиди в магазина, хвани никона и канона направи малко снимки и реши кое ти пасва на теб, а не как го виждат другите. Банално, но вярно.
49 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4